Maine Coon Levensverwachting

Maine Coons worden over het algemeen als gezond en winterhard beschouwd, maar zijn ook vatbaar voor genetische ziekten, wat vragen oproept over de levensverwachting van Maine Coons.

In dit opzicht is de lelijke waarheid dat, ondanks dat het een van de meest geliefde huiskattenrassen is, Maine Coon katten niet zo lang leven als mensen.

Gemiddeld is de levensverwachting van een Maine Coon 12 – 15 jaar, hoewel van sommige Maine Coons bekend is dat ze meer dan 15 jaar leven. De levensduur van Maine Coons hangt af van hun genetica, levensstijl, dieet, algemene gezondheid en lichaamsbeweging. Een goede verzorging en regelmatige medische controles kunnen de levensverwachting van uw Maine Coon dus verhogen.

Als u net een schattig Maine Coon kitten heeft gekocht en nu al opgetogen bent dat u zo’n belangrijk gezinslid heeft, maar zich afvraagt hoe lang de katachtige zal leven, lees dan verder.

In dit bericht wordt alles besproken wat u moet weten over de levensverwachting van Maine Coons.

Maine Coon levensverwachting

Maine Coon katten behoren nog steeds tot de meest geliefde huiskatten op het vasteland van de Verenigde Staten en in vele andere delen van de wereld. Deze geliefde huisdieren hebben de bijnaam “gentle giants” (vriendelijke reuzen), voornamelijk vanwege hun grote omvang in contrast met hun zachtaardige en lieve persoonlijkheid.

Als u niet bekend bent, Maine Coons zijn pluizige, langharige katten die bekend staan om hun:

 • Opmerkelijk Intelligent
 • Affectionate
 • Loyaal
 • hond-achtige disposities

Veel mensen houden van deze grote katachtigen vanwege hun liefdevolle persoonlijkheid en hun weelderige, ruige vacht. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ze nu zeer populaire gezelschapsdieren zijn om te bezitten.

Als het grootste gedomesticeerde kattenras, hebben Maine Coons zeer kenmerkende fysieke eigenschappen waardoor ze gemakkelijk te identificeren zijn.

Op het eerste gezicht, hebben Maine Coons:

 • Lange, rechthoekig gevormde lichamen
 • Alle andere lichaamsdelen in verhouding
 • Middelmatig-lange, gedrongen benen
 • Grote, goed gevormde oren
 • Wigvormige koppen
 • Grote vierkante snuiten
 • Grote, schuin-vormige ogen
 • Lange, pluizige staarten

Tot verrassing van velen, ondanks dat Maine Coons geliefd zijn en gehouden worden door vele huiseigenaren, blijft hun oorsprong doordrenkt van mysterie. Hoewel er vele legenden bestaan over hun oorsprong, wordt algemeen aangenomen dat ze via Vikingschepen naar Maine, VS zijn gekomen.

Het verhaal gaat dat Maine Coons op schepen werden gebruikt om de muizen- en rattenpopulatie in toom te houden. Ze groeiden in populariteit aan het eind van de negentiende eeuw en in het begin van de twintigste eeuw, toen ze werden tentoongesteld in vele kattenshows en tentoonstellingen. Ergens in de jaren 1900 werd gedacht dat ze uitgestorven waren, maar vanaf 1950 begonnen ze weer aan populariteit te winnen.

Wat de levensduur van de Maine Coon kat betreft, zijn er enkele genetische ziekten waar Maine Coons vatbaar voor zijn. Wanneer dit gepaard gaat met het feit dat hun oorsprong omgeven is met mysterie, wordt het vrij normaal voor eigenaars en onderzoekers om zich af te vragen wat de gemiddelde levensverwachting is van een Maine Coon kat, en of Maine Coons lang leven.

Over het algemeen is de gemiddelde levensduur van Maine Coon katten 12 – 15 jaar.

Volgens gegevens van de huisdierenverzekering, verkregen uit een studie gedaan tussen 2003 en 2006:

 • 74% van de Maine Coons werd 10 jaar en 54% werd minstens 12,5 jaar

Toch is het vermeldenswaard dat deze studie geen verschillen aan het licht bracht tussen de levensverwachting van mannelijke Maine Coons, en die van vrouwelijke Maine Coons.

Als zodanig is het veilig om te zeggen dat Maine Coons dezelfde levensverwachting hebben, ongeacht hun geslacht.

De levensduur van een Maine Coon kat zal enorm afhangen van:

 • Genetica
 • Dieet
 • Oefening Niveau
 • Veterinaire Zorg
 • Lifestyle

Als uw Maine Coon kat een dieet van hoge kwaliteit krijgt, regelmatig beweegt en routine veterinaire zorg krijgt, kunt u verwachten dat de kat de gemiddelde levensduur zal overschrijden.

Hoewel de levensverwachting van een Maine Coon technisch gezien eindigt bij 15 jaar, hebben sommige eigenaren hun Maine Coon wel 20 jaar oud zien worden, wat behoorlijk indrukwekkend is.

Leven Maine Coons langer dan andere katten?

Maine Coons zijn een winterhard ras en in de meeste gevallen worden ze tussen de 12 en 15 jaar oud.

Het probleem met het gebruik van een gemiddeld getal is echter dat het slechts het centrale getal is dat een grotere lijst van getallen weergeeft.

Gebruik makend van gemiddelden voor consistentie, is het veilig om te zeggen dat de levensduur van Maine Coon katten niet dramatisch verschilt van de levensduur van andere kattenrassen.

In verhouding tot andere grote kattenrassen, lijkt het erop dat Maine Coons een gemiddelde levensduur hebben, aangezien veel grote rassen een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 20 jaar hebben.

Ter vergelijking toont de onderstaande tabel de levensverwachting van enkele populaire kattenrassen:

Kattenras Levensduur (Jaren)
Maine Coon Katten 12 – 15
Noorse Boskatten 14 – 16
Ragdoll 12 – 16
Bengaalse Kat 14 – 16
Amerikaanse Bobtail 13 – 15
Selkirk Rex 10 – 15
Turkse Van 10 – 17
Ragamuffin 12 – 18
Siberische Kat 10 – 18
Brits Korthaar 14 – 20
Pixie – Bob 13 – 15
Leven Maine Coons langer dan andere katten?

Zoals u kunt zien, als we kijken naar de gemiddelde levensduur per kattenras, is het duidelijk dat Maine Coons niet langer leven dan andere katten.

In plaats daarvan kunnen de Ragamuffin en de Siberische kat relatief langer leven dan Maine Coons, tot wel 18 jaar!

Hoe het leven van uw kat te verlengen

Hoewel Maine Coons als een gezond kattenras worden beschouwd, spelen de aandacht en verzorging die ze van hun baasjes krijgen een grote rol in hun langere en gelukkiger leven.

Hier zijn enkele tips die zullen helpen om uw geliefde Maine Coon kat gezond te houden, waardoor de levensduur van de katachtige mogelijk verlengd kan worden:

1. Verbetering van het dieet van uw Maine Coon

Het belangrijkste wat u kunt doen om uw kat te helpen langer te leven, is hem/haar voedsel van hoge kwaliteit te geven.

Het beste dieet voor uw Maine Coon kat moet voldoen aan de unieke voedingsbehoeften van de katachtige zonder overgewicht te veroorzaken.

Precies, een Maine Coon dieet moet hebben:

 • Een hoog Eiwitgehalte
 • Lage niveaus van koolhydraten
 • Matige Hoeveelheid Vetten

Belangrijk is dat Maine Coons vatbaar zijn voor overgewicht, dus zorg ervoor dat u uw huisdier niet overvoert.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon droogvoer. Ik ben vooral gecharmeerd van het eerstgenoemde product, omdat het speciaal met het oog op het Maine Coon kattenras is geproduceerd.

Als u wilt dat uw Maine Coon kitten een rauw voedsel dieetzorg ervoor dat je eerst mijn artikel leest.

2. Moedig spelen en lichaamsbeweging aan

Maine Coon katten zijn vatbaar voor overgewicht. Eigenaars moeten hun kat daarom aanmoedigen om vaak te spelen en te bewegen.

Over het algemeen moeten Maine Coons elke dag ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging krijgen om hun gewicht in toom te houden.

Het is belangrijk dat deze katten regelmatig beweging en mentale stimulatie krijgen, om ervoor te zorgen dat ze een gezonder en gelukkiger leven leiden. Wist U dat deze raskat aangelijnd en uitgelaten moet worden?

Een gemakkelijke manier om uw kat aan het bewegen te krijgen is door de aanschaf van Maine Coon katvriendelijk speelgoed die hun nieuwsgierigheid en liefde voor de jacht op natuurlijke wijze stimuleren.

Maine Coons zijn ook uitstekende klimmers, dus zorg ervoor dat je ze de beste extra grote krabpalen, om veilig springen en klimmen in uw huis te bevorderen.

3. Regelmatige Veterinaire Controles

Een andere manier om de gezondheid van uw kat en mogelijk zijn/haar levensduur te verbeteren, is ervoor te zorgen dat de kat alle noodzakelijke vaccinaties en regelmatige controles krijgt door een gekwalificeerde dierenarts.

Als huisdiereigenaar is het uw verantwoordelijkheid om regelmatige veterinaire controles voor uw kat te regelen. Dit zal helpen om de gezondheid van uw kat op een optimaal niveau te houden.

4. Verzorging

Als een Maine Coon kat niet regelmatig wordt geborsteld, d.w.z. minimaal 2-3 keer per week, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen en stress bij uw kat. Dit houdt uiteindelijk de levensverwachting van een kat aan de lage kant.

Maine Coons hebben baat bij goede verzorgingspraktijken.

De belangrijkste verzorgingsvereisten voor een Maine Coon kat zijn:

 • Regelmatig borstelen
 • Kattenhaar ontharen
 • Het poetsen van de tanden van een kat
 • Uw kat in bad doen

5. Zorg en aandacht

Hoewel katten bekend staan als onafhankelijke wezens, stellen ze de zorg en liefde die ze van hun menselijke metgezellen krijgen zeer op prijs.

De aandacht en genegenheid die u aan uw kat geeft, speelt een onmisbare rol bij het waarborgen van een goede kwaliteit van leven, waardoor de levensverwachting van de katachtige kan worden verlengd.

In een notendop, het geven van kwaliteitszorg aan uw Maine Coon kat kan hun leven verlengen en u een langere termijn trouwe metgezel geven.

Wat is de oudste Maine Coon kat

Zoals eerder gezegd, is het grootste probleem met het gebruik van gemiddelden, dat zij een centraal getal zijn dat een grotere lijst van getallen vertegenwoordigt.

Gemiddelden, in dit geval, verwijzen naar de gemiddelde levensverwachting van een Maine Coon kat, wat eigenaren mogelijk kan misleiden in de veronderstelling dat hun geliefde Maine Coon katten niet ouder zullen worden dan 15 jaar.

In de echte wereld kunnen Maine Coon katten zeer lang leven, mogelijk langer dan andere kattenrassen. De oudste katachtige die ooit heeft bestaan was een Maine Coon kat.

De oudste Maine Coon kat heette Rubble, een pluizige Maine Coon die stierf toen hij 31 jaar oud was!

Hoewel veel teksten beweren dat Rubble de oudste kat ooit is, is het vermeldenswaard dat ’s werelds oudste kat ooit Creme Puff heette en stierf op de leeftijd van 38 jaar en drie dagen. Creme Puff werd geboren op 3 augustus 1967 (bron 1,2).

Maine Coon Mix Levensverwachting

Of je nu een absolute beginner bent of een doorgewinterde dierenliefhebber, het is de moeite waard om op te merken dat Maine Coon Mix katten niet significant verschillen van raskatten met Maine Coons.

In feite hebben veel half Maine Coon katten de neiging om veel eigenschappen van stamboom Maine Coons te hebben, inclusief fysieke kenmerken en persoonlijkheid.

Dat gezegd hebbende, is het veilig en zou het natuurlijk geen verrassing moeten zijn dat de levensverwachting van een half Maine Coon vergelijkbaar is met die van Maine Coons. De gemiddelde levensduur van een halve Maine Coon ligt dan ook tussen de 10 en 12,5 jaar.

Net als in het geval van raszuivere Maine Coons, kan kwaliteitszorg helpen het leven van uw Maine Coon Mix kat te verlengen.

Hoe lang leven binnenkatten met een Maine Coon?

Maine Coons worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

In dit opzicht zijn de enige twee belangrijkste factoren waarvan bekend is dat zij de gezondheid van een Maine Coon behouden of verbeteren, en bijgevolg de levensverwachting van de katachtige verlengen:

 • Betere Voeding
 • Vooruitgang in Medische Zorg

Dat gezegd hebbende, hoewel het leven binnenshuis een manier kan zijn om uw Maine Coon een hoge levenskwaliteit te bieden, heeft het misschien geen significante effecten op de levensduur van de kat.

Immers, binnenshuis blijven zonder de meest noodzakelijke veterinaire controles en de juiste voeding kan de levensverwachting niet verhogen.

Daarom is het veilig om te zeggen dat Maine Coons binnenshuis een levensverwachting hebben van ongeveer 12 tot 15 jaar.

Maine Coons worden over het algemeen als binnenkatten gehouden. De studies die de gemiddelde levensduur van Maine Coons hebben geschat, hebben daarom wellicht gegevens gebruikt van binnenkatten.

Leven buitenkatten langer?

Buitenkatten hebben de neiging een kortere levensduur te hebben dan hun soortgenoten die binnen leven. Volgens een dierenarts hebben katten die uitsluitend buiten leven een gemiddelde levensduur van slechts 2 – 5 jaar! Bedenk echter wel dat dit een zeer controversieel standpunt is (bron 1).

De theorie achter deze dierenartsenvoorspelling is dat buitenkatten vatbaarder zijn voor gevaren, zoals:

 • Auto’s
 • Predators
 • Poison
 • Infectieziekten
 • Parasieten
 • Milieugevaren

Hoewel katten van nature van buiten, frisse lucht en zonneschijn houden, moet u als bezorgde huisouder goed nadenken of u uw Maine Coon al dan niet toestaat langere tijd buiten door te brengen.

Het toestaan van Maine Coon katten om buiten rond te lopen is een zeer emotioneel onderwerp. Zorg ervoor dat u mijn artikel ‘Mogen Maine Coon katten naar buiten?om beide kanten van het debat te begrijpen.

Maine Coon Gezondheidsproblemen

Ondanks het feit dat Maine Coon katten bekend staan als een gezond en gehard kattenras, zijn ze toch vatbaar voor een aantal gezondheidsproblemen waar iedere eigenaar zich bewust van moet zijn.

Hier zijn de meest voorkomende Maine Coon gezondheidsproblemen waar u zich bewust van moet zijn:

1. Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)

Dit is een veel voorkomende hartziekte die optreedt wanneer de spierwanden rond het hart van een kat dikker beginnen te worden.

Het is een ernstig probleem dat een negatieve invloed kan hebben op de efficiƫntie van het hart, waardoor uw Maine Coon uiteindelijk een vroege dood tegemoet gaat.

Klik hier om meer te lezen over dit Maine Coon gezondheidsprobleem.

2. Heupdysplasie

Heupdysplasie is een erfelijke gezondheidscomplicatie die optreedt wanneer de heupgewrichten van een Maine Coon zich niet normaal ontwikkelen, wat resulteert in een dislocatie van de bal en de kom.

Het leidt tot verlies van heupgewrichten, waardoor uw kat uiteindelijk ernstig kreupel wordt.

Dit zijn de tekenen en symptomen om op te letten.

3. Spinale Musculaire Atrofie (SMA)

Dit is een erfelijke ziekte die wordt gekenmerkt door progressieve instabiliteit met een onvast looppatroon en houdingsafwijkingen.

Hoewel de ziekte niet als pijnlijk wordt beschouwd, kan zij de levensduur van een Maine Coon kat verkorten.

Hier is hoe dit Maine Coon gezondheidsprobleem te behandelen.

4. Peridontale Ziekte

Maine Coons zijn ook kwetsbaar voor parodontale aandoeningen, een tandvleesaandoening die wordt gekenmerkt door opbouw en tandsteen op de tanden van een kat.

Als het niet behandeld wordt, kan het uitgroeien tot een ernstiger, mogelijk dodelijk, probleem.

Kijk eens naar mijn complete gids voor Maine Coon tanden feiten om de waarschuwingssignalen te ontdekken en de acties die een eigenaar moet ondernemen om te voorkomen dat deze gezondheidstoestand erger wordt.

5. Stomatitis

Dit is een ander veel voorkomend Maine Coon gezondheidsprobleem waar uw geliefde katachtige vatbaar voor is.

Stomatitis veroorzaakt ontsteking van het tandvlees en de mond van de kat plus pijnlijke mondzweren, die de gezondheid van uw Maine Coons ernstig kunnen schaden, doordat ze hem ervan weerhouden te eten.

Hier is wat je moet doen om het te voorkomen.

6. Polycysteuze nierziekte (PKD)

Dit is een andere erfelijke aandoening die de levensverwachting van Maine Coon katten kan inkorten.

Polycysteuze nierziekte wordt veroorzaakt door een autosomaal dominante genafwijking.

Dit zijn de tekenen en symptomen om op te letten.

7. Obesitas

Als het grootste gedomesticeerde kattenras, zijn Maine Coons vatbaar voor zwaarlijvigheid, wat het effect van andere gezondheidsproblemen kan katalyseren.

Om deze reden moeten eigenaren overvoeding van hun Maine Coons vermijden.

Hier is hoeveel voer je een Maine Coon kat.

Tekenen dat uw kat lang zal leven

Hoewel we zouden willen dat alle katten zo lang konden leven als Creme Puff, is het algemeen bekend dat dit niet mogelijk is. De meeste Maine Coons leven tussen de 12 en 15 jaar.

Nogmaals, niemand heeft een kristallen bol die kan vertellen wanneer hun Maine Coon kan gaan. Daarom vertrouwen we op fysieke tekenen om ons te vertellen of onze kat waarschijnlijk langer zal leven, vooral wanneer hij de geriatrische fase van zijn leven nadert.

Dat gezegd hebbende, ook al is er geen trefzekere manier om te zeggen of een kat al dan niet langer zal leven, een waakzaam oog houden op de activiteit en het gedrag van de kat kan helpen om de waarschijnlijkheid van een lang leven te kennen (bron 1).

Hier zijn enkele belangrijke tekenen die erop kunnen wijzen dat uw kat langer zal leven:

1. Veel spelen

Hoewel uw ouder wordende kat minder speels kan zijn, blijven katten die langer leven spelen en springen, ook als ze oud zijn.

Eigenaren kunnen zelfs meer spelen aanmoedigen om de katachtige sterk en lichamelijk fit te houden.

2. Redelijk slapen en slapen

Hoewel oude Maine Coons een veranderde slaapcyclus hebben, kunnen zij, zolang zij nog voldoende slapen en dutjes doen, langer leven.

3. Sterke gevoeligheden

Over het algemeen zijn Maine Coons bekwame jagers met een sterk jachtinstinct.

Let op uw kat, kijk of zij nauwkeurig aanvoelt of er iets op hen afkomt, zelfs als zij oud zijn.

4. Een slanke lichaamsbouw

Als een kat een uitgebalanceerd dieet van hoge kwaliteit krijgt en lichaamsbeweging, zal hij een ideaal lichaamsgewicht en een ideale lichaamsomvang behouden, wat zijn levensverwachting verder verhoogt.

5. Hoe de kat springt

Maine Coons zijn een energiek kattenras met een indrukwekkend springvermogen.

Als uw kat nog steeds aanzienlijke afstanden en hoogtes kan springen als hij ouder wordt, kan dit een teken zijn dat uw Maine langer zal leven.

6. Bonding

Katten die waarschijnlijk de gemiddelde levensverwachting zullen overschrijden, hebben de neiging zich goed te hechten aan hun eigenaar, zelfs op hoge leeftijd.

Top 10 Kattenrassen die het langst leven

Als je je hebt afgevraagd welke kattenrassen het langst leven, kijk dan eens naar de onderstaande lijst.

Van deze kattenrassen is bekend dat ze een langere levensverwachting hebben:

 • Burmees
 • Ragdoll
 • Balinees
 • Perzisch
 • Sphynx
 • Bombay
 • Russisch Blauw
 • Oosters Korthaar
 • Siamees
 • Savannah Kat

Als het gaat om de levensverwachting van een Maine Coons, zijn goede voeding, voldoende beweging en regelmatige wellness-controles de bekendste eenvoudige manieren om de levensduur van een katachtige te maximaliseren.

Conclusie

Bent u een eerste eigenaar en vraagt u zich af hoe oud Maine Coons worden?

Het goede nieuws is dat, hoewel Maine Coon katten niet het langst leven, de Maine Coon levensverwachting van 12 tot 15 jaar zorgt voor een uitstekende, trouwe metgezel voor een vrij lange periode.

Hopelijk heeft u na het lezen van dit artikel een beter inzicht in hoe lang een Maine Coon kat kan leven.

Gerelateerde vragen

1. Zwarte Maine Coon Levensverwachting

De levensverwachting van de lieftallige zwarte Maine Coon varieert van 12 – 15 jaar.

Plaats een reactie