Maine Coon Kenmerken

De Maine Coon kat komt oorspronkelijk uit Maine, Verenigde Staten. Hun populariteit is de laatste decennia sterk toegenomen door hun hond-achtige persoonlijkheid, zachte aard, en speelse levenshouding.

Helaas heeft de stijging van hun populariteit en de hoge marktprijs geleid tot een toename van achtertuinfokkers (BYB) die proberen snel geld te verdienen aan minder slimme kopers die graag een Maine Coon willen bezitten.

De De fysieke kenmerken van Maine Coons onderscheiden hen van andere kattenrassen. Maine Coons hebben een fysiek groot lichaamsgestel, dat tussen de 19-40 centimeter in lengte kan bereiken. Ze hebben grote poten, lang dik weelderig haar, grote expressieve ogen, en een speels karakter. Veel Maine Coon katten hebben grote plukken haar rond hun nek en ‘lynx-achtige oortjes.

Gelukkig voor ons zijn er een aantal Maine Coon kenmerken waar kopers op kunnen letten wanneer zij proberen vast te stellen of het kitten waar zij van houden werkelijk een raszuivere Maine Coon is, of niet.

Hoe identificeer je een Maine Coon kat

Het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen of de Maine Coon die u bekijkt, beslist een raszuivere Maine Coon is, of niet.

Jammer genoeg, met de toegenomen populariteit van de Maine Coon, is ook de toename van achtertuinfokkers die snel geld willen verdienen toegenomen.

Zo worden veel gemengde Maine Coons verkocht aan nietsvermoedende kopers onder het voorwendsel dat het raszuivere Maine Coons zijn.

Als u vastbesloten bent een raszuivere Maine Coon kat te bezitten, hoe kunt u er dan zeker van zijn dat de Coon die u bekijkt wel degelijk raszuiver is?

De simpele waarheid van de zaak is dat je dat niet kunt, zonder documentatie te hebben die bewijst dat de ouders van de Maine Coon in kwestie gecertificeerde raszuivere Maine Coon katten zijn.

Het kopen van een Maine Coon van een geregistreerde fokker zou moeten verzekeren dat de kat in kwestie een raszuivere Maine Coon is. Katten van geregistreerde fokkers zijn echter duur, en niet iedereen kan het zich veroorloven om via dit kanaal een Maine Coon kat te kopen.

Gelukkig zijn er een aantal duidelijke Maine Coon kenmerken, zowel fysiek als gedragsmatig, die u zullen helpen te identificeren of u een Maine Coon bekijkt, of niet.

Om deze materie goed te kunnen behandelen, zal ik de Maine Coon kenmerken onderverdelen in drie onderwerpen:

Fysieke Kenmerken Van Een Maine Coon Kat

Onderstaande tabel geeft een overzicht van elf belangrijke Maine Coon kenmerken, die dit kattenras fysiek onderscheiden van andere katten:

Fysiek
Kenmerken
Beschrijving
Groot
Kat
Als de kat er ongewoon groot uitziet,
kan het een Maine Coon zijn.
Manen van
Haar
Heeft de kat een massa van
haar rond zijn nek, zoals een leeuw?
Long
Dik
Bont
Maine Coons zijn erkend
voor hun lange, dikke, ruige vacht
gespierd
Kader
Als de kat een grote gespierde heeft,
rechthoekige vorm heeft, zal dit
misschien een aanwijzing dat ze
een Maine Coon kat zijn
Big Eyes betoverende grote ogen, vol
van emotie. Enigszins schuine ogen.
Oorpluimen Controleer de oren van de kat op
“lynx-achtige” oorpluimen
Ruw
Tong
Hun tongen zijn extreem
ruw
Groot
Paws
Maine Coons hebben grote poten,
vaak met plukjes haar die
hun poten
Lang
Bushy
Staart
Hun staarten zijn dik en borstelig
Voice Niet “miauwen”, maar “tsjirpen” en
’triller’ in plaats daarvan
Groeien
Cyclus
Bereik volledige grootte tussen
3-4 jaar
Maine
Coon
Kleuren
Van zwart tot oranje. Er
zijn meer dan 74 verschillende Maine
Coon kleuringen om uit te kiezen
Belangrijkste Maine Coon Kenmerken

De tabel met Maine Coon kenmerken hierboven bewijst niet dat een Maine Coon raszuiver is (hiervoor heeft u een certificaat nodig).

Het zal echter uw zoekopdracht verkleinen en u helpen te bepalen of u een raszuivere Maine Coon bekijkt, of niet.

Laten we de 11 Maine Coon kenmerken (fysieke) in meer detail bekijken, hieronder.

1. Grote kat

Dit fabelachtige kattenras is een van de grootste gedomesticeerde katten ter wereld.

Ze zijn zo groot en zachtaardig dat ze zelfs de bijnaam ‘gentle giants’ hebben gekregen, en ‘hond van de kattenwereld’, vanwege hun grote omvang.

Ze zien er stevig en sterk uit en zijn vaak in verband gebracht met bobcats, vanwege hun grote fysieke gestalte.

Als u graag een Maine Coon kat wilt bezitten, zoek dan naar de hieronder vermelde Maine Coon maten:

Maine Coon Maat (Mannelijk)

Een van de belangrijkste Maine Coon kenmerken is hun grote gespierde gestalte.

Hun grootte onderscheidt hen van veel andere katten, omdat het niet ongewoon is voor uw mannelijke Maine Coon om ergens tot 40 inch (101 cm) lang te worden, 10-16 inch (25-40 cm) in hoogte, en 15-25 pond (6,8 – 11,3 kg) in gewicht!

Maine Coon Grootte (Vrouwtje)

De vrouwelijke Maine Coons zijn kleiner, ze worden slechts 20 tot 35 cm hoog en wegen 3,6 tot 5,4 kg.

Zij evenaren echter hun mannelijke soortgenoten, die tot 40 cm lang kunnen worden.

Guinness World Records

De grootste Maine Coon kat op record was een kat genaamd “Stewie”, die een massieve 48,5 inch bereikte als hij uitgestrekt was. Helaas overleed Stewie in 2013, na een gevecht tegen kanker.

2. Mane Of Hair

Als je graag een rasechte Maine Coon wilt kopen, zoek dan naar een manen van ruige haren rond de nek van de kat.

Veel mensen geven Coons de bijnaam ‘de kleine leeuw’ omdat de manen van haar rond hun nek lijken op die van een leeuw.

3. Lange dikke pels

Maine Coons staan bekend om hun lange weelderige vacht. Deze vacht wordt vaak omschreven als ‘shaggy hair’ en bestaat uit twee dikke dichte ondervachten van haar, met een derde langere vacht over de top.

Hun dikke dichte vacht helpt om van hen een zeer winterhard kattenras te maken, in staat om de barre winterkou van New England te overleven. Als u het aanraakt, zult u merken dat het vettig en pluizig aanvoelt.

Maine Coon Lange Dikke Bont
Maine Coon Lang Dik Bont

4. Gespierd Frame

Maine Coon katten groeien zeer langzaam, en bereiken pas na 3-4 jaar hun volledige lichaamsgrootte. Dit is bijzonder uniek voor het ras, omdat ‘normale katten’ hun volle omvang bereiken rond de leeftijd van twee jaar.

Maine Coons zijn zeer groot en hebben een zeer lang rechthoekig lichaamsgestel.

Hun gespierde poten worden beschouwd als van gemiddelde lengte en moeten in verhouding staan tot hun lichaam.

5. Grote ogen

Maine Coon katten hebben grote mooie ogen, vol emotie.

Hun ogen staan enigszins schuin, en zijn meestal groen of goud van kleur, hoewel je ook Maine Coon katten met blauwe ogen kunt tegenkomen.

6. Oorpluimpjes

Oorpluimpjes zijn een van de belangrijkste Maine Coon kenmerken om op te letten. Controleer de oren van de kat op plukjes of plukjes haar aan het eind van hun oren, die lijken op die van een ‘lynx’.

De oren van een Maine Coon zullen ook bedekt zijn met een dikke vacht, die hen helpt warm te blijven.

7. Ruwe Tong

Maine Coons hebben een extreem ruwe tong. Als ze je likken kan het aanvoelen alsof ze je huid aan het scrubben zijn!

Mannelijke Maine Coons staan erom bekend bijzonder sociaal te zijn rond vreemden, dus sta de kat toe je hand te likken.

Als de tong veel ruwer aanvoelt dan je zou verwachten, kan het een Maine Coon zijn.

8. Grote Poten

Maine Coons hebben extreem grote poten, zelfs als ze nog kittens zijn. Dit onderscheidt de Maine Coon fysiek van andere kattenrassen, die kleine poten hebben.

De poten van een Maine Coon zijn uniek omdat ze vrij harig zijn, met plukjes haar over de poten. Deze worden vaak hun “sneeuwlaarzen” genoemd, en helpen hen om voorbereid te zijn op het strenge winterklimaat in Noord-Amerika.

Van oudsher hadden sommige Maine Coons een extra teen aan hun poot, maar deze Maine Coon eigenschap komt niet meer zo vaak voor.

9. Lange borstelige staart

Maine Coons hebben zeer lange borstelige staarten die breed zijn aan de basis, en dan geleidelijk smaller worden naarmate ze de punt bereiken. Hun staart lijkt vaak op die van een wasbeer, en is een van de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen nog steeds geloven in het oude volksverhaal dat beweert dat Maine Coons verwant zijn aan wasberen!

Voor meer informatie over deze theorie, lees mijn artikel “Zijn Maine Coons deels wasbeer?“.

Ik heb veel mensen de Maine Coon horen beschrijven als, “een staart, met een kat eraan vast“. Dit klinkt misschien komisch, maar hun staarten zijn echt enorm, in vergelijking met andere kattenrassen, en de rest van hun lichaamsgrootte!

Om te helpen identificeren of de kat die u bekijkt een Maine Coon is, kijk of u het puntje van hun staart tot hun schouder kunt krijgen. Als de staart de schouder bereikt, is het mogelijk dat de kat een Maine Coon is.

Maine Coons gebruiken hun grote borstelige staarten om hen warm te houden tijdens de strenge winters van New England. Zij doen dit door hun grote staarten rond hun lichaam te wikkelen.

10. Stem

Een gemakkelijke manier om een Maine Coon kat te herkennen is aan hun stem.

Maine Coons maken geen ‘miauw’-geluid, maar hebben in plaats daarvan de neiging om te ’tsjirpen’ en te ’trillen’ naar hun eigenaars. Ze hebben niet de neiging om naar mensen te sissen, tenzij uitgelokt.

Zij zullen echter hun gevoelens aan hun eigenaars kenbaar maken door middel van een reeks vervelende tsjirpen, als u probeert hen te verplaatsen wanneer zij zich op hun gemak voelen en niet verplaatst willen worden!

11. Groeicyclus

Maine Coon katten staan bekend om hun langzame groei, ze bereiken pas hun volle grootte op een leeftijd van 3-4 jaar. Dit is anders dan bij andere kattenrassen, die rond 2 jaar volgroeid zijn.

Als uw kat ongelooflijk traag lijkt te groeien, kan het zijn dat u een Maine Coon kat heeft.

12. Maine Coon kleuring

De Maine Coon kat komt voor in een breed scala van kleuren, van zwart tot wit, of tabby tot oranje.

In totaal zijn er meer dan 74 verschillende Maine Coon kleuringen, waarvan de zwarte Maine Coon een van de meest populaire is.

Maine Coon Gedrag

Het bezitten van een Maine Coon is niet zoals het bezitten van eender welke kat.

Net zoals hun fysieke kenmerken verschillen van andere kattenrassen, doen hun gedragskenmerken dat ook.

Het zijn deze verschillen waar u echter op moet letten, omdat ze een Maine Coon kat gemakkelijker te herkennen maken.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de Maine Coon gedragingen die u kunt verwachten:

Gedrag
Kenmerken
Beschrijving
Liefde Van
Water
In tegenstelling tot de meeste kattenrassen, is de
Maine Coon bekend om
het houden van water
Friendly
Natuur
Maine Coons staan bekend om
hun vriendelijke aard. Ze
houden van menselijk gezelschap en
zijn niet afstandelijk
Intelligent Als de kat kunstjes kan doen
of intelligenter lijkt
tijdens het spelen, kan het een
Maine Coon kat
Hond Zoals
Gedrag
Lijkt de kat te handelen
meer als een hond? Als dat zo is,
je hebt misschien een Maine
Coon
Speels
Natuur
Maine Coons zijn erg speels
en spelen graag met hun
menselijke familie
Spraakzaam Dit kattenras houdt ervan om
te communiceren met hun mens
familie, via tjirpen en trillen
Maine Coon Gedragskenmerken

Maine Coon Persoonlijkheid

Laten we deze zes Maine Coon gedragingen eens in meer detail bekijken:

1. Liefde voor water

Maine Coon katten en kittens zijn zeer uniek omdat ze graag in het water spelen.

Hoe meer ze kunnen spetteren en overal water morsen, hoe beter!

Het zijn ook geweldige zwemmers, die wel eens brutaal een duik in het meer nemen! Sommige Maine Coons nemen ook graag een bad!

Het is niet ongewoon om een Maine Coon met zijn grote pluizige poten het water in zijn bak te zien kloppen.

Hoewel ze bekend staan om het feit dat ze graag met water spelen, komt deze specifieke Maine Coon eigenschap voor omdat de Maine Coon er zeker van wil zijn dat hun drinkwater ‘vers’ is.

Lijkt uw kat een beetje te geobsedeerd en gefascineerd door water? Als dat zo is, heeft u misschien een Maine Coon.

2. Vriendelijke aard

Maine Coon katten staan bekend om hun vriendelijke, uitgaande, en ontspannen persoonlijkheden. Vaak omschreven als ‘zachte reuzen’, zijn deze grote indrukwekkende katten geweldige huisdieren.

Ze zijn ook uiterst zachtaardig en kalm rond jonge kinderen, zelfs als de kinderen heel luidruchtig en luidruchtig zijn.

Als uw kat graag tijd doorbrengt met zijn menselijke familie en goed kan opschieten met de andere huisdieren, hebt u misschien een Maine Coon.

3. Intelligent

Een andere verbazingwekkende Maine Coon eigenschap om op te letten is hun hoge mate van intelligentie. Het zijn slimme wezentjes, die zelfs elementaire trucjes geleerd kunnen worden, zoals het apporteren van de bal!

Onze kat volgt ook eenvoudige commando’s op, zoals een hond b.v. “nee”, “down” of “kom”.

4. Hondachtig Gedrag

De Maine Coon heeft de bijnaam “de hond van de kattenwereld”, vanwege zijn grote omvang, en zijn hondachtige gedrag. Ze brengen bijvoorbeeld graag tijd door met hun menselijke familie, en kunnen zelfs eenvoudige commando’s aangeleerd krijgen, zoals een hond dat kan.

Er zijn nog meer overeenkomsten tussen Maine Coons en honden, bijvoorbeeld, ze zijn allebei extreem sociaal van aard.

Het is ook niet ongewoon dat uw Maine Coon kat u komt begroeten als u thuiskomt van uw werk!

5. Speelse Natuur

Maine Coons zijn een van de weinige kattenrassen die speels blijven, tot ver in hun volwassen leven.

Ze zijn dol op spelen met hun menselijke familie en worden vaak beschreven als het leven en de ziel van het feest.

6. Spraakzaam

Dit bijzondere kattenras houdt van praten!

Als je het gevoel hebt dat je kat voortdurend met je communiceert, en misschien zelfs een echt gesprek met je probeert te voeren, is het mogelijk dat je een Maine Coon kat bezit.

Bekijk deze amusante video van een Maine Coon die met zijn baasje praat:

Maine Coon houdt een gesprek!

Genetische testen

Een andere manier om vast te stellen of uw kat een Maine Coon is, of niet, is via genetische tests.

U kunt uw plaatselijk opgeleide Dierenarts (of medische professional) verzoeken een DNA monster van uw kat te nemen, waarbij zij de binnenkant van de wangen van uw kat zullen swabben om een monster van de huidcellen van de kat te verkrijgen.

Een extra bloedonderzoek zal ook nodig zijn, voor het genetische testproces. Houdt u er rekening mee dat genetische tests slechts voor 90% nauwkeurig zijn.

Als u niet zo gecharmeerd bent van genetische tests, kunnen dierenartsen de genomen van uw kat vergelijken met het DNA van een raszuivere Maine Coon, door simpelweg een monster van de vacht van uw kat te nemen.

De dierenarts zal bepalen of er een overeenkomst is tussen de twee monsters.

Maine Coon Kenmerken Video

Als je haast hebt, bekijk dan deze video over Maine Coon kenmerken. Ontdek meer over het Maine Coon ras, vanuit het perspectief van een kind.

Een opmerking tegen het einde van deze video zal je zeker verrassen!!! … Het verraste mij in ieder geval!

Kinderen die Maine Coon kenmerken beschrijven

Conclusie

Er zijn veel Maine Coon kenmerken die dit specifieke kattenras onderscheiden van andere, met inbegrip van hun lange ruige haren, prachtige ‘lynx-achtige’ oren, en indrukwekkende fysieke bouw.

Als je niet al te zeker weet of je een Maine Coon bezit, of niet, kijk dan eens naar de verschillende Maine Coon kenmerken die ik in dit artikel heb genoemd, om overeenkomsten te identificeren.

Mocht uw kat alle (of de meeste) van deze gemeenschappelijke kenmerken, persoonlijkheidskenmerken, of gedragingen vertonen, dan heeft u wellicht een Maine Coon kat.

Plaats een reactie