Kunnen Maine Coon katten zwemmen?

Ik durf te wedden dat wanneer u voor het eerst aan een meer of zwembad denkt, uw eerste gedachten niet gerelateerd zijn aan de Maine Coon kat, zich afvragend kunnen Maine Coon katten zwemmen?

Toch lees je hier mijn artikel over juist dit onderwerp!

Maine Coon katten zijn in staat om te zwemmen, hoewel het onwaarschijnlijk is dat ze besluiten om te gaan zwemmen! De semi-waterafstotende vacht van de Maine Coon helpt deze grote katten door het water te zwemmen, terwijl het hen ook warm houdt tijdens het strenge winterklimaat in Maine. Maine Coons zijn gefascineerd door water en besteden veel tijd aan spelen met water.

Misschien lees je dit omdat je een nieuwsgierige geest hebt, of omdat je ongewone verhalen hebt gehoord over Maine Coons die van water houden.

Lees verder om meer te weten te komen.

Kunnen Maine Coon katten zwemmen?

Iedereen is er zo aan gewend om te zien hoe troetelhonden in het water springen om een stok op te rapen die het baasje heeft gegooid.

Of, vaker wel dan niet kunnen de brutale honden gewoon geen kans weerstaan om even snel in het meer te gaan pootjebaden!

Hoe je het ook bekijkt, honden zwemmen in het water is een geaccepteerde norm in het leven.

Dus wat gebeurt er als iemand je een onverwachte bal toewerpt en vraagt of Maine Coon katten kunnen zwemmen?

Ik durf te wedden dat je die vraag niet zag aankomen, en dat je waarschijnlijk een beetje verrast bent omdat de meeste mensen het idee van zwemmen meestal niet associëren met katten.

Om te beginnen, weet niet iedereen dat katten water haten?!

De waarheid van de zaak is echter dat, hoewel de meeste kattenrassen water verachten, eigenaren van Maine Coon katten misschien niet meteen op deze vraag kunnen antwoorden.

De belangrijkste reden voor deze vertraging is waarschijnlijk omdat Maine Coon eigenaren diep van binnen weten dat hun grote kat niet is zoals andere katten. In plaats van bang te zijn voor water, staat het Maine Coon ras er juist om bekend dat het van water houdt.

Dus eigenaren kunnen zich logischerwijs afvragen of de liefde van hun kat voor water, zich uitstrekt tot zwemmen in het water?!

Dus, kunnen Maine Coon katten zwemmen? Het simpele antwoord op deze ietwat bizar klinkende vraag is een volmondig ja!

In feite spelen Maine Coon katten graag met water omdat ze veel hondachtiger van aard zijn dan andere kattenrassen.

Voor meer fascinerende eigenschappen van de Maine Coon kat, kijk eens naar mijn artikel ‘Maine Coon Kenmerken‘.

Houden Maine Coon Katten van Zwemmen?

Maine Coon katten mogen dan fysiek in staat zijn om te zwemmen, betekent dit natuurlijk dat ze ook daadwerkelijk LIKE om te zwemmen?

Aangezien niemand van ons kattentaal spreekt, zullen we nooit hun innerlijke gedachten over dit onderwerp kennen (als ze al zoiets hebben?!).

Echter, aangezien veel oudere Maine Coons protesteren bij het idee om in bad gewassen te worden, is het eerlijk om aan te nemen dat niet alle Maine Coon katten geïnteresseerd zijn in zwemmen!

Bekijk het zo: hoewel de meeste mensen begaafd zijn met het vermogen om te rennen, betekent dit automatisch dat we allemaal genieten van rennen?

Het eenvoudige antwoord is neen, en Maine Coon katten blijken in dit opzicht niet te verschillen van ons mensen.

In de meeste gevallen staat de Maine Coon alleen open voor het concept van zwemmen of baden als een eigenaar dergelijke ideeën bij zijn kat heeft geïntroduceerd toen deze nog een kitten was.

Eigenaren die proberen een oudere Maine Coon te leren in bad te gaan (laat staan te gaan zwemmen in het plaatselijke meer) zullen veel minder kans op succes hebben als de kat niet voor het eerst met zwemmen in aanraking kwam toen hij nog een kitten was.

De reden hiervoor is dat oudere katten veel meer vastgeroest zijn in hun gewoonten, vandaar de uitdrukking “je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren”. Hoewel deze uitdrukking misschien niet specifiek op katten slaat, geldt hij wel degelijk ook voor katten.

Kijk maar eens naar mijn Youtube video, te zien op het kanaal ‘Maine Coon Central’.

Toen we voor het eerst onze Maine Coon kat kochten, realiseerde ik me niet eens dat kattenbaden of kattenzwemmen zelfs maar een ding was.

Bijgevolg heb ik onze Maine Coon kater nooit met water laten kennismaken toen hij jong was, behalve in zijn waterbak.

Uit interesse heb ik geprobeerd onze 7-jarige Maine Coon te introduceren in bad, maar zoals je zult zien was hij geen fan!

Deze video laat daarom nogal amusant zien hoe je er niet van uit kunt gaan dat alle Maine Coon katten willen zwemmen.

Introducing Maine Coon Swimming

De beste tijd om zwemmen te introduceren bij een Maine Coon kat is als ze nog een kitten zijn.

Dit komt omdat jongere Maine Coon kittens veel trainbaarder zijn dan hun oudere soortgenoten, en dus openstaan voor verschillende activiteiten.

Als je je Maine Coon graag wilt aanmoedigen om te zwemmen, begin dan met ze eerst kennis te laten maken met het baden in het bad, omdat het bad veel kleiner en ingeperkt is.

Het introduceren van een Maine Coon kitten direct in een groot meer kan uw kitten bang maken.

Hoewel sommige oudere katten baden of zwemmen zullen accepteren, is de kans op succes veel kleiner, omdat oudere katten de neiging hebben vastgeroest te zijn in hun gewoonten.

Maine Coon Bad

Veel eigenaren baden hun Maine Coon kittens en katten in bad.

De belangrijkste reden waarom dit wordt gedaan is om de vacht van hun katachtige vrienden schoon en gezond te houden.

Een bijkomend voordeel van het baden van een Maine Coon, is dat het verharen vermindert, terwijl het ook de vacht losmaakt die is gaan klitten en moeilijk uit te borstelen is.

Als dit een route is die u van plan bent te nemen, zorg er dan voor dat u uw Maine Coon alleen reinigt met shampoo die speciaal voor katten is ontwikkeld.

Dit is erg belangrijk omdat menselijke shampoo chemicaliën bevat die de huid en het lichaam van je Maine Coon zouden kunnen beschadigen.

Deze kattenshampoo zou ideaal zijn voor deze klus en is verkrijgbaar bij Amazon.

Zodra uw kat droog is, borstelt u voorzichtig de vacht om knopen en losse haren te verwijderen met mijn favoriete verzorgingsborstels.

Kattenrassen Die Houden Van Zwemmen

Als je verbaasd was te horen dat Maine Coon katten kunnen zwemmen, ben je misschien nog meer geschokt om te leren dat zij niet de enige kattenrassen zijn die van water houden.

In feite, volgens ‘The Cat Fancier’s Association’ wordt de Maine Coons obsessie met water ook gedeeld met de volgende kattenrassen:

 • Amerikaanse Bobtails
 • Manx
 • Noorse Boskat
 • Amerikaanse Korthaar
 • Turkse Van
 • Turkse Angora
 • Bengaalse Katten
 • Japanse Bobtail

Houden Maine Coons van water?

Maine Coon katten houden van water en zullen elke dag vele minuten met hun waterbakje spelen.

Hier zijn een paar redenen waarom veel eigenaren melden dat hun katten een Maine Coon water obsessie hebben:

 • Natuurlijke zwemmers
 • Waterafstotend bont
 • Zeer merkwaardig
 • Maine Coon erfgoed
Kunnen Maine Coon katten zwemmen?
Kunnen Maine Coon katten zwemmen?

Conclusie

Maine Coon katten staan bekend om hun fascinatie voor water, wat zou kunnen helpen verklaren waarom sommige eigenaren melden dat hun Maine Coons van tijd tot tijd graag gaan zwemmen!

Dus tot slot, kunnen Maine Coon katten zwemmen?

Het snelle antwoord is ja, maar ondanks dat dit specifieke kattenras geobsedeerd is door water in het algemeen, betekent dit niet dat ze genieten van zwemmen, of zelfs maar willen gaan zwemmen.

Plaats een reactie