Maine Coon huisdierenverzekering

Veel eigenaren vragen zich lang af of een Maine Coon huisdierenverzekering wel een goed idee is. Aan de ene kant kan het zekerheid bieden in geval van een ongeluk of plotselinge ziekte, maar aan de andere kant kan het duur zijn.

Een huisdierenverzekering is een populaire route voor Maine Coon eigenaren die er zeker van willen zijn dat ze zich de veterinaire zorg van hun kat kunnen veroorloven, mocht het ondenkbare gebeuren. Hoewel Maine Coons winterharde katten zijn, kunnen ze toch ziek worden of gewond raken, dus wordt een huisdierenverzekering aanbevolen. Maar uiteindelijk is het aan u of u uw huisdier verzekert of niet.

Het kan moeilijk zijn om te beslissen of u al dan niet wilt betalen voor een huisdierenverzekering, vooral omdat huisdierenverzekeringsplannen zo sterk kunnen variëren op basis van individuele gevallen.

Lees verder om meer te weten te komen over de ins en outs van huisdierenverzekeringen, en ook om uit te vinden of een huisdierenverzekering geschikt is voor jou.

Maine Coon huisdierenverzekering

De Maine Coon is een ruig kattenras dat oorspronkelijk in de staat Maine is ontstaan.

Deze katten worden beschouwd als een winterhard ras, en ze hebben niet zo veel potentiële gezondheidsproblemen als veel andere kattenrassen.

Toch zijn er veel redenen waarom u een huisdierenverzekering voor uw Maine Coon zou willen overwegen:

 • Maine Coons zijn duur: Hoewel we allemaal van onze katten houden, ongeacht hoeveel ze kosten, is het belangrijk om in gedachten te houden dat Maine Coon katten duur zijn. Het is geen bijzonder verstandige financiële beslissing om een dure kat aan te schaffen en hem vervolgens niet te verzekeren.
 • Het kan het leven van uw huisdier redden: Hoewel we ons allemaal voorstellen dat we zoveel zouden betalen als nodig is om het leven van ons huisdier te redden, is het echte leven een beetje ingewikkelder dan dat. Sommige verwondingen en ziekten vereisen duizenden dollars om het leven van uw huisdier te redden, en niet ieder van ons kan zich dat veroorloven. Helaas moeten veel eigenaren zonder huisdierenverzekering vaak een moeilijke beslissing nemen tussen financiële stabiliteit of het leven van uw huisdier. Met een huisdierenverzekering hoeft u echter niet te kiezen.
 • Het helpt vaak om geld te besparen: Hoewel een huisdierenverzekering meestal geld kost, kan het u helpen duizenden euro’s te besparen als uw huisdier een dure operatie of agressievere zorg nodig heeft.
 • Het kan alledaagse uitgaven dekken: Zelfs als uw kat geen verwoestende ziekte ontwikkelt of plotseling gewond raakt bij een vreselijk ongeluk, kan een huisdierenverzekering u nog steeds enorm helpen. Medicijnen op recept, inclusief oogdruppels, speciaal voer en antibiotica kunnen na verloop van tijd behoorlijk oplopen, maar uw verzekering dekt zelfs de kleine uitgaven die bij de verzorging van een huisdier horen.
 • Het is soepeler dan een menselijke verzekering: Ziektekostenverzekeringen voor mensen zijn vaak nogal rigide, maar huisdierenverzekeringen geven u meer keuze in de zorg voor uw huisdier. Je mag bijvoorbeeld je eigen dierenarts kiezen, wat niet het geval is bij een ziektekostenverzekering voor mensen.

Huisdierverzekering lijkt wel een goed idee voor de meeste mensen, maar houd er rekening mee dat verzekeringsplannen sterk kunnen variëren op basis van de demografie van uw kat.

Wat beïnvloedt de kosten van de Maine Coon huisdierenverzekering?

Hier zijn enkele van de factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van een Maine Coon huisdierenverzekering plan (bronnen 1,2,3,4):

Factoren die van invloed zijn op de kosten van een Maine Coon huisdierenverzekering

Leer meer over elk van de factoren die van invloed zijn op de kosten van de Maine Coon huisdierenverzekering in onze gedetailleerde beoordeling hieronder:

 • Geslacht: Verrassend genoeg heeft het geslacht van uw kat een invloed op uw verzekering. Hoewel de kosten meestal niet significant zijn, is het de moeite waard om op te merken dat, aangezien mannelijke Maine Coons meer kans hebben om gezondheidsproblemen te ontwikkelen dan poezen, zij iets meer kosten om te verzekeren.
 • Leeftijd: Senior katten zijn aanzienlijk duurder om te verzekeren, en de meeste verzekeringen zullen in prijs stijgen naarmate uw kat ouder wordt. Dit komt natuurlijk omdat oudere katten veel meer kans hebben op ziektes en gezondheidsproblemen. Gelukkig bieden sommige verzekeringsmaatschappijen een speciale behandeling voor oudere katten.
 • Binnen Vs Buiten: Binnenkatten zijn goedkoper te verzekeren dan buitenkatten. Dit komt omdat buitenkatten veel vaker diergeneeskundige hulp nodig hebben. Buitenkatten kunnen te maken krijgen met een groot aantal gevaren, waaronder auto’s, wilde dieren en andere katten.
 • Reeds bestaande aandoeningen: Helaas zijn katten met reeds bestaande aandoeningen, zoals aangeboren aandoeningen, duurder om te verzekeren. Bovendien dekken de meeste huisdierenverzekeringen geen reeds bestaande aandoeningen.
 • Locatie: Waar u woont kan ook de kosten van uw huisdierverzekering bepalen. Dit komt omdat bepaalde gebieden, zoals Californië of New York, de neiging hebben om veel hogere dierenartsrekeningen te hebben dan andere locaties.
 • Volbloed Vs Gemengd Ras: Veel eigenaren vragen zich af of raszuivere Maine Coons duurder zijn om te verzekeren dan Maine Coon mixen? Ook al worden Maine Coons beschouwd als een winterhard ras met beperkte gezondheidsproblemen, toch hebben raszuivere katten inherent meer kans om te lijden aan verschillende gezondheidsproblemen. Als gevolg hiervan zijn Maine Coons van gemengde rassen goedkoper te verzekeren dan raszuivere katten.
 • Diverse Kortingen: Sommige verzekeringsmaatschappijen geven korting voor katten die gechipt of gecastreerd zijn, of die als hulpdier werken. Het is ook mogelijk om een korting te krijgen als u meerdere huisdieren verzekert.

Wat zijn de verschillende soorten huisdierenverzekeringen?

Wanneer u een huisdierenverzekering overweegt, zult u blij zijn uit te vinden dat er eigenlijk een verscheidenheid aan dekkingen zijn, zodat u een plan kunt kiezen dat het beste bij uw behoeften past.

Hier zijn de drie belangrijkste soorten huisdierverzekering:

Verzekeringstype Beschrijving
Alleen ongeval Dekt medische zorg voor ongevalsletsel
Beperkt in de tijd Dekt ziekte, maar slechts voor een bepaalde tijd.
Levenslange dekking De verzekering dekt alle verwondingen en ziektes
Maine Coon huisdierenverzekering

Laten we eens nader kijken naar elk van deze Maine Coon kattenverzekeringsopties:

1. Alleen Ongevallen

Alleen ongevallenverzekering is de goedkoopste soort. Dit komt omdat, zoals de naam al doet vermoeden, het alleen medische zorg dekt voor verwondingen door ongevallen.

Dit soort verzekering dekt geen ziektes, maar het geeft veel huisdiereigenaren wel gemoedsrust voor een meer betaalbare prijs.

Als u zich geen levenslange verzekering kunt veroorloven, maar toch het gevoel wilt hebben dat u enige vorm van dekking hebt, dan is een verzekering voor uitsluitend ongevallen misschien een goede keuze voor u en uw kat.

2. Tijd Beperkt

Een in de tijd beperkte verzekering dekt ook ziekte, maar slechts voor een bepaalde tijd.

De duur van de dekking verschilt van plan tot plan.

Dit betekent dat, als uw kat een chronische ziekte zou ontwikkelen, deze gedurende een bepaalde periode (zeg, een jaar) door de verzekering zou worden gedekt, voordat het verzekeringsplan het als een “reeds bestaande aandoening” zou classificeren, en het niet langer door de verzekering zou worden gedekt.

Dit is nuttig voor ernstige ziekten die binnen een korte periode kunnen worden behandeld, maar zou niet nuttig zijn als uw kat een chronische ziekte zou ontwikkelen die uitgebreide zorg voor de rest van zijn leven zou vereisen.

3. Levenslange dekking

Een levenslange verzekering is de meest uitgebreide vorm van verzekering, maar ook de duurste. Het dekt alle verwondingen en ziekten opgelopen vanaf het moment dat u uw verzekering afsluit tot het einde van het leven van uw huisdier.

Beste huisdierenverzekering voor Maine Coon

De beste huisdierenverzekering voor een Maine Coon kat hangt grotendeels af van uw persoonlijke voorkeur en leefsituatie.

De meest uitgebreide vorm van huisdierenverzekering is levenslange verzekeringdie zowel verwondingen als ziekte dekt voor de rest van het leven van uw huisdier. U kunt echter ook kiezen voor een meer betaalbare alleen ongeval of in de tijd beperkt verzekering, in plaats daarvan.

a. Maine Coon Kittens

Als het op huisdierenverzekering aankomt, is het beste wat u voor uw kat kunt doen hem zo snel mogelijk te verzekeren mogelijkbij voorkeur als kitten.

Katten kunnen op elk moment van hun leven aangeboren of chronische aandoeningen ontwikkelen, maar uw verzekering dekt deze aandoeningen alleen als ze zich ontwikkelen nadat u zich hebt ingeschreven.

Door uw kat op jonge leeftijd te verzekeren, zult u goed slapen in de wetenschap dat uw verzekering de dierenartsrekeningen van uw kat zal dekken, wat er ook gebeurt!

b. Senior Maine Coon Katten

Wanneer het echter om senior katten gaat, is de verzekering heel anders.

De beste verzekering voor oudere katten is een dierenverzekeraar die een senior kattenverzekering aanbiedt. Deze verzekeringen dekken veel voorkomende kwalen voor senior katten en zijn meer afgestemd op de behoeften van uw kat.

Het vinden van een huisdierenverzekering voor oudere katten met reeds bestaande aandoeningen, kan echter meer een uitdaging zijn.

Helaas dekken dierenverzekeraars simpelweg geen reeds bestaande aandoeningen. Dit komt omdat katten van nature een korte levensduur hebben, en als verzekeringsmaatschappijen reeds bestaande aandoeningen zouden dekken, zouden ze uiteindelijk geld verliezen.

Toch, het krijgen van huisdier verzekering voor een kat met reeds bestaande voorwaarden kan u helpen geld te besparen op de lange termijn. Zelfs als uw verzekeringsplan geen dekking biedt voor een chronische ziekte of verwonding die uw kat had voordat u zich bij de verzekering inschreef, kunt u nog steeds dekking vinden voor eventuele gezondheidsproblemen die in de toekomst kunnen opduiken.

Kosten van de huisdierenverzekering voor Maine Coon kat

Huisdierverzekering kan veel variëren op basis van locatie.

Hier zijn de gemiddelde kosten van huisdierenverzekering voor Maine Coon katten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, en Canada (correct per augustus 2021).

Houd er echter rekening mee dat de kosten sterk zullen veranderen, afhankelijk van een heleboel factoren, waaronder het geslacht van uw kat, de leeftijd, en het soort dekking dat u kiest (bron 1,2,3,4).

Maine Coon Verzekering VS

In de Verenigde Staten zijn de gemiddelde maandelijkse verzekeringskosten voor een Maine Coon kat:

Kattenverzekering Kosten
Maandelijks $17 – $30
Jaarlijks $200 – $360
Maine Coon Verzekering VS

Maine Coon Verzekering Canada

In Canada, betalen de meeste katteneigenaars ongeveer:

Kattenverzekering Kosten
Maandelijks $29
Jaarlijks $350
Maine Coon Verzekering Canada

Maine Coon Verzekering UK

In het Verenigd Koninkrijk zijn de gemiddelde maandelijkse kosten van een Maine Coon kattenverzekering:

Kattenverzekering Kosten
Maandelijks £14
Jaarlijks £170
Maine Coon Verzekeringen UK

Wat dekt de huisdierenverzekering?

De dekking van de huisdierenverzekering kan van plan tot plan verschillen, dus u zult een maatschappij willen vinden die de beste dekking voor uw huisdier biedt.

Hier zijn de belangrijkste dingen die u zult willen dat uw huisdier verzekering te dekken.

 • Algemeen Onderhoud: Algemeen onderhoud omvat zaken als vaccins, check-ups, en veelgebruikte medicijnen. Hoewel het mogelijk is om een maatschappij te vinden die algemeen onderhoud dekt, voegen zij gewoonlijk een extra jaarlijks bedrag toe voor dit soort dekking.
 • Routine- en spoedoperaties: U wilt dat uw huisdierenverzekering zowel routine- als spoedoperaties dekt. De enige operaties die de verzekering niet dekt zijn cosmetische operaties of electieve operaties, zoals castratie, tandheelkunde, of zelfs buikwandcorrecties.
 • Erfelijke aandoeningen: Erfelijke of aangeboren aandoeningen, zoals oogproblemen, heupdysplasie, of hartafwijkingen worden door de meeste huisdierenverzekeraars gedekt, zolang ze ontdekt en gediagnosticeerd worden nadat u zich bij uw verzekering heeft ingeschreven (anders tellen ze als reeds bestaande aandoeningen).
 • Chronische Gezondheidsproblemen: Chronische aandoeningen zijn zaken als kanker of diabetes. Een in de tijd beperkte verzekering dekt chronische aandoeningen echter maar voor een bepaalde tijd, dus u zult waarschijnlijk een levenslange verzekering willen afsluiten.
 • Medicatie op recept: Goede huisdierenverzekeraars dekken voorgeschreven medicijnen, en zelfs voorgeschreven voedsel als uw huisdier speciale dieetwensen heeft.

Uitsluitingen huisdierenverzekering

Hoewel de huisdierenverzekering een breed scala aan scenario’s dekt, vraagt u zich misschien af, wat dekt de huisdierenverzekering niet?

De tabel hieronder toont de belangrijkste dingen die de meeste huisdier verzekeringsmaatschappijen niet zullen dekken:

Uitsluitingen huisdierenverzekering Maine Coon

Lees verder om meer te ontdekken over elk van deze uitsluitingen van de Maine Coon huisdierenverzekering, zodat u voorbereid bent op onvermijdelijke toekomstige kosten:

Spuiten of castreren

Castratie en sterilisatie worden gezien als electieve operaties, en dieren verzekeringsmaatschappijen zullen het niet dekken.

Gelukkig is dit een goedkope ingreep, en veel fokkers zullen kittens al steriliseren of castreren voordat ze ze aan hun eeuwige thuis verkopen.

Als u overweegt uw Maine Coon kitten te laten steriliseren, is dit de beste tijd om het te doen.

Ontwormen, Vlooien

De huisdierenverzekering dekt geen zorg voor ontworming, vlooien, of andere veel voorkomende parasitaire problemen.

Als uw kat last heeft van vlooien, lees dan mijn met feiten gevulde gids over ‘Hoe Maine Coon vlooien te behandelen‘.

Regelmatig Onderhoud

De meeste verzekeringen dekken geen regulier onderhoud, zoals dierenartscontroles en vaccinaties.

Gelukkig bieden sommige verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid om een extra jaarlijkse bijdrage te betalen voor regelmatig onderhoud.

Tandverzorging

De meeste tandheelkundige zorg wordt niet gedekt door de huisdierenverzekering, hoewel niet-cosmetische tandheelkundige ingrepen meestal wel worden gedekt.

Het is van vitaal belang dat baasjes voor de mondhygiëne van hun Maine Coon katten zorgen. Lees meer hierover in mijn artikel ‘Maine Coon gebit‘.

Grooming

Nagels knippen, haren knippen, en alle andere vormen van verzorging worden niet gedekt door de huisdierenverzekering.

Cosmetische ingrepen

Sommige katteneigenaren kiezen voor cosmetische ingrepen voor hun kat, waaronder neuscorrecties, buikwandcorrecties en nog veel meer frivole ingrepen.

Tenzij een operatie nodig is om gezondheidsredenen, zal deze niet door uw verzekering worden gedekt.

Reeds bestaande voorwaarden

Bestaande aandoeningen worden gedefinieerd als elke vorm van ziekte of verwonding die men heeft opgelopen voordat men zich inschreef voor een huisdierenverzekering.

Er zijn twee categorieën van reeds bestaande aandoeningen:

 1. Geneesbaar
 2. Incurable

Aangezien het niet mogelijk is om reeds bestaande aandoeningen te laten dekken door een huisdierenverzekering, is het van vitaal belang dat u uw kat zo snel mogelijk laat verzekeren.

Is een huisdierenverzekering de moeite waard voor een kat?

Een huisdierenverzekering is een relatief nieuw fenomeen, en veel eigenaren zijn sceptisch over het afsluiten ervan.

De beslissing of een huisdierenverzekering voor u “de moeite waard” is, hangt echter af van uw eigen persoonlijke leefsituatie. Als je je de jaarlijkse kosten van de verzekering niet kunt veroorloven, dan is het gewoon niet de moeite waard.

Toch is een huisdierenverzekering een geweldige manier om gemoedsrust te hebben als het gaat om de gezondheid van uw kat. Veel eigenaren zijn eeuwig dankbaar dat ze een verzekering hebben afgesloten omdat het uiteindelijk het leven van hun kat heeft gered!

Een huisdierenverzekering is meestal het nuttigst als u deze afsluit wanneer uw kat nog heel jong is. Op die manier wordt elke ziekte of verwonding gedekt die zich tijdens het leven van uw kat kan voordoen, en hoeft u zich geen zorgen te maken dat iets als een reeds bestaande aandoening wordt geclassificeerd.

Moet ik een verzekering afsluiten voor mijn binnenkat?

Binnenkatten lopen veel minder kans op verwondingen dan buitenkatten, maar is het toch de moeite waard om een verzekering af te sluiten voor je binnenkat? Veel katteneigenaren zeggen van wel!

Dit komt omdat binnenkatten misschien minder kans hebben op ongelukken, maar nog steeds ernstige ziekten of aandoeningen zoals kanker kunnen oplopen. Helaas kunt u geen verzekering afsluiten die alleen ziektes dekt, dus u zult een in de tijd beperkte of levenslange verzekering nodig hebben.

Wanneer moet ik een claim indienen op mijn huisdierenverzekering?

Veel huisdiereigenaren dienen een claim in zodra hun huisdier gewond is of een ziekte heeft opgelopen.

U kunt echter ook wachten tot negentig dagen na het betalen van de dierenartskosten om uw claim in te dienen. Uw verzekeringsmaatschappij zal u een nummer geven dat u kunt gebruiken om een claim in te dienen, en u heeft alleen de naam van de aandoening van uw kat nodig, de kosten, en alle bewijsstukken die u kunt overleggen, zoals facturen of bonnetjes.

Na het bellen krijgt u een formulier toegestuurd, dat u volledig moet invullen voordat u het terugstuurt.

Als u uw dierenarts al betaald heeft, dan zal de verzekeringsmaatschappij u een vergoeding sturen. Zo niet, dan betaalt de verzekeringsmaatschappij rechtstreeks aan de dierenarts (bron 1).

Kun je een huisdierenverzekering opzeggen?

Veel katteneigenaren zijn geïnteresseerd in een huisdierenverzekering, maar willen weten, kun je een huisdierenverzekering op elk moment opzeggen?

De meeste, zo niet alle, dierenverzekeraars staan annulering op elk moment toe.

Het enige wat u hoeft te doen is bellen, e-mailen, faxen, of een brief schrijven, hoewel de manier van opzeggen per verzekeringsmaatschappij kan verschillen.

Bovendien zal het beleid variëren tussen bedrijven, en sommige huisdier verzekeringsmaatschappijen zullen u alleen laten annuleren nadat u klaar bent met betalen voor dat jaar. Dit betekent dat het opzeggen van een huisdierenverzekering bij het overlijden van een huisdier moeilijk kan zijn, en dat je misschien nog een paar maanden na het overlijden van je huisdier moet betalen voor een huisdierenverzekering (bron 1).

Hebben Maine Coon Katten Veel Gezondheidsproblemen

Maine Coon katten worden over het algemeen beschouwd als een zeer gezond ras, en ze zijn niet vatbaar voor veel gezondheidsproblemen. Toch zijn er een paar gezondheidsproblemen waar ze gevoelig voor zijn.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de belangrijkste aandoeningen die Maine Coon katten het meest waarschijnlijk zullen ontwikkelen tijdens hun leven:

Veel voorkomende Maine Coon Gezondheidsproblemen

Veel van deze gezondheidsproblemen hebben zeer afschrikwekkende namen, daarom heb ik deze Maine Coon gezondheidsproblemen hieronder in meer detail uitgelegd (bronnen 1,2):

Heupdysplasie

Heupdysplasie bij katten is een zeldzame maar pijnlijke aandoening waarbij het dijbeen van de kat niet goed uitgelijnd is met het heupgewricht.

Het kogelgewricht schuurt of knarst dan pijnlijk, waardoor het gewricht uiteindelijk slijt en los komt te zitten.

Helaas is er geen manier om deze aandoening te behandelen, maar er kunnen stappen worden ondernomen om het heupgewricht sterk te houden en de pijn te helpen beheersen.

Hypertrofische Cardiomyopathie

Feline Hypertrofische Cardiomyopathie, ook bekend als HCM, is een genetische hartaandoening die meestal wordt waargenomen bij oudere katten, maar het kan lang duren voordat de symptomen van deze verraderlijke aandoening worden ontdekt.

Deze aandoening zorgt ervoor dat de wanden van het hart van een kat na verloop van tijd geleidelijk verdikken, waardoor de efficiëntie van het hart afneemt en uiteindelijk leidt tot bloedstolsels en, helaas, de dood.

Voor meer informatie over dit pijnlijke gezondheidsprobleem, lees mijn complete gids over ‘Maine Coon Hypertrofische Cardiomyopathie‘.

Spinale Musculaire Atrofie

Spinale Musculaire Atrofie is een erfelijke aandoening die atrofie van de spieren rond de wervelkolom van de kat veroorzaakt.

Het begint op zeer jonge leeftijd, meestal rond de drie tot vier maanden.

De eerste symptomen zijn trillen en zwakte in de achterpoten, en met ongeveer zes maanden is het kitten niet meer in staat om goed op meubels of andere hoge plaatsen te springen.

Deze aandoening is niet dodelijk, maar katten met SMA hebben meestal een kortere levensduur en hebben veel meer zorg nodig dan normale katten.

Voor een gedetailleerde gids over dit Maine Coon gezondheidsprobleem, lees mijn artikel ‘Maine Coon Spinale Musculaire Atrofie‘.

Polycysteuze Nierziekte

Deze erfelijke aandoening veroorzaakt de vorming van vochtophopingen, cysten genaamd, in de nieren van de kat.

De cysten zijn eerst aanwezig bij de geboorte, beginnen heel klein, maar worden na verloop van tijd groter.

Omdat de grootte en de groeisnelheid van de cysten van kat tot kat verschillen, hebben sommige katten nooit problemen van Polycysteuze Nierziekte (ook wel PKD genoemd).

Bij andere katten echter, kunnen de cysten groot genoeg worden om nierfalen te veroorzaken.

Leer meer over dit specifieke gezondheidsprobleem, door het lezen van mijn gids over ‘Maine Coon Polycysteuze Nierziekte‘.

Maine Coon Achterpoot Problemen

Als u problemen constateert aan de achterpoten van uw Maine Coon, kan dat te wijten zijn aan een groot aantal problemen.

Verwondingen en gezondheidsaandoeningen kunnen de mobiliteit van uw kat helaas ernstig beperken en tot veel pijn leiden.

Het is belangrijk om deze aandoeningen en verwondingen in een vroeg stadium te diagnosticeren, zodat u zo snel mogelijk met de behandeling kunt beginnen (bronnen 1,2).

 • Been Letsel: Een verwonding aan de poot, zoals een verstuiking of breuk, kan ervoor zorgen dat uw kat mank loopt. Als uw kat onlangs is gevallen en u merkt dat hij mank loopt of pijnlijke geluiden maakt, ga dan meteen met hem naar de dierenarts.
 • Letsel aan de ruggengraat: Stomp trauma aan de ruggengraat van een kat kan ook het vermogen van uw kat aantasten om zijn achterpoten te bewegen. In extreme gevallen kan het zelfs verlamming veroorzaken. Als uw kat met zijn achterpoten over de grond sleept, is er sprake van een ernstig noodgeval en moet uw kat onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht.
 • Arteriële trombo-embolie: Arteriële trombo-embolie, ook bekend als ATE of Zadeltrombose, is te herkennen aan plotselinge kreupelheid in de achterpoot van een kat. Dit wordt veroorzaakt door een bloedstolsel dat druk uitoefent op de zenuwen van uw kat, waardoor verlamming optreedt. De meeste katten met ATE zullen niet in staat zijn gewicht te zetten op de aangetaste poot, en kunnen vocaliseren van de pijn. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een onderliggende hartaandoening. Als u een plotselinge verlamming of kreupelheid aan de achterpoot van uw kat opmerkt, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
 • Spinale Musculaire Atrofie: Zoals eerder vermeld, leidt SMA tot spieratrofie rond de ruggengraat van een kat. De eerste symptomen veroorzaken echter zwakte en trillen in de achterpoten van een kat, en veel eigenaren verwarren het in eerste instantie met een pootprobleem. Deze ziekte begint op jonge leeftijd en zorgt er uiteindelijk voor dat een kat niet meer goed kan springen. Deze ziekte is niet dodelijk, maar kan wel leiden tot een kortere levensduur.
 • Heupdysplasie: Heupdysplasie, waarbij het dijbeengewricht knarst en los komt te zitten tegen het heupgewricht, kan leiden tot pijn en mank lopen in de achterpoten van een kat. Helaas is er geen manier om deze aandoening te genezen, maar de pijn kan onder controle gehouden worden.
 • Artritis: Artritis tast vaak de heupen van ouder wordende katten aan, wat leidt tot zwakte en mank lopen. Een kat met artritis kan traag lopen, mank lopen, en moeite hebben om van een hoogte op te staan of af te dalen. Bovendien kunnen ze terugdeinzen of sissen als je ze aait in de buurt van de basis van hun ruggengraat.
 • Neurologische Problemen: Hersenbeschadiging, hersentumoren of bepaalde neuromusculaire ziekten kunnen ook de achterpoten van uw kat aantasten. Aangezien de hersenen verantwoordelijk zijn voor alle beweging, kan een beschadiging of slechte werking van de hersenen de mobiliteit van de achterpoten van uw kat beïnvloeden. Let op tekenen van spierzwakte of het slepen met de poten, die kunnen wijzen op een onderliggend neurologisch probleem.

Conclusie

Beslissen om een Maine Coon huisdierenverzekering af te sluiten kan een grote stap zijn.

Veel eigenaren vragen zich in eerste instantie af of een huisdierenverzekering het geld wel waard is.

Bij jonge katjes is een huisdierenverzekering bijna altijd de moeite waard. Als u een levenslange dekking afsluit, kunt u er immers zeker van zijn dat de dierenartsrekening van uw kat gedekt zal zijn als hij gewond raakt of een ziekte of gezondheidsprobleem krijgt.

Een huisdierenverzekering voor oudere katten of katten met reeds bestaande aandoeningen kan moeilijker en duurder zijn, maar het is nog steeds een goede manier om ervoor te zorgen dat u zich eventuele onverwachte dierenartsrekeningen die kunnen opduiken kunt veroorloven.

Over het algemeen is de Maine Coon een gezond kattenras dat niet vatbaar is voor heel veel gezondheidsaandoeningen. Toch is het mogelijk dat Maine Coons lijden aan bepaalde aandoeningen zoals hypertrofische cardiomyopathie of heupdysplasie. Door een huisdierenverzekering af te sluiten, weet u zeker dat u niet hoeft te kiezen tussen financiële stabiliteit of het redden van het leven van uw huisdier.

Gerelateerde vragen

Maine Coon Levensduur Binnenshuis

Een Maine Coon die binnenshuis leeft, zal naar verwachting langer leven dan een buitenkat, omdat hij niet aan zoveel gevaren wordt blootgesteld. De meeste Maine Coons die binnenshuis leven, worden tussen de 12 en 15 jaar oud.

Gemiddelde levensduur van Maine Coon mix

Er is geen manier om zeker te weten wat de gemiddelde levensduur van een Maine Coon mix is, omdat het grotendeels afhangt van wat voor soort kat het was gemengd met.

Plaats een reactie