Leven Maine Coon katten in het wild?

Maine Coons hebben een grote ruige uitstraling waardoor veel eigenaren zich afvragen, leven Maine Coon katten in het wild?

Dus, zijn Maine Coon katten wilde dieren? … Blijf lezen om de waarheid te ontdekken!

Maine Coons komen oorspronkelijk uit het wild, maar tegenwoordig zijn deze katten bijna volledig tam. Het is echter mogelijk voor Maine Coons om te ontsnappen en in het wild te overleven, waarbij ze meer nakomelingen produceren die verwilderd opgroeien. Maar omdat deze katten duur zijn en zeer gewild, zijn ze zelden in het wild te vinden.

Door hun mysterieuze oorsprong lijken ze ook zeer geschikt voor een leven in het wild.

Maine Coons zijn tegenwoordig misschien bijna volledig huiskatten, maar lang geleden zwierven ze vrij door delen van de Verenigde Staten.

Lees verder om te leren hoe de wilde oorsprong van de Maine Coon deze katten perfect geschikt maakt voor extreme weersomstandigheden!

Leven Maine Coon katten in het wild?

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, maar dit is slechts één reden voor hun grote populariteit.

Maine Coons zijn ook een favoriet kattenras onder veel kattenliefhebbers, zeer begeerd om hun:

 • Lange, dikke vacht
 • Knappe verschijning
 • Liefdevolle Persoonlijkheid

Hoewel Maine Coons bekend staan als ongelooflijk vriendelijk en liefdevol, zijn ze ook ongelooflijk intelligent met scherpe jachtinstincten.

De oorsprong van de Maine Coon gaat enkele honderden jaren terug.

Dit kattenras is van nature ontstaan in de frigide staat Maine, waar ze populair werden bij boeren en zeelieden vanwege hun vermogen om te jagen:

De exacte afkomst en oorsprong van de Maine Coon zijn echter iets van een mysterie, wat alleen maar bijdraagt aan de ruige charme van dit ras.

Lees de volledige verhaal van hun geschiedenis in mijn artikel.

Hoewel Maine Coons zich aanvankelijk in het wild ontwikkelden en bloeiden, zijn ze tegenwoordig bijna volledig tam.

Kattenliefhebbers fokken deze katten nu al meer dan tweehonderd jaar, wat betekent dat de Maine Coon die we nu kennen en liefhebben nogal verschilt van de oorspronkelijke populatie van het ras.

Hoewel het mogelijk is om Maine Coons te vinden die nog in het wild leven, is dit ongelooflijk zeldzaam, en je hebt veel meer kans om een Maine Coon mix te vinden dan een raszuivere Maine Coon die in de wildernis rondzwerft.

Leven Maine Coons in het wild?
Leven Maine Coons in het wild?

Waar leven Maine Coon katten?

Maine Coon katten zijn een van de meest geliefde kattenrassen ter wereld, wat betekent dat ze nu leven in bijna elk land dat je kunt bedenken!

Hoewel gebouwd om het koude winterklimaat van Maine in de Verenigde Staten te trotseren, kunnen deze grote katten ook vrij gelukkig leven in warmere landen, zoals India.

Als u in India woont en wilt weten welke kleine aanpassingen u moet doen om een Maine Coon kat in uw huis te laten leven, klik dan zeker op de onderstaande artikel link:

Klik hier om mijn complete gids voor Maine Coon katten die in India leven.

Hoe ziet een Maine Coon kat eruit?

Maine Coons mogen dan een karakteristiek uiterlijk hebben, toch verwarren veel mensen dit rashond met andere katten.

In feite komt het ongelooflijk vaak voor dat mensen aannemen dat elke grote, langharige kat een Maine Coon is, terwijl deze katten in feite een aantal unieke eigenschappen hebben.

Maine Coons hebben een lange, dikke vacht, maar wat hen het meest onderscheidt van andere langharige katten is dat hun vachtlengte over hun hele lichaam verandert.

Hun vacht is veel langer op hun:

Veel Maine Coons hebben ook kenmerkende oorpluimen. Leer waarom de rassen lynx tips hebben hen beroemd gemaakt in dit artikel.

Maine Coons hebben ook krachtige, gespierde lichamen.

Hun snuiten hebben een kenmerkende vierkante vorm, en de rest van hun lichaam lijkt eerder vierkant en gedrongen dan lang, slank of rond.

Tenslotte kunnen Maine Coons in zowat elke denkbare kleur en patroon voorkomen (deze 75 verschillende kleurenom precies te zijn), en hun ogen zijn meestal..:

Lees onze uitgebreide gidsen om een volledig inzicht te krijgen in dit geliefde kattenras:

Maine Coon Grootte Vergeleken Met Normale Kat

De gemiddelde kat weegt tussen de 8 en 10 pond, en meet tussen de 15 en 20 centimeter lang en 10 centimeter hoog.

Een Maine Coon is echter typisch veel groter dan de gemiddelde kat omdat ze:

 • Wegen: 8 – 25 pond
 • Lengte: Meet 19 – 40 inches
 • Hoogte: 8 tot 16 inches

Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes, die meestal tussen de 8 – 15 pond maximaal wegen.

Zijn Maine Coons wilde katten?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn Maine Coons eigenlijk geen wilde katten. In plaats daarvan behoren ze tot de soort Felis silvestris, ook bekend als de huiskat.

Desondanks denken veel mensen nog steeds dat de Maine Coon een wilde kat of een verwilderde Maine Coon is.

Dit is waarom:

Maine Coons hebben een ruig uiterlijk

Maine Coons hebben een ruig uiterlijk

Hun lange vacht creëert een kraag of manen rond hun schouders, en ze hebben een krachtige vierkante snuit, vergelijkbaar met veel grote katten.

Hun naam is misleidend

Door de naam Maine Coon vragen velen zich af of Maine Coons verwant zijn aan wasberen.

Een ander kenmerk dat deze mythe in de hand werkt, is het feit dat veel Maine Coons kenmerkende ringen om hun staart hebben, die lijken op die van wasberen.

Lees meer over het vermeende verband tussen deze twee soorten.

Veel Maine Coons hebben Lynx Tip Oren

Een gemeenschappelijk kenmerk van Maine Coon katten zijn lynx tip oren, dat zijn kleine plukjes bont aan de bovenkant van hun oren die lijken op lynxen en andere wilde katten.

Betekent dit dat Maine Coons deels lynx zijn? Klik hier om erachter te komen.

Ze hebben een mysterieuze oorsprong

Niemand weet precies hoe Maine Coons zijn ontstaan, wat allerlei geruchten heeft aangewakkerd.

Genetische tests hebben echter bewezen dat Maine Coons volledig verwant zijn aan andere huiskatten, en geen voorouders hebben van wilde katten.

Het zijn ongelooflijk grote katten

Tenslotte is de enorme omvang van de Maine Coon nog een reden waarom mensen vaak denken dat deze katten wild zijn.

Hoewel ze veel groter zijn dan de gemiddelde huiskat, heeft dit niets te maken met verwantschap met wilde katten.

Waar komen Maine Coon katten vandaan?

Dus, waar komen Maine Coon katten vandaan?

Maine Coons zijn van nature ontstaan in de koude staat Maine, maar er zijn veel wilde theorieën over hoe deze katten werkelijk zijn ontstaan.

Hier zijn er een paar grappige sprookjes die al tientallen jaren de ronde doen.

Het ras werd voor het eerst ontdekt in de jaren 1800, en dit heeft veel mensen ertoe gebracht te stellen dat de Maine Coon afstamt van koninklijke katten of zelfs van de katten van Vikingen.

Waarschijnlijk is de Maine Coon echter het resultaat van het fokken tussen een gewone huiskat en een soort langharig kattenras dat uit Europa is overgebracht.

Ongeacht hoe ze zijn ontstaan, werden deze katten al snel favoriet bij de inwoners van Maine, die deze intelligente jagers in de buurt hielden om muizen en ander ongedierte weg te houden.

Begin 1900 werden Maine Coons helaas minder populair door de introductie van andere kattenrassen, zoals de Perzische.

Als gevolg daarvan stierf het Maine Coon kattenras bijna uit, totdat kattenliefhebbers het ras terugbrachten en ze begonnen in te voeren in kattenshows.

Uiteindelijk, in 1985, werd de Maine Coon aangekondigd als het officiële staatskattenras van Maine.

Waar leven Maine Coon katten tegenwoordig?

De oorspronkelijke katten die het ras in de vroege jaren 1800 stichtten, zijn nu nergens meer te vinden. Ze zijn waarschijnlijk gefokt met andere huiskattenrassen totdat alle sporen van hun Maine Coon afkomst verdwenen zijn.

In plaats daarvan kun je tegenwoordig Maine Coon katten vinden via geregistreerde fokkers, zoals deze en, in zeldzame gevallen, kun je sommige Maine Coons en Maine Coon mixen vinden in asielen of in wilde of verwilderde kattenpopulaties (bronnen 1,2).

Wat eten Maine Coon katten in het wild?

Hoewel het zeldzaam is om een Maine Coon of zelfs een Maine Coon mix in het wild te vinden, hebben deze katten hun scherpe jachtinstincten niet verloren.

Een Maine Coon die aan zijn lot wordt overgelaten zal waarschijnlijk overleven, hoewel er veel gevaren in de wildernis zijn die een kat gemakkelijk kunnen doden.

Gelukkig betekent de intelligentie en hoge prooidrift van de Maine Coon dat deze katten waarschijnlijk goed voor zichzelf kunnen jagen.

In het wild eten Maine Coons:

 • Ratten
 • Muizen
 • Vogels
 • Konijnen
 • Eekhoorns
 • Sommige Reptielen en Amfibieën

Helaas zijn veel wilde en verwilderde katten zo goed in jagen en voortplanten dat ze vaak een bedreiging vormen voor de plaatselijke fauna.

In feite zijn verwilderde en buitenkatten verantwoordelijk voor het uitsterven van 63 verschillende diersoorten wereldwijd (bron 1).

Sommige eigenaren maken zich zorgen dat hun Maine Coon gevaarlijk kan zijn voor de huisdieren die in hun huis wonen. Dus, kan een Maine Coon een hond doden? Klik hier om daar achter te komen!

Zijn Maine Coon katten gevaarlijk?

Op het eerste gezicht kunnen de grote omvang en het ruige uiterlijk van de Maine Coon hen gevaarlijker doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Bedenk echter dat zelfs de grootste Maine Coon katten niet veel gevaarlijker zijn dan de gemiddelde huiskat.

Het enige echte gevaar dat Maine Coons vormen, afgezien van een paar krassen of beten, is infectie.

Alle katten hebben veel bacteriën in hun bek, die helpen om prooien te verzwakken. Dit betekent dat een beet van een kat, als die ongecontroleerd blijft, kan leiden tot een ernstige infectie.

In feite kan een onbehandelde infectie leiden tot amputatie van hele ledematen of zelfs de dood! (bron 1)

Zijn Maine Coons vriendelijke katten?

Je vraagt je misschien af wat er zo bijzonder is aan Maine Coon katten. Nou, in de eerste plaats zijn Maine Coons enkele van de vriendelijkste katten die er zijn.

Ze ontwikkelen zeer nauwe banden met hun baasjes, en zijn zeer sociaal, zelfs naar vreemden toe!

In feite is de vriendelijke persoonlijkheid van de Maine Coon zo bekend dat het deze katten de bijnaam “zachte reuzen” heeft opgeleverd.

Maine Coons zijn ook zeer intelligente wezens die bekend staan om hun speelse en liefdevolle karakter.

Hoewel het grote formaat van de Maine Coon één reden is voor hun populariteit, is het unieke Maine Coon temperament nog aantrekkelijker dan hun grote, mooie uiterlijk.

Zijn Maine Coons goede binnenkatten?

Maine Coons zijn liefdevolle, speelse huisdieren, maar zijn Maine Coons goede katten om binnenshuis te houden?

Veel eigenaren vragen zich af of de zeer intelligente geest van Maine Coons betekent dat ze zich snel zullen vervelen als ze de hele tijd binnenshuis worden gehouden.

Dit brengt hen ertoe om kattenspecialisten, zoals ikzelf, te vragen: zullen Maine Coons weglopen?

Omdat Maine Coons intelligenter zijn dan de meeste andere kattenrassen, en omdat ze een zeer hoge prooidrift hebben, is het voor deze katten gemakkelijker om verveeld en destructief te worden.

Ze hebben veel verrijking nodig om zich te vermaken, maar als je voldoende stimulatie biedt, zijn het geweldige binnenkatten.

Hier is een lijst met speeltjes en andere ideeën die je Maine Coon binnenshuis perfect gelukkig zullen houden:

Gemotoriseerd kattenspeelgoed

Speelgoed dat uit zichzelf beweegt, zoals gemotoriseerde muizen, is favoriet bij Maine Coons. Bewegend speelgoed stimuleert hun hoge prooidrift en houdt hen bezig.

Vloer Speelgoed

Uw Maine Coon moet altijd een grote verscheidenheid aan vloerspeelgoed hebben om mee te spelen als hij alleen is.

Veren, knisperballen, ballen met belletjes en speelgoedmuizen zijn allemaal goede opties om in huis te hebben.

Lasers en veren speelgoed

Laserpointers, veren speelgoed, en speelgoed aan een touwtje zijn allemaal geweldige opties om met uw kat te spelen.

Maine Coons hebben tijd nodig om alleen te spelen, maar ze moeten ook met hun baasjes spelen. Bewegende voorwerpen zijn veel spannender voor Maine Coons dan een speeltje dat helemaal niet beweegt.

Kattenbanken

Maine Coons springen en klimmen graag, en een grote, stevige kattenboom (zoals deze) is essentieel voor de verrijking.

U kunt zelfs overwegen om planken langs de muren te installeren, zodat uw kat kan rondrennen en extra ruimte heeft die hoog is, weg van andere huisdieren of kinderen.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon kattenspeelgoed.

Lopen Maine Coon katten weg?

In tegenstelling tot veel andere kattenrassen wordt de Maine Coon als uitzonderlijk trouw beschouwd. Het is daarom onwaarschijnlijk dat ze weglopen.

Als ze echter slecht worden behandeld en niet goed worden verzorgd, zou het niet verwonderlijk zijn als een Maine Coon kat wel wegloopt, op zoek naar een liefdevol thuis.

Kun je het ze kwalijk nemen?

Kunnen huiskatten overleven in het wild?

Maine Coons mogen dan in het wild zijn ontstaan, dat betekent niet dat alle Maine Coons vandaag de dag geschikt zijn voor die levensstijl. Zelfs de slimste katten kunnen infecties, ziektes of verwondingen niet overwinnen.

Toch zijn er heel wat eigenschappen die de kansen van een kat om in het wild te overleven kunnen vergroten.

Deze eigenschappen omvatten:

Klauwen

Een van de belangrijkste factoren van de overleving van een kat in het wild zijn de klauwen.

Ontklauwen is niet alleen een pijnlijke en onmenselijke praktijk voor binnenkatten, maar het schaadt ook in hoge mate de kansen van een wilde of buitenkat om zich in het wild te verdedigen.

Ontdek meer over het ontklauwen van katten in mijn artikel.

High Prey Drive

Een natuurlijk instinct om op prooi te jagen is essentieel voor de overleving van een kat.

Sommige “luie” huiskatten geven niet veel om jagen op speelgoed, waardoor ze in het wild waarschijnlijk niet goed voor zichzelf kunnen jagen.

Aangezien Maine Coons van nature een hoge prooidrift hebben, is de kans groter dat ze de prooi vangen die ze nodig hebben om in het wild te overleven.

Intelligentie

Intelligente katten zijn in staat om problemen op te lossen en patronen te herkennen, wat waardevolle troeven zijn in het wild.

Onintelligente katten komen eerder in gevaarlijke situaties terecht.

Weerstand tegen het weer

Ruw weer zoals regen of sneeuw, of zelfs extreme hitte of kou kan een kat gemakkelijk doden.

Maine Coons hebben een lange, dikke, semi-waterbestendige vacht, die een grote troef is tegen kou en sneeuw.

Maar zelfs de pluizigste kat kan bezwijken aan bevriezing en extreme temperaturen.

Gezond gewicht

Katten met overgewicht of ondergewicht hebben veel minder kans om in het wild te overleven dan katten met een gezond gewicht.

Obesitas kan het uithoudingsvermogen en de beweeglijkheid van een kat aantasten, waardoor het moeilijker wordt om op prooi te jagen of aan bedreigingen te ontsnappen.

Katten met ondergewicht hebben minder energie om te jagen of zich te verdedigen en zijn vatbaarder voor verhongering, infecties en ziekten.

Bestaan er nog wilde katten?

Maine Coons leefden vroeger in het wild, maar ze maken nog steeds deel uit van de huiskatensoort, bekend als Felis silvestris, en zijn nooit beschouwd als echte wilde katten.

Toch zijn er genoeg andere wilde kattenrassen over de hele wereld.

Dus als de Maine Coon niet een van de Amerikaanse wilde kattenrassen is, wat voor wilde katten zijn er dan tegenwoordig in de Verenigde Staten?

In totaal zijn er zeven verschillende soorten wilde katten die in de hele Verenigde Staten voorkomen.

Deze omvatten (bron 1):

 • Bergleeuwen (ook bekend als poema’s of poema’s)
 • Bobcats
 • Ocelots
 • Canada Lynxen
 • Jaguarundis
 • Jaguars

Hoe lang leven katten in het wild?

De gemiddelde verwachte Maine Coon levensduur is tussen de 12 en 15 jaar oud.

Een kat, Rubble genaamd, werd echter de oudste Maine Coon die ooit is geregistreerd, en hij leefde in totaal 31 jaar!

Ter vergelijking, katten die in het wild leven hebben zeer hoge sterftecijfers, vooral tijdens het eerste jaar van hun leven. Men denkt dat slechts 25% van de verwilderde katten zelfs maar een jaar overleeft.

Infectie, verhongering, blootstelling aan extreme weersomstandigheden en verwondingen kunnen allemaal tot de dood leiden.

Hoewel het moeilijk is om zeker te weten wat de levensverwachting van een in het wild levende kat werkelijk is, schatten de meesten dat de levensduur van een wilde kat gemiddeld tussen 2 en 3 jaar is, hoewel sommige katten wel 8 tot 15 jaar kunnen leven (bronnen 1,2).

Hoeveel zijn Maine Coon katten?

Maine Coons zijn zeer begeerde katten, maar ze zijn erg duur.

Hier is wat je kunt verwachten dat Maine Coons kosten, gebaseerd op verschillende scenario’s (bron 1):

Raszuiver katje

Als je een Maine Coon kitten bij een fokker koopt, kun je verwachten dat het tussen de $400 en $2.000 kost.

Het is gebruikelijk dat fokkers eisen dat al hun kittens worden gecastreerd, dus het kan zijn dat u een extra bedrag moet betalen voor een niet-gecastreerde kat.

Zwerfkat Maine Coon

Losse Maine Coons zijn ongelofelijk zeldzaam, maar je kunt elke loslopende gratis krijgen.

Natuurlijk zul je nog steeds veel moeten betalen voor benodigdheden, sterilisatie/neutratie, vaccinaties, ontworming en andere medische zorg.

Schuilplaats Maine Coon

Het is mogelijk om gemengde en raszuivere Maine Coons te vinden bij asielen, en ze kosten meestal maar tussen de 100 en 200 dollar.

Maine Coon Show Kat

Als u op zoek bent naar een showkat, moet u een raszuivere Maine Coon kopen via een geregistreerde fokker (zoals deze).

Showkatten van hoge kwaliteit zijn duurder, en kosten meestal tussen $1.000 en $2.500.

Gepensioneerde Maine Coon

Je kunt soms gepensioneerde Maine Coon katten kopen, of gepensioneerde Maine Coon showkatten van fokkers, en ze kosten vaak minder dan kittens of jonge, gezonde katten.

Je moet verwachten dat je tussen de $400 en $1.500 betaalt voor een gepensioneerde Maine Coon.

Conclusie

Maine Coons mogen dan in het wild zijn ontstaan, maar leven Maine Coon katten tegenwoordig in het wild?

Het realistische antwoord is dat de meeste Maine Coons niet in het wild leven, omdat ze een zeer begeerd en duur ras zijn.

Het is echter mogelijk om verdwaalde Maine Coons te vinden, die in het wild zijn ontsnapt of gefokt, maar dit is ongelooflijk zeldzaam.

In het algemeen kunnen Maine Coons goed aangepast zijn aan het leven in het wild, maar binnenshuis leven met een liefhebbend gezin is voor hen de veiligste en gezondste optie.

Worden Maine Coon katten gestolen?

Maine Coons zijn zulke populaire en dure katten dat ze een van de meest gestolen kattenrassen zijn. Houd uw huisdier veilig door ze te laten chippen en ze binnenshuis te houden.

Ondanks hun wilde en ruige uiterlijk zijn Maine Coons niet verwant aan bobcats of andere wilde katten. Ze ontwikkelden zich op natuurlijke wijze uit huiskatten, bekend als Felis silvestris.

Plaats een reactie