Maine Coon Persoonlijkheid

Het is altijd raadzaam om zo veel mogelijk te weten te komen over de persoonlijkheid van een Maine Coon kat, alvorens er een te kopen.

In het algemeen, als het gaat om de Maine Coon persoonlijkheid, kunt u niet verkeerd gaan met dit specifieke katachtige ras, omdat ze zeer hondachtig zijn in hun aard, met een reputatie voor het zijn volgzame ‘gentle giants’.

Maine Coons zijn een extravert, gezellig en goedaardig kattenras. Ze brengen graag tijd door met hun gezin en zijn uiterst loyale metgezellen voor hun familie. Maine Coon katten volgen hun baasjes vaak door het hele huis, omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat hun baasjes aan het doen zijn. Deze zeer intelligente katachtigen zijn zeer aanhankelijk en hondachtig.

Dit vriendelijke en aanhankelijke kattenras is ook geschikt om met andere huisdieren samen te leven en verdraagt jonge kinderen.

Potentiële eigenaars moeten wel van tevoren inschatten of ze zelf geschikt zijn voor het houden van een Maine Coon kat, aangezien deze katten een paar unieke eisen hebben.

Hoewel deze lijst het ideale kattenras zo’n beetje samenvat, zijn er een paar belangrijke overwegingen om mee te nemen in de aankoopbeslissing, om ervoor te zorgen dat de Maine Coon geen verlatingsangst en eenzaamheid ervaart.

12 Persoonlijkheidskenmerken van een Maine Coon kat

Wanneer je een Maine Coon kat koopt, weet je zo’n beetje wat je krijgt, zelfs als je nog nooit eerder een kat hebt gehad.

Dit komt omdat het rasechte Maine Coon kattenras een zeer voorspelbare reeks persoonlijkheidskenmerken heeft die de meerderheid van de Maine Coons zal vertonen.

De tabel hieronder belicht de top 12 factoren die de persoonlijkheid van een Maine Coon kat perfect weergeven:

Maine Coon
Persoonlijkheid
Beschrijving
Vriendelijk Uiterst vriendelijk, met
iedereen
Highly
Gezellig
Houdt van gezelschap, goed
met vreemden. Mannetjes
zijn erg extravert. Vrouwtjes
iets meer gereserveerd
Gentle Giant Zeer zachtaardig en volgzaam
temperament
en natuur
Hond Zoals
Gedrag
Kat deelt veel
hond-achtige kwaliteiten
b.v. zij zullen volgen
je overal volgen!
Speels Energiek kattenras,
dat houdt van spelen
Highly
Intelligent
Bekend om hun
hoge niveaus van
intelligentie
Affectionate Overdreven aanhankelijk
met eigenaars
Loyaal Massaal loyale kat
ras
Nieuwsgierig Zeer nieuwsgierig en
nieuwsgierige aard
Familie
Friendly
Zeer tolerant voor
jonge kinderen.
Niet verontrust door
luidruchtig druk gezinsleven
Laid Back Massively laid back
en volgzaam
Goed met
Andere huisdieren
Kan goed overweg met
andere huisdieren
Maine Coon Persoonlijkheid

Als u naar deze lijst kijkt en denkt dat de persoonlijkheid van een Maine Coon kat 100% perfect is voor uw gezin, lees dan verder om meer te weten te komen…

1. Vriendelijk

Een van de belangrijkste kenmerken van de Maine Coon kat is zijn massaal vriendelijke aard.

Ondanks dat ze een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen zijn die er bestaan, hebben ze geen slecht bot in hun lichaam.

In plaats daarvan zijn het van nature niet-agressieve katachtigen die graag vriendelijk zijn tegen letterlijk iedereen die ze tegenkomen, inclusief andere huisdieren die in huis leven.

Bekend om het feit dat ze graag tijd doorbrengen met hun baasjes, zult u snel merken hoe uw Maine Coon kat u overal volgt.

Lees mijn artikel voor meer details over deze “Waarom volgt mijn Maine Coon mij?“.

2. Zeer sociaal

Terwijl andere katten de neiging hebben om weg te rennen van het lawaai, en een rustige ruimte zoeken om te rusten en te ontspannen, zullen de meeste Maine Coon katten juist het tegenovergestelde doen.

In feite is dit specifieke kattenras zo sociaal dat ze hun familieleden actief zullen opzoeken, zelfs als er veel lawaai en commotie is.

Dit specifieke kattenras is zeer uitgaand en sociaal, en zal dus profiteren van een leven met andere huisdieren die hen extra gezelschap bieden terwijl hun baasjes druk bezig zijn, of weg zijn. Hun relaxte, vriendelijke en zeer sociale aard betekent dat ze ook in staat zijn om met iedereen in het gezin om te gaan, inclusief andere huisdieren.

Wanneer uw Maine Coon aan een nieuw huisdier wordt voorgesteld, moeten eigenaars van dit ras verwachten dat ze in eerste instantie hun territorium beschermen door hun mannetje te staan.

Dit is volkomen normaal kattengedrag en zal overgaan zolang de eigenaar het huisdier integratieproces zorgvuldig beheert.

Maine Coons houden van menselijk gezelschap en zijn ook heel goed met vreemden.

Het mannetje van de soort is echter socialer dan het vrouwtje, dus verwacht dat uw nieuwsgierige en zelfverzekerde mannetje recht op de bezoeker afloopt, of zijn aandacht opeist als de bezoeker naar hem toekomt.

Het vrouwtje daarentegen is meer katachtig in haar benadering van vreemden, en zal dus meer tijd nemen om haar liefde te delen.

3. Zachte reuzen

Maine Coons hebben een zeer zachtaardig, volgzaam, en ontspannen temperament. Ze staan er niet om bekend dat ze uithalen naar hun baasjes of naar jonge kinderen. Ook zijn ze niet in het minst agressief (tenzij ze ernstig geprovoceerd worden). Het ras kreeg de titel “zachtaardige reus”, om deze veel voorkomende persoonlijkheidseigenschap van de Maine Coon weer te geven.

In tegenstelling tot veel andere katten is de Maine Coon in staat zich relatief gemakkelijk aan te passen aan nieuwe situaties en gebeurtenissen, d.w.z. nieuwe huisdieren, of de geboorte van een nieuwe baby.

4. Hondachtig Gedrag

Nadat u een paar maanden met uw Maine Coon geleefd had, dacht u toen ten onrechte dat u een hond gekocht had?

Als dat zo is, bent u niet de eerste die dat denkt, want de persoonlijkheid van een Maine Coon kat lijkt sterk op die van honden.

Bekend als de ‘hond van de kattenwereld’, heeft het Maine Coon kattenras een reputatie voor het vertonen van veel hondachtige kenmerken.

Deze omvatten:

 • Maine Coons zijn zeer trainbaar: Eigenaren zijn zelfs bekend met het trainen van hun Maine Coon katten om een bal te apporteren! Als u dit wilt proberen, vergroot u de kans op succes door het concept te introduceren als de kat nog een kitten is. Dit komt omdat oudere katten minder trainbaar zijn – de kater van de soort, in het bijzonder, staat erom bekend koppiger te zijn naarmate ze ouder worden.
 • Je kunt een Maine Coon meenemen voor een wandeling: Een Maine Coon die binnenshuis zit kan geleerd worden om aan een kattenriem te lopen. Eigenaren kunnen dan met hun Maine Coon kat buiten gaan wandelen!
 • Zeer intelligent kattenras: Net als honden kan de Maine Coon worden getraind om dingen te doen, bv. je kunt het woord “down” stevig gebruiken, om ze van een tafel te laten springen, enz.
 • Een Maine Coon staat altijd aan je zijde: Deze katten volgen hun baasje graag overal in huis zoals een hond dat zou doen. Ze houden van menselijk gezelschap, en willen gewoon al hun wakkere uren doorbrengen met hun gezin.
 • Enorm aanhankelijk: Honden worden altijd beschouwd als zeer loyaal, en “de beste vriend van de mens”, maar de Maine Coon kan gemakkelijk wedijveren met een hond voor deze titel.
 • Loyaal aan eigenaren: Een mannelijke Maine Coon zal zich voornamelijk hechten aan één eigenaar.
 • Een lastdier: De meeste katten zijn geen roedeldieren, zoals honden. Maine Coons daarentegen gedragen zich alsof ze deel uitmaken van een roedel.

5. Speels

Dit energieke kattenras blijft speels en kittenachtig tot laat in hun volwassen leven. Ze hebben veel beweging nodig om te voorkomen dat ze zwaarlijvig worden en genieten elke dag van hun speeltijd met hun baasjes.

Hier is een lijst van mijn vijf favoriete Maine Coon kattenspeeltjes waar je Maine Coon zeker van zal houden.

Een opvallend verschil aan de Maine Coon persoonlijkheid is hun liefde voor water.

Ze zullen de hele dag door vrolijk met hun waterbak of fontein spelen, en sommigen vinden het zelfs niet erg om te gaan zwemmen of in bad te gaan!

Het grappige is dat veel eigenaren melden dat hun Maine Coon zo intelligent en speels is, dat ze zichzelf hebben aangeleerd de kraan open te draaien om water te drinken.

Hun speelse aard blijkt ook uit hun ‘mouser’ vaardigheden.

Maine Coons hebben deze jachtvaardigheden waarschijnlijk ontwikkeld terwijl ze in de wildernis in Maine leefden, waar ze vandaan komen. Dit komt omdat ze op levende prooien moesten jagen om het strenge winterklimaat te overleven.

Hoewel de meeste Maine Coons vandaag de dag niet meer op voedsel hoeven te jagen, vertoont het ras tijdens het spelen nog steeds duidelijk veel jachtvaardigheden, die vele decennia geleden van pas zouden zijn gekomen.

6. Zeer Intelligent

Als je denkt dat je je Maine Coon kat te slim af kunt zijn, zul je misschien verrast zijn.

Hoewel ze misschien geen Einstein zijn, is dit zeer intelligente kattenras zeker veel intelligenter dan de gemiddelde kat die op straat loopt. Verwacht daarom dat uw Maine Coon snel uw routines leert kennen en de tijdstippen van de dag waarop u bereid zou kunnen zijn om ze kattensnoepjes te voeren!

Hun hoge niveaus van intelligentie stellen veel eigenaren in staat om hun Maine Coon kittens te trainen om te kunnen apporteren!

Bekijk de korte video hieronder van een Maine Coon kat die apporteert met zijn eigenaar:

De credits voor de video gaan naar het Youtube kanaal ‘Evelina C’.

Een ander voorbeeld van de zeer intelligente persoonlijkheidskenmerken van de Maine Coons is dat ze slim genoeg zijn om te bepalen wat de makkelijkste manier is om een muur te beklimmen.

Terwijl de meeste andere kattenrassen er geen twee keer over nadenken om zich flink in te spannen om recht omhoog te springen, zal de Maine Coon eerst kijken of er een minder inspannende route naar boven is. Dit is niet omdat Maine Coons niet kunnen springen, verre van dat.

Ze zijn gewoon slim genoeg om eerst te kijken of er een andere makkelijke optie is!

Voor meer informatie over Maine Coon jumping, klik hier om te leren hoe hoog Maine Coon katten kunnen springen.

7. Affectionate

Wat is het aan de persoonlijkheid van een Maine Coon kat, dat hen zo’n ongelooflijk populair kattenras maakt om over de hele wereld te bezitten?

Een van de meest waarschijnlijke antwoorden op deze vraag is dat Maine Coons bekend staan om hun overdreven aanhankelijkheid. Ze houden ervan hun baasje te verzorgen en geknuffeld te worden als een teddybeer.

Onze Maine Coon vindt het ook heerlijk om opgepakt te worden en vastgehouden te worden als een grote baby, voor een knuffel.

Hoewel ze technisch gezien niet als “schootkat” worden beschouwd, vinden veel Maine Coons het heerlijk om door hun gezinsleden te worden geknuffeld, omdat ze er geen probleem mee hebben om te worden vastgehouden.

Als je geniet van een grote knuffel met je Maine Coon, wees je er dan wel van bewust dat jouw lichaamswarmte op een gegeven moment te veel voor ze kan worden, dus verwacht dat ze naar een koelere plek verhuizen als ze genoeg hebben gehad.

Met zoveel liefde te geven, wint dit unieke kattenras snel de harten van zijn baasjes door hen te sieren met onvoorwaardelijke affectie.

Soms kan een Maine Coon de hoeveelheid liefde en genegenheid die ze willen delen niet bevatten.

Onze kat in het bijzonder staat er om bekend dat hij regelmatig zijn liefde aan ons opdringt. Als hij in zo’n bui is, weigert hij letterlijk te stoppen met proberen ons te verzorgen en te knuffelen, zelfs als we hem vragen dat te doen omdat we op het toilet zitten!

8. Loyaal

Maine Coons zijn misschien erg vriendelijk tegen vreemden, maar u moet dit niet verwarren met een gebrek aan loyaliteit tegenover hun eigenaren.

Over het algemeen is het mannetje van de soort loyaler aan zijn familie, en hecht zich vaak aan één bepaalde eigenaar.

Ter vergelijking, de vrouwelijke Maine Coon wordt beschouwd als meer ‘kat-achtig’ in haar aard, omdat ze zich liever onafhankelijker gedraagt en graag haar liefde en genegenheid deelt rond een hele familie.

9. Nieuwsgierig

Heb je ooit gehoord van de uitdrukking ‘nieuwsgierigheid doodde de kat’?

Als ik niet beter wist, zou ik zeggen dat deze uitdrukking afkomstig is van een eigenaar die zijn Maine Coon kat beschreef.

Dit nieuwsgierige ras wil graag weten wat er aan de hand is, en zoekt actief naar lawaai en beweging binnen en buiten het huis.

Eigenaren moeten hun Maine Coon kat daarom goed in de gaten houden, omdat dit ras zichzelf gemakkelijk in moeilijkheden kan brengen als het buiten vrij mag rondlopen.

Ze zouden er bijvoorbeeld geen twee keer over nadenken om de open schuurdeur van de buren te onderzoeken en er dan per ongeluk in vast te komen zitten.

Maine Coons zijn extreem nieuwsgierig, wat duidelijk te zien is als je met ze speelt.

Als je bijvoorbeeld een van hun kattenspeeltjes iets uit hun zicht sleept, zullen ze je onmiddellijk volgen om uit te zoeken waar het gebleven is. Het is letterlijk één groot spel voor ze.

Houd uw Maine Coons overmatig nieuwsgierige en zeer intelligente geest bezig met kattenspeelgoed dat mentale stimulatie biedt.

10. Familie Vriendelijk

Een van de redenen waarom de Maine Coon zo’n goed gezinshuisdier is, is omdat ze zich heel goed houden in de buurt van luide en luidruchtige jonge kinderen.

Hun relaxte, zachte en volgzame temperament betekent dat ze niet gestrest of bang worden van het drukke gezinsleven. Integendeel, ze genieten van de chaos omdat het zeer sociale wezentjes zijn, die zich graag deel van het gezin voelen.

Ze zijn ook uiterst geduldig met jongere kinderen, die leren hoe ze met een kat moeten omgaan, b.v. door ze te aaien.

Maine Coons lijken onderscheid te kunnen maken tussen de jongere en oudere leden van hun familie, en passen hun gedrag daarop aan.

Een perfect voorbeeld hiervan was toen onze dochter een jonge peuter was. Ze speelde met onze Maine Coon, met een touwtje, en moedigde hem aan het te vangen. Op een gegeven moment stond onze jonge Maine Coon op het punt te springen, maar hij bedacht zich onmiddellijk toen het touwtje per ongeluk op de voeten van onze peuter viel.

Ik ben er tot op de dag van vandaag zeker van, dat de Maine Coon het touwtje niet besprong, omdat hij zijn jongere familielid beschermde.

Hieronder is een video van onze nu 7 jaar oude rasechte Maine Coon kat in interactie met onze 5 jaar oude dochter.

Zij hebben altijd een zeer hechte band gehad, en ‘Pippin’ verdraagt het absoluut zeer om door een jong kind geaaid te worden, zelfs als dat betekent dat hij een beetje rondgeduwd wordt. Zijn volgzame zachte temperament betekent dat hij nog nooit naar een van onze jonge kinderen heeft uitgehaald:

Maine Coons zijn goede huisdieren

11. Rustig Terug

Een van de klassieke persoonlijkheidskenmerken van een Maine Coon kat is zijn zeer relaxte, zachte, en volgzame temperament.

Ze zijn letterlijk zo koel, dat niets hen ooit lijkt te storen. Dit maakt ze een geweldig huisdier om te bezitten, omdat ze een zeer rustgevende invloed op hun eigenaars hebben.

12. Goed met andere huisdieren

Als U overweegt een andere kat in Uw huishouden op te nemen, probeer U dan niet te veel zorgen te maken over hoe Uw Maine Coon kat met de nieuwkomer zal omgaan.

Dit komt omdat de persoonlijkheid van een Maine Coon kat betekent dat ze waarschijnlijk met elke nieuwe kat overweg kunnen, mits ze genoeg ruimte krijgen om hun eigen kat te noemen.

De extra kat zal ook waardevol gezelschap bieden aan uw zeer sociale en nieuwsgierige Maine Coon.

Voordat u uw Maine Coon aan een andere kat of hond voorstelt, volg dan onze 10 stappen gids voor integratie gedetailleerd in het volgende artikel: ‘Kunnen Maine Coon katten goed overweg met andere katten?‘.

Als de stappen langzaam en zorgvuldig worden gevolgd, zal de integratieperiode waarschijnlijk soepel verlopen. Door dit delicate proces te overhaasten, neemt de kans toe dat de dieren elkaar met moeite aanvaarden.

Voor degenen onder u die een hond in hun huishouden willen opnemen, bekijk eerst dit artikel, zodat u de hondenrassen selecteert die het meest geschikt zijn voor de Maine Coon kat: ‘Zijn Maine Coon katten goed met honden?

Maine Coon Eigenzinnig Gedrag

Het bezitten van een Maine Coon is niet hetzelfde als het bezitten van een gewone kat. In feite zult u de helft van de tijd denken dat u de trotse eigenaar bent van een hond, in plaats van een kat.

Hier zijn een paar eigenzinnige persoonlijkheidskenmerken van het Maine Coon kattenras:

 • Volgt zichzelf door het hele huis, van kamer naar kamer
 • Gaat graag wandelen aan een kattenriem
 • Speelt graag met water
 • Heeft hoge niveaus van het bedrijf nodig
 • Kan niet voor lange periodes alleen gelaten worden

De Maine Coon mag dan een zelfstandige kat zijn, het is belangrijk dat potentiële kopers serieus overwegen of zij aan de behoeften van deze raskat kunnen voldoen voordat zij er een kopen.

Hier zijn een paar dingen om over na te denken, voordat u tot aanschaf overgaat:

 • Tijd: Eigenaren die veel tijd van huis doorbrengen zijn niet het meest geschikt om een Maine Coon te bezitten. Dit komt omdat de kat eenzaam wordt, en geestelijke gezondheidsproblemen kan krijgen door verlatingsangst.
 • Aandacht: Maine Coons houden van veel aandacht. Ze verdienen ook veel liefde en genegenheid. Heeft u de vrije tijd om aan dit kattenras te besteden?
 • Territorium: Een Maine Coon zal een grote hoeveelheid ruimte nodig hebben, om hun territorium te overwegen. Heeft u de ruimte voor een grote kattentoren of andere kattenattributen?
 • Free-Roaming: Als u in een bebouwde, drukke omgeving woont, is het niet aan te bevelen (of in sommige landen toegestaan) dat u uw Maine Coon vrij buiten laat rondlopen. In dit soort gevallen vormt de buitenwereld een duidelijk gevaar en bedreiging voor de gezondheid en overleving van uw Maine Coon. Individuen moeten daarom overwegen of ze een tuin hebben die groot genoeg is voor de Maine Coon om te verkennen en in te spelen. Voor meer informatie, lees mijn artikel ‘Kunnen Maine Coon katten naar buiten?’.
 • Ruimte: Heeft u ruimte in uw huis voor meerdere grote krabpalen, kattenbakken, waterstations, en groter dan gemiddelde kattentorens?
 • Dieet Behoeften: De voedingsbehoeften van Maine Coons zijn iets anders dan die van de gemiddelde kat, omdat ze een hoog eiwitgehalte nodig hebben. Eigenaren moeten tijd besteden aan het bepalen van de meest geschikte voeding voor hun kat. Ze moeten ook bepalen of ze zich het dure premium voer van dit ras kunnen veroorloven.

Mannelijke Maine Coon Persoonlijkheid

De mannetjes van de soort zijn veel vrolijker en socialer dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Ze hebben meestal een grote persoonlijkheid die past bij hun enorme gestalte, en zijn bijzonder trouw aan hun voornaamste eigenaar, d.w.z. degene die hen voedt!

Mannetjes zijn zeer nieuwsgierig en aanhankelijk naar vreemden die uw huis binnenkomen. Ze worden echter vaak als koppiger beschouwd dan de vrouwtjes.

Vrouwelijke Maine Coon Persoonlijkheid

De vrouwelijke Maine Coon staat bekend als een katachtige en wordt beschouwd als zeer onafhankelijk. Verwacht haar rustend aan te treffen, weg van het lawaai en de commotie van een druk gezinshuis.

Het vrouwtje is meestal fysiek kleiner dan de mannelijke Maine Coon, en heeft de neiging om een rustiger persoonlijkheid te hebben. Ze zijn vaak gemakkelijker te trainen en spelen net zo graag met hun baasjes als de mannetjes.

Vrouwelijke Maine Coons zijn ook gereserveerder en zullen in het begin op hun hoede zijn voor nieuwkomers. Uiteindelijk zullen ze echter aanhankelijk en liefdevol zijn tegenover een vreemde, maar alleen op hun eigen voorwaarden en tijdschema.

Conclusie

Als u graag meer wilt weten over de persoonlijkheid van een Maine Coon kat, lees dan gerust mijn andere boeiende artikelen over de Maine Coon kenmerken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in het volgende artikel dat ik schreef: ‘Rasechte Maine Coon Persoonlijkheidskenmerken‘.

Het bezitten van een Maine Coon is zeker een eer, in plaats van een karwei. Het zijn ideale huisdieren omdat ze niet te afhankelijk zijn van hun baasje. Ze zullen echter wel het grootste deel van de tijd bij je in de buurt willen zijn.

Deze beminnelijke en waanzinnig aanhankelijke katachtigen zijn de beste vrienden, en zijn zo vol liefde voor hun gezin dat u er zeker een tweede zult willen kopen!

Plaats een reactie