Kun je allergisch zijn voor Maine Coon katten?

Maine Coon katten staan bekend om hun dikke, indrukwekkende vacht die hen helpt om zelfs de koudste winters in New England te overleven. Het is in feite hun lange vacht die hen onderscheidt van andere kattenrassen en die hen heeft geholpen de reputatie te verwerven dat ze zeer winterhard zijn.

Maar, met al die pluizige vacht en het dagelijkse verharen, maken veel mensen zich natuurlijk zorgen dat de vacht hun allergieën zal opwekken. Dus, kun je allergisch zijn voor Maine Coon katten?

Langharige katten zoals de Maine Coon zijn niet hypoallergeen, hoewel hun lagere gehalte aan het eiwit Fel d1 dat aanwezig is in huidschilfers, speeksel en urine van een kat hen meer geschikt maakt voor mensen met een allergie. Maine Coon-katten verharen minder dan andere kattenrassen, zodat eigenaars minder snel in contact komen met het eiwit waarvoor zij allergisch zijn.

Blijf lezen, om erachter te komen waarom Maine Coons hypoallergener zijn dan je natuurlijk zou aannemen.

Kun je allergisch zijn voor Maine Coon katten?

Degenen onder u die wel eens last hebben gehad van een allergische reactie, weten vast wel wat een allergie is.

Maar voor de gelukkigen die dat niet hebben, is het gewoon de reactie van het natuurlijke immuunsysteem van je lichaam op een onschuldige stof, bijvoorbeeld kattenallergenen of pollen.

Allergische reacties komen het meest voor bij mensen met een overgevoelig immuunsysteem.

Wanneer deze personen in contact komen met een allergeen, begint hun lichaam op natuurlijke wijze Immunoglobuline E (IgE) te produceren, een antilichaam waarvan bekend is dat het mensen beschermt tegen virussen.

Het nadeel van dit antilichaam is dat het symptomen veroorzaakt in iemands longen, maagslijmvlies, neus, enz.

In sommige gevallen zijn bepaalde mensen zo allergisch voor deze onschuldige allergenen dat hun lichaam in een anafylaxieshock raakt. Het is belangrijk dat in dit soort gevallen onmiddellijk de hulpdiensten worden ingeschakeld.

Katten en allergieën

Heb je net een schattige nieuwe Maine Coon kitten thuis gekocht, maar ontdekte je al snel dat je allergisch voor ze bent?

Als dit bekend klinkt, dan is het misschien interessant om te horen dat veel mensen in de moderne samenleving allergisch zijn voor katten. In feite, als je een overgevoelig immuunsysteem hebt, dan zul je waarschijnlijk ongewenste allergie symptomen ervaren, zoals hoesten, piepende ademhaling, jeukende rode ogen, of niezen.

Er wordt ook gedacht dat de mate waarin je last hebt van kattenallergenen toeneemt, naarmate je meer katten hebt.

Als u uw symptomen wilt verminderen, zorg er dan voor dat u uw Maine Coon kat regelmatig borstelt om overtollige huidschilfers uit de vacht van uw kat te verwijderen.

Persoonlijk vind ik deze borstels bijzonder effectief om de symptomen van mijn man’s kattenallergie te verminderen.

Besteed bovendien bijzondere aandacht aan de netheid van uw huis, aangezien allergenen van huisdieren zich aan alle oppervlakken hechten, bv. vloer, bank en muren (bron 1).

Wat veroorzaakt kattenallergie?

Een veel voorkomende misvatting over kattenallergieën is dat mensen allergisch zijn voor de vacht van de kat.

Hoewel dit in sommige gevallen waar kan zijn, is het waarschijnlijker dat de persoon die aan een allergie lijdt, eigenlijk allergisch is voor een bepaald eiwit dat bekend staat als Fel d 1, dat voorkomt in huidschilfers, speeksel of urine van een kat (bron 1).

De drie belangrijkste kattenallergenen zijn:

 • huidschilfers (huidafscheidingen van katten)
 • Speeksel
 • Urine

De verspreiding van deze kattenallergenen over het lichaam van een kat is onvermijdelijk omdat katten van nature schone wezens zijn die zich graag regelmatig verzorgen.

Hoewel bekend is dat borstelen een kat schoon houdt, verspreidt het likken van de vacht deze allergenen onvermijdelijk nog verder over het hele lichaam van de kat.

Als iemand met een overgevoelig immuunsysteem een kat aait, is de kans groot dat hij in contact komt met het Fel d 1 eiwit en een reactie krijgt.

Het vermijden van deze drie allergenen is echter niet zo gemakkelijk als je op het eerste gezicht zou denken, omdat allergenen extreem kleverig en licht zijn.

Ze kleven gemakkelijk aan alle soorten oppervlakken, en kunnen zelfs in de lucht zweven die mensen inademen, als ze in de buurt zijn gekomen terwijl een eigenaar zijn kat borstelt (bron 1).

Kattenallergie Symptomen

Als u zich afvraagt of u al dan niet allergisch bent voor uw kat, bekijk dan de volgende lijst met veel voorkomende symptomen van kattenallergie:

 • Niezen
 • Uitslag op de borst en het gezicht
 • Rode, jeukende ogen
 • Netelroos
 • De huid wordt rood, waar de kat je gelikt, gekrabd of gebeten heeft.
 • Hoesten
 • Piepende
 • Jeukende, loopneus, verstopte neus.

De snelheid waarmee een allergische reactie begint, hangt uiteindelijk af van de ernst van de allergie. Personen die zeer gevoelig zijn zullen onmiddellijk reageren als ze in contact komen met het Fel d 1 eiwit.

Terwijl een persoon die minder gevoelig is voor kattenallergenen misschien pas 4-8 uur na de blootstelling tekenen van reactie opmerkt. De symptomen van kattenallergie zullen enkele minuten tot enkele uren aanhouden.

Personen met allergische astma lopen een bijzonder risico op een allergische reactie op kattenallergenen. Volgens WebMD zal 20-30% van deze personen ernstige opflakkeringen ervaren (brons 1,2).

Zijn Maine Coons hypoallergeen?

Dus, het korte antwoord op kan je allergisch zijn voor Maine Coon katten is JA!

Voordat je echter haastig op zoek gaat naar een ander kattenras, is het belangrijk om te begrijpen dat geen enkele kat hypoallergeen is.

Mensen die gevoelig zijn voor kattenallergieën zijn net zo goed allergisch voor andere kattenrassen, zelfs voor de haarloze sphynx!

Uit onderzoek blijkt echter dat vrouwelijke katten over het algemeen minder van het Fel d 1 eiwit produceren dan mannelijke katten. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een kattenallergie, omdat het betekent dat de vrouwelijke Maine Coon hypoallergenischer is dan de mannelijke.

Bovendien suggereren studies ook dat de lange vacht van Maine Coons de hoeveelheid proteïne die zich over de vacht van een kat kan verspreiden kan beperken, waardoor de Maine Coon kat hypoallergener is dan andere kattenrassen (bron 1).

Uiteindelijk, als je last hebt van kattenallergieën, maar toch wanhopig bent om een Maine Coon kat te bezitten, zul je misschien geïnteresseerd zijn om te leren dat sommige mensen in de loop der jaren een tolerantie opbouwen voor kattenallergieën.

Hoewel dit statistisch gezien moeilijk te bewijzen is, heb ik persoonlijk ondervonden dat de kattenallergieën van mijn man in de loop der jaren zijn afgenomen.

In feite schrijft hij deze verbetering toe aan het dagelijks knuffelen van onze Maine Coon kat, en het snuffelen aan de vacht van de kat! Hoe bizar dit dagelijkse ritueel ook mag klinken, het kan de reden zijn dat zijn immuniteit voor onze kat is verbeterd.

Voor meer fascinerende lectuur over dit onderwerp, bekijk mijn artikel “Zijn Maine Coon katten hypoallergeen?“.

How To Minimaliseer Kat Allergieën

Bent u allergisch voor Maine Coon katten, maar zou u er toch graag een bezitten? Of ben je bang dat je kattenallergenen te veel worden?

Zo ja, kijk dan eens naar onderstaande tabel die u enkele eenvoudige manieren toont om uw kattenallergieën te verminderen:

Allergie
Lijder
Tips
Voordeel
Borstel kat
regelmatig
Helpt bij het verwijderen van huidschilfers van katten
van kattenbont
Uw kat in bad doen Het baden van katten zorgt ervoor dat
overtollige huidschilfers en eiwitten
Fel d 1 wordt verwijderd. Deze optie
is vooral effectief als u
allergisch bent voor Maine Coon katten,
aangezien dit ras, van water houdt en
baden zal de meerderheid verwijderen
van kat allergenen uit hun vacht
Handen wassen
na het strelen
een kat
Wassen verwijdert speeksel
(en proteïne Fel d 1) uit je
handen
Stop met strelen
je kat!
Een beetje onrealistisch voor kattenliefhebbers,
maar een geldige methode om
contact met kattenallergenen
Draag handschoenen
wanneer
tuinieren
Katten plassen vaak in de grond.
Het dragen van handschoenen beperkt de blootstelling
aan kattenurine
Laat uw
kat je likken!
Katten houden ervan om hun baasjes te verzorgen,
maar dit het proces verhoogt een
individuele kansen om te reageren
op kattenallergenen
Reinig uw
home
Regelmatig uw huis schoonmaken
vermindert aanzienlijk het aantal
van kattenallergenen die aan
oppervlakken
Off Limits Leer kat dat slaapkamers
verboden terrein is. Dit laat allergische
individuen om een paar kamers
in hun huis waar allergenen
minder waarschijnlijk aanwezig zijn
Medicatie Vraag een medische professional om
medicijnen voor te schrijven die
uw kat allergie symptomen
Kattenreiniging
doekjes
Kattendoekjes helpen bij het verwijderen van kat
allergenen uit kattenvacht
Anti-allergeen
sprays
Anti-allergene sprays kunnen helpen
om uw allergie symptomen te verminderen
HEPA luchtfilter Luchtfilters helpen om in de lucht zwevende
allergeendeeltjes
Wijzig
verwarming/lucht
filters
Verwarming en luchtfilters vervangen
vermindert regelmatig de verspreiding van
kattenallergenen
Wasbaar
gooit
Was de sofa regelmatig, om
kat allergenen te verwijderen
Kun je allergisch zijn voor Maine Coon katten? Tips voor Allergielijders

Om kattenallergieën te verminderen, probeer zoveel mogelijk van de bovenstaande tips toe te passen. Als bepaalde methoden niet realistisch zijn, of gewoonweg niet mogelijk, ga dan door naar de volgende suggestie.

Uiteindelijk, hoe meer methoden u implementeert, hoe minder blootstelling u zult hebben aan kattenallergenen in uw huis.

Voor degenen onder u die allergisch zijn voor Maine Coon katten, houd in gedachten dat slechts een paar veranderingen een aanzienlijke invloed zullen hebben op uw dagelijks leven, en u in staat zullen stellen een van deze prachtige grote katten te bezitten.

Welke kattenrassen zijn hypoallergeen?

Zoals ik al eerder aangaf, zal geen enkele kat ooit echt hypoallergeen zijn, ondanks wat een fokker beweert. Dit komt omdat alle katten het Fel d 1 eiwit afscheiden uit hun talgklieren, en in hun speeksel.

Als een kat zichzelf verzorgt, komt dit eiwit terecht in de vacht, het speeksel en de urine van de kat. Men denkt dat tot 10% van de mensen allergisch is voor dit eiwit.

Het is echter veilig om te zeggen dat er katten zijn die meer hypoallergeen zijn dan andere. Dit komt omdat van bepaalde kattenrassen bekend is dat ze lagere niveaus van het Fel d 1 eiwit afscheiden, waardoor ze hypoallergener zijn dan andere.

Hieronder volgt een lijst van katten waarvan gedacht wordt dat ze meer hypoallergeen zijn (bron 1):

 • Sphynx
 • Bengaal
 • Russisch Blauw
 • Devon Rex
 • Cornish Rex
 • Balinees
 • Oosterse
 • Siberisch

Zwarte katten en allergieën

Kattenallergiepatiënten van deze wereld zijn misschien geïnteresseerd om te leren dat zwarte katten meer kans hebben, dan elke andere gekleurde kat, om matige tot ernstige allergische reacties te veroorzaken.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat eigenaars van zwarte katten vier keer meer kans hebben op kattenallergieën dan eigenaars van katten met een lichtere vacht.

De reden voor dit wetenschappelijke resultaat is nog onbekend. Onderzoekers onderzoeken echter of de hogere niveaus van melanine in de huid van een zwarte kat verantwoordelijk zijn voor de productie van hogere niveaus van het eiwit Fel d 1.

Misschien zit er toch enige waarheid in de mythe dat zwarte katten ongeluk brengen!

Voor meer informatie over de zwarte Maine Coon, klik hier om mijn complete gids over de zwarte Maine Coon kat te lezen.

Conclusie

Kun je allergisch zijn voor Maine Coon katten?

Het eenvoudige antwoord is ja, je kunt allergisch zijn voor Maine Coon katten.

In feite produceren alle kattenrassen het eiwit dat het meest in verband wordt gebracht met kattenallergieën, daarom kan geen enkel kattenras ooit als echt hypoallergeen worden beschouwd.

Echter, voordat u Maine Coons uitsluit van uw kattenras selectie, is het essentieel om te onthouden dat elke eigenaar een aantal stappen kan nemen om hun blootstelling aan kattenallergieën te beperken.

Uiteindelijk zal de mate waarin elk individu bereid is zijn leven aan te passen om een Maine Coon bij hem of haar te laten wonen uiteraard afhangen van persoonlijke voorkeur.

Plaats een reactie