Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie

Maine Coon hypertrofische cardiomyopathie is een gezondheidsprobleem bij katten van het ras Maine Coon. Als een van de meest populaire kattenrassen ter wereld, is het daarom verbazingwekkend dat veel eigenaren niet weten hoe deze specifieke hartziekte zich ontwikkelt.

Dit is vooral waar omdat deze ziekte zeer veel voorkomt bij dit ras en het de levensduur van de kat verkort. Het kan ook de kwaliteit van een Maine Coons leven verslechteren.

Maine Coon HCM is een genetische ziekte die de hartwanden verdikt, de hartfunctie verslechtert en ervoor zorgt dat het lichaam van de kat een zeer slechte doorbloeding krijgt. Symptomen zijn ademhalingsmoeilijkheden, longoedeem, en verlamming van de ledematen. Er bestaat geen genezing, maar vroege opsporing zal de prognose van de kat aanzienlijk verbeteren.

Er zijn pogingen om van het gemuteerde gen dat Maine Coon HCM veroorzaakt af te komen door te selecteren met welke katten niet gefokt mag worden. Maar omdat er andere onbekende oorzaken voor deze ziekte zijn, zijn deze procedures wellicht niet erg effectief.

Wat is Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie?

Hypertrofische Cardiomyopathie, of HCM, is een veel voorkomende hartaandoening bij katten en veel Maine Coons hebben er last van.

Bij deze ziekte wordt de hartwand dermate verdikt dat er complicaties in de hartfuncties ontstaan. De hoeveelheid bloed die het hart kan pompen, wordt sterk verminderd.

Ook zal het hart stijver worden, harder samentrekken en minder ontspannen tussen de samentrekkingen. Dit zal de hoeveelheid zuurstofrijk bloed die het lichaam van de kat zal ontvangen verminderen.

Deze ziekte kan obstructief of niet-obstructief zijn. Wanneer het niet obstructief is, kan het bloed de linker hartkamer zonder problemen verlaten. Wanneer het obstructief is, kan de klep van de linker hartkamer niet goed sluiten en keert een deel van het bloed terug naar het hart.

HCM is een van de ziekten die Maine Coon hartruis kan veroorzaken, dat zijn ongewone geluiden die tussen de hartslagen worden waargenomen.

HCM kan leiden tot:

 • Hartfalen
 • Plotselinge dood
 • Longoedeem
 • Verlamming in een of meer benen (in sommige gevallen)

Deze ziekte wordt als genetisch bepaald beschouwd, maar het feit dat de kat dit gemuteerde gen heeft, betekent niet dat hij ook daadwerkelijk HCM zal krijgen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze ziekte, zoals een tekort aan taurine in de voeding van de kat. De meeste zijn nog onbekend, maar men gelooft dat het vooral een genetische ziekte is.

Normaal gesproken blijft de ziekte onopgemerkt in de vroege milde stadia, omdat katten de neiging hebben de symptomen te verbergen totdat de ziekte zeer ernstig wordt.

Symptomen van Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie

De symptomen van HCM variëren sterk, afhankelijk van de ernst van de ziekte. Katten met een milde ziekte zullen waarschijnlijk helemaal geen symptomen vertonen.

Wanneer de ziekte echter ernstig is en de kat dit niet verbergt, zijn de veel voorkomende symptomen van HCM:

 • Vermoeidheid, duizeligheid, flauwvallen, en verlies van eetlust
 • Kortademigheid
 • Zwakke pols en hartruis
 • Bewegingsverlies in de benen

Deze Maine Coon hartziekte verandert het gedrag van de kat. Het veroorzaakt lusteloosheid, te wijten aan het gebrek aan zuurstofrijk bloed in het lichaam.

In plaats van te bewegen zoals een normale kat doet, zal een Maine Coon met HCM rondhangen in plaats van rennen en springen. Soms kan hij zich zelfs gaan verstoppen op afgelegen plaatsen, of zich duizelig voelen en af en toe flauwvallen als gevolg van bloedstolsels in de hersenen. Hij zal ook verlies van eetlust vertonen.

Een Maine Coon zal de ziekte ook manifesteren met ademnood, veroorzaakt door congestief hartfalen.

Het is moeilijk te onderscheiden, maar hij doet een lichte inspanning bij het ademen en soms zal hij zelfs zijn bek openen of hijgen. Normaal gesproken, als ademhalingsproblemen worden veroorzaakt door HCM, zal de kat geen geluiden maken bij het ademen.

Het hart van een Maine Coon met HCM zal niet goed werken en dit zal zich uiten in een zwakke polsslag en hartgeruis.

Een zwakke polsslag wordt veroorzaakt door de verminderde hoeveelheid bloed die door het zieke hart wordt gebruikt en de voortdurende stijfheid van de hartspieren.

Een Maine Coon hartruis klinkt als een trilling of een whoosh en het wordt veroorzaakt wanneer de bloedstroom door een nauwe of een lekkende klep gaat.

Af en toe kan deze ziekte de beweging van een of meer poten van de Maine Coon verlammen.

Dit wordt veroorzaakt door bloedstolsels die de bloedstroom in de ledematen verminderen. De temperatuur van de aangetaste poten zal dalen, de kat zal veel pijn voelen, en sommige eigenaars hebben een licht blauwachtige kleur in de voetkussentjes gerapporteerd.

Diagnose van Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie

De verdikking van de hartwand kan worden geverifieerd met een Electrocardiogram Test, röntgenfoto’s van de borstkas van de kat, bloeddrukmeting, en Echocardiogram Test.

Deze laatste test is het meest nauwkeurig om te bepalen of de Maine Conn HCM heeft, omdat de verdikte hartwanden heel duidelijk te zien zijn.

Dit soort verdikking van de hartwand kan veroorzaakt worden door verschillende ziektes, zoals:

 • Hypertrofische Cardiomyopathie
 • Hyperthyreoïdie
 • Systeem Hypertensie

Om de diagnose Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie te kunnen stellen, moeten de andere ziekten worden uitgesloten.

Hoe te zorgen voor een Maine Coon met HCM

Er is geen genezing voor Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie. Er zijn echter wel behandelingen die de ziekte kunnen vertragen en soms zelfs de kwaliteit van leven van de kat kunnen verbeteren.

De behandeling varieert in elk specifiek geval, afhankelijk van de ernst van de ziekte.

 • Zo snel mogelijk een diagnose stellen
 • Geef de kat de juiste medicatie
 • Geef de kat een goed dieet

Hoe eerder u met de behandeling van uw kat begint, hoe beter de prognose.

Hoewel katten de neiging hebben de symptomen van HCM te verbergen, moet u, zodra u de ziekte ontdekt, ermee naar de dierenarts gaan voor een controle.

In bepaalde situaties moet de kat een soort medicatie toegediend krijgen om de hartslag te verlagen en de hartspieren te ontspannen.

In andere gevallen krijgt de Maine Conn andere soorten medicijnen toegediend om de vorming van bloedstolsels te voorkomen door het bloed te verdunnen.

Soms moeten diuretica worden gebruikt om vochtophopingen te verminderen als dat nodig is. Zuurstoftherapie en pijnmedicatie kunnen ook worden toegepast.

Raadpleeg uw dierenarts om te zien of uw kat een bepaald dieet nodig heeft. Soms kan een dieet op basis van vlees, met minder granen en koolhydraten goed werken en de kat helpen zich beter te voelen.

Elk geval is echter anders.

Levensverwachting van Maine Coon met Hypertrofische Cardiomyopathie

De levensverwachting voor een Maine Coon met HCM varieert sterk.

In sommige gevallen waarin de kat goed reageert op de behandeling, kan hij meerdere jaren leven met een goede kwaliteit van leven.

Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie is echter een progressieve ziekte en meestal, vermindert t de levensduur van de kat aanzienlijk.

Is hartfalen pijnlijk voor katten?

Een kat met Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie voelt zich moe en heeft moeite met ademhalen.

De extreme pijn komt van bloedklonters.

Als de ledematen verlamd raken, heeft de kat zeker extreme pijn.

Aan het eind van de ziekte krijgt de kat het zwaar te verduren door longoedeem, omdat de longen en de borstkas zich met vocht vullen en de kat begint te stikken.

Maine Coons Genetica

Ongeveer 1/3 van de Maine Coon populatie heeft Hypertrofische Cardiomyopathie.

Deze ziekte wordt meestal veroorzaakt door een gemuteerd gen dat met een DNA test kan worden opgespoord.

Om nog onbekende redenen worden sommige Maine Coons die dit gemuteerde gen bezitten niet ziek.

Als de DNA-test negatief is en de kat ontwikkelt HCM, werd de ziekte veroorzaakt door iets anders dan het gemuteerde gen.

Hoe het risico van Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie te verminderen

Er is geen manier om Maine Coon HCM te voorkomen.

De enige dingen die je kunt doen om deze ziekte te voorkomen zijn:

 • Controleer het dieet van de kat
 • Controleer de DNA test van de ouders van de kat

Sommige mensen beweren dat een kat wiens voeding te weinig taurine bevat, ook HCM kan ontwikkelen. Deze gevallen zijn echter uiterst zeldzaam, omdat kattenvoer al voldoende taurine bevat om dit te voorkomen.

In het geval dat een kat HCM heeft als gevolg van een tekort aan taurine, kan het genezen worden met een regelmatig dieet dat taurine bevat.

In het geval dat HCM om genetische redenen is ontwikkeld, zal taurine niet helpen bij het genezen van de ziekte. U kunt het risico van de kat op het ontwikkelen van deze ziekte verminderen door te controleren of zij een gezonde voeding heeft.

Verantwoordelijke fokkers proberen de zieke Maine Coons op te sporen door ze een DNA-test te geven en alleen de katten te fokken die vrij zijn van dat gemuteerde gen.

Als je een Maine Coon kat koopt, is de fokker moet u een gezondheidsverklaring geven waarin staat dat de ouders van de Maine Coon die u koopt een DNA-test hebben ondergaan en niet de mutatie van het gen hebben dat deze ziekte veroorzaakt.

Het is belangrijk op te merken dat het testen van de kat die u koopt mogelijk niet effectief is, omdat HCM niet kan worden opgespoord bij katten jonger dan één jaar.

“Uitfokken” van Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie

Er zijn veel mensen en organisaties die proberen van deze ziekte af te komen.

Sommige van deze verenigingen, zoals International Cat Care en de Veterinarian Cardiology Society in het Verenigd Koninkrijk, bevelen aan dat de katten getest worden om dit gen op te sporen voordat ze gefokt worden.

In het geval dat zij wel het gemuteerde gen vertonen, mogen zij niet worden gefokt met de bedoeling het gemuteerde gen niet door te geven aan verdere generaties Maine Coons.

Zij hopen dat met deze maatregelen het ras Mains Coon dat gen niet meer zal hebben.

Conclusie

Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie is een ziekte die de hartwanden verdikt en veel grote problemen veroorzaakt in de gezondheid van de kat.

Het kan grote problemen veroorzaken in de gezondheid van de kat als het niet adequaat wordt behandeld.

Men gelooft dat het vooral een genetische ziekte is, maar er zijn andere oorzaken die nog onbekend zijn.

Een DNA-test van de ouders van de kat kan u vertellen of de Maine Coon het gemuteerde gen heeft, maar dat sluit de mogelijkheid niet uit dat de kat de ziekte om een andere reden krijgt.

Er is geen echte preventie of genezing voor deze HCM, maar als het in een vroeg stadium wordt behandeld, kan de kat een betere prognose hebben.

Plaats een reactie