Kunnen Maine Coons met andere katten overweg?

Dus, als je verkocht bent aan het idee om een van deze geweldige katten te kopen, vraag je je natuurlijk af of Maine Coons met andere katten kunnen opschieten?

Het eenvoudige antwoord is ja, maar de weg naar succes is misschien niet glad en zal tijd kosten.

Maine Coons staan erom bekend dat ze goed met andere katten overweg kunnen, maar eigenaren moeten er toch voor zorgen dat ze alle inwonende katten, voorzichtig aan een nieuwe kat introduceren. Maine Coons zijn uiterst sociaal, ontspannen en zachtaardig van aard, wat betekent dat ze zich goed zullen aanpassen aan de aanwezigheid van andere katten in een huis, deze positieve eigenschappen komen minder vaak voor bij gewone katten. Het integratieproces bestaat uit 10 stappen, die langzaam moeten worden doorlopen.

De Maine Coon kat is een van de meest populaire kattenrassen om te bezitten in de hedendaagse maatschappij. In feite zijn kattenliefhebbers in de hele Verenigde Staten gek op deze majestueuze grote kat, die in de top drie staat van beste kattenrassen om te bezitten.

Hun populariteit is waarschijnlijk gestegen door hun prachtige uiterlijk, zacht passief temperament, hondse persoonlijkheid en aanhankelijke aard.

Zorg er daarom voor dat je onze 10 stappengids volgt over hoe je je Maine Coon kunt integreren in een huishouden waar al andere minder tolerante kattenrassen verblijven.

Maine Coon Kenmerken

De Maine Coon is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen die er bestaan.

Ze wegen tussen de 8 – 25 pond in gewicht en reiken tot 40 centimeter in lengte.

Met zulke grote fysieke proporties is het niet moeilijk te begrijpen waarom vreemden zich geïntimideerd kunnen voelen, op het eerste gezicht. De ironie van de situatie is dat, hoewel fysiek groot, de Maine Coon eigenlijk een van de meest vriendelijke kattenrassen is die je ooit zou kunnen bezitten.

In feite is de kans groter dat je wordt aangevallen door hun overweldigende en soms onstuitbare niveau van genegenheid, dan door enige daad van agressie!

Veel mensen verwijzen naar Maine Coons als ‘zachte reuzen’, omdat hun zachte temperament en ontspannen benadering van het leven hen bij uitstek geschikt maakt voor het gezinsleven. Ze zijn erg sociaal, en een goede keuze voor mensen die nog nooit een huisdier hebben gehad, of die jonge kinderen hebben.

Ze worden ook beschouwd als veel minder afstandelijk dan andere kattenrassen.

Ten slotte wordt dit trouwe kattenras beschouwd als zeer hondachtig van aard, aangezien ze zeer intelligent zijn en kunnen worden getraind om eenvoudige kunstjes uit te voeren, zoals apporteren.

Hun hondachtige eigenschappen houden daar echter niet op, want u kunt ook verwachten dat uw kat u van kamer tot kamer volgt en u gezelschap houdt zoals een hond dat doet.

Houden Maine Coons van andere katten?

Een van de enorme voordelen van het Maine Coon kattenras is zijn karakteristieke zachtaardige, volgzame en vriendelijke aard.

Daarnaast maken hun relaxte temperament en zeer sociale persoonlijkheden hen bij uitstek geschikt om met andere katten samen te leven, omdat ze van nature genieten van het gezelschap van andere dieren.

In feite worden ze beoordeeld als een van de meest vriendelijke kattenrassen die iemand ooit zal bezitten!

Voor meer informatie over hoe vriendelijk de Maine Coon kat is, bekijk mijn artikel “Zijn Maine Coon katten vriendelijk?“.

Zijn Maine Coon Agressief?

Maine Coon katten zijn normaal gesproken niet agressief en het is onwaarschijnlijk dat ze een kattengevecht beginnen.

Hoewel ze een zeer spraakzaam kattenras zijn, zullen ze zelden sissen of mensen of andere katten aanvallen. Het zou niet overdreven zijn om op dit punt te suggereren dat ze liever ieders vriend zijn dan dat ze vechten.

Terwijl de mannelijke Maine Coon als zeer sociaal en vriendelijk met vreemden wordt beschouwd, wordt de vrouwelijke Maine Coon vaak beschouwd als meer afstandelijk en ‘katachtig’ van aard.

Het vrouwtje is echter niet agressiever dan haar mannelijke tegenhanger, maar heeft gewoon meer tijd nodig om zich in huis aan vreemden op te warmen.

Stap voor stap gids voor de introductie van katten

De introductie van een nieuwe kat in uw huis kan een ontmoedigend proces zijn, waardoor veel eigenaren in paniek raken.

Maar, voordat u gestrest raakt, neem een stap terug en overweeg de mogelijkheid van een prachtige vriendschap tussen uw kat, en het nieuwe kitten of de kat die u net thuis hebt gekocht.

Zodra je die visie hebt, benader je de situatie met positiviteit en geluk, in plaats van zenuwen en paniek. Dit is van vitaal belang omdat beide katten uw emotionele vibes zullen aanvoelen, en alert zullen zijn op een potentiële bedreiging.

Als je klaar bent om verder te gaan, kijk dan eens naar de onderstaande tabel die 10 duidelijke stappen aangeeft om een nieuwe kat in je huis te introduceren.

Actie Beschrijving
Setup kat
bases
Maak twee aparte zones. Deze moeten
een rustplaats en krabpaal bevatten,
voedsel, water, kattenbak en schuilplaats.
Neem dingen
langzaam
Overhaast de introductie niet tussen
katten
Katten houden
gescheiden
Houd katten in hun aparte zones, voor
de eerste paar dagen
Tijd Breng tijd door met elke kat alleen,
elke dag. Let op tekenen van nood in
beide katten, bijv. agressief gedrag,
verstoppen stopte met eten
Introduceer
de geur
Introduceer de geur van een nieuwe kat aan de bewoner
kat, en vice versa. Rustig blijven
Plugin Sprays Installeer synthetische feromoon plugin
geuren om katten rustig te houden
Verken Houd katten apart, maar laat ze toe
elkaars territorium te verkennen en te ruiken
Introductie Laat katten elkaar zien, maar niet
fysiek aanraken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een gaasje
scheidingswand op de deur, of door één kat…
in een gesloten kattenmand. Blijf kalm, en
laat ze elkaar verkennen. Als één van beide katten
gestrest raakt, scheid ze dan
Herhaal Herhaal geduldig stap 1-8 totdat de katten
gevestigd zijn rond elkaar
D-day Laat katten elkaar ontmoeten. Monitor
situatie op de voet
10 stappen om een Maine Coon kat aan een andere kat te introduceren

Nu we 10 duidelijke stappen hebben geïdentificeerd om twee katten te integreren, is het zinvol voor mij om iets meer uit te leggen over elke fase van het proces, verder.

Houd er bij het volgen van deze stappen rekening mee dat katten erg territoriaal zijn en niet vaak graag hun territorium delen met andere katten.

Daarom kan het toevoegen van een nieuwe kat in uw huis ertoe leiden dat de bestaande kat ongewenste gedragskenmerken gaat vertonen, bijv. het beschadigen van meubilair, sproeien (indien niet gecastreerd), en agressie.

1. Kattenbakken instellen

Om het integratieproces vlotter te laten verlopen, wordt aanbevolen dat de eigenaars tijd besteden aan het opzetten van twee onafhankelijke kattenbasissen.

De bases moeten zich in verschillende kamers bevinden, zodat de katten aanvankelijk gescheiden blijven.

Zorg ervoor dat je het volgende in elke kattenmand opneemt:

  • Kattenbed
  • Schuilplaats
  • Krabpaal
  • Voedsel
  • Water
  • Afvalbak

Kattenbases moeten volledig zijn uitgerust met alle voorzieningen die elke kat nodig heeft, om zelfstandig te kunnen overleven.

Op dit punt moeten de katten gescheiden blijven.

Het is waarschijnlijk dat de katten elkaar kunnen ruiken en horen, dus let goed op de reacties en het gedrag van beide katten, voor tekenen van onrust.

2. Doe het rustig aan

Je zou in de verleiding kunnen komen om de katten vanaf het begin samen in dezelfde kamer te zetten.

Hoewel de ‘vecht het uit’-strategie een aanpak is die sommige mensen hanteren, is het geen introductiemethode die ik zou aanraden. Dit zal waarschijnlijk meer schade aanrichten dan goed doen.

Denk eraan, katten aan elkaar voorstellen is een marathon, geen sprint!

Doe het daarom voor de beste kans op succes uiterst langzaam. Laat uw katten het tempo bepalen, en als een van beide tekenen van stress vertoont, geef ze dan extra liefde en aandacht om de situatie aan te pakken.

3. Houd katten gescheiden

Tijdens de eerste dagen is het van cruciaal belang dat de eigenaar de twee katten gescheiden houdt. Het eerder introduceren van de katten kan schadelijk zijn voor hun welzijn, en het integratieproces van uw twee katten in gevaar brengen.

Zorg ervoor dat alle binnen- en buitendeuren te allen tijde gesloten blijven, om te voorkomen dat de nieuwe kat (of de inwonende kat) probeert te ontsnappen.

4. Tijd

Toetreden tot een nieuw huis kan vaak een onrustige tijd zijn voor een nieuw kitten of kat, zelfs als er geen tweede kat bij betrokken is.

De situatie moet met grote zorg, mededogen en geduld worden behandeld, zodat de nieuwe kat voldoende tijd krijgt om zich aan zijn nieuwe eigenaar en huis te hechten.

Deze fase van het proces is van vitaal belang, omdat liefde, tijd en genegenheid zullen helpen om de nieuwe kat zich gesetteld en veilig te laten voelen.

In het scenario waarin een nieuwe kat wordt geïntroduceerd in een huishouden waar al een andere kat woont, moet bijzondere aandacht worden besteed aan de sociale, fysieke en mentale behoeften van de kat.

Eigenaars moeten daarom veel tijd doorbrengen met de eerste kat, zodat de inwonende kat zich niet verwaarloosd voelt. Zij moeten ook letten op tekenen van stress die de primaire kat vertoont.

Hoewel veel tijd doorbrengen met beide katten in het begin erg tijdrovend zal zijn, zult u waarschijnlijk een hoger integratiesucces ervaren als u deze stap volledig volgt.

5. Introduceer de geur

Katten hebben een verbazingwekkend gehoor en geurvermogen en zijn zich er daarom al van bewust dat er een andere kat in huis is.

De volgende stap in het proces is daarom om beide katten kennis te laten maken met de geur van de andere kat. Dit kan worden gedaan door de ene kat te laten snuffelen aan het kattenbed waar de andere kat op heeft gelegen.

Als een van beide katten verontrust lijkt door de nieuwe geur, verwijder dan onmiddellijk het kattenbed en geef ze veel aandacht en aaien. Als u zich klaar voelt, herhaalt u het proces opnieuw.

Je bent klaar om naar de volgende stap in het proces te gaan als beide katten zich kalm en rustig gedragen bij de geur van de andere kat.

6. Spuiten

Om het integratieproces te helpen, kunnen eigenaren feromoon plugin sprays rond hun huis installeren. Deze staan erom bekend dat ze katten kalmeren en tot rust brengen.

Deze bepaalde plugin wordt momenteel afgeprijsd op Amazon. Het is een zeer gewaardeerde klant, en is een effectieve manier om katten te kalmeren, en gedragsproblemen op te lossen. Pak de deal nu het nog kan!

7. Verken

Als je katten er klaar voor zijn, laat ze dan vrijelijk elkaars kattenbasis verkennen, zonder dat de andere kat erbij is.

Het is belangrijk dat de katten tijdens deze stap gescheiden blijven, omdat beide katten tijd nodig hebben om aan de geuren van de andere kat te wennen.

Bedenk op dit punt dat elke kat anders is. Terwijl sommige katten geen probleem hebben met het ruiken van de basis van de vreemde kat, kunnen andere katten ongunstiger reageren.

Zorg er daarom voor dat je deze fase heel langzaam aanpakt. Blijf te allen tijde geduldig met beide katten, want deze stap kan een paar dagen of weken duren.

8. Introductie

Nu de spannende, maar zenuwslopende fase van het 10 stappen integratieproces!

Tijdens deze stap is het de bedoeling dat de twee katten aan elkaar worden voorgesteld. De katten blijven tijdens deze fase fysiek gescheiden, om te voorkomen dat er kattengevechten ontstaan waarbij de eigenaar en de katten allebei gewond of gestrest kunnen raken.

Hier zijn twee voorbeelden van hoe u deze stap kunt bereiken:

Bevestig een netmateriaal aan de deur

Laat elke kat aan weerszijden van het gaas staan en aan elkaar snuffelen.

Als een van de katten overstuur lijkt, breng ze dan terug naar de veilige kattenbak.

Het gaas voorkomt fysiek contact.

Plaats een kat veilig in de kattenmand

Zet één kat veilig vast in een kattenmand en plaats de mand in het midden van een kamer. Laat vervolgens de tweede kat de vastgezette kat benaderen.

De loslopende kat zal de andere kat willen ruiken, en hun reismand dus niet verhinderen. Een klein beetje sissen en ‘opbollen’ van de vacht is waarschijnlijk, dus schrik niet als je dit ziet gebeuren.

Houd in gedachten dat de katten niet in staat zijn tot fysieke interactie met elkaar, en dus volkomen veilig zijn.

Herhaal dit proces nogmaals, maar verwissel de positie van de katten, zodat ze elk om de beurt in de kattenmand zitten. Dit proces moet herhaald worden totdat beide katten zich op hun gemak voelen bij elkaar.

9. Herhaal

Het integratieproces van de kat dient zeer langzaam te verlopen. Eigenaren moeten pas naar de volgende stap overgaan als ze zich daar klaar voor voelen.

Wees dus bereid om elke stap van het proces meerdere malen te herhalen, totdat beide katten kalm en gesetteld zijn.

10. D-day

Deze stap van het proces staat bekend als D-day omdat beide katten worden aangemoedigd elkaar te ontmoeten zonder fysieke barrières tussen hen in.

Ze zijn vrij om fysiek met elkaar om te gaan, en te wennen aan de aanwezigheid van de ander.

Eigenaren moeten deze situatie nauwlettend in de gaten houden en de katten scheiden als er een probleem ontstaat.

Hebben Maine Coons een metgezel nodig?

Vanwege hun zeer sociale aard is het gunstig voor een Maine Coon om een metgezel te hebben, of dat nu een andere kat is om mee te spelen of een mens met wie ze hun dagen kunnen doorbrengen.

Hoewel dit niet absoluut noodzakelijk is, zou het raadzaam zijn om dit te overwegen in situaties waarin een eigenaar grote delen van de dag van huis werkt.

Dit komt omdat het Maine Coon ras veel sociale stimulatie en aandacht nodig heeft, en gestrest of geestelijk onwel kan worden als ze grote delen van de tijd alleen gelaten worden.

Introductie van een nieuw kitten tot een Maine Coon

De introductie van een nieuw kitten bij een volwassen Maine Coon die al in uw huis woont, zal waarschijnlijk minder problemen opleveren.

Dit komt omdat volwassen katten zich minder bedreigd voelen door jongere katten en kittens die zich bij hun familie voegen, omdat hun nauwe relatie met hun menselijke familieleden al gevestigd is.

Vergeet echter niet, voordat je je haast om een kitten te kopen, dat het introductieproces zorgvuldig moet worden geleid. Eigenaren die het niet langzaam aanpakken, zullen waarschijnlijk eindigen met twee katten in oorlog, voor vele jaren.

Voor een snelle herinnering aan de exacte procedure, klik hier om naar onze 10 stappen gids voor de introductie van katten te gaan. aan elkaar.

Conclusie

Kunnen Maine Coons met andere katten overweg?

Het introduceren van een nieuwe kat of kitten in een huis waar al een andere kat woont, is altijd een zenuwslopende gebeurtenis voor elke eigenaar.

Eigenaren moeten zich echter niet door de situatie laten stressen, maar in plaats daarvan te allen tijde volkomen kalm, positief en geduldig blijven.

Zelfs als de vriendschap tussen twee katten in het begin niet mogelijk lijkt, blijf volhouden, want de persoonlijkheidskenmerken van een Maine Coon kat maken hen bij uitstek geschikt om met andere katten samen te leven.

Vergeet niet in gedachten te houden dat het Maine Coon ras zeer sociaal en vriendelijk is.

Daarom, of ze nu de eerste, of tweede kat zijn die in een huis komt, zijn uw kansen op succes veel groter dan wanneer u twee niet-Maine Coon katten aan elkaar zou voorstellen.

Tot slot, houd in gedachten dat het integratieproces van katten niet van de ene op de andere dag plaatsvindt.

Maar bij een juiste introductie zullen uw twee dierbare katten hopelijk een punt bereiken waarop ze vriendelijk met elkaar omgaan en elkaar een levenslange metgezel verschaffen.

Komen Maine Coons overeen met andere katten?
Twee katten die gelukkig naast elkaar leven

Plaats een reactie