Maine Coon Mondkanker


Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van Maine Coon mondkanker bij je furbaby, zul je blij zijn om te weten dat er veel manieren zijn waarop je kunt helpen voorkomen dat het zich ontwikkelt.

Lees verder om uit te vinden hoe!

Als katten mondkanker krijgen, is het meestal plaveiselcelcarcinoom. Mondkanker kan in elk deel van de mond ontstaan en symptomen veroorzaken zoals verminderde voedselopname, lusteloosheid, bloeden in de mond, tandverlies en slechte adem. De meest voorkomende behandeling voor mondkanker is het operatief verwijderen van de tumor.

Als bij je kat mondkanker is vastgesteld, verlies dan echter de hoop niet!

Hoewel mondkanker een van de gevaarlijkste soorten kanker bij katten is, zijn er veel behandelingsmogelijkheden die je kat kunnen helpen genezen of de prognose kunnen verlengen.

Kattenkanker is angstaanjagend om over na te denken, maar het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten kattenkanker, zodat je kunt letten op de symptomen.

Lees verder om erachter te komen wat je moet doen als er mondkanker bij je kat is geconstateerd en wat je kunt doen om het te voorkomen!

Maine Coon Mondkanker

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras op aarde.

Deze katten ontwikkelden zich op natuurlijke wijze in de koude staat Maine, waardoor ze veel gezonder zijn dan veel andere kattenrassen omdat ze niet met elkaar zijn gekruist.

Hoewel Maine Coons over het algemeen sterker zijn dan andere kattenrassen, zijn ze niet onkwetsbaar voor verwondingen of ziekten. Dit zijn de top 7 gezondheidsproblemen waar ze aan lijden.

Een van de engste dingen voor een huisdiereigenaar is de diagnose kanker. Helaas is het behandelen van een kat met kanker veel moeilijker dan het behandelen van mensen.

Mondkanker bij katten is een bijzonder gevaarlijke vorm van kanker.

Net als bij mensen bestaat elk deel van het lichaam van een kat uit cellen. Deze cellen zorgen voor structuur en voeren vitale taken uit in het hele lichaam.

Er zijn veel verschillende soorten cellen, zoals:

 • Botcellen
 • Huidcellen
 • Bloedcellen

De meeste cellen delen en vermenigvuldigen zich lange tijd voordat ze uiteindelijk afsterven en plaats maken voor nieuwe cellen.

In sommige gevallen kan een beschadigde of stervende cel zich echter blijven delen en kopieën van zichzelf produceren, totdat deze abnormale cellen een tumor worden.

Tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

Goedaardige tumoren kunnen vervelend en zelfs gevaarlijk zijn als ze op een slechte plek zitten, maar ze zijn niet kwaadaardig.

Kwaadaardige tumoren zijn echter wel kankerverwekkend.

Ze blijven groeien en verspreiden totdat ze nieuwe tumoren ontwikkelen in andere delen van het lichaam in een proces dat bekend staat als metastase.

Mondkanker of orale kanker ontwikkelt zich specifiek in de mond van een kat.

Mondkanker kan in elk deel van de mond voorkomen, inclusief de tong, het dak van de mond, de amandelen of het tandvlees (bron 1,2).

Hoe vaak komt mondkanker bij katten voor?

Over het algemeen komen kwaadaardige tumoren bij katten in ongeveer 0,5% van de gevallen voor.

Hoewel dit percentage gelukkig laag is, is mondkanker nog steeds een van de meest voorkomende vormen van kanker bij katten.

Als honden tumoren ontwikkelen, zijn ze waarschijnlijk goedaardig. Bij katten is de kans op kanker echter groter dan bij honden.

Als het gaat om orale tumoren bij katten, is ongeveer 90% kwaadaardig.

Wat veroorzaakt mondkanker bij katten?

Er is niet één oorzaak van mondkanker bij katten, hoewel de kanker de neiging heeft zich op dezelfde manier te ontwikkelen.

Gedurende ons hele leven planten onze cellen zich ongeslachtelijk voort door zich te delen.

De “instructies” voor elke cel zitten in de celkern, waar de chromosomen zijn opgeslagen.

Wanneer cellen zich delen, worden deze chromosomen uit elkaar getrokken, zodat elke cel een gelijke hoeveelheid chromosomen heeft.

Delen zorgt ervoor dat deze chromosomen uiteindelijk afbreken.

Kleine kapjes aan het einde van elk chromosoom, telomeren genaamd, helpen de chromosomen sterk te houden bij elke deling.

Na verloop van tijd breken deze telomeren echter af en uiteindelijk sterven de cellen.

In kankercellen worden deze telomeren echter verlengd, waardoor de cellen veerkrachtiger worden en tumoren kunnen vormen.

Deze tumoren verspreiden zich vervolgens door het hele lichaam als de kanker niet snel genoeg wordt gevonden.

Hoewel er geen hoofdoorzaak is van mondkanker bij katten, kunnen bepaalde factoren de kans vergroten dat een kat mondkanker ontwikkelt.

Hier zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat een kat meer kans heeft om mondkanker te ontwikkelen (bron 1):

1. Slechte mondgezondheid

Katteneigenaren poetsen de tanden van hun kat zelden zo vaak als hun eigen tanden, maar een zekere mate van mondhygiëne is van vitaal belang om de ontwikkeling van mondkanker te voorkomen.

Als je je kat als kitten krijgt, moet je proberen om hem eraan te laten wennen dat zijn tanden worden gepoetst.

Voor oudere katten moet je in plaats daarvan misschien tandgel of traktaties proberen.

Dit zijn de 4 beste traktaties voor kattentanden.

Het tandenpoetsen van je kat heeft als bijkomend voordeel dat je er vertrouwd mee raakt; als je de mond van je kat eenmaal leert kennen, is het makkelijker om veranderingen in de toekomst op te merken, zoals:

 • Slechte adem
 • Tandverlies
 • Tumoren

2. Niet genoeg droogvoer

Natvoer is belangrijk voor voeding en hydratatie, maar als je je kat alleen natvoer geeft, kan hij vatbaarder zijn voor mondkanker.

Het is belangrijk om je kat ook dagelijks droogvoer te geven.

Mijn drie Maine Coon katten zijn dol op deze merken droogvoer voor katten.

Als een kat op droogvoer kauwt, kraakt en verbrokkelt het door de kracht van de kattentanden en wordt er plak afgeschraapt.

3. Blootstelling aan kankerverwekkende stoffen

Er zijn helaas veel kankerverwekkende stoffen in ons dagelijks leven.

Zware metalen die overal in zitten, van olieverf tot antiek glas, kunnen kanker veroorzaken.

Blootstelling aan alle soorten tweedehands rook verhoogt ook het risico van een kat op mondkanker.

Zelfs vlooienbanden zijn in verband gebracht met een hoger risico op mondkanker bij katten.

4. Genetica

Er wordt aangenomen dat genetica een rol speelt als het gaat om mondkanker, hoewel hier niet veel over bekend is.

Hoewel wetenschappers geen gen hebben gevonden dat hiervoor verantwoordelijk is, hebben katten wiens voorouders kanker hadden een grotere kans om zelf kanker te ontwikkelen.

Soorten mondkanker bij katten

Er zijn talloze soorten kanker en veel verschillende soorten mondkanker die bij katten kunnen voorkomen.

Hier zijn de meest voorkomende soorten mondkanker bij katten (bron 1,2,3,4):

1. Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom is verreweg de meest voorkomende vorm van mondkanker bij katten en maakt ongeveer 69% uit van de gevallen van mondkanker bij katachtigen.

Een carcinoom is een vaste vorm van kanker die zich ontwikkelt in de epitheelcellen.

Plaveiselcelcarcinoom ontwikkelt zich specifiek in de plaveiselcellen van de opperhuid.

Deze kankersoorten hebben meestal een trage uitzaaiing, maar oraal plaveiselcelcarcinoom is vaak lokaal agressief, wat betekent dat het zich snel door de mond verspreidt.

2. Fibrosarcoom

Fibrosarcomen vormen ongeveer 18% van alle gevallen van mondkanker bij katachtigen en zijn daarmee de op één na meest voorkomende vorm van mondkanker bij katten.

Sarcomen zijn kankers die zich ontwikkelen in de weke delen of in het bot.

Fibrosarcomen ontwikkelen zich specifiek in de bindweefsels rondom het bot.

3. Osteosarcoom

Osteosarcoom is een soort botkanker. Hoewel het zich meestal ontwikkelt in de ledematen, kan het zich ook ontwikkelen in de schedel.

Osteosarcoom van de kaak wordt beschouwd als een soort mondkanker.

Osteosarcoom groeit meestal langzaam en het is onwaarschijnlijk dat het uitzaait, maar de behandeling bestaat meestal uit amputatie als de tumor in de ledematen wordt gevonden.

Dit betekent dat de behandeling van osteosarcoom in de mond vaak moeilijk is.

4. Ameloblastoom

Ameloblastoom is een ongelooflijk zeldzame kanker van de kaak of de tanden.

In de meeste gevallen is een ameloblastoom goedaardig, maar het kan ook kankerachtig zijn. Kanker ameloblastoom is zeer agressief.

5. Perifeer Odontogeen Fibroom

Deze vorm van kanker komt voor in het tandvlees, de gewrichtsbanden en de botten van of in de buurt van de tanden.

Het ontwikkelt zich meestal aan de voorkant van de bovenkaak van een kat.

Tekenen van mondkanker bij katten

Als je de laatste tijd iets vreemds aan je kat hebt opgemerkt, is de kans groot dat kanker niet de eerste conclusie is waar je naartoe springt.

Toch is het goed om op de hoogte te zijn van de waarschuwingssignalen van kanker, zodat je voorbereid kunt zijn als je iets ‘raars’ opmerkt.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van kattenmondkanker:

Slechte adem

Als de adem van je kat de laatste tijd merkbaar slechter is geworden, moet je waarschijnlijk een dierenarts bezoeken.

Hoewel een slechte adem gemakkelijk kan duiden op iets anders dan kanker, zoals gingivitis, gaatjes of ziekte, is het toch de moeite waard om je dierenarts ernaar te vragen, voor het geval dat.

Gewichtsverlies

Katten met mondkanker ervaren vaak ernstig ongemak of pijn in hun bek, wat leidt tot verminderde eetlust en gewichtsverlies.

Katten met mondkanker kunnen ook gewicht verliezen omdat hun lichaam al zijn energie besteedt aan het bestrijden van de kanker.

Moeite met eten

Rent je kat tijdens etenstijd naar zijn natvoer, maar eet hij nauwelijks iets?

Katten met mondkanker tonen vaak een verlangen om voedsel te eten, maar kunnen na een paar happen stoppen of weigeren om überhaupt iets te eten.

Het kan je ook opvallen dat je kat maar aan één kant kauwt, wat erop kan wijzen dat de kanker zich aan de andere kant van zijn bek verspreidt.

Agressie

Een van de meest voorkomende tekenen van pijn bij een kat is agressie.

Sist of haalt je kat uit wanneer je hem wilt aanraken?

Is je gewoonlijk lieve kat begonnen met snauwen of grommen als je tegen zijn hoofd stoot?

Hoewel veel mensen ervan uitgaan dat tekenen van agressie betekenen dat hun kat boos of gemeen is, zijn dit allemaal verdedigingsmechanismen die katten gebruiken om zichzelf te beschermen, vooral als ze gewond of ziek zijn.

Dit zijn de belangrijkste manieren om Maine Coon agressie te herkennen en ermee om te gaan.

verbergen

Heeft jouw kat de laatste tijd meer tijd doorgebracht onder het bed of in de kast?

Als dat zo is, kan dat erop wijzen dat je kat zich onwel voelt of pijn ervaart.

Katten in drukke huishoudens met kinderen of andere huisdieren verstoppen zich misschien meer om lichamelijk contact, dat pijnlijk kan zijn, te vermijden.

Lethargie

Lethargie alleen is waarschijnlijk geen kanker, maar als je merkt dat je kat minder actief is geweest, moet je letten op andere tekenen van ongewoon gedrag.

Tekenen van pijn

Katten zijn over het algemeen erg goed in het verbergen wanneer ze pijn hebben, en het kan moeilijk of zelfs onmogelijk zijn voor een eigenaar om te zien of hun kat pijn heeft.

Als katten pijn hebben, zitten ze vaak in een voorovergebogen houding. Sommige katten spinnen echter terwijl ze pijn hebben, als een zelfkalmerend mechanisme.

Als je kat terughoudend is om over zijn kop of gezicht geaaid te worden, kan dit ook een teken van mondkanker zijn.

Kwijlen, dik speeksel

Katten met mondkanker beginnen vaak vaker te kwijlen.

Het speeksel van je kat kan dikker en draderig worden, en al dan niet ook bloed bevatten.

Letsels en zweren

Als je hebt gemerkt dat je kat bloedt uit zijn bek, moet je op zoek gaan naar:

 • Letsels
 • Zweren
 • Open zweren

Katten met mondkanker vormen vaak laesies die niet genezen.

Massa’s

Let op zwellingen in de kaak, het tandvlees en overal in de bek van je kat.

Als je een massa opmerkt die na verloop van tijd groter wordt, moet je met je kat naar de dierenarts gaan om kanker uit te sluiten.

Behandeling van mondkanker bij de kat

Als je je kat brengt met het vermoeden van kanker, zal je dierenarts eerst wat diagnostiek moeten verrichten.

Hier lees je hoe dierenartsen kanker bij katten diagnosticeren:

1. Eerste controle

In eerste instantie zal je dierenarts gewoon naar de aangetaste plek kijken en eventueel in de bek van je kat voelen of er zwellingen of massa’s zijn.

2. Bloedonderzoek

Als je dierenarts kanker of een ander onderliggend medisch probleem vermoedt, zal hij waarschijnlijk een bloedmonster van je kat nemen voor onderzoek.

Dit kan andere aandoeningen uitsluiten en je dierenarts een beter idee geven van waar je kat mee te maken heeft.

3. Aspiratie met fijne naald

Je dierenarts kan een monster van de cellen van je kat nemen met een fijne naald aspiratie, waarbij een kleine naald en spuit cellen opzuigen die op een microscoopglaasje worden geplaatst.

Dit is een minder invasieve procedure dan een biopsie, maar als de resultaten geen uitsluitsel geven, kan een biopsie ook nodig zijn.

4. Biopsie

Als je kat een biopsie nodig heeft, zal de dierenarts een klein deel van de tumor uitsnijden om onder een microscoop te onderzoeken.

Experts kunnen deze monsters van de tumor van de kat gebruiken om te begrijpen wat voor soort kanker je kat heeft en hoe groot de kans is dat het zal groeien en uitzaaien.

5. Beeldvorming

Soms kan je dierenarts een MRI, röntgenfoto’s of een CT-scan maken om te zien waar de kanker zich bevindt of uitzaait.

Dit wordt vaak gedaan voor de operatie, zodat de dierenarts een plan kan maken voor het verwijderen van de kanker.

Als de diagnose kanker bij je kat is gesteld, zal je dierenarts je meer informatie geven over waar en hoe de kanker zich heeft ontwikkeld, en over de behandelmogelijkheden.

Dit zijn de manieren waarop dierenartsen mondkanker bij katten kunnen behandelen:

Chirurgie

Meestal is de eerste en meest voorkomende vorm van behandeling voor mondkanker bij katten een operatie.

Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk van de kwaadaardige tumor te verwijderen.

Omringend weefsel wordt vaak ook weggesneden omdat kankercellen zich rond de tumor kunnen vormen, zelfs als ze niet als een massa verschijnen.

Als de kanker het bot is binnengedrongen, moet dit mogelijk ook operatief worden verwijderd.

Bestraling

Als chirurgie niet mogelijk is of slechts gedeeltelijk succesvol, is bestraling de tweede meest voorkomende vorm van behandeling.

Je dierenarts kan geavanceerde bestraling aanbevelen of een nieuwere soort technologie die bekend staat als stereotactische radiochirurgie, ook wel SRS genoemd.

Chemotherapie

Chemotherapie is meestal minder succesvol dan chirurgie of bestraling als het gaat om de behandeling van mondkanker bij katten.

Het kan echter wel worden gebruikt in combinatie met chirurgie of bestraling.

Pijnbestrijding

De prognose voor katten met mondkanker is meestal anderhalf tot vier maanden.

Vanwege de korte tijd kiezen eigenaren er vaak voor om het ongemak van hun kat te behandelen in plaats van te proberen om van de kanker af te komen, vooral als een operatie mislukt.

Sommige baasjes kiezen ervoor om hun kat voor de laatste maanden mee naar huis te nemen en zorgen voor veel liefde, speeltjes en al het lekkers en menselijk voedsel dat ze ooit werden ontzegd (bron 1).

Hoe lang kan een kat leven met mondkanker?

Als je een knobbeltje in de bek van je kat hebt opgemerkt, probeer dan niet meteen in paniek te raken.

Goedaardige orale tumoren bij katten kunnen zich ook ontwikkelen, dus je moet wachten op een officiële diagnose voordat je van het ergste uitgaat.

Als bij je kat al mondkanker is vastgesteld, dan wil je waarschijnlijk weten of katten mondkanker overleven?

Katten kunnen mondkanker overleven als het vroeg genoeg wordt ontdekt en als de behandeling effectief blijkt. Helaas is de levensverwachting van een mondtumor bij katten gemiddeld slechts anderhalf tot vier maanden.

Slechts ongeveer 10% van de katten met mondkanker overleeft langer dan een jaar na de diagnose.

Hoewel er enkele behandelingsopties beschikbaar zijn, zijn deze zelden volledig succesvol (bron 1,2).

Is mondkanker bij de kat pijnlijk?

Helaas is mondkanker vaak ongemakkelijk of ernstig pijnlijk.

Een van de eerdere tekenen van kanker bij katten is een gebrek aan eetlust of een onwil om in de buurt van de aangetaste plek geaaid te worden.

Een van de belangrijkste stappen in de behandeling van kanker is pijnbestrijding door middel van medicatie.

Wanneer moet je een kat met mondkanker euthanaseren?

Als je wilt weten wanneer je een kat met kanker moet euthanaseren, dan hangt dat af van de toestand van je kat en je persoonlijke beslissing.

De meeste dierenartsen raden euthanasie aan wanneer een kat meer slechte dan goede dagen heeft, en wanneer de pijn zwaarder weegt dan het plezier dat hij eraan zou kunnen beleven:

 • Het eten van
 • Slapen in de zon
 • Tijd doorbrengen met zijn baasje

Als je kat de meeste tijd in bed doorbrengt, voorover gebogen van de pijn, dan kun je overwegen om afscheid te nemen.

Katten met mondkanker overleven zelden langer dan een jaar.

De meeste eigenaren proberen dus een balans te vinden tussen zoveel mogelijk tijd doorbrengen met hun kat en hun kat laten gaan als het te pijnlijk wordt.

Conclusie

Maine Coon mondkanker is iets waar geen enkele katteneigenaar zelfs maar aan wil denken, maar de trieste realiteit is dat veel katten met mondkanker niet langer dan een paar maanden tot een jaar overleven.

Het is ongelooflijk belangrijk om de tanden van je kat te poetsen en voldoende droogvoer te geven om mondkanker te voorkomen.

Als bij je kat mondkanker is vastgesteld, zijn de behandelingsopties chirurgie, bestraling en chemotherapie.