Maine Coon kattenras: Wist je dat?

Het Maine Coon kattenras is snel uitgegroeid tot een van de meest populaire rassen in Amerika. Wat is er niet mooi aan die enorme poten, oren met pluimpjes, en die indrukwekkende manen?

De Maine Coon is een in de natuur voorkomend kattenras dat voor het eerst ontstond in Maine in de jaren 1800. Ze kunnen tot 25 pond wegen, waarmee ze het grootste huiskattenras zijn. Maine Coons staan bekend om hun zachtaardige en liefdevolle temperament. Hun onderhoudsbehoefte is matig, waardoor ze relatief gemakkelijk te verzorgen zijn.

Veel mensen die een nieuwe kat willen adopteren, vallen meteen voor de majestueuze Maine Coon. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat elk kattenras andere eisen stelt als het gaat om voeding, verzorging en gezondheid.

Bovendien heeft elk kattenras een ander temperament.

Vraagt u zich af of de Maine Coon nu wel of niet het juiste ras voor u is?

In dit artikel gaan we dieper in op het Maine Coon kattenras, zodat je er alles over te weten kunt komen!

Maine Coon Kattenras

De Maine Coon is een van de meest herkenbare kattenrassen die er zijn. Eerst en vooral, ze zijn enorm!

Terwijl de gemiddelde huiskat tussen de 8 en 10 pond weegt, kan de gemiddelde Maine Coon ergens tussen de 8 en 25 pond wegen!

Deze katten hebben ook getufte oren en een kenmerkende manen of kraag rond hun nek.

Hoewel Maine Coons er zijn in een verscheidenheid van kleuren en patronen door hun grote silhouet, is het helemaal niet moeilijk om ze te herkennen.

Deze enorme en liefdevolle wezens worden vaak de “gentle giants” van de kattenwereld genoemd.

Volgens de Cat Fanciers Association, was de Maine Coon het populairste kattenras van 2018, en het lijkt erop dat hun populariteit alleen maar toeneemt naarmate meer en meer mensen geïntrigeerd raken door deze katten.

De meest populaire kat van 2018 was de Ragdoll, maar de Ragdoll moet misschien uitkijken; want de Maine Coon kan de plek voor nummer één gewoon stelen!

Maine Coon Kattenras
Maine Coon Kattenras

Als dat klinkt als het soort kat waar je graag vele lange jaren mee door zou brengen, lees dan verder! Een Maine Coon zou wel eens het perfecte kattenras voor jou kunnen zijn.

Als u geïnteresseerd bent in het adopteren van een Maine Coon in uw huis, zijn er nog een paar dingen die u moet weten, met inbegrip van hoe ze te voeden en te verzorgen, evenals wat voor soort temperament te verwachten.

We zullen al deze dingen later in dit artikel behandelen.

Maine Coon Oorsprong

Veel kattenrassen hebben een fascinerende geschiedenis, omgeven door mythen en legenden, en de Maine Coon is niet anders.

Hoewel de exacte oorsprong van de Maine Coon is enigszins duister, maar de consensus is dat zij een natuurlijk voorkomend ras zijn dat in de jaren 1800 in Amerika werd ontdekt.

Trouw aan hun naam, werd het ras voor het eerst gevonden in Maine.

De grote, brede poten van de Maine Coon waren uitstekend geschikt om door de sneeuw te lopen, en hun lange en dikke vacht hielp hen te isoleren tegen de kou.

Deze katten waren ook uitstekende mousseliers, en ze werden populair om ongedierte weg te houden.

Hoewel er geen feitelijk bewijs is dat dit waar is, impliceert een wilde en populaire mythe rond de Maine Coon dat Marie Antoinette hielp bij het creëren van dit ras.

Volgens een website van kattenspecialisten bracht Marie Antoinette zes koninklijke katten met zich mee naar Amerika toen ze ontsnapte aan de Franse Revolutie. Vermoedelijk hebben haar katten zich voortgeplant met enkele Amerikaanse boerderijkatten en is daaruit de elegante Maine Coon ontstaan.

Hoewel dit verhaal hoogst onwaarschijnlijk is, vooral als je bedenkt dat er geen gegevens zijn waaruit blijkt dat Marie Antoinette ooit langharige katten heeft gehad, is het toch een leuke legende.

Een andere populaire mythe is dat Maine Coons het resultaat zijn van een kruising tussen een huiskat en een wasbeer. Het enige dat de oorsprong van deze mythe suggereert is de naam “Coon,” maar zoals u waarschijnlijk al weet, is het fysiek onmogelijk voor zulke totaal verschillende dieren om samen nakomelingen te produceren.

Hoewel we misschien nooit de ware oorsprong van de Maine Coon zullen leren kennen, is het altijd leuk om te speculeren. Hoewel we niet precies weten hoe dit prachtige ras is ontstaan, zijn er toch enkele feiten waar we zeker van zijn.

Terwijl Maine Coons ongelooflijk populair waren in de jaren 1800, zag het ras een sterke daling in populariteit toen de Perzische kat werd in 1895 in Amerika geïntroduceerd.

Als we in de kattengeschiedenisboeken duiken, kunnen we zien dat de Pers in 1906 een van de eerste rassen was die onder de Cat Fanciers Association werd geregistreerd, en het ras werd al snel het meest populaire in Amerika in die tijd.

Helaas werd de arme Maine Coon er buiten gelaten, en het ras slonk tot het bijna uitsterfte in het midden van de jaren ’00 (bron 1).

Enkele liefhebbers van de Maine Coon aarzelden echter om het te laten gaan, en in 1985 werd het ras de officiële staatskat van Maine. De populariteit steeg onmiddellijk, en het ras werd gered van de rand van de afgrond.

Maine Coon Uiterlijke Kenmerken

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de Maine Coon een afstammeling is van de koninklijke katten van Marie Antoinette, heeft dit ras zeker iets statigs en majestueus.

Hun elegante houding, in combinatie met die leeuwachtige manen rond hun nek, schreeuwt “royalty.”

Maine Coons zijn niet alleen enorm, ze wegen gemiddeld tussen de 8 en 25 pond, maar het grootste deel van dat gewicht is te danken aan spieren.

Maine Coons hebben brede schouders en dikke poten.

Ze staan ook bekend om hun kenmerkende vierkante kaak, die doet denken aan die van veel grote wilde katten.

Hun staart is lang en pluimig, en hun oren, die breed zijn aan de basis en puntig aan de top, hebben lange pluimen vacht.

Sommige kattenrassen komen alleen voor in bepaalde vachtkleuren en patronen, maar dit is niet het geval als het gaat om Maine Coons. In feite, wist u dat dit specifieke kattenras komt in ruwweg 75 verschillende kleuren zijn!

Ik ga natuurlijk niet alle mogelijke kleurencombinaties opnoemen, maar hier zijn enkele van de meest bekende:

 • Zwart
 • Blauw
 • Rood
 • Cream
 • Tortoiseshell
 • Wit

Verder hebben Maine Coons ook een verscheidenheid aan mogelijke vachtpatronen:

 • Tabby
 • Massief
 • Massief en Wit
 • Gearceerd
 • Rook
 • Calico

De ogen van een Maine Coon kunnen ook in een verscheidenheid van kleuren komen. De meest voorkomende kleuren zijn goud, groen, of groen-goud, maar ze kunnen ook in blauw of koper komen.

Hier is een diagram dat ik heb gemaakt, om mijn lezers te helpen de Maine Coon grootte van een kater vs. een poes te vergelijken:

Maine Coon grootte

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras, en hun grootte is een van de redenen waarom ze zo populair zijn.

Gemiddeld weegt een Maine Coon tussen de 8 en 25 pond, wat nogal afwijkt van de gemiddelde 8 tot 10 pond van de meeste huiskatten.

In het algemeen zijn katers groter dan poezen. De gemiddelde vrouwtjes Maine Coon weegt tussen de 8 en 12 pond, terwijl de gemiddelde kater doorgaans 12 tot 25 pond weegt.

Naast hun uitzonderlijke gewicht zijn Maine Coons ook veel langer en groter dan andere kattenrassen.

De gemiddelde Maine Coon heeft een lengte van 19 tot 40 centimeter van zijn neus tot de basis van zijn staart. Vergelijk dit met de lengte van een gemiddelde huiskat (ongeveer 18 inch) en je krijgt een goed idee van hoe groot Maine Coons zijn.

Tenslotte bereiken Maine Coons een gemiddelde hoogte van:

 • 8 tot 16 inch groot (8 tot 14 inch voor vrouwtjes, 10 tot 16 inch voor mannetjes)

Terwijl de gemiddelde hoogte van de meeste katten ligt tussen:

Om de grootte van het Maine Coon kattenras in perspectief te plaatsen, heb ik het volgende diagram gemaakt om het verschil tussen de gemiddelde kat en een Maine Coon te benadrukken:

Maine Coon Persoonlijkheid

Hoewel het algemene temperament van een ras kan variëren van kat tot kat, zijn Maine Coons nog steeds zeer gewild om hun van nature lieve karakter.

Hier zijn enkele belangrijke persoonlijkheidskenmerken die de meeste Maine Coon katten vertonen.

1. Maine Coons zijn intelligent

Maine Coon katten zijn zeer intelligent, waardoor ze zeer gemakkelijk te trainen zijn.

Omdat ze ook sociaal zijn, zult u waarschijnlijk merken dat uw Maine Coon in staat is om uw schema te herkennen, zoals wanneer u ’s morgens naar uw werk vertrekt.

2. Maine Coons zijn hond-achtig

De meeste mensen zijn verbaasd over hoe hondachtig Maine Coons kunnen zijn.

Ze hebben de neiging hun baasjes te begroeten als ze terugkomen van het werk, en de meeste Maine Coons doen niets liever dan een goed spelletje apporteren.

Ze zijn ook buitengewoon trouw aan hun baasjes.

3. Ze zijn zeer speels

De meeste katten worden trager op hun oude dag, maar Maine Coons zijn de uitzondering. Deze grote katten blijven hun hele leven katjes in hart en nieren.

Als u het soort persoon bent dat lange speelsessies met uw kat wil, dan zou een Maine Coon perfect voor u kunnen zijn!

4. Over Vriendelijk Kattenras

Maine Coons zijn een van de meest sociale kattenrassen.

Hoewel ze meestal niet aanmatigend zijn, kunnen ze wel een tikkeltje aanhankelijk zijn. Maine Coons zijn in staat om onafhankelijk te zijn, maar ze brengen graag tijd door in de nabijheid van hun mensen.

Zelfs in dezelfde kamer zitten als jij kan al genoeg zijn om de sociale behoeften van een Maine Coon te bevredigen.

5. Maine Coons zijn zachtaardig

Met zo’n enorme omvang, zouden sommige toekomstige Maine Coon eigenaren zich zorgen kunnen maken dat hun kat hun enormiteit in hun voordeel zal gebruiken wanneer ze van streek zijn.

Echter, bij dit ras is het juist het tegenovergestelde! Maine Coons zijn zelden agressief, en ze worden vaak “zachtaardige reuzen” genoemd vanwege hun van nature lieve karakter.

6. De ontspannen Maine Coon

Hoewel Maine Coons in veel opzichten op honden lijken, verschillen ze toch op sommige punten.

Maine Coons zijn meestal laid-back en comfortabel om de actie van het huis te observeren vanaf een rustige plek.

7. Maine Coons zijn gezinsvriendelijk

Maine Coons zijn het perfecte huisdier voor grote gezinnen.

Dit is een geduldig ras dat bereidwillig allerlei spelletjes van kinderen accepteert, van verkleedpartijen tot theekransjes!

Zolang de kinderen in het gezin goed geleerd wordt hoe ze veilig met een kat om moeten gaan, zullen er geen problemen ontstaan met uw Maine Coon.

Verder is dit ras ook tolerant ten opzichte van andere huisdieren, waaronder honden en andere katten.

Uit persoonlijke ervaring heb ik gemerkt dat onze raskat Maine Coon uitzonderlijk gezinsvriendelijk is. In feite zijn Pippin en kleine Aimee al vanaf het begin erg hecht.

Hier is een video van onze Maine Coon in interactie met ons jonge kind:

Maine Coons en jonge kinderen

Maine Coon Kenmerken

Anders dan persoonlijkheidskenmerken, omvatten de kenmerken van een Maine Coon gespecialiseerde vaardigheden en eigenschappen die hen onderscheiden van andere kattenrassen.

1. Maine Coons zijn uitstekende jagers

Door hun intelligentie en hun liefde voor het spel zijn Maine Coons uitstekende jagers.

Als je een buitenkat hebt, kun je maar beter voorbereid zijn op een paar “verrassingen” op je stoep; deze katten zijn vruchtbare mousselaars!

Als u een ongedierteprobleem in uw garage heeft, zal een Maine Coon een perfecte aanvulling op uw huishouden zijn.

Hier is een kort videofragment van mijn Maine Coon kat die op een touwtje jaagt!

Jachtvaardigheden van de Maine Coon kat

2. Deze grote katten zijn sterke zwemmers

Een veelvoorkomend stereotype over katten is dat ze water haten, maar dit kon niet meer onwaar zijn als het gaat om Maine Coon. Ze verdragen niet alleen water, maar ze houden ervan!

Terwijl Maine Coons niet vaak in bad hoeven hoeft u zich nooit zorgen te maken over de strijd om uw kat in de badkuip te krijgen.

Het kan ook zijn dat je Maine Coon geduldig bij de kraan zit, in de hoop dat je hem aanzet.

3. Maine Coons zijn emotioneel intelligent

Maine Coons staan bekend om hun intelligentie, en dit strekt zich ook uit tot emoties.

Ze worden beschouwd als zeer gevoelig voor de stemming van hun mensen en kunnen vertellen welke emoties je ervaart.

Als je je down voelt, wees dan niet verbaasd als je Maine Coon ervoor kiest om met je te knuffelen tot je je beter voelt!

4. Gezinsvriendelijk Kattenras

Maine Coons zijn ongelooflijk tolerant als het op kinderen aankomt.

U zult uw kinderen moeten leren hoe ze op de juiste manier met de kat moeten omgaan om eventuele verwondingen te voorkomen, natuurlijk.

Als uw kinderen eenmaal weten hoe ze zich in de buurt van een Maine Coon moeten gedragen, hoeft u zich echter nergens meer zorgen over te maken! Maine Coons zijn liefdevol en heerlijk geduldig.

Ze zullen spel na spel verdragen, en eventuele kinderen in uw huis zullen zeker een hechte band met uw Maine Coon ontwikkelen.

Dit kattenras is de perfecte aanvulling voor elk groot gezin, zelfs als u huisdieren heeft!

Hoeveel kosten Maine Coon katten?

Hoewel Maine Coon katten veel prachtige eigenschappen hebben, kan het een beetje ontmoedigend zijn om te horen hoe duur dit ras kan zijn.

Meer gebruikelijke kleuren zoals zwart en oranje zal minder duur zijn.

Zeldzame kleuringen en patronen, zoals zilver en goud zal aanzienlijk duurder zijn.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de kostenverschillen, van het kopen van een Maine Coon kat in diverse landen over de hele wereld:

Land Maine Coon Kosten
Verenigde Staten $400 – $2000
Gemiddeld: $1.000 +
Verenigd Koninkrijk £325 – £1623
Australië $1,000 – $3,000 AUD
Nieuw Zeeland $1,500
Onderdak / Redding $100 – $250
Max $400
Tabel: Maine Coon Kosten Per Land

Zoals u kunt zien, als u een Maine Coon in de VS koopt, kan de prijs variëren van $400 tot $1500, terwijl de gemiddelde prijs voor een volwassen dier $1.000 of meer bedraagt.

Ter vergelijking, afhankelijk van de kwaliteit van het gekochte Maine Coon kitten, kunt u verwachten gemiddeld £750 en £850 te betalen.

De prijs van Maine Coon kittens varieert echter sterk in het Verenigd Koninkrijk, tussen £325 – £1623. Dit is waarschijnlijk afhankelijk van de stamboom status van de individuele kat, d.w.z. is het kitten een raszuivere of Maine Coon mix?

Tenslotte, Australische Maine Coons kosten gewoonlijk minstens $1,000.

Alle genoemde prijzen zijn echter specifiek de kosten van het kopen bij een fokker.

Als u het geluk heeft een Maine Coon in een asiel te vinden, zult u waarschijnlijk slechts maximaal $400 hoeven te betalen, hoewel de meeste asielen tussen de $100 en $250 per kat kosten.

Maine Coon Kattenras Dieet

Om uw Maine Coon zo gezond mogelijk te houden, moet u deze richtlijnen volgen om een maximale voeding te garanderen.

Voeding Details
Nat Voedsel Geef natvoer van hoge kwaliteit
2 – 3 keer per week. Overdreven
hoeveelheden beschadigen het kattengebit
Droogvoer Droogvoer kan dagelijks worden verstrekt.
Het helpt de opbouw van tandsteen te voorkomen
in de tanden
Eiwit Hoge hoeveelheden proteïne zijn
noodzakelijk in de voeding. Houdt
ze in goede vorm
Granen Vermijd granen – geen natuurlijke
deel van het dieet van de kat
Tabel met Maine Coon Dieet Behoeften

Maine Coon Verzorgingsroutine

Als je nieuw bent met het Maine Coon kattenras, wees je er dan van bewust dat deze grote katten een gemiddelde tot hoge verzorgingsbehoefte hebben.

Zorg ervoor dat je tijd hebt om je Maine Coons langhaar ten minste 2-3 keer per week te verzorgen.

Dagelijks borstelen heeft echter de voorkeur. Zo’n regelmatige borstelbeurt is noodzakelijk, omdat de vacht van langharige katten sneller gaat klitten.

U hoeft uw kat alleen te baden en zijn klauwen te knippen als dat nodig is, hoewel het een goed idee is om een consequent schema op te stellen. Gelukkig zijn Maine Coons zo relax dat ze verzorging meestal tolereren. Sommige Maine Coons beginnen het zelfs leuk te vinden!

Maine Coon Levensduur

De Maine Coon levenslang varieert tussen de 10 en 15 jaar gemiddeld.

Voordat u een Maine Coon adopteert, moet u er zeker van zijn dat u klaar bent voor zo’n lange verbintenis!

Er is meer nodig voor de levensduur van een Maine Coon dan je op het eerste gezicht zou denken, hier is mijn artikel over dit onderwerp Wat is de gemiddelde levensduur van het Maine Coon kattenras?.

Veel voorkomende Maine Coon gezondheidsproblemen

Hoewel Maine Coons over het algemeen als een gezond ras worden beschouwd, zijn er toch een paar gezondheidsproblemen waar u op moet letten.

1. Heupdysplasie

Dit is een veel voorkomende aandoening bij veel Maine Coons omdat ze zo groot zijn.

Het begint meestal als de kat jong is, meestal 2 jaar of jonger, en kan leiden tot mank lopen.

2. Hypertrofische Cardiomyopathie

Hypertrofische Cardiomyopathie is een erfelijke genetische mutatie die zich meestal tijdens de volwassenheid presenteert, maar bij de geboorte wordt overgeërfd. Meer informatie vindt u hier.

3. Spinale Musculaire Atrofie

Deze chronische aandoening, ook bekend als SMA, leidt tot atrofie van de spieren in de onderrug en de achterpoten van een Maine Coon.

4. Polycysteuze Nierziekte

Polycysteuze nierziekte (PKD) wordt vererfd in de kittenjaren en veroorzaakt cysten in de nieren van de aangetaste kat.

Dit zijn de tekenen en symptomen om op te letten.

5. Stomatitis

Stomatitis is een orale aandoening die ontsteking van het mondslijmvlies van een kat veroorzaakt en kan leiden tot kwijlen en kletsen, naast andere symptomen.

6. Parodontale Ziekte

Parodontitis is het tweede stadium van gingivitis, dat kan ontstaan als het gebit van uw kat niet goed wordt verzorgd.

Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u uw Maine Coon niet meer dan drie keer per week natvoer geeft.

Voor meer informatie, lees mijn gids.

7. Obesitas

Maine Coons houden van eten, en omdat veel eigenaren niet precies weten hoe groot hun Maine Coon moet zijn, kunnen ze hun kat te veel eten geven.

Om overgewicht bij uw Maine Coon te voorkomen, moet u overwegen een Maine Coon-groeitabel bij te houden tijdens de kittenperiode, en ook de voedselinname van uw kat te reguleren.

Voor meer informatie over deze gezondheidsproblemen, inclusief tekenen en symptomen, bekijk dit artikel ‘Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen‘.

Maine Coon Talking (Stem/Geluiden)

Een laatste eigenschap die Maine Coons zo charmant maakt, is hun stem.

Dit ras is bijzonder spraakzaam, en zal vaak “babbelen” met hun eigenaars door middel van een verscheidenheid van verschillende geluiden.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je vergeet je Maine Coon eten te geven; ze laten het je weten met een paar luide miauwen tot ze gevoederd zijn.

Dit spraakzame ras is niet verlegen om aandacht te vragen!

Als je nog niet zo zeker weet hoe een Maine Coon kat klinkt, luister dan hieronder naar mijn pratende Maine Coon!

Maine Coon praten

Conclusie

Het Maine Coon kattenras is geliefd bij vele katteneigenaren over de hele wereld. Deze zachtaardige reuzen zijn zeer intelligent en liefdevol, en het bezitten van een Maine Coon is een uiterst lonende ervaring.

Als u denkt dat u een Maine Coon alle liefde en zorg kunt geven die hij verdient, zal deze kat een prachtige aanwinst voor uw huis zijn!

Plaats een reactie