Maine Coon Oog feiten

Maine Coon katten staan bekend om hun grote gespierde lichaamsbouw, grote borstelige staarten en weelderig lang haar.

Maar, wat weet je over Maine Coon oog feiten? Blijf lezen om wat fascinerende informatie te leren.

Rasechte Maine Coon katten hebben grote, wijd uitstaande ogen die licht schuin gevormd zijn. Gouden en/of groene ogen worden door de officiƫle katteninstanties als wenselijk beschouwd, hoewel een witte Maine Coons ogen ook blauw kunnen zijn, of odd-eye (blauw, met goud of groen). Maine Coon kittens worden geboren met blauwe ogen, die van kleur veranderen als ze ouder worden.. Maine Coon oogproblemen komen niet vaak voor, hoewel eigenaren moeten uitkijken voor oogaandoeningen zoals strabismus, astigmatisme, verziendheid en bijziendheid.

Hun schoonheid is behoorlijk betoverend, en het zou niet ongebruikelijk zijn om je in een Maine Coons ogen te staren en je af te vragen wat dit zeer intelligente vriendelijke kattenras ziet als ze naar je terugstaren.

Er is echter meer aan de ogen van deze grote katten dan je op het eerste gezicht zou denken, dus blijf lezen om enkele fascinerende Maine Coon oogfeiten te ontdekken.

Maine Coon ogen

Er wordt vaak gedacht dat in iemands ogen kijken is als recht in iemands ziel kijken. Zou dat ook zo zijn als je in de ogen van een Maine Coon kat kijkt?

Of begrijpen we hun schijnbaar nieuwsgierige, aanhankelijke en liefdevolle blik gewoon verkeerd?

Hoewel we nooit zullen weten wat onze katachtige metgezellen werkelijk denken, denk ik graag dat hun intense blikken vol liefde en genegenheid zijn, omdat hun loyaliteit aan hun baasjes onvoorwaardelijk is.

In dit artikel heb ik de volgende informatie behandeld:

Maine Coon Oogvorm

Als je je afvraagt of je naar een Maine Coon kat kijkt, of niet, kijk dan eens naar hun ogen.

Volgens de Cat Fanciers Federatie (CFF) heeft de Maine Coon grote ogen die wijd open staan.

Hun ogen moeten niet perfect rond zijn, maar in plaats daarvan, gedeeltelijk schuin door hun enigszins schuine vorm.

Zij adviseren dat Maine Coons met zeer smalle, of zeer schuine ogen minder gewenst zijn. Bovendien hebben doffe ogen niet de voorkeur (bron 1).

De International Cat Association, ook bekend als TICA stelt in hun showregels dat Maine Coons punten krijgen als ze “grote, licht ovale, ogen hebben die rond lijken als ze wijd open staan”.

Hun rasstandaard stelt ook dat de “buitenste ooghoek naar de buitenste basis van het oor wijst” (bron 1).

Blauw en odd-eyes geaccepteerd in wit en particolair.

Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, kijk eens naar de prachtige Maine Coon hieronder. Deze kattenogen zijn goudkleurig, met een vleugje groen erin:

Maine Coon Oogfeiten - Gouden ogen
Maine Coon Oog Feiten – Gouden Ogen

Maine Coon oogkleuren

Rasechte Maine Coon katten hebben de volgende oogkleuren:

 • Goud (vaak Maine Coon gele ogen genoemd)
 • Groen

Alle tinten groene ogen zijn toegestaan, bij raszuivere Maine Coon katten. Het is echter belangrijk op te merken dat de witte Maine Coon uniek is, omdat hun ogen ook kunnen zijn:

Odd Eyed Maine Coon

Je vraagt je waarschijnlijk af wat een odd-eyed Maine Coon eigenlijk is. Nou, volgens het CFF verwijst de beschrijving odd-eyed eenvoudigweg naar een Maine Coon kat die blauw met gouden of groene ogen heeft (bron 1).

Hier is een afbeelding van een knappe zwarte Maine Coon kat, die odd-eyed is.

Iedereen heeft verschillende meningen, maar persoonlijk denk ik dat de verschillende kleuren ogen deze Maine Coons ogen nog betoverender maken dan een kat met de ogen van dezelfde kleur.

Zwarte bicolore Maine Coon met vreemde ogen

Noot: Krediet voor de afbeelding van de Maine Coon met vreemde ogen gaat naar Wikimedia Commons (link hier) en ‘Creative Commons’. De afbeelding is niet aangepast of gewijzigd door Maine Coon Central.

Naamsvermelding (Uscoon[CCBY-SA(Bekijkhierdeafbeeldingslicentie[CCBY-SA(Viewimagelicensehere

Bestands URL:

Bekijk

Maine Coon Oog Kleur Verandering

Maine Coon kittens worden geboren met blauwe ogen.

De oogkleur van een kitten zal echter veranderen wanneer het pigment in hun ogen zich vestigt in hun iris.

Maine Coon Oogproblemen

Voor degenen die zich afvragen of Maine Coon katten oogproblemen hebben, zal het een opluchting zijn te horen dat Maine Coons meestal geen problemen hebben met hun ogen.

Eigenaren moeten er echter niet zomaar van uitgaan dat hun dierbare katachtige vriend nooit problemen met hun ogen zal ontwikkelen. In plaats daarvan is het raadzaam om alert te zijn op de volgende Maine Coon oogproblemen:

Gelukkig is de Maine Coon kat niet vatbaar voor het ontwikkelen van strabisme of astigmatisme, omdat dit oogprobleem meestal gekoppeld wordt aan katten die afkomstig zijn van het Siamese kattenras.

1. Strabisme

Dit oogprobleem kan op elk moment in het leven van een kat ontstaan en treedt op wanneer de ogen van de kat in de verkeerde positie zijn gefixeerd, of gekruist.

Een kat met deze aandoening heeft moeite met dieptezicht en kan tegen dingen aanlopen, zoals meubels.

Katten die lijden aan strabisme kunnen angstig lijken om te bewegen.

Oorzaken van strabisme zijn onder andere:

 • Een genetische afwijking in het oog
 • Oogletsel
 • Hersenletsel
 • Kanker
 • Feline Leukemie Virus
 • Encefalitis

Het strabisme van een kat kan zowel convergent als divergent zijn. In het eerste geval zijn de pupillen van de kat dicht bij de neus gefixeerd, in een scheve ooghouding.

In het tweede geval lijken de ogen van de kat abnormaal gedraaid, naar boven, naar beneden of opzij kijkend.

2. Astigmatisme

Een kat met astigmatisme kan de wereld niet precies zien zoals hij is.

Dit zichtprobleem betekent niet noodzakelijkerwijs dat de kat ook aan strabisme lijdt.

3. Hyperopie

Ook bekend als hypermetropie. Bij hypermetropie lijden katten aan verziendheid omdat hun ogen het licht dat in hun ogen komt niet goed kunnen focussen.

Dit kattenoogprobleem wordt beschouwd als een refractieve oogafwijking, die optreedt wanneer de ooglens van de kat niet elastisch genoeg is.

In principe betekent het dat de kat alleen objecten duidelijk kan zien, die ver weg zijn. De kat zal moeite hebben om duidelijk te focussen op objecten die dichtbij zijn (bron 1).

4. Myopie

Een kat die aan bijziendheid lijdt is bijziend. Dit is een veel voorkomende aandoening bij alle kattenrassen (bron 1).

Ik was verrast toen ik hoorde dat contactlenzen voor katten zijn getest, op sommige katten in Amerika! Zou dit de oplossing kunnen zijn voor katten die lijden aan bijziendheid of verziendheid?

Maine Coon Oogproblemen
Maine Coon Oogproblemen

5. Conjunctivitis

Kattenbindvliesontsteking is “de ontsteking van de vochtige weefsels in het oog van een kat, dat zijn de delen van het oog die zich nabij de oogbol en tot aan de rand van het hoornvlies bevinden” (bron 1).

Symptomen van kattenbindvliesontsteking zijn onder andere:

 • Afscheiding van vocht uit het oog van de kat
 • Oog ongemak

Maine Coon Oog Infectie

Katten kunnen op elk moment van hun leven ooginfecties ontwikkelen. Eigenaren moeten daarom waakzaam zijn voor Maine Coon oogproblemen waar hun dierbare katachtige aan lijdt.

Als u merkt dat uw Maine Coon lijdt aan een van de volgende problemen, vraag dan zo snel mogelijk een dierenarts om uw kat te beoordelen.

Dit is belangrijk, om Maine Coon oogproblemen uit te sluiten:

 • verwijde pupillen
 • Katten pupillen zijn verschillend van grootte
 • Oculaire afscheiding uit het oog van de kat
 • Knijpen
 • Ongewone vlekken op katten iris, of hoornvlies
 • Oogkleur veranderingen
 • Paaien naar oog

Maine Coon Treurend Oog

Heeft u gemerkt dat uw Maine Coons oog huilt? Zo ja, zoek onmiddellijk professioneel veterinair advies.

Er is een scala aan medische problemen waaraan uw kat kan lijden, waaronder conjunctivitis.

Een dierenarts kan eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten.

Maine Coon ooguitvloeiing

Als u merkt dat er afscheiding uit het oog van uw Maine Coon kat komt, kan het zijn dat ze lijden aan een aandoening zoals katten conjunctivitis.

Of misschien lijden ze aan een onderliggende medische aandoening. Roep onmiddellijk de hulp in van een dierenarts.

Conclusie

Er is echt meer aan de Maine Coon ogen dan ik me eerst realiseerde! Niet alleen kan dit kattenras gouden, groene en gele ogen hebben, ze kunnen soms ook blauwe ogen hebben, of zelfs odd-eye.

Hoewel dit specifieke kattenras misschien niet vatbaar is voor Maine Coon oogproblemen, moeten eigenaren nooit zomaar aannemen dat er nooit problemen zullen zijn in de toekomst van hun kat.

In plaats daarvan wordt aanbevolen dat eigenaars blijven letten op veranderingen in de ogen van hun kat, of op gedrag, d.w.z. ooginfecties, of kat die struikelt.

Dit is vooral belangrijk omdat eerder ontdekte aandoeningen meestal gemakkelijker te verhelpen zijn.

Als u meer wilt weten over de top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen, klik hier om een kijkje te nemen in mijn informatieve artikel.

Voordat je gaat, bekijk deze GEWELDIGE Maine Coon kattennamen. Welke naam kies jij?

Plaats een reactie