Maine Coon Geweven Voeten

Maine Coons zitten vol verrassingen, maar zelfs eigenaren van dit ras zijn vaak geschokt als ze te weten komen dat Maine Coons zwemvliezen hebben.

Maine Coons hebben, net als alle huiskatten, poten met zwemvliezen. In tegenstelling tot kikkers of eenden hebben katten slechts gedeeltelijk zwemvliezen, die ze geërfd hebben van hun veel grotere voorouders. Hoewel de zwemvliezen op de poten van een Maine Coon vaak verborgen zijn door de vacht, kunnen deze katten hun zwemvliezen nog steeds gebruiken om te klimmen, prooien te vangen en zelfs te zwemmen.

Deze winterharde katten hebben veel ongewone eigenschappen ontwikkeld om hen te helpen overleven in het wild, maar als je ooit de poten van je kat hebt kunnen aanraken, heb je misschien gemerkt dat ze een dun laagje huid tussen hun tenen hebben.

Hoewel alle huiskatten webvoeten hebben, hebben Maine Coons toch unieke poten die hen onderscheiden van andere kattenrassen.

Lees verder om uit te vinden hoe de massieve poten van uw Maine Coon eigenlijk een voordeel zijn in koude klimaten.

Maine Coon Geweven Voeten

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, maar ze staan ook bekend om hun zachtaardige, liefdevolle persoonlijkheden en hun lange, dikke vacht.

Dit ras ontwikkelde zich op natuurlijke wijze in de staat Maine, die bekend staat om zijn strenge winters.

Om zulke koude, besneeuwde omstandigheden te helpen overleven, ontwikkelde de Maine Coon kat een unieke set eigenschappen die hen onderscheidt van andere kattenrassen.

Maine Coon poten zijn speciaal ontworpen om hen te helpen gedijen in de kou en sneeuw.

Hun poten zijn natuurlijk:

De ongewone grootte en vorm van de poten van Maine Coons betekent dat ze als sneeuwschoenen kunnen fungeren. Dit komt omdat hun gewicht wordt verdeeld over een groter oppervlak, waardoor Maine Coons minder snel door de sneeuw zakken.

Maine Coons hebben ook een langere vacht rond hun poten, waardoor ze zelfs in vrieskou warm blijven.

Veel Maine Coons hebben “teenkuifjes”, kleine stukjes bont die door hun tenen steken, waardoor ze geïsoleerd blijven.

Maine Coon poten zijn perfect aangepast aan hun omgeving, maar hebben Maine Coons ook zwemvliezen?

Het zal je misschien verbazen dat elke Maine Coon kat weefvoeten heeft, maar zij zijn niet de enigen! In feite hebben alle katachtigen, inclusief wilde katten, gedeeltelijk zwemvliezen.

De webben van de poten van een kat zijn het duidelijkst wanneer katten hun poten buigen of strekken.

U kunt deze singels zelfs zelf voelen door zachtjes tussen de tenen van uw kat te masseren, hoewel u er rekening mee moet houden dat niet alle katten het prettig vinden dat hun poten worden aangeraakt, dus wees voorzichtig!

Deze gedeeltelijke singel is gewoon een dun laagje huid dat tussen elke teen is gespannen, wat helpt bij het klimmen, grijpen, vangen van prooien en zwemmen.

Maine Coon poten zijn ook uniek omdat sommige Maine Coons polydactyl zijn.

Polydactyle katten hebben extra tenen, en deze eigenschap komt vaker voor bij bepaalde rassen, waaronder de Maine Coon.

De polydactylie Maine Coon kat kwam vroeger veel vaker voor, maar is sindsdien sterk uitgefokt.

Meer informatie over deze genetische afwijking en waarom het gebeurt.

Maine Coon Poten Vs Normale Kat

Maine Coons verschillen in veel opzichten van andere huiskatten, en vooral hun poten zijn uniek.

Laten we eens kijken naar enkele van de manieren waarop Maine Coon poten lijken op en verschillen van andere kattenpoten:

Overeenkomsten

 • Paw Pads: Maine Coons hebben, zoals alle katten, pootkussentjes. Behalve dat ze er schattig uitzien, dienen deze voetzolen een aantal speciale doelen. Pootkussentjes dempen de voetstappen van een kat, zodat ze in alle stilte een prooi kunnen besluipen. Bovendien bieden ze tractie, zodat katten sneller en behendiger kunnen lopen.
 • Snorharen: Geloof het of niet, katten hebben niet alleen snorharen op hun gezicht! De voorpoten van een kat hebben ook snorharen die hen kunnen helpen de beweging en locatie van een prooi te detecteren tijdens de jacht.
 • Voeten met zwemvliezen: Alle katten, ook Maine Coons, hebben gedeeltelijk geweven poten waardoor ze gemakkelijker kunnen grijpen, klimmen, jagen en zwemmen.

Verschillen

 • Grootte en vorm: Maine Coons zijn aanzienlijk groter dan de meeste huiskatten, maar hun poten zijn in verhouding groter dan die van een normale kat. Hun poten zijn ook breder en platter, waardoor ze gemakkelijker in de sneeuw kunnen lopen.
 • Aantal tenen: Hoewel elke huiskat polydactyl kan zijn, worden Maine Coons veel vaker met extra tenen geboren dan de meeste andere katten. Op een gegeven moment had zelfs 40% van alle Maine Coons minstens één extra teen!
 • Hoeveelheid bont: Veel langharige katten hebben extra plukjes vacht aan hun tenen, maar Maine Coons zijn uniek omdat alle vacht rond hun poten langer is. Dit helpt hun poten te beschermen tegen de kou, hoewel sommige eigenaren deze lange vacht moeten trimmen om te voorkomen dat hij mat en vies wordt. Hier zijn enkele andere goede tips over hoe een Maine Coon schoon te houden.

Waarom hebben katten zwemvliezen?

Veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat katten poten met zwemvliezen hebben, en vragen zich vaak af of alle katten poten met zwemvliezen hebben?

Dus laten we het even rechtzetten…

Elke katachtige heeft poten met vliezen omdat ze katten helpen:

Aangezien de hierboven genoemde eigenschappen het nuttigst zijn in het wild, hebben huiskatten dan ook zwemvliezen?

Hoewel veel huiskatten niet echt nodig hebben de poten met vliezen op dezelfde manier als wilde katten, ze hebben deze eigenschap toch geërfd van hun wilde voorouders.

Dus, wat zijn de redenen dat wilde katten in de eerste plaats poten met zwemvliezen ontwikkelden?

Hieronder staan de vele redenen achter deze fascinerende eigenschap!

 • Zwemmen: Het is geen geheim dat de meeste huiskatten een hekel hebben aan water, maar voor veel wilde katten is zwemmen noodzakelijk om te overleven. Geweven poten vergroten de oppervlakte van de poten van een kat, waardoor het voor hen aanzienlijk gemakkelijker wordt om te zwemmen.
 • Evenwicht: Door hun zwemvliezen kunnen katten een groter oppervlak beslaan, wat het evenwicht op allerlei terreinen ten goede komt.
 • Klimmen: Katten vertrouwen op hun zwemvliezen om tijdens het klimmen allerlei oppervlakken vast te pakken. Van jungle katten is vooral bekend dat ze veel vliezen aan hun tenen hebben, zodat ze zich moeiteloos aan elke boomtak kunnen vastgrijpen.
 • Jagen: Katten in het wild hebben niet altijd de luxe om in droge gebieden te jagen; in plaats daarvan moeten veel katten in modderige of natte gebieden jagen om voedsel te vinden. De vliezen op de tenen van een kat voorkomen dat ze wegzakken in drassige grond, en het maakt ze ook stiller tijdens het besluipen van prooien in het water.

Welk kattenras heeft zwemvliezen?

Alle kattenrassen hebben zwemvliezen, maar sommige zijn meer uitgesproken dan andere.

Hieronder staan enkele kattenrassen die beroemd zijn om hun zwemvliezen:

 • Sphynx
 • Bengaal
 • Siamees
 • Donskoy
 • Bambino

Wat te doen als uw katje heeft geweven voeten

Als u webben op de poten van uw kitten hebt opgemerkt, maakt u zich misschien zorgen.

De meeste mensen weten niet dat katten webben hebben, omdat hun webben zo goed verborgen zijn. Wees er echter van verzekerd dat zwemvliezen voor alle katten volkomen normaal zijn, en dat het niets is om je zorgen over te maken!

Hebben Maine Coon katten bont tussen hun tenen?

Maine Coons hebben plukjes bont tussen elk van hun tenen, maar deze eigenschap is niet uniek voor dit ras. In plaats daarvan zijn plukjes bont tussen de tenen gebruikelijk bij de meeste langharige katten.

Deze plukjes vacht bieden bescherming tegen de kou, maar ze moeten mogelijk worden getrimd als ze mat of vuil worden.

Zijn alle Maine Coon katten polydactyl?

Polydactyle katten worden geboren met tenminste één extra teen.

Hoewel polydactylie bij vrijwel elke huiskat kan voorkomen, komt het vooral voor bij Maine Coons.

In de jaren 1800 was de polydactyle Maine Coon kat populair onder zeelieden, die deze grote katten aan boord van hun schepen hielden om ratten en ander ongedierte te weren.

Zeelieden gaven vooral de voorkeur aan polydactyle katten, die door hun extra tenen beter konden klimmen en jagen. Als gevolg daarvan waren polydactyle Maine Coons favoriet, en dus meer kans om te fokken en meer polydactyle nakomelingen te produceren.

Op een gegeven moment was minstens 40% van de Maine Coon katten polydactyl, maar dat aantal is in de loop der jaren behoorlijk gedaald.

Tegenwoordig zijn de meeste Maine Coons niet polydactyl, maar katten van dit ras hebben meer kans om polydactyl te zijn dan veel andere kattenrassen.

Kat met zwemvliezen en grote oren

Alle katten hebben zwemvliezen, maar katten met veel zwemvliezen en grote oren lijken vaak meer op waterspuwers dan op katten!

Hieronder staan drie kattenrassen die bekend staan om hun grote oren en zwemvliezen:

 • Sphynxen
 • Oosterse Kortharen
 • Devon Rexen

Leuke feiten over Maine Coon katten

Maine Coons zijn een van de meest populaire kattenrassen ter wereld, en niet voor niets!

Hier zijn vijf ongelooflijke feiten waardoor je nog meer verliefd wordt op Maine Coons:

1. Maine Coons hebben een unieke stem

Van de meeste katten is bekend dat ze miauwen, maar Maine Coons zijn ongewoon omdat ze in plaats daarvan liever communiceren door middel van kleine tsjirpen of trillers.

Lees dit artikelom uit te vinden waarom!

Maine Coons hebben de neiging een rustige stem te hebben, maar ze zijn niet bang om met hun baasjes te “kletsen” over hun behoeften, zoals een lege etensbak of een vuile kattenbak.

2. Ze houden van water

Terwijl de meeste katten een hekel hebben aan nat worden, zijn Maine Coons afkomstig uit natte, besneeuwde omstandigheden, en daarom vinden ze het helemaal niet erg om nat te worden.

In feite spelen de meeste Maine Coons graag met water uit de gootsteen, de teil, of zelfs uit hun eigen waterbakje!

3. Maine Coons waren bijna uitgestorven

In de jaren 1800 waren Maine Coons ongelooflijk populair vanwege hun vermogen om muizen en ratten te vangen.

Maar in de jaren 1950 zorgde de introductie van het Perzische ras ervoor dat de Maine Coon uit de mode raakte, en het ras verdween bijna.

Een paar toegewijde liefhebbers waren in staat om de Maine Coon kat terug te brengen van de rand van uitsterven, en sindsdien hebben ze hun plaats als een van de meest geliefde kattenrassen in de wereld heroverd.

4. Het zijn enkele van de meest kleurrijke katten

Veel kattenrassen, zoals Siamese katten, komen in een specifieke reeks kleuren en patronen. De Maine Coon is er echter in meer dan 75 verschillende kleuren en patronen!

5. Ze zijn ongelooflijk intelligent

Maine Coons behoren tot de slimste katten ter wereld. Ze kunnen niet alleen worden getraind om allerlei kunstjes te doen, maar velen leren ook apporteren of zelfs lopen aan een riem en tuigje.

Maine Coons zijn ook emotioneel intelligent, en kunnen vaak aanvoelen wanneer hun baasjes blij of boos zijn.

Conclusie

Maine Coons zijn een uniek ras met veel speciale kenmerken die hen hielpen zich aan te passen aan de harde omgeving waar ze vandaan komen.

Deze katten hebben grote, pluizige poten die het makkelijker maken om door de sneeuw te lopen.

Ze hebben ook vliezen tussen hun tenen, waardoor ze beter kunnen jagen, klimmen en zwemmen.

Maine Coon zwemvliezen zijn echter niet helemaal uniek, want alle katten hebben zwemvliezen. De hoeveelheid singels varieert per kattenras.

Gerelateerde vragen aan

Sphynx kat met zwemvliezen

Omdat ze haarloos zijn, hebben Sphynx katten veel meer opvallende zwemvliezen dan de meeste huiskatten, waarvan de dikke vacht hun zwemvliezen vaak verbergt.

Hebben leeuwen zwemvliezen?

Leeuwen hebben, net als alle katachtigen, poten met zwemvliezen, hoewel die minder uitgesproken zijn dan bij andere grote katten, die meer op hun zwemvliezen vertrouwen om te zwemmen en te klimmen.

Wilde katten met zwemvliezen

Alle katten, ook wilde katten, hebben poten met zwemvliezen. Sommige wilde katten, zoals panters en Sumatraanse tijgers, hebben meer webben om hen te helpen bij het zwemmen of klimmen.

(Artikel bronnen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)

Plaats een reactie