Kunnen katten homo zijn? (3 belangrijke studies)


Heb je gemerkt dat je Maine Coons van hetzelfde geslacht elkaar verzorgen, likken en kussen, en vroeg je je af of katten homo kunnen zijn?

Als dat zo is, ben je niet alleen! Veel kattenliefhebbers hebben mij deze vraag gesteld, dus ik dacht dat ik in dit artikel de feiten zou uitleggen.

Katten kunnen niet homoseksueel zijn in dezelfde zin als mensen, vanwege psychologische en emotionele verschillen. Homoseksueel gedrag bij katten is een vorm van sociale interactie en spel. Handelingen van hetzelfde geslacht kunnen wijzen op aantrekkingskracht of genegenheid, maar bewijzen niet noodzakelijkerwijs een specifieke seksuele geaardheid.

Ben je klaar om meer te leren over de verrassende eigenaardigheden en redenen achter gedrag van hetzelfde geslacht bij katten?

Zo ja, lees dan verder om dit fascinerende aspect van dartel kattengedrag beter te begrijpen!

Kunnen katten homo zijn?

De vriendelijkheid, de gezelligheid en het grote formaat van de Maine Coon maken hem tot een van de meest bekende en geliefde kattenrassen ter wereld.

Deze vriendelijke reuzen worden vaak de “honden van de kattenwereld” genoemd. liefdevolle persoonlijkheden die van hen uitzonderlijke huisdieren maken.

Hun populariteit gaat echter gepaard met een prijs, want een raszuiver Maine Coon kitten kost gemiddeld 1.000 tot 2.000 dollar.

Hun verzorgingseisen, dure huisdierenverzekeringen een dieet met een hoog eiwitgehalte zullen de lopende kosten nog verder opdrijven.

Nu je iets meer weet over dit beroemde kattenras, laten we meer leren over het onderwerp, kunnen katten homo zijn?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat Maine Coons een uitgesproken seksuele geaardheid hebben of enige vorm van seksuele voorkeur vertonen.

Maine Coons hebben, net als andere katten, niet dezelfde emotionele of psychologische ervaringen als mensen als het gaat om seksualiteit.

Hoewel Maine Coons van hetzelfde geslacht zeer aanhankelijk gedrag ten opzichte van elkaar kunnen vertonen, wijst dit niet noodzakelijkerwijs op romantische aantrekkingskracht.

Om de vraag grondiger te beantwoorden, laten we beginnen met te begrijpen waarom mensen zouden kunnen denken dat hun katten homo zijn, door het gedrag van katten te inspecteren dat homoseksueel van aard lijkt te zijn.

Homoseksueel gedrag bij dieren

Homoseksueel gedrag bij dieren, waaronder katten, kent vele vormen.

Met name deze gedragingen van hetzelfde geslacht bij katachtigen kunnen gewoon natuurlijke sociale interacties zijn zonder enige zeggenschap over de seksuele geaardheid.

Hier zijn enkele waargenomen homoseksuele neigingen bij katten:

1. Same-Sex Montage

Man op man beklimming is een homoseksueel gedrag bij dieren dat duidelijk, maar zeldzaam is bij verschillende soorten.

In deze situatie klimt een kater bovenop een andere kater, waarbij een paringsritueel wordt nagebootst.

Deze actie kan heel goed een vorm van seksuele expressie zijn voor katten, hoewel velen het zien als niet-seksueel, dominant gedrag.

2. Vechten of worstelen

Hoewel de meeste kitty speeltijd een onschuldige oefening is voor het jagen en vechten tegen uitdagers in de echte wereld, kan het seksueel geladen worden.

Spelend vechten of worstelen kan leiden tot beklimming en ander seksueel gedrag.

3. Verzorging

Het wederzijds verzorgen, het likken van de vacht en het uitwisselen van geuren zijn gedragingen van katten die kunnen wijzen op seksuele voorkeur of aantrekking.

Deze handelingen helpen katten zich aan elkaar te hechten en kunnen wijzen op zorg en genegenheid tussen katten.

Studies naar gedrag van hetzelfde geslacht bij dieren

Verschillende studies naar gedrag van hetzelfde geslacht bij dieren zijn uitgevoerd op verschillende soorten, waaronder:

  • Primaten
  • Vogels
  • Huisdieren zoals katten en honden

Het doel van deze studies is inzicht te krijgen in de frequentie en de aard van homoseksueel gedrag bij verschillende diersoorten.

Universiteit van Californië (2003)

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, Davis, publiceerden in 2003 een studie in het wetenschappelijke tijdschrift “Animal Behaviour”.

Een onderzoeksgroep van katteneigenaren meldde dat opstijgen het meest voorkomende gedrag van hetzelfde geslacht was bij hun katten.

Uit de studie bleek dat zowel mannelijke als vrouwelijke gedomesticeerde katten in staat waren tot homoseksueel gedrag.

Universiteit van Londen (2005)

In 2005 onderzochten onderzoekers van de Universiteit van Londen homoseksueel gedrag bij katten en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift “Animal Behaviour”.

Zij ontdekten dat mannelijke katten vaker gedragspatronen van hetzelfde geslacht vertoonden dan vrouwelijke katten.

Verder ontdekten zij dat gecastreerde katers minder vaak deelnamen aan homoseksuele verbintenissen zoals man-op-man beklimming.

Een gecastreerde kater kan nog steeds een andere kater bespringen, dit is waarom.

Journal Of Feline Medicine And Surgery (2008)

Een andere studie, gepubliceerd in 2008 in het “Journal of Feline Medicine and Surgery” vond dat testosteron een enorme indicator was voor seksualiteit bij katten.

Het niveau van hormonen bij katten vormt in belangrijke mate hun seksuele aard en ervaringen, samen met andere factoren zoals:

Het exacte percentage homoseksualiteit bij zoogdieren is niet bekend en moeilijk vast te stellen. omdat seksuele geaardheid een zeer complex idee is dat moeilijk te kwantificeren is bij dieren.

Sommige studies suggereren echter dat gedrag van hetzelfde geslacht voorkomt bij een klein percentage zoogdieren, meestal minder dan 10%.

Bedenk dat homoseksualiteit bij dieren andere betekenissen en uitingen kan hebben dan bij mensen.

Zijn gecastreerde katten nog steeds seksueel actief?

Gecastreerde katten werpen een andere belangrijke vraag op als het gaat om seksuele geaardheid en activiteit.

Aangezien gecastreerde katers zich fysiek niet meer kunnen voortplanten, waarom doen ze dan af en toe aan opstijgen en bespringen?

Deze gedragingen bij gecastreerde katten zijn waarschijnlijk eerder indicaties van hun opwinding, nervositeit of frustratie dan van seksuele avances.

Seksueel instinct en verlangen gaan niet altijd volledig verloren nadat een kater is gecastreerd.

De mate waarin katten seksuele activiteit behouden na castratie hangt af van hun:

  • Persoonlijkheid
  • Omgeving
  • Leeftijd

Al met al blijven katten over het algemeen tot op zekere hoogte seksueel gedrag vertonen na het ondergaan van deze chirurgische ingreep.

Kunnen Katers met Katers paren?

Volgens de biologische definitie van paren, kunnen katers niet paren met andere katers.

Paring houdt in dat sperma van de kater naar de poes wordt overgebracht, wat resulteert in bevruchting en mogelijke zwangerschap.

Katers beschikken eenvoudigweg niet over de reproductieve anatomie die nodig is om bevruchting te ontvangen van een andere kater, om vervolgens tot een zwangerschap te komen.

Maar kunnen katers wel paren met andere katers in een andere context?

Kortom, ja, want paringsgedrag van hetzelfde geslacht bij katten is mogelijk. Dergelijk gedrag is echter typisch een vorm van dominantie of spel in plaats van een middel tot voortplanting.

Katers kunnen hun aantrekking tot andere katers uitdrukken door seksuele gedragingen die de paring nabootsen.

Conclusie

Samengevat is de vraag of katten homo kunnen zijn even complex als fascinerend.

Van katten, waaronder het Maine Coon-ras, is bekend dat ze af en toe gedragingen van hetzelfde geslacht vertonen, zoals bestijgen, spelen, vechten of verzorgen.

Deze gedragingen zijn echter niet noodzakelijk een rokend wapen.

Dat gezegd hebbende, studies over gedrag van hetzelfde geslacht bij dieren tonen aan dat het voorkomt bij een klein percentage zoogdieren.

Over dit hete hangijzer of katten al dan niet homo kunnen zijn, bestaat geen twijfel dat het nodig is onze geliefde katachtige vrienden verder te bestuderen om hun gedragingen en seksuele oriëntaties van hetzelfde geslacht beter te begrijpen.