Maine Coon Perzische Mix


De Maine Coon Persian mix is een kruising tussen twee modieuze, prachtige katten met een lange vacht en unieke gezichtsvormen.

Maine Coons en Perzen worden meestal niet gecombineerd. Een kruising tussen deze twee kattenrassen zou waarschijnlijk een lange, dikke vacht hebben en een ontspannen, gezinsvriendelijke persoonlijkheid. Beide rassen zijn zeer aanhankelijk en makkelijk in de omgang, hoewel de hoge energie van de Maine Coon waarschijnlijk wordt gecompenseerd door de relaxte levensstijl van de Perzische kat in deze kruising.

Als je het moeilijk vindt om te kiezen tussen de majestueuze Maine Coon en de schattige Perzische kat, dan is een kruising van de twee misschien wel interessant voor jou!

Wat is een Maine Coon Perzische Mix?

Een Maine Coon Persian mix is elke kat met Maine Coon en Perzische voorouders.

Terwijl Maine Coons bekend staan om hun grote omvang en krachtige, rechthoekige snuiten, zijn Perzen klein met korte poten en afgeplatte gezichten.

Een kruising tussen deze twee katten zou waarschijnlijk een gemiddelde grootte hebben, maar het is moeilijk te voorspellen hoe de gezichtsvorm eruit zou zien.

Beide rassen staan bekend om hun lange vacht en aanhankelijke gedrag, maar daar houden de overeenkomsten wel op!

Foto van een Perzische Kat
Foto van een Perzische Kat

Geschiedenis van het ras

Hoewel de Pers een veel ouder ras is dan de Maine Coon, is de geschiedenis van beide kattenrassen met elkaar verweven.

De Maine Coon van oorsprong in Noord-Amerika in de jaren 1800, en groeide langzaam in populariteit toen boeren en zeelieden ze hielden vanwege hun ongelooflijke jachtvaardigheden.

Toen de Perzische kat echter in Noord-Amerika werd geïntroduceerd, werd het al snel het populairste en meest modieuze kattenras en raakte de Maine Coon uit de gratie.

Dit, in combinatie met de gevolgen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, duwde Maine Coons naar de rand van uitsterven.

Gelukkig waren enkele toegewijde kattenliefhebbers in staat om de Maine Coon terug te brengen in de publieke belangstelling, en nu kunnen beide rassen schitteren over de hele wereld!

Persoonlijkheid en temperament

De Maine Coon staat bekend om zijn:

 • Lief
 • Speels
 • Zeer energiek

Deze katten houden van hard en spelen nog harder! Ze hebben de neiging om te ravotten en kunnen hun speelgoed behoorlijk vernielen.

Ze houden van:

En hebben veel hoge meubels om hun drang naar hoogte te bevredigen.

Maat

Perzische katten daarentegen brengen de meeste tijd door op de grond of op de bank.

Ze zijn veel gemakkelijker om mee te spelen, omdat ze zich gemakkelijker vermaken, en er is niet veel voor nodig om deze katten bezig te houden!

Zowel Maine Coons als Perzen zijn zeer aanhankelijke huisdieren. Als ze lange tijd alleen gelaten worden, worden ze vaak depressief en eenzaam. Dit is hoe je depressie bij katten genezen.

Beide rassen vormen een sterke band met hun gezinsleden en ze houden van knuffelen.

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

De vrouwtjes wegen gemiddeld tussen de 12 – 15 pond, terwijl de mannetjes tussen de 18 – 22 pond wegen. Ze zijn ongeveer 8 tot 16 centimeter groot en 19 tot 40 centimeter lang.

Volgens Dimensions.com is de Perzische kat een kleine kat die meestal 14,5 tot 17,5 centimeter lang en 10 tot 15 centimeter hoog is. Ze wegen gemiddeld tussen de 7 en 12 pond.

Met deze afmetingen in gedachten zijn Perzische Maine Coon mixen waarschijnlijk middelgrote katten.

Kleuren en patronen

De Maine Coon komt voor in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen, maar de Perzische komt in nog zeldzamere kleuren zoals:

Omdat de Maine Coon echter niet in deze kleuren voorkomt, en omdat het recessieve eigenschappen zijn, zou een mix tussen een Perzische en Maine Coon niet in deze kleuren voorkomen, tenzij ze meer dan één Perzisch familielid hadden.

In het algemeen zou een Maine Coon Perzische mix kunnen zijn:

 • Crème
 • Rood
 • Wit
 • Zwart
 • Blauw
 • Goud
 • Zilver

Deze kleuren passen in zowat elk patroon behalve colorpoint.

Hypoallergeen

Een mix tussen een Maine Coon en een Pers zou niet als hypoallergeen worden beschouwd, omdat beide katten een lange, dikke vacht hebben en Maine Coons bekend staan als katten die veel verharen.

Beide rassen produceren normale hoeveelheden van het eiwit Fel d 1, dat de belangrijkste oorzaak is van allergische reacties bij katten bij mensen.

Voedsel

Maine Coon Perzische mixen hebben, net als andere katten, een gezonde voeding nodig die rijk is aan eiwitten met een matige hoeveelheid vet en een kleine hoeveelheid koolhydraten.

Omdat de Perzische kat gevoelig is voor gebitsproblemen, is het belangrijk om elke dag droogvoer te geven om de opbouw van tandplak en tandsteen te voorkomen.

Het is ook belangrijk om elke dag of om de dag natvoer te geven, omdat dit voor extra hydratatie zorgt en de kans op tandplak en tandsteen vermindert. nierziekte op latere leeftijd.

Maine Coons hebben de neiging om veel te eten omdat ze zo groot en actief zijn, maar laat een Maine Coon Perzische mix niet te veel eten!

Perzen hebben namelijk de neiging om te dik te worden omdat ze graag eten, maar lang niet zo graag bewegen!

Met goede voeding heeft je kat veel meer kans om lang en gezond te leven.

Gezinsvriendelijk

Door het aanhankelijke karakter van beide ouderrassen is een Maine Coon Perzische mix vrijwel zeker gezinsvriendelijk.

Maine Coons staan erom bekend dat ze goed zijn met kinderen en andere huisdieren. Zo goed zelfs dat ze de bijnaam de zachtaardige reus van de kattenwereld hebben verdiend!

Perzen zijn ook zeer aanhankelijk, hoewel ze iets gevoeliger zijn dan Maine Coons en door kinderen voorzichtig moeten worden behandeld.

Over het algemeen zijn zowel Maine Coons als Perzen liefdevolle, zachtaardige katten die een geweldige aanwinst zijn voor vrijwel elk gezin.

Officieel Kattenras

Maine Coon Perzische mixkatten zijn geen officieel kattenras.

Hoewel veel bestaande rassen het resultaat zijn van het kruisen van katten met andere rassen om variatie toe te voegen aan de bloedlijn of om nieuwe eigenschappen in te brengen, zijn hybride katten onvoorspelbaar.

Hybride katten hebben vaak veel gezondheidsproblemen of inconsistenties die door fokkers over meerdere generaties moeten worden uitgezocht.

Zeldzaamheid

Maine Coon Perzen zijn vrij zeldzaam omdat verantwoordelijke fokkers kruisen niet willekeurig rassen, maar geven de voorkeur aan het verfijnen van de eigenschappen van bestaande rasstandaarden.

De meeste Maine Coon Perzische mixen zijn het resultaat van ongelukken of van fokkers in de achtertuin die snel geld willen verdienen.

Gezondheidsproblemen

Over het algemeen staan Maine Coons bekend als een sterk en gezond ras, maar Perzen zijn veel vatbaarder voor gezondheidsproblemen.

Hier zijn de gezondheidsproblemen die het meest voorkomen bij Maine Coons:

Dit zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Perzische katten:

 • Brachycephalisch Luchtweg Syndroom: Het unieke uiterlijk van de Perzische wordt veroorzaakt door brachycefalie, een aandoening waarbij de schedel wordt platgedrukt. Dit drukt de luchtwegen plat en resulteert meestal in grote ademhalingsmoeilijkheden.
 • Oogproblemen: Perzische katten zijn gevoelig voor verschillende oogproblemen, waaronder progressieve retinale atrofie en kersenoog.
 • Gebitsproblemen: Het geplette gezicht van de Perzische veroorzaakt vaak een verkeerde gebitsuitdrukking, waardoor ze vatbaarder zijn voor tand- en tandvleesaandoeningen.
Witte Perzische Kat

Hieronder staat een lijst met gezondheidsproblemen die voorkomen bij zowel Perzen als Maine Coons:

Terwijl Maine Coons en Maine Coon mixen vaak heel gezond zijn, zijn Perzen en Perzische mixen vatbaar voor meer gezondheidsproblemen.

Met regelmatige dierenartscontroles is de kans echter veel groter dat je kat een lang, gezond leven leidt (bron 1).

Behoefte aan beweging

Terwijl de Maine Coon bekend staat als een ongelooflijk speelse en energieke kat, zijn Perzen veel relaxter en, volgens sommige eigenaren, lui.

Perzen luieren liever, en als ze spelen zijn ze vaak eerder tevreden met speeltjes op de vloer dan met klimmen of rennen.

Hun brachycephalie veroorzaakt ook vaak ademhalingsproblemen, wat betekent dat je niet te lang of te ruw met ze moet spelen.

Een kruising tussen een Maine Coon en een Perzische zal waarschijnlijk ongeveer evenveel energie hebben als de gemiddelde kat.

Je moet echter wel rekening houden met eventuele ademhalingsproblemen van je Maine Coon Perzische mix zou kunnen hebben en neem veel pauzes als dat nodig is.

Verzorgingsbehoeften

Hoewel de raskatten Maine Coon en Pers bekend staan als prachtige katten, hebben hun lange vacht en lange staarten veel verzorging nodig.

Als gevolg hiervan zal een Maine Coon Perzische mix zeer onderhoudsrijk als het op verzorging aankomt.

Naast het regelmatig knippen van de nagels en het schoonmaken van de oren moet je waarschijnlijk ook de lange plukjes vacht van je kat op de volgende plaatsen trimmen om klitten te voorkomen:

Omdat Maine Coons en Perzen allebei erg verharen, moet je ze minstens een of twee keer per week borstelen, met deze borstels Borstels voor langharige katten.

Trainbaarheid

Terwijl de Maine Coon een beroemd intelligent ras is, staan Perzen erom bekend minder intelligent te zijn!

De brachycefalie die resulteert in hun kenmerkende rasuiterlijk, drukt ook hun schedel plat en maakt hun hersenen fysiek kleiner dan katten zonder brachycefalie.

Als gevolg hiervan moet je niet verbaasd zijn als je Maine Coon Perzische mix moeite heeft met basistraining.

Maar omdat ze ook deels Maine Coon zijn, kunnen ze slim genoeg zijn om basiscommando’s te leren of zelfs hoe ze moeten apporteren!

Kosten

Helaas, omdat de Maine Coon Persian mix geen officieel ras is, zul je waarschijnlijk moeite hebben om er een te koop te vinden.

Bovendien, omdat verantwoordelijke fokkers zich meer richten op het verfijnen van bestaande raskenmerken, zouden ze deze rassen niet opzettelijk kruisen.

Als gevolg daarvan is het het makkelijkst om deze ongewone kruisingen te vinden op sites als Craigslist, waar achtertuinfokkers hoge adoptiekosten vragen, die meestal meer dan $500 bedragen.

Fokkers in de achtertuin voeren zelden genetische testen op hun katten voordat ze ermee fokken, en hun kittens zijn vaak vatbaar voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.

Maine Coon Perzische Kat
Maine Coon Perzische Mix Kat

Verwachte levensduur

De meeste Maine Coons leven tussen de 12 en 15 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur van een Perzische kat ongeveer 13,5 jaar is.

Je kunt verwachten dat de levensduur van dit gemengde kattenras tussen de 12-15 jaar zal liggen (bron 1)

Goed met andere huisdieren

De meeste Maine Coon mix rassen schieten ongelooflijk goed op met andere katten en honden, dus je zou moeten merken dat de Maine Coon Persian Mix kat dat ook doet.

Omdat Maine Coons zo’n vriendelijke persoonlijkheid hebben, hebben ze de neiging om meteen vrienden te worden met andere huisdieren.

Hun hoge prooidrift betekent echter dat ze uit de buurt gehouden moeten worden van kleinere huisdieren zoals knaagdieren of vogels.

Conclusie

De Maine Coon Perzische mix is een gemengd ras met een luxueuze vacht en een ontspannen, liefdevolle persoonlijkheid.

Deze katten zijn waarschijnlijk makkelijk in de omgang en zeer aanhankelijk met een matige hoeveelheid energie.

Ze zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen als gevolg van hun Perzische afstamming, maar ze hebben de neiging om geweldige huisdieren te zijn voor kattenliefhebbers die van vriendelijke, zachtaardige metgezellen houden.

 • Katrina Stewardson

  Een Maine Coon kattenliefhebber met meer dan 11 jaar ervaring als eigenaar van drie Maine Coon katten. Ik heb uit eerste hand ervaring met veel Maine Coon gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, gebogen staartkanaal en artritis. Ik heb ervaring met het trainen van Maine Coons, geregistreerde fokkers, het adopteren van Maine Coons en hoe je voor een Maine Coon moet zorgen. Ik heb momenteel twee Maine Coon katers, genaamd Mika en Bali.

  Bekijk alle berichten

Volg en like ons: