Maine Coon Heterochromie

Maine Coon heterochromie, ook bekend als heterochromia iridis, is een aandoening waarbij de ogen van een kat twee verschillende kleuren hebben. Hoewel deze aandoening zeldzaam is bij mensen, komt ze eigenlijk vrij veel voor bij katten. Toch is deze aandoening zowel uniek als oogverblindend.

Volledige heterochromia iridis is een aandoening waarbij de ogen van een kat twee verschillende kleuren hebben, waarbij het ene oog blauw is en het andere geel, groen of bruin. Andere soorten heterochromie kunnen ervoor zorgen dat één oog twee verschillende kleuren heeft. Deze aandoening komt het meest voor bij katten die wit of gedeeltelijk wit zijn.

Hoewel een kat met heterochromie er vaak heel mooi en uniek uitziet, kan het soms een signaal zijn van andere gezondheidsproblemen. Lees verder voor meer informatie over Maine Coon oogproblemen, en wat heterochromie voor uw kat kan betekenen.

Maine Coon Heterochromie

Heterochromie, ook bekend als heterochromia iridis, is een aandoening waarbij een dier twee verschillend gekleurde ogen heeft. Maine Coons zijn bijzonder gevoelig voor heterochromie. Dit is een genetische aandoening die gelukkig niet vaak andere gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Heterochromie komt het meest voor bij witte of parti-witte katten. Dit komt omdat het gen dat ervoor zorgt dat een kat een witte kleur heeft pleiotroop is. Dit betekent dat het gen meer dan één effect kan hebben op een kat, en één van die mogelijke effecten is heterochromie.

Er zijn vier verschillende soorten heterochromie.

1. Volledige heterochromie

Volledige heterochromie is de meest voorkomende vorm van heterochromie bij Maine Coons.

Ogen die blauw lijken hebben eigenlijk helemaal geen pigment.

Ogen van andere kleuren, zoals geel, koper of groen, zijn gekleurd door pigmentatie, bekend als melanine. Bij volledige heterochromie is deze melanine verdeeld over het ene oog, maar niet over het andere.

2. Sectorale Heterochromie

Sectorale heterochromie wordt veroorzaakt wanneer melanine ongelijk verdeeld is, waardoor een deel van het oog gepigmenteerd is terwijl de rest blauw blijft. Dit kan voorkomen in slechts één oog, of in beide ogen.

3. Centrale Heterochromie

Centrale heterochromie wordt veroorzaakt door melanineverdeling in het midden van het oog, rond de pupil. Deze aandoening komt meestal voor in beide ogen.

4. Verworven Heterochromie

Terwijl alle hierboven genoemde soorten heterochromie genetisch zijn en vanaf de geboorte aanwezig zijn, is deze laatste soort heterochromie heel anders.

Verworven heterochromie is wanneer heterochromie is ontwikkeld, vaak als gevolg van bepaalde soorten verwondingen, ziekten en soms zelfs medicijnen (bron 1).

Hoe zeldzaam is heterochromie bij katten?

Heterochromie bij mensen is uiterst zeldzaam, het treft slechts ongeveer 0,05% van de bevolking.

Bij andere dieren, waaronder honden, paarden en katten, komt heterochromie echter veel vaker voor (bron 1).

Waarom komt heterochromie zo vaak voor bij katten?

De reden waarom heterochromie zo vaak voorkomt bij katten, maar niet bij mensen, is vanwege het gen voor witte vlekken. Bij katten is de kleur wit eigenlijk een gebrek aan pigment. Het witte-vlek-gen blokkeert de verdeling van melanine in de vacht van de kat, en het kan ook de ogen van de kat aantasten.

Bij heterochromie kan het witvlekkengen de melaninedistributie in één oog blokkeren, waardoor het blauw wordt. Als het gen het andere oog niet aantast, kan het echter goud, koper of groen zijn (bron 1).

Zijn katten met Heterochromie blind?

Veel mensen gaan ervan uit dat heterochromie allerlei problemen met de ogen van een kat kan veroorzaken, waaronder blindheid. Gelukkig is heterochromie echter een ongevaarlijke aandoening als het gaat om het gezichtsvermogen van een kat.

Katten met heterochromie hebben niet meer kans om blind te worden dan katten zonder heterochromie.

Zijn katten met heterochromie doof?

Verrassend genoeg heeft heterochromie geen invloed op het gezichtsvermogen van een kat, maar wel op het gehoor. Ongeveer 30 tot 40 procent van de witte katten met heterochromie lijdt aan aangeboren doofheid.

Katten met heterochromie die doof geboren worden, kunnen meestal in één oor horen, maar zijn doof in het oor aan dezelfde kant van het gezicht als hun blauwe oog.

Dit komt omdat het gen dat verantwoordelijk is voor zowel witte vacht als heterochromie pleiotroop is, wat betekent dat het meer dan één effect kan hebben op een kat. Helaas is één van die mogelijke effecten doofheid (bron 1).

Waarom hebben witte katten heterochromie?

Pigmentatie in de huid, vacht en ogen van een kat wordt veroorzaakt door de verdeling van melanine. Een witte vacht bij katten wordt echter veroorzaakt door een gebrek aan melanine. Ook blauwe ogen worden veroorzaakt door een gebrek aan pigment.

Katten die volledig wit zijn hebben het epistatische witte gen, ook wel dominant wit gen genoemd. Dit blokkeert de melaninedistributie in het hele lichaam, maar soms lukt het niet om de melaninedistributie in één oog te blokkeren, waardoor het gepigmenteerd blijft.

Katten die gedeeltelijk wit zijn, worden beïnvloed door het witte-vlek-gen, dat de melaninedistributie in willekeurige delen van het lichaam blokkeert. In het geval van heterochromie kan het white spotting gen één oog treffen, maar niet het andere, waardoor het ene oog blauw blijft en het andere gepigmenteerd.

Heterochromie bij katten die niet wit of parti-wit zijn, is veel, veel zeldzamer.

Hoeveel kosten Maine Coons met Heterochromie?

Katten met vreemde ogen zijn misschien niet zo zeldzaam als mensen met vreemde ogen, maar ze zijn nog steeds ongewoon.

Bovendien is er geen manier om een kat met heterochromie betrouwbaar te fokken. Het is niet omdat een kat heterochromie heeft, dat zijn nakomelingen dat ook hebben. Als gevolg daarvan zijn de prijzen van heterochromie katten vaak veel hoger.

Hoewel fokkers geen harde en snelle regels hebben voor de prijs van een kat met heterochromie, kunt u verwachten dat de prijs hoger is dan die van de meeste Maine Coons.

Gemiddeld kost een Maine Coon tussen de 500 en 2500 dollar. U kunt waarschijnlijk verwachten dat een kat met heterochromie aan de bovenkant van die schaal zit.

Maine Coon kattenogen

Zelfs Maine Coons zonder heterochromie staan bekend om hun unieke ogen. Hoewel blauwe en vreemde ogen twee van de geaccepteerde oogkleuren zijn voor Maine Coons, kunnen ze ook groene, koperen of gouden ogen hebben.

Maine Coons hebben grote ogen die ver uit elkaar staan op het gezicht. Ze zijn licht ovaal en staan schuin. Het meest unieke aan de ogen van de Maine Coon is echter hoe expressief ze zijn.

De Maine Coon is een zeer intelligente kat, en zijn diepe ogen brengen vaak veel emotie over (bron 1).

Maine Coon oogproblemen

Over het algemeen is de Maine Coon een tamelijk gezond ras. Het is echter nog steeds mogelijk dat ze lijden aan een paar verschillende mogelijke gezondheidsproblemen.

Hier zijn enkele veel voorkomende oogproblemen waarvan bekend is dat ze Maine Coon katten treffen.

a) Conjunctivitis

Conjunctivitis is een soort ooginfectie waarbij één of beide ogen gezwollen en korstig worden met afscheiding.

Hoewel deze aandoening gemakkelijk kan worden behandeld met medicijnen van de dierenarts, kan het, als het met rust wordt gelaten, ernstige problemen veroorzaken, waaronder het verlies van een of beide ogen!

b) Bijziendheid, verziendheid en astigmatisme

Hypermetropie is een andere term voor verziendheid, terwijl myopie een andere term is voor bijziendheid.

Van astigmatisme is sprake als een kat zowel aan bijziendheid als aan verziendheid lijdt.

c) Glaucoom

Glaucoom wordt veroorzaakt door een slechte afvoer van vloeistoffen in het oog van de kat. Deze vloeistoffen stapelen zich op en zetten druk op de oogzenuwen van het oog van de kat, wat soms tot blindheid kan leiden.

d) Cataract

Cataract ontstaat wanneer het netvlies van een kat na verloop van tijd geleidelijk dikker wordt. Dit maakt het moeilijk voor licht om door het oog te reizen, waardoor het zicht wordt belemmerd en soms totale blindheid optreedt.

Cataract komt het meest voor bij oudere katten.

Maine Coon Oog Kleur Verandering

Net als alle andere katten, ondergaan Maine Coons een verandering in oogkleur tijdens het kittenschap.

Alle kittens worden geboren met ongepigmenteerde blauwe ogen. Als ze ongeveer acht weken oud zijn, beginnen ze echter geleidelijk te veranderen in hun ware oogkleur.

Nadat een kitten twaalf weken oud is, blijven zijn ogen levenslang die kleur houden.

Als u toevallig een verandering in de kleur van de ogen van uw kat opmerkt nadat hij twaalf weken oud is, moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Kleurverandering van de ogen na die leeftijd wijst vaak op een groot gezondheidsprobleem, zoals een hoofdwond of een hersen- of oogtumor.

Maine Coon ogen versus normale kat

In het algemeen zijn de ogen van een Maine Coon veel groter dan die van een normale kat, en ze staan ook vrij ver uit elkaar op het gezicht.

Een andere onderscheidende factor van de ogen van een Maine Coon is hoe expressief ze zijn. Maine Coon ogen zien er vaak bedachtzamer en emotioneler uit dan die van een normale kat.

Conclusie

Maine Coon heterochromie is een prachtige aandoening waarbij een kat twee verschillend gekleurde ogen heeft.

Heterochromie komt het meest voor bij witte of gedeeltelijk witte katten en wordt veroorzaakt door de epistatische witte of witte vlekken genen. Hoewel deze aandoening soms kan leiden tot doofheid aan één oor, is het grotendeels ongevaarlijk.

Gerelateerde vragen

Heterochromie kattennamen

Enkele mogelijke namen voor een kat met heterochromie zijn Ziggy, Bowie, Opal en Harvey. Je zou je kat ook kunnen vernoemen naar een beroemdheid met heterochromie.

Zijn Maine Coons scheel?

Hoewel het mogelijk is dat Maine Coons scheel kijken, is het geen veel voorkomend probleem bij dit ras.

Plaats een reactie