Soms kan het bezitten van meer dan één kat enkele uitdagingen met zich meebrengen. Als je toevallig twee vrouwelijke katten onder één dak hebt, kunnen ze het enorm met elkaar vinden en lijkt alles goed te gaan.
Als geen van beide katten echter wordt gesteriliseerd, kunt u merken dat u twee katten krijgt die tegelijkertijd zwanger worden.
Zwangere katten lijden aan vergelijkbare ochtendmisselijkheid als mensen. Je zult ook merken dat de maag van je kat binnen ongeveer vier tot vijf weken groeit. Typisch gedrag bij zwangere katten omvat het ervaren van meer uitputting, knuffelen en zelfs verstoppen.
Het scheiden van de katten van elkaar of van andere dieren in huis is iets om te overwegen. Maar kunnen twee zwangere katten samenleven?
Het antwoord is niet simpel ja of nee; als je nieuwsgierig bent naar het hebben van zwangere katten die samen of in de buurt van andere dieren leven, zal dit artikel al die vragen beantwoorden om je zelfverzekerder te voelen als katteneigenaar.
Inhoudsopgave
Moeten uw zwangere katten worden gescheiden?
Als je meer dan één kat hebt en er een of twee zwanger worden, geloven de meeste eigenaren dat je de zwangere kat van de rest van de groep moet scheiden.
Als je katten echter allemaal met elkaar overweg kunnen en geen problemen met elkaar lijken te hebben, is het niet echt nodig om ze te scheiden.
Het is handig om te letten op signalen als een van uw katten angstig of gestrest met elkaar lijkt. Als u problemen ziet ontstaan, is het misschien tijd om de zwangere kat te scheiden.
Het is een goed idee om de katten tijdens de bevalling te scheiden totdat het nest is geboren. Misschien wilt u de scheiding voortzetten totdat de kittens groeien, maar het is niet altijd nodig.
Kunnen twee zwangere katten met elkaar opschieten?
Voor het grootste deel, als de katten al eerder met elkaar konden opschieten, zou het hun dynamiek niet veel moeten veranderen als ze zwanger zijn.
Een van de katten kan dominanter en assertiever worden ten opzichte van de andere, waarschijnlijker nadat de baby’s zijn geboren. Maar het is gebruikelijk dat vrouwelijke katten die vriendelijk zijn en met elkaar leven, hun nesten delen.
Je kunt de twee moeders een geboortebox laten delen, omdat het verwacht wordt als de katten al samenwonen en dichtbij zijn dat ze van nature op elkaar gericht zijn.
Wees echter niet verbaasd als een of beide katten naar een heel ander gebied gaan tijdens de bevalling of nadat ze met hun nest zijn bevallen.
Soms zijn moederkatten meer beschermend voor hun kittens, dus ze willen misschien hun eigen ruimte of gebied weg van andere dieren en mensen.
Als de katten familieleden zijn, kunt u verwachten dat het delen van nest prominenter zal zijn. Fokkers zullen dit soort interactie tussen zwangere katten vermijden omdat ze moeten weten welke kat de moeder is.
Nogmaals, je moet de katten in de gaten houden terwijl ze met elkaar omgaan. Zoek naar tekenen dat iemand meer beschermend of agressief is, of als ze angstig of geïrriteerd met elkaar worden in het geval dat je ze moet scheiden.
Welke tekenen vertonen geagiteerde katten?
Als u niet zeker weet waar u op moet letten om te waarschuwen dat u de zwangere katten mogelijk moet scheiden, is het misschien beter om ze voorlopig gescheiden te houden.
Als de katten goed met elkaar overweg kunnen of familieleden zijn, zullen ze waarschijnlijk heel weinig problemen hebben. Voor, tijdens en na de zwangerschap moet alles soepel verlopen.
Aan de andere kant voelen katten soms stress of angst en handelen ze.
Tekenen of symptomen die geagiteerde katten vertonen, zijn onder meer:
- Zwiepend met hun staart
- Gehurkte of eendende kop
- Oren plat gedraaid; ze zullen meer naar buiten gericht kijken (AKA “vliegtuigoren”)
- Laag miauwend of hooggekletter
- Sissen of zwaaien met hun poten
- Verstoppen of weggaan van de andere kat
Als u een van deze tekenen bij uw katten opmerkt, moet u ze scheiden. Probeer ze uit elkaar te houden totdat je voelt dat ze weer bij elkaar in de buurt kunnen zijn.
Verandert het gedrag van katten tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap zou het gedrag van een kat niet veel moeten veranderen. Soms merk je dat een kat liefdevoller en knuffeliger wordt, en weinigen worden ooit agressiever.
Hormonen zijn de belangrijkste factor die verandert tijdens de zwangerschap, en, zoals mensen, hetzelfde geldt voor katten. Uw kat voelt zich vermoeider en kan vaak slapen of meer aandacht zoeken en u meer in de buurt willen hebben.
Interessant lees ook: Slapen zwangere katten veel?
Wanneer uw kat gaat bevallen, zult u meer merkbare gedragsveranderingen zien. Je kat zal meestal meer likken, pacen en huilen tijdens de bevalling.
Wanneer je dit gedrag ziet, wil je er zeker van zijn dat je een geboortegebied of ruimte klaar hebt voor de kat. Doe het snel, want binnenkort zal hun water breken en zal de geboorte beginnen.
Agressie na de bevalling
U zult waarschijnlijk meer tekenen van agressie en bescherming van de katten zien onmiddellijk nadat de kittens zijn geboren.
De moederkatten kunnen beginnen te grommen, sissen, zwaaien of elkaar achtervolgen. Ze kunnen zelfs proberen de andere kat te bijten als deze te dichtbij komt, en dit kan zelfs gebeuren als ze meestal met elkaar opschieten.
Maternale agressie is volkomen normaal en zal meestal verdwijnen nadat kittens zijn gespeend van borstvoeding. Het kan beide moederkatten ten goede komen als je ze scheidt tijdens de bevalling en nadat ze zijn bevallen totdat de kittens wat volwassener zijn.
Zorg voor zwangere katten
Een van de andere dingen waar je op moet letten bij twee zwangere katten is voeding. Als je andere dieren in huis hebt, kan het beter zijn om de drachtige katten in hun eigen omgeving te houden.
Beide katten hebben een uitgebalanceerd dieet met extra calorieën nodig naarmate ze vorderen tijdens hun zwangerschap. Als u vragen heeft, moet u de zorg met uw dierenarts bespreken.
Water is een cruciaal onderdeel om uw kat gehydrateerd te houden tijdens de zwangerschap. Het is dus handig om meer dan één waterbak in gebieden rond het huis te houden, zodat uw katten gemakkelijk toegang hebben.
Zorg ervoor dat als u dichter bij de uitgerekende datum komt, u het comfortniveau van uw kat controleert en dat hij nog steeds voedsel eet. Als u merkt dat uw katten hun interesse in eten verliezen, is dat een teken dat er een probleem kan zijn tijdens de zwangerschap.
De meeste katten kunnen hun nest afleveren zonder hulp nodig te hebben, maar u moet eventuele problemen die zich voordoen goed in de gaten houden.
Zoek de aandacht van uw dierenarts als u uw kat ziet worstelen met de bevalling, de moeder lusteloos wordt, moet braken, diarree heeft of als u na de bevalling uitgebreid bloed ziet.
Het kan stressvol zijn tijdens de bevalling en u moet de kat na de bevalling door een dierenarts laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat er geen complicaties zijn.
Uw katten zullen waarschijnlijk het grootste deel van de tijd met hun nieuwe kittens doorbrengen om de lichaamstemperatuur te helpen reguleren, ze te voeden en schoon te maken. Let erop dat de kattenmoeders nog steeds eten of zich abnormaal gedragen na de bevalling.
Andere dingen om op te letten bij zwangere katten
Er zijn ook enkele veel voorkomende kattenallergieën om op te letten. Omgevingsallergieën kunnen optreden als u uw kat naar een nieuwe locatie hebt verplaatst.
Zorg ervoor dat er geen nadelige elementen in uw huis of buiten zijn waar uw kat allergisch voor kan zijn, zoals vlooien of overmatig stof.
Ook als u tijdens de zwangerschap van voedsel wisselt, is het mogelijk dat uw blik een voedselallergie heeft.
Als u merkt dat uw zwangere kat veel krabt, likt, kauwt of rode of droge plekken op de huid ziet, kan het heel goed zijn dat uw kat een allergische reactie heeft en behandeling nodig heeft.
Je mag niet toestaan dat je katten tijdens de zwangerschappen te veel luidruchtige activiteit met elkaar hebben. Veel springen en spelen kan te veel zijn voor een zwangere kat.
Je moet werken om de katten kalm te houden bij het naderen van hun uitgerekende datums; te veel beweging kan stress veroorzaken.
Scheid kittens NIET te vroeg van hun moeders. Het is een veel voorkomende misvatting onder eigenaren dat je kittens op de leeftijd van acht weken van hun moeders kunt scheiden.
Maar dit kan risico’s opleveren voor sociale, gezondheids- en ontwikkelingskwesties. Kittens moeten bij hun moeder blijven totdat ze op minst 12 tot 14 weken oud.
Veelgestelde vragen
Is het veilig voor zwangere katten om samen te leven?
Is het gebruikelijk dat moederkatten nesten delen en elkaar helpen, vooral als ze al samen hebben geleefd en gespeeld. Zolang je geen gedragsveranderingen ten opzichte van elkaar opmerkt, kunnen de katten tijdens en na de zwangerschap vreedzaam samenleven.
Kunnen twee zwangere katten met elkaar opschieten?
Je merkt misschien dat één moeder domineert over beide nesten nadat de katten zijn bevallen, wat een natuurlijk gedrag is. Als u echter ongewenst gedrag opmerkt, zoals overbeschermendheid, grommen, sissen of vechten, geeft dit aan dat de katten niet met elkaar overweg kunnen en moeten worden gescheiden.
Kunnen zwangere katten in de buurt zijn van andere katten?
Het is verstandig om geen nieuwe kat te kopen of mee te nemen als je zwangere katten hebt. Zwerfkatten moeten ook worden vermeden, met name kittens. Anders, als de katten al samen hebben geleefd en met elkaar kunnen opschieten, kunnen ze tijdens de zwangerschap bij elkaar in de buurt zijn.
Laatste gedachten
Het is geen eenvoudig antwoord als twee katten tijdens hun zwangerschap en geboorte samen kunnen leven. In feite, afhankelijk van de voorgeschiedenis van de katten als vrienden of huisgenoten, zijn ze mogelijk niet geschikt om samen te zijn tijdens hun zwangerschap.
Hoogstwaarschijnlijk, als ze eerder met elkaar overweg kunnen of familieleden zijn, zal het naast elkaar wonen geen probleem zijn.
Er is echter altijd de arbeid en of je wilt dat beide katten nesten delen. De meeste katten worden graag alleen gelaten tijdens de bevalling, dus de kans is groot dat elke kat zijn eigen ruimte of gebied weg van elkaar vindt.
Het kan gunstig zijn voor de relatie om ze gescheiden te houden totdat de kittens wat groei hebben gedaan voordat ze weer bij elkaar kunnen zijn.
In werkelijkheid is de keuze uiteindelijk aan jou, en hoe comfortabel de katten met elkaar omgaan en spelen. Wees alert op gedragsveranderingen, zorg voor de voeding van uw katten en neem contact op met een dierenarts met vragen of zorgen.
Interessant gelezen: Kan een kat kittens verzorgen die niet van haar zijn?