Maine Coon Polycystic Kidney Disease Uitgelegd

Maine Coons zijn een van de oudste natuurlijk levende kattenrassen in Amerika, zeer gerespecteerd omdat ze in staat zijn zelfs het strengste winterklimaat van New England te overleven.

Hun natuurlijke weerstand tegen veel voorkomende gezondheidsproblemen bij katten heeft hen de reputatie opgeleverd een zeer winterhard kattenras te zijn, maar ze kunnen nog steeds lijden aan Maine Coon polycysteuze nierziekte.

Maine Coon polycysteuze nierziekte (PKD) is een erfelijke aandoening bij katten die ervoor zorgt dat kittens geboren worden met meerdere cysten in hun nieren. Deze vochtzakken nemen tijdens het leven van een Maine Coon langzaam in omvang toe, met nierfalen tot gevolg, als de nierfunctie verstoord is. PKD vertoont geen verschijnselen totdat een kat 7 jaar oud is.

Ondanks hun indrukwekkende staat van dienst, moeten eigenaars geen laissez-faire houding aannemen als het gaat om de gezondheid van hun dierbare Maine Coons.

In plaats daarvan moeten eigenaars alert zijn op symptomen van Maine Coon polycysteuze nierziekte, omdat dit ras een grotere kans heeft om deze aandoening te ontwikkelen dan andere kattenrassen, tijdens de latere fasen van hun leven.

Blijf lezen om de tekenen en symptomen te ontdekken waar eigenaren op kunnen letten, om Maine Coon polycysteuze nierziekte bij hun eigen kat te herkennen.

Wat is polycysteuze nierziekte?

Polycysteuze nierziekte is ook bekend als ‘PKD’, of ‘Feline Polycystic Kidney Disease’.

Het is een erfelijke aandoening waarbij meerdere vochtzakjes, ook wel “cysten” genoemd, in het nierweefsel van besmette katten groeien. Deze vochtzakjes vermenigvuldigen zich meestal en worden in de loop der jaren steeds groter.

Hoewel de groei van de cysten meestal traag verloopt, is dit niet altijd het geval, zodat eigenaars altijd alert moeten zijn op zichtbare symptomen dat hun kat ziek is.

Hoewel PKD vaker voorkomt bij oudere katten, kan het voor eigenaren moeilijk zijn om de ziekte te herkennen, omdat katten de neiging hebben om geen tekenen van de ziekte te vertonen tot ze zeven jaar oud zijn.

Op dit punt zal een dierenarts via een echografie van de nieren van uw Maine Coons kunnen bevestigen hoe ernstig de situatie is.

In de meer ernstige gevallen kan de cystegroei het nierweefsel van de kat zijn gaan overweldigen, waardoor de nierfuncties worden verstoord. Als dit het geval is, is een fatale nierziekte een mogelijkheid.

Aan de positieve kant hebben sommige katten echter meer geluk dan anderen, omdat niet alle katten die drager zijn van de PKD-ziekte nierfalen zullen ontwikkelen.

Wat is de oorzaak van Polycysteuze Nierziekte?

Polycysteuze nierziekte wordt veroorzaakt door een autosomaal dominante genafwijking, waarbij de nieren zich niet goed ontwikkelen. Dit leidt uiteindelijk tot de vorming van meerdere cysten in de nieren van een kat.

Katten hoeven maar één ouder te hebben die besmet is met het defecte gen, om PKD te erven. Sterker nog, zonder DNA-onderzoek kan het zelfs helemaal niet duidelijk zijn dat een fokkat het defecte gen draagt.

Dit komt omdat zij alleen drager van het gen kunnen zijn en daarom geen tekenen of symptomen van het genetisch defect vertonen.

PKD Symptomen Bij Katten

De tekenen en symptomen van Maine Coon polycysteuze nierziekte lijken sterk op die van chronisch nierfalen bij een kat.

Dus, afhankelijk van de mate van cystegroei bij uw Maine Coon kat, kunt u over het algemeen verwachten dat uw katachtige vriend lijdt aan een scala van symptomen.

Vroege tekenen van Maine Coon PKD zijn onder andere:

 • Slechte kwaliteit vacht
 • Gewichtsverlies

Hoewel deze verschijnselen vroeg optreden, houden zij ook verband met een aantal andere medische aandoeningen en het normale verouderingsproces bij katten.

Het is dus heel gebruikelijk dat dierenartsen niet onmiddellijk de diagnose PKD stellen als de hoofdoorzaak.

Andere tekenen van Maine Coon polycysteuze nierziekte (PKD) zijn als volgt:

 • Frequent urineren
 • Verhoogde dorst
 • Verlies van eetlust
 • Overgeven
 • Lethargie

PKD-symptomen manifesteren zich vaak pas later in het leven van de kat (rond de leeftijd van zeven jaar).

Als u zich zorgen maakt dat uw kat aan polycysteuze nierziekte lijdt, kunt u het beste onmiddellijk naar een dierenarts gaan.

Tests kunnen dan worden uitgevoerd om te beoordelen wat er mis is met uw kat. Als u twijfelt, vraag de dierenarts dan om uw Maine Coon specifiek op PKD te testen.

Maine Coon Polycysteuze Nierziekte
Symptoom van Maine Coon Polycysteuze Nierziekte

Behandeling van Polycysteuze Nierziekte bij Maine Coon Katten

Een van de meest trieste feiten van deze ziekte is dat PKD symptomen als progressief worden beschouwd, en onbehandelbaar zijn.

Dit komt omdat, zodra de klinische verschijnselen zich openbaren, ongeveer 67-70% van de nieren van uw kat al geïnfecteerd zijn.

Het is waarschijnlijk dat het proces zich onontdekt, al vele maanden of jaren ontwikkelt.

In feite betekent dit dat de onzichtbare ziekte pas naar buiten zichtbaar wordt wanneer het grootste deel van de nierfunctie van een kat is uitgeschakeld (bron 1).

Er is geen genezing of behandeling voor Maine Coon polycysteuze nierziekte bekend, omdat de cysten al bij de geboorte van een kitten zichtbaar zijn, en niet operatief verwijderd of gespoeld kunnen worden.

Bovendien hebben wetenschappers ook nog geen farmaceutische methode of voedingssupplement ontdekt dat in staat is om de snelheid waarmee deze kleine cysten groeien, tijdens het leven van een kat, te controleren.

In gevallen waarin PKD is vastgesteld, kunnen eigenaren de ziekte van hun kat beheersen met behulp van de volgende methoden.

Van deze technieken wordt gedacht dat ze braken en misselijkheid verminderen, terwijl ze ook de absorptie van fosfor blokkeren (bron 1):

 • Speciale diëten
 • Medicatie
 • Vochttherapie

Een positief punt is echter dat wetenschappers voortdurend nieuwe manieren ontdekken om veel dierziekten te behandelen en te genezen.

Hoewel de oplossing dus nog niet bekend was op het moment dat ik dit artikel schreef, wil dat niet zeggen dat er nooit spoedig een remedie zal worden ontdekt.

Bovendien testen veel Maine Coon fokkers nu ook hun fokkatten op deze erfelijke aandoening.

Zij doen dit zodat zij alleen Maine Coon kittens fokken uit volwassen katten die negatief getest zijn op PKD.

Dit is belangrijk omdat positieve foktechnieken helpen ervoor te zorgen dat het genetisch defect van PKD niet wordt doorgegeven aan de volgende generatie Maine Coon kittens.

PKD Katten Testen

De moderne wetenschap heeft zich de laatste decennia sterk ontwikkeld, waardoor het nu voor eigenaren mogelijk is hun dierbare Maine Coon katten te testen op de aanwezigheid van diverse genetische afwijkingen.

Er zijn twee manieren om uw Maine Coon te testen op PKD, deze omvatten:

 • Echografie
 • Genetische test

1. Echografie

In het verleden waren echografieën de enige methode waarover dierenartsen beschikten om te bevestigen of een Maine Coon al dan niet drager was van de PKD ziekte.

Deze testmethode hield in dat een opgeleide dierenarts een echografie van de nieren van de kat maakte.

Volgens sommige websites kan de echografie pas worden uitgevoerd als een kitten 8-10 maanden oud is (bron 1).

Echografieën om PKD op te sporen worden doeltreffender geacht bij oudere Maine Coon katten, omdat hiermee zowel het aantal als de grootte van de cysten die op de nieren van de kat groeien, kunnen worden vastgesteld.

Ter vergelijking, het is veel moeilijker voor dierenartsen om het aantal aanwezige cysten vast te stellen bij het uitvoeren van een echografie op een Maine Coon kitten, omdat met PKD geboren worden met zeer kleine cysten die in hun nieren groeien.

2. Genetische testen

De AD-PKD-genentest is de meest recente vorm van testen die beschikbaar is en geniet de voorkeur van geregistreerde Maine Coon fokkers die willen vaststellen of hun fokkatten lijden aan de polycysteuze nierziekte van de Maine Coon. Het kan worden gebruikt om katten van alle leeftijden te testen,

Gentests mogen alleen worden uitgevoerd door gerenommeerde veterinaire laboratoria.

Desondanks zijn genetische tests steeds populairder geworden, omdat er alleen een wangslijmvlies of een klein bloedmonster voor nodig is.

In gevallen waarin een kitten wordt getest dat nog niet gespeend is, zal echter een bloedmonster nodig zijn om het bestaan van PKD vast te stellen (bron 1).

Wat kun je doen als een kitten met een nieraandoening wordt geboren?

Deze mogelijk fatale aandoening komt vaker voor bij oudere Maine Coons, dan bij Maine Coon kittens.

In feite wordt gedacht dat minder dan 10% van de katten onder de leeftijd van drie jaar aan deze specifieke aandoening lijdt (bron 1).

Tot op heden is er geen behandeling of genezing beschikbaar, om de cysten die in het nierweefsel van een kat groeien te verwijderen of de groei ervan te beperken.

Daarom, als u ontdekt dat uw kitten polycysteuze nierziekte heeft, is het beste wat u kunt doen, alle nodige maatregelen nemen om de pijn die uw kitten lijdt te beperken.

Hoewel er geen bewijs is om dit te ondersteunen, beweren sommige onderzoekers ook dat kittens met PKD een door de dierenarts goedgekeurd dieet moeten krijgen.

Zij vinden dit van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het kleine lichaam van het kitten de voedingsstoffen en vitaminen krijgt die het nodig heeft, om zo fit en gezond mogelijk te blijven.

Hoe lang leven katten met een nierziekte?

Symptomen van Maine Coon polycysteuze ziekte zijn meestal niet duidelijk totdat ongeveer 67-70% van de nieren van een kat zijn beschadigd.

Het is onwaarschijnlijk dat de nieren van een kat zich op dit punt herstellen, omdat het grootste deel van de nier beschadigd is, en daarom niet optimaal kan functioneren.

Hoewel deze beoordeling relatief somber klinkt, is het belangrijk om te beseffen dat het implementeren van de volgende verzorgingsroutines de groei van kattencysten mogelijk zal vertragen.

Dit betekent effectief dat de levensduur van uw Maine Coons met een paar extra goede kwaliteitsjaren zal worden verlengd:

 • Speciale diëten
 • Medicatie
 • Vochttherapie

Andere Maine Coon Gezondheidsproblemen

De Maine Coon kat heeft een gemiddelde levensduur van tussen de 10-15 jaar en is altijd beschouwd als een relatief winterhard kattenras.

Ze staan er echter om bekend dat ze aanleg hebben voor het ontwikkelen van de volgende gezondheidsaandoeningen:

 • Spinale Musculaire Atrofie
 • Obesitas
 • Parodontale Ziekte
 • Heupdysplasie
 • Stomatitis
 • Polycysteuze Nierziekte
 • Hypertrofische Cardiomyopathie

Voor meer informatie over deze bijzondere gezondheidsaandoeningen, zie mijn artikel “Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen“.

Conclusie

Maine Coon Polycysteuze Nierziekte (PKD) is een uiterst trieste erfelijke ziekte, die zich meestal in de loop van enkele jaren ontwikkelt.

Deze erfelijke ziekte komt vermoedelijk vaker voor bij oudere katten en vertoont vaak zijn tekenen of symptomen pas als een kat 7 jaar oud is.

Deze ziekte is potentieel dodelijk voor uw Maine Coon kat, indien de cysten zich vermenigvuldigen, of zodanig groeien dat het normale nierweefsel van een kat overweldigd raakt.

Maine Coons zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van dit genetische polycysteuze nierfalen dan andere kattenrassen.

Daarom, als u bezorgd bent dat uw Maine Coon PKD kan ontwikkelen, overweeg dan om de genen van uw kat te laten testen op afwijkingen, door een getraind veterinair laboratorium.

LET OP: Ik ben geen opgeleide veterinaire professional. De informatie in dit artikel is afkomstig van een groot aantal websites van dierenartsen.

Plaats een reactie