Kunnen Maine Coons springen

Alle katten worden geboren met de mogelijkheid om te springen. In feite, bent u ooit een kat tegengekomen die niet springt?

Zelfs als u nog nooit een kat heeft gehad, durf ik te wedden dat een van uw basisverwachtingen van een kat, is dat ze kunnen springen! Sommige kattenrassen zijn echter slimmer, en de Maine Coon is een van deze verbazingwekkende wezens.

Ontdek waarom ze instinctief beter zijn in het beklimmen van hoge muren dan andere kattenrassen.

Ja, Maine Coons kunnen springen. Ze stammen af van halfwilde katten, die bekend staan om hun indrukwekkende springkunsten. Maine Coons zijn gespierd en sterk, maar springen alleen als het moet. Dit komt omdat Maine Coons een intelligent kattenras zijn dat gemakkelijker routes naar de top zal vinden, in plaats van hun energie uit te putten door recht omhoog te springen!

Er zijn veel factoren die in aanmerking moeten worden genomen bij het overwegen van het vermogen van een kat om te springen. Dit artikel zal zich richten op de volgende:

 • Kunnen alle katten springen?
 • Kunnen bepaalde kattenrassen hoger springen?
 • Kenmerken van hoogspringende katten
 • De best springende kattenrassen
 • Hoe ver kan een Maine Coon springen?
 • Hoe hoog kan een Maine Coon springen?
 • Redenen waarom uw Maine Coon niet kan springen
 • Medische problemen die van invloed zijn op het springvermogen van katten
 • Conclusie

Kunnen Maine Coons springen

Kunnen alle katten springen?

Katten zijn geweldige wezens, welk ras je ook hebt.

Ze worden geboren met een flexibele ruggengraat en hebben het vermogen om hoog te springen dankzij hun sterke achterpoten en rugspieren. Dankzij deze biologische eigenschappen kunnen ze in één keer krachtige energie-uitbarstingen loslaten, waardoor ze veel hoger kunnen springen dan hun eigen lengte.

Veel kattenspecialisten beweren dat de gemiddelde huiskat zes keer zijn eigen hoogte kan springen (bron 1), of meer dan 2 meter in één explosieve sprongbeweging!

Stel je voor dat wij mensen dat ook zouden kunnen!!!

Kunnen Bepaalde Kattenrassen Hoger Springen?

Sommige katten, zoals de Egyptische Mau, of de Siamese kat zijn van nature meer geschikt om hoger te springen dan andere kattenrassen vanwege hun lichaamsbouw, flexibiliteit, grenzeloze energie, en hoge nieuwsgierigheidsniveaus.

Kenmerken van Hoogspringende Katten

Als we de kattenrassen die bekend staan om hun immense springcapaciteiten nader bekijken, zien we al snel dat ze allemaal de volgende kenmerken gemeen hebben:

1. Lange achterpoten

Katten die geboren zijn met lange achterpoten hebben een extra voordeel bij het hoger springen dan hun kortbenige katachtige vrienden. Dit komt omdat ze langer zijn, daarom zal hun springvermogen altijd groter zijn dan kattenrassen met kortere poten, als je hun springvermogen berekent door hun lengte x 6 te nemen.

2. Atletische bekwaamheid

Sommige kattenrassen zijn veel behendiger, houden van snelheid, klimmen en springen.

Bepaalde katten zijn gefokt, gebruik makend van een combinatie van twee zeer atletische, behendige kattenrassen, om een ander geweldig behendig kattenras te produceren.

3. Veel energie

Terwijl sommige katten het heerlijk vinden om urenlang in de zon te luieren, geven andere kattenrassen van nature de voorkeur aan snelheid en voortdurende beweging. Ze zijn niet geïnteresseerd in het zijn van schootkatten!

4. Behendig

Een aantal kattenrassen zijn biologisch gebouwd voor snelheid en behendigheid.

5. Nieuwsgierigheid

Intelligentere kattenrassen hebben de neiging om regelmatig mentale prikkels op te zoeken. Het gezegde ‘nieuwsgierigheid doodde de kat’ is waarschijnlijk afgeleid van deze kat nieuwsgierige rassen!

6. Wervelkolom

Alle katten zijn flexibel, met hun ruggengraat die verder kan draaien dan bij andere dieren.

Dit is een direct gevolg van het hebben van 52-53 wervels, en demping tussen elk individueel bot, waardoor ze in staat zijn om hun ruggengraat 180 graden te draaien.

7. Schouderbladen

Alle katten hebben schouderbladen die hen helpen beweeglijker te zijn.

De schouderbladen van katten zitten vast aan spieren, in plaats van aan het skelet van de kat. Hierdoor kunnen ze hun lichaam buigen, en in gekke hoeken draaien en springen, terwijl ze ook in staat zijn om door kieren te passen die je nooit voor mogelijk had gehouden!

De best springende kattenrassen

De tabel hieronder laat zien welke kattenrassen meer atletisch zijn, en waarschijnlijk hoger springen dan andere kattenrassen.

Hoe ver kan een Maine Coon springen?

Katten zijn altijd goede springers geweest. Ze gebruiken hun springkunsten graag om op prooi te jagen. Een standaard moggy is in staat om 2,5 meter te springen in een verticale beweging.

De verste sprong van een kat (van een niet-Maine Coon kattenras) is opgeschreven door een kat genaamd Waffle the Warrior Cat. Records tonen aan dat hij een verbazingwekkende sprong maakte van 213,36 cm (84 inches) (bron 1).

Er is geen fysieke reden die het idee ondersteunt dat Maine Coons niet zo ver kunnen springen als een ‘normaal’ kattenras. De reden dat je ze minder ziet springen, is echter dat ze de neiging hebben om alleen te springen wanneer dat nodig is.

Hoe hoog kan een Maine Coon springen?

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras dat er bestaat (afgezien van de Noorse Boskat). Ze komen uit Maine, Verenigde Staten, en zijn zo geliefd dat ze zelfs de staatskat van Maine werden genoemd!

De Maine Coon is zeer gespierd en sterk. Een Maine Coon weegt gemiddeld tussen 6,8 – 11,3 kg, is 25-40 cm hoog en heeft een lengte van 48-101 cm.

Voor meer informatie over hun gemiddelde grootte, zie mijn artikel ‘Hoe groot wordt mijn Maine Coon?

Zoals je kunt zien, is het niet waarschijnlijk dat je Maine Coon klein van stuk zal zijn. Door hun grote gestalte denken mensen vaak dat ze niet kunnen springen, terwijl ze dat wel degelijk kunnen!

Misschien is dit deels te wijten aan hun intelligente, maar luie aard, waardoor het vaker voorkomt dat een Maine Coon de makkelijke optie kiest om over een muur te klimmen, in plaats van recht naar boven te springen.

Redenen waarom uw Maine Coon niet kan springen

Als uw eens zo actieve Maine Coon niet meer rond lijkt te willen springen, kan er sprake zijn van een onderliggende medische gezondheidsprobleem.

Het is belangrijk om met de dierenarts van uw keuze te praten, om te bepalen wat er aan de hand kan zijn.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Maine Coons die hun springvermogen kunnen beïnvloeden zijn

 • Heupdysplasie
 • Hypertrofische Cardiomyopathie
 • Spinale Musculaire Atrofie

Medische problemen die van invloed zijn op het springvermogen van een kat

De onderstaande tabel geeft een overzicht van medische problemen die het springen van uw kat kunnen belemmeren.

De eerste drie gezondheidsproblemen komen vaker voor bij het Maine Coon kattenras.

De andere gezondheidsproblemen zijn meer algemeen en minder waarschijnlijk voor uw Maine Coon, maar toch de moeite waard om op te letten.

Conclusie

Hoewel de Maine Coon misschien niet bekend staat als een van de snelste, meest behendige kattenrassen op de planeet, zijn ze nog steeds erg goed in springen en klimmen.

Kunnen Maine Coons springen? Natuurlijk kunnen ze dat, maar dit intelligente ras geeft er vaak de voorkeur aan zijn intelligentie te gebruiken om de gemakkelijkste weg naar boven te berekenen.

Zo zal een Maine Coon met plezier via de trap omhoog klimmen, in plaats van te kiezen voor een energieke sprong naar boven, in één enkele beweging.

Plaats een reactie