Hoe groot wordt mijn Maine Coon?

De Maine Coon kat is een van de meest geliefde rassen in de Verenigde Staten. Deze zachtaardige reuzen zijn vermoedelijk afkomstig uit de staat Maine, in Noord-Amerika.

De grootte van de Maine Coon kan variëren, maar één ding is zeker, uw geliefde langharige kat zal zeker veel groter worden dan een gemiddelde kat!

Mannelijke Maine Coons worden groter dan hun vrouwelijke tegenhangers en kunnen een gewicht bereiken van maar liefst 6-11 kg! Deze schattige beesten kunnen een lengte bereiken van 40 centimeter, hoewel deze mogelijkheid afhankelijk is van de genetica en het dieet van uw eigen kat. Katers worden tussen de 20-40 cm groot, terwijl de poezen iets kleiner blijven met 20-35 cm.
maine coon grootte

Maine Coon Grootte tabel

Hieronder vindt u een tabel met de gemiddelde grootte van een Maine Coon.

Houd er rekening mee dat deze cijfers aanzienlijk kunnen variëren, en sterk afhankelijk zijn van de genetica van uw kat, en hun specifieke voedingsplan.

Gemiddelde Grootte Mannelijke Maine Coon Vrouwelijke Maine Coon
Lengte (inches) 19-40 19-40
Lengte (cm) 48-101 48-101
Hoogte(inches) 10-16 8-14
Hoogte(cm) 25-40 20-35
Gewicht (lbs) 15-25 8-12
Gewicht (kg) 6.8-11.3 3.6-5.4

Hoe groot wordt mijn Maine kat?

Deze gespierde katten met grote botten worden groter dan de meeste andere rassen, maar worden meestal ongeveer even groot als de Noorse Boskat of de Ragdoll.

Maine Coons groeien nog 4-5 jaar door, voordat ze volgroeid zijn. Andere katten zijn in vergelijking fysiek volgroeid rond de leeftijd van 2 jaar. Dit kan een verklaring zijn voor hun groter dan gemiddelde grootte.

De tabel hierboven geeft een goede indicatie van de gemiddelde grootte van een Maine Coon, zowel voor katers als voor poezen. Hoewel deze gemiddelden een goed referentiepunt zijn voor de waarschijnlijke grootte van uw huidige kleine Maine Coon kitten, kunt u er niet volledig op vertrouwen dat dit een feit is. De grootte kan namelijk sterk variëren, en zoals bij alle dieren, zullen er altijd uitzonderingen op de regel zijn.

Sommige mensen beweren Maine Coon katers te hebben gehad die wel 15,9 kg wogen, wat beduidend zwaarder is dan het gemiddelde van 6,8-11,3 kg (15-25 lbs). Dus wees voorbereid op het onverwachte!!

Grootste Maine Coon Record

Een Maine Coon kat genaamd Stewie heeft het 2010 Guinness World Records gehaald, met het behalen van de titel voor ‘de langste kat van zijn ras’. Hij mat een ongelooflijke 48,5 inch (123,19 cm), wat wordt berekend door te meten van het puntje van de neus van een kat tot het puntje van zijn staart. Volgens de gegevens mat zijn staart alleen al een gigantische 16 inch.

Stewie woog ook maar liefst 15 kg!

Volgens zijn eigenaars werd er geen speciaal dieet gevolgd, en werden er geen ongebruikelijke kweekmethodes toegepast om de grootte van zijn groei te beïnvloeden. Hij stopte letterlijk niet met groeien!

Waarom worden Maine Coons zo groot?

Deze zachtaardige reuzen die vaak de ‘honden van de kattenwereld’ worden genoemd, hebben een geschiedenis die gehuld is in mysterie. Ondanks de vele mythen die door de jaren heen de ronde hebben gedaan, blijft de afkomst van de Maine Coons nog steeds onduidelijk. Dit gebrek aan duidelijkheid maakt het enigszins moeilijk om precies te concluderen waarom dit specifieke ras zo groot wordt.

Men is het er echter wel over eens dat de genetica van het ras een belangrijke rol speelt bij de vraag waarom de Maine Coon zo groot wordt.

Sommigen beweren dat het Maine Coon ras in de loop van de tijd is geëvolueerd, om het koudere klimaat in Maine, Verenigde Staten, aan te kunnen. Of dit waar is of niet, weten we niet.

Als u echter naar de poten van dit rashondenras kijkt, zult u onmiddellijk merken dat ze massief en pluizig zijn. Hun grote poten zijn ideaal om over de sneeuw in Maine te lopen.

Maine Coon Grootte Mythes

De Maine Coon is een van de oudste natuurlijke rassen in Noord-Amerika, en de officiële staatskat van Maine. De afkomst van deze geliefde kat blijft echter een mysterie.
maine coon maat
Sommigen vragen zich af of zijn oorsprong een aanwijzing zou kunnen zijn waarom dit kattenras zo groot is?

Mythe 1 – Huiskat en wasbeer

Jarenlang hebben mensen beweerd dat de Maine Coon kat is ontstaan uit de paring tussen een wasbeer en een halfwilde huiskat.

Deze mythe is zowel wijdverspreid als populair geweest, maar wordt nu biologisch onmogelijk geacht. De mythe kreeg oorspronkelijk de wind in de zeilen door de gelijkenis tussen de Maine Coon en de bruine tabby kleur van de wasbeer. Ook de borstelige staart van de wasbeer werd beschouwd als bewijs voor deze ongewone paringsmythe.

Maine Coons komen voor in meer dan 84 kleuren, hoewel historisch gezien alleen brown tabbies de titel “Maine Coon Cats” kregen, terwijl de andere kleurslagen werden geclassificeerd als “Maine Shags”.

Tot op de dag van vandaag zijn lila en chocolade kleuren niet toegestaan om in aanmerking te komen voor de stamboomstatus.

Mythe 2 – Marie Antoinette

De tweede mythe die in de loop der tijd aan populariteit won, heeft betrekking op Marie Antoinette, de voormalige koningin van Frankrijk.

De geschiedenis vertelt over haar wanhopige poging om Frankrijk te ontvluchten tijdens de Franse Revolutie, op een schip op weg naar de Verenigde Staten onder leiding van kapitein Samuel Clough. Ondanks de hulp van de kapitein kwam zij niet veilig in de Verenigde Staten aan en werd zij in 1793 geëxecuteerd.

Voor haar dood zou Marie Antoinette echter zes van haar Turkse Angorakatten aan boord van het schip van kapitein Samuel Clough hebben gebracht. Ondanks Marie’s slechte lot, kwamen haar kostbare katten veilig aan in Wiscasset, Maine.

Men denkt dat deze zes katten zich toen vermengden met de kortharige huiskatten die in Maine woonden, wat resulteerde in het Maine Coon ras dat we vandaag de dag kennen en liefhebben.

Mythe 3 – Scheepskatten

Historisch gezien werden katten vaak op schepen gehouden, om te helpen het aantal muizen onder controle te houden. De meest waarschijnlijke mythe is daarom, dat deze overzeese langharige scheepskatten paarden met reeds bestaande kortharige huiskatten.

De langharige katten zouden Angora types kunnen zijn, geïntroduceerd door zeelieden uit New England, of langharen die door de Vikingen naar Amerika werden gebracht.

Worden mannelijke Maine Coons groter dan de vrouwelijke?

De mannetjes van het Maine Coon ras zijn veel waarschijnlijker groter dan hun vrouwelijke tegenhangers, omdat ze vaak meer wegen, en groter worden. Echter, zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een gemiddelde maximale lengte van 40 centimeter, dus het is mogelijk dat de vrouwtjes net zo lang worden als de mannetjes.

Het is belangrijk op te merken dat er een zekere mate van overlapping is tussen de gemiddelde maten (zie de tabel met gemiddelde maten hierboven) van volgroeide mannelijke en vrouwelijke Maine Coons. Een vrouwtje kan dus groter worden dan een mannetje.

Als u zich zorgen maakt over de uiteindelijke grootte van uw harige vriend, is het in het algemeen veilig om aan te nemen dat een mannelijk Maine Coon kitten groter zal worden dan het vrouwtje.

Kunt u de grootte van uw Maine Coon voorspellen?

Het is niet mogelijk om te voorspellen hoe groot een Maine Coon kitten zal worden. De genetica van de kat zal natuurlijk een grote rol spelen in hun uiteindelijke Maine Coon grootte, maar de genetica van de kat kan ook recessieve genen bevatten die ervoor zorgen dat ze veel kleiner (of groter) zijn dan hun ouders.

Wanneer u een Maine Coon kitten aanschaft, is het enige waar u zeker van kunt zijn, dat uw nieuwe gezinslid vrijwel zeker veel groter zal worden dan een standaard kat.

Om dit in perspectief te plaatsen, een gemiddelde normale kat wordt tussen de 9-10 centimeter groot, terwijl het Maine Coon ras meestal 10-16 centimeter groot wordt!

Hoeveel ruimte hebben Maine Coons nodig?

Elke Maine Coon groeit anders en varieert in fysieke proporties. Daarom is er geen vaste hoeveelheid ruimte die u in uw huis nodig heeft als u een kat van dit ras wilt bezitten. De benodigde ruimte zal uiteindelijk afhangen van de grootte van uw Maine Coon. Hoe groter uw kat, hoe groter de ruimte die nodig is om hem te huisvesten.

Het is verstandig om rekening te houden met de hoeveelheid ruimte die u in huis heeft, voordat u een Maine Coon aanschaft.

Deze kittens zien er nu misschien nog piepklein uit, maar zullen snel groter worden dan de gemiddelde kat die u op straat ziet lopen. Krabpalen en bomen van standaard formaat zullen op den duur gewoonweg niet meer voldoen.

Uit eigen ervaring hebben we ontdekt dat zelfs de grootste standaard krabpaal de tand des tijds nauwelijks heeft doorstaan. Onze kat ‘Pippin’ was de platforms en hangmatten binnen het eerste jaar al snel ontgroeid!

Uiteindelijk hebben we deze immense kattentoren van Bol.com gekocht (link hier), omdat de platformen groot genoeg zijn voor onze Maine Coon om zich in op te krullen. Ik vind het geweldig hoe de pilaren van deze toren zijn ontworpen als krabpalen, zodat katten van grote rassen zich volledig kunnen uitstrekken terwijl ze krabben.

Conclusie

Ondanks dat de geschiedenis van de Maine Coon kat zo onbekend is, zijn deze grote katten enorm geliefd en aanbeden door zo velen.

Oorspronkelijk afkomstig uit Maine, Verenigde Staten, worden ze vaak aangeduid als ‘zachte reuzen’ vanwege hun extreem relaxte temperament, sociale aard, en onvoorwaardelijke liefde die ze je geven.

Door hun grote fysieke aanwezigheid zien ze er majestueus en brutaal uit (sommigen zouden zelfs zeggen eng!). Maar in werkelijkheid is dit grote kattenras een van de zachtste, vriendelijkste rassen die u ooit in uw huis zou kunnen uitnodigen.

De Maine Coon is loyaal en extreem sociaal. Ze zijn geweldig in de buurt van jonge kinderen, en in onze eigen persoonlijke ervaring, lijkt onze Coon niet bang te zijn van het opgewonden gekrijs, en de snelle bewegingen van onze jonge kinderen!

Plaats een reactie