Is uw Maine Coon gestresst: Symptomen & Behandeling

Is uw Maine Coon gestrest? … Ontdek in dit artikel hoe u ze kunt helpen.

Stress is een vrij algemeen probleem voor veel Maine Coons. Het wordt veroorzaakt door ziektes of ongemakkelijke veranderingen in zijn omgeving die zijn territorium of zijn levensstijl beïnvloeden. Een gestreste Maine Coon zal vaak veranderingen in gedrag, eetgewoonten of veelvuldig krabben vertonen. Zorg ervoor dat u met uw gestresste Maine Coon naar de dierenarts gaat en alle veranderingen die de kat hebben beïnvloed, terugdraait.

Lees verder om meer te leren over Maine Coon stress, de oorzaken, en hoe dit gezondheidsprobleem te behandelen.

Maine Coon Stress

Aangezien Maine Coons bekend staan om hun vriendelijke gedrag naar hun baasjes toe, kan stress een belangrijke factor zijn die de situatie kan veranderen.

Als een kat gestrest is, hebben ze een emotionele of mentale staat van spanning, gecreëerd door ongunstige situaties.

Om een geweldige relatie met uw kat te hebben, moet u weten wat Maine Coon stress is: oorzaken, symptomen en behandelingen.

Toch kunnen we moeilijk elke situatie begrijpen die ze doormaken, omdat het uiterst gevoelige dieren zijn en zich soms gemakkelijker kunnen ergeren dan mensen.

Maine Coons kunnen soms gestrest raken, net als mensen. Het soort stress dat Maine Coons voelen is vergelijkbaar met dat van mensen.

Het zijn gevoelige, territoriale dieren die gewend raken aan hun omgeving en levensstijl. Als dat verandert, voelen ze dat sterk aan en raken ze gestrest.

Om te genieten van een geweldige relatie met uw Maine Coon kat, moet u de factoren vinden die stress veroorzaken en deze oplossen.

Veranderingen gebeuren onvermijdelijk rond het huis door de jaren heen. Sommige daarvan kunnen meer invloed hebben op uw kat dan andere.

U kunt verwachten dat de meerderheid van de Maine Coons ten minste eenmaal in hun leven gestrest raken.

Als de stress niet op de juiste manier wordt opgelost, kan deze chronisch worden en het welzijn van de kat aantasten door te leiden tot gedragsproblemen en ziekten.

Tekenen dat een Maine Coon kat gestrest is

Het is moeilijk om te bepalen of een Maine Coon gestrest is omdat de typische tekenen niet altijd duidelijk zijn en ze veroorzaakt kunnen worden door een andere factor dan stress. de typische tekenen zijn:

 • Maine Coon kat gedragsproblemen.

Wanneer een Maine Coon stress voelt, zal hij in korte tijd extreme gedragsveranderingen vertonen.

Hij kan bijvoorbeeld apathie vertonen voor dingen en activiteiten die hij vroeger leuk vond. Hij kan ook agressief worden en andere huisdieren en mensen beginnen aan te vallen.

Stress kan het immuunsysteem van de Maine Coon verzwakken, waardoor hij blootgesteld wordt aan verschillende soorten ziektes en infecties.

Dit soort zwakte kan ook worden veroorzaakt door een slecht dieet of een gebrek aan lichaamsbeweging, die beide ook door stress kunnen worden veroorzaakt.

Een verandering in de hoeveelheid voedsel die hij eet kan een teken van stress zijn. Als de Maine Coon een andere hoeveelheid voedsel eet dan gewoonlijk, kan dat een teken van stress zijn. I

t is belangrijk om het probleem onmiddellijk aan te pakken, want het gewicht dat in deze periode wordt gewonnen of verloren, kan leiden tot een gebrek aan energie en verschillende ziekten.

Als uw Maine Coon overmatig krabt, kan hij parasieten hebben. Dit kan erg vervelend zijn en als het niet snel wordt opgelost, kan het ertoe leiden dat uw Maine Coon kat gestrest raakt.

De dierenarts moet uw kat in deze gevallen meteen controleren, zodat u hem de juiste behandeling kunt geven.

Oorzaken van Maine Coon Stress

Wanneer je een gestreste Maine Coon kat hebt, zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Gezondheidsproblemen
 • Eenzaamheid
 • Agressie en geweld
 • Verandering van omgeving
 • Een nieuw huisdier krijgen
 • Te veel katten in de buurt
 • Het zien van bezorgde familieleden
 • Constante harde geluiden
 • Bezoek van vreemden
 • Straffen
 • Verandering van spijs
 • Gebrek aan krabpaal

1. Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen kunnen uw kat pijn of hinder bezorgen.

Als dit gedurende een bepaalde periode aanhoudt, krijgt uw Maine Coon er stress van.

Soms kunnen ziektes, parasieten, of wonden erg moeilijk te herkennen zijn, omdat sommige zich niet manifesteren in het uiterlijke deel van het lichaam van de kat.

2. Eenzaamheid

Maine Coons zijn uiterst sociale huisdieren die de aandacht van hun baasjes nodig hebben.

Als ze lange tijd alleen zijn, kunnen ze gestrest en zelfs depressief worden. Ze hebben behoefte aan spelletjes die hen oefenen, hun geest stimuleren, en hun band met hun baasjes vergroten.

3. Agressie en Geweld

De agressie en het geweld van mensen of huisdieren in huis kunnen uw Maine Coon gestrest maken. Dit is iets wat zijn levensstijl direct beïnvloedt omdat hij niet in staat zal zijn om te rusten en te ontspannen in zijn territorium.

Als hij het gevoel heeft dat hij wordt aangevallen of constant wordt bedreigd in zijn omgeving, zal hij gestrest raken.

4. Verandering van omgeving

Maine Coons zijn territoriale dieren en elke verandering in hun omgeving kan ze gestrest maken. Bijvoorbeeld, verhuizen naar een ander huis is een veel voorkomende oorzaak van stress.

Wanneer hun territorium radicaal wordt veranderd, raken ze erg geïrriteerd en het kan enige tijd duren voor ze zich hebben aangepast aan de veranderingen die hun territorium ondergaat.

5. Een nieuw huisdier krijgen

Een verandering in de dagelijkse routine kan moeilijk worden om aan te passen voor uw katachtige en dit kan uw Maine Coon kat gestrest maken.

Het verwelkomen van een nieuw huisdier in huis betekent een enorme verandering in zijn routines. Het impliceert veranderingen in het territorium van de kat en het aanpassen aan het gedrag van nieuwe dieren.

6. Te veel katten in de buurt

Als je te veel katten in huis hebt, kun je een gestreste Maine Coon kat krijgen.

De katten zullen de hiërarchieën moeten bepalen en dit zal leiden tot veel gevechten en antipathieën in de groep. De Maine Coon zal niet in staat zijn zijn territorium af te bakenen met zoveel andere katten rond het huis.

7. Het waarnemen van bezorgde familieleden

Weinig mensen weten dat stress besmettelijk kan zijn, zowel voor mensen als voor dieren.

Als je gedurende een bepaalde periode in de buurt bent van een extreem gestresst persoon, kun je gestrest raken, zelfs als je geen reden hebt om je zo te voelen. Het voelt aan als griep krijgen. Dat gebeurt ook met katten.

Als er gestresste mensen in huis zijn voor een bepaalde tijd, zal de Maine Coon uiteindelijk ook gestresst raken.

8. Constante Harde Geluiden

Constante, harde geluiden kunnen erg stressvol zijn voor Maine Coons.

Ze hebben een gevoeliger gehoor dan mensen. Dit betekent dat ze geen geluiden kunnen verdragen die wij acceptabel vinden.

Sommige van deze ondraaglijke geluiden kunnen zijn:

 • Harde muziek
 • rammelende halsbanden
 • Schreeuwen naar hen

9. Bezoek van vreemden

Wanneer een Maine Coon als kitten niet goed gesocialiseerd is, zal hij de neiging hebben zich te verstoppen voor bezoekers.

Bezoek dat enkele dagen blijft logeren kan stressvol zijn voor een Maine Coon omdat er vreemde mensen in zijn territorium zijn en zijn levensstijl zal worden aangepast.

10. Straffen

Een Maine Coon begrijpt uw taal of uw straffen niet. Er tegen schreeuwen als hij zich misdraagt zal nooit het resultaat geven dat je verwacht.

Het enige wat u met dit soort gedrag zult bereiken is uw kat stress bezorgen en uw relatie met hem verpesten.

11. Verandering van Voedsel

Een Maine Coon moet eten hoogwaardig voedsel.

Na verloop van tijd zal de kat gewend raken aan het eten van een bepaald soort voedsel en misschien niet willen dat het wordt veranderd.

Als u dat doet, kan uw Maine Coon gestrest raken. Hij kan zijn afkeuring laten blijken met slecht gedrag.

12. Gebrek aan krabpaal

Maine Coons hebben de behoefte om aan dingen in hun omgeving te krabben.

Ze markeren hun territorium door hun geur achter te laten op de plaatsen waar ze krabben.

Ook strekken en oefenen ze hun lichaam als ze krabben.

Dat niet kunnen doen kan uw Maine Coon kat gestrest maken.

Omdat Maine Coons uitgroeien tot katten van aanzienlijke grootte, raad ik u aan een krabpaal voor zware katten, zoals dit op Amazon.

Een ander populair alternatief, dat plat op de vloer ligt, is deze.

Hoe behandel je een gestresste Maine Coon?

Wanneer je een gestreste Maine Coon kat hebt, kunnen de verschillende soorten behandelingen variëren, afhankelijk van de oorzaak van de stress.

 • Medische aandacht
 • Feromoonverspreiders voor katten
 • Speel met uw kat
 • Koop een krabpaal of een kattenboom
 • Knip de nagels van de kat, en koop een kauwspeeltje
 • Nieuwe huisdieren moeten langzaam worden voorgesteld
 • Beperk het aantal huisdieren in huis
 • Beheers uw eigen stress
 • Vermijd constant harde geluiden
 • Dwing kat niet om zich aan te passen aan bezoekers
 • Straf uw kat niet
 • Kies voedsel van hoge kwaliteit
 • Vermijd agressie
 • Maak het nieuwe huis comfortabel, en blijf ontspannen

1. Zoek medische hulp

Als de oorzaak van het leed niet duidelijk is, kan de kat medische hulp nodig hebben. Een bezoek aan de dierenarts voor een controle kan het allereerste zijn wat u moet doen.

De dierenarts kan de juiste medicijnen voor de kat voorschrijven om zijn ziektes en stress te behandelen. Ook, en u advies geven over hoe te behandelen.

2. Pheremone Kattenverspreiders

Feromoonverspreiders kunnen een geweldige manier zijn om een gestreste Maine Coon kat onder controle te houden.

Het zijn geuren die in laboratoria worden geproduceerd en lijken op de geuren die door de kat worden geproduceerd. Mensen kunnen ze niet ruiken of er op een of andere manier door beïnvloed worden.

Echter, wanneer de oorzaak van het probleem een medische aandoening is, zullen ze de stress niet verlichten.

Het is belangrijk om van tevoren met uw dierenarts te overleggen, zodat u weet wat de oorzaak van de stress is en u de kat de nodige behandeling kunt geven.

Tijdens huisverhuizingen, vonden we deze specifieke kat feromoon diffuser werkte goed voor onze Maine Coon kat. Het kan worden gekocht bij Amazon, en navullingen zijn beschikbaar.

3. Speel met uw kat

Spelen met je kat is een heel belangrijk onderdeel van zijn leven. Als u een tijdje weg moet en hem alleen moet laten, laat hem dan op een veilige plaats met wat speelgoed om mee te spelen.

Laat het echter niet voor zeer lange periodes achter, omdat het uw kat kan beïnvloeden.

4. Krabpaal of -boom kopen

Maine Coons hebben een krabpaal of een kattenboom nodig om te voldoen aan hun behoefte om aan voorwerpen te krabben.

Ze zullen nooit leren het niet te doen en deze behoefte zonder toezicht te hebben kan erg stressvol voor ze zijn.

Door de dubbelzijdige tape op het meubilair te plaatsen en een krabpaal ernaast, zou het probleem opgelost moeten worden.

Ik hou van deze extra grote kattenboomop Amazon, omdat het zo is:

 • Stevig
 • Extra groot
 • Groot
 • Grote kat

5. Kattennagels knippen of kauwspeeltje kopen

Als de kat op verschillende voorwerpen bijt, kun je hem een kauwspeeltje geven om in plaats daarvan op te bijten. Dit lost de oorzaak van het probleem niet op, maar in de tussentijd kan het helpen.

Geef deze muizen kauwspeeltjes van Amazon een go. Ze zitten vol met catnip, en uw Maine Coon zal er gek van worden!

6. Presenteer nieuwe huisdieren langzaam

Hoewel Maine Coons vriendelijk zijn voor andere huisdieren, kunnen ze enige tijd nodig hebben om zich aan hun nieuwe metgezel aan te passen.

Introduceer ze langzaam, zodat ze aan elkaar wennen. Je kunt beginnen door het nieuwe huisdier in het begin in een andere kamer te zetten.

U kunt ze tegelijkertijd voeren, maar hun borden scheiden. Na verloop van tijd kun je hun borden dichter bij elkaar zetten als ze eten.

Presenteer ze tenslotte van aangezicht tot aangezicht, zodat ze aan elkaar kunnen wennen.

7. Beperk het aantal huisdieren in huis

Huisdieren hebben een bepaalde hoeveelheid ruimte nodig om zich goed te voelen. Dit houdt in dat er een limiet is aan het aantal huisdieren dat je in een huis kunt hebben.

Wanneer er te veel huisdieren op een bepaalde plaats zijn, dringen ze elkaars territorium binnen en raakt het huis overbevolkt. Dit kan leiden tot veel gedragsproblemen.

Zelfs mensen ondervinden hinder van overbevolking.

8. Beheers Uw Eigen Stress

Als je Maine Coon zich gestrest voelt, kan dat een indicator zijn dat jij gestrest bent. Als dit het geval is, hoef je alleen je stressniveau onder controle te houden, zodat de kat zich weer prettig voelt.

Door dit te doen, zullen zowel jij als je kat voorkomen dat ze ziek worden.

9. Vermijd constante harde geluiden

Maine Coons hebben een zeer scherp gehoor. Vermijd harde geluiden zoals harde muziek, rammelende halsbanden, of constant geschreeuw.

Het houden van een rustige sfeer is goed voor zowel u als de kat.

10. Dwing de kat nooit om zich aan te passen aan bezoekers

Als je kat zich telkens verstopt als een vreemde het huis bezoekt, kan het zijn dat hij tijd nodig heeft om aan de bezoekers te wennen. Uw kat uit zijn schuilplaats halen zal in deze gevallen het probleem niet oplossen.

In plaats daarvan zal de kat juist banger worden.

Geef het zijn ruimte en de nodige tijd om aan de bezoekers te wennen en uit zichzelf naar buiten te komen.

11. Straf een kat nooit

Als de Maine Coon zich misdraagt, bedenk dan dat katten onze taal of straffen niet begrijpen. Geweld, bedreigingen, en agressieve lichaamstaal werken niet.

In plaats van je kat te straffen, geef hem beloningen voor goed gedrag en negeer slecht gedrag.

Maak ook de situaties van zijn slechte gedrag moeilijker en ongemakkelijker en faciliteer positieve alternatieven, zodat u zijn gedrag kunt oriënteren op een meer wenselijk gedrag.

12. Gebruik voedsel van hoge kwaliteit

Maine Coons hebben een veeleisend smaakgevoel.

Wanneer u uw Maine Coon te eten geeft, kies dan altijd voer van goede kwaliteit en respecteer zijn smaakvoorkeuren.

Als het voer moet worden veranderd vanwege een medische aandoening, vraag uw dierenarts dan naar de soorten voer die geschikt zijn voor uw kat.

Klik hier om aanbevelingen voor droogvoer voor katten te bekijken.

13. Vermijd Agressie

Behandel je kat niet agressief. Gebruik in plaats daarvan positieve en vriendelijke gebaren. Als een huisdier uw Maine Coon op een vijandige manier behandelt, probeer hem dan opnieuw te introduceren.

Huisdieren kunnen moeilijk te begrijpen zijn, dus je kunt in sommige gevallen de hulp van een professional nodig hebben.

Als de gestreste Maine Coon zich agressief gedraagt, knip dan de nagels of gebruik nageldopjes, zodat ze geen bedreiging worden.

14. Maak het huis comfortabel en ontspannen

Als je naar een ander huis verhuist, neem dan wat van het beddengoed en meubilair mee naar het nieuwe huis, zodat de kat iets heeft waar hij vertrouwd mee is.

Laat de plekken waar de kat het meest kwam een deel zijn van het nieuwe huis.

Het is belangrijk om te bedenken dat verhuizen naar een ander huis een van de activiteiten is waar mensen de meeste stress van krijgen. Als de kat dit merkt, kan hij ook gestrest raken.

Waarom Stress Slecht Is Voor Maine Coon Katten

Stress is slecht voor je Maine Coon. Zijn immuunsysteem kan verzwakken door stress en dit kan ervoor zorgen dat je kat ziektes en infecties oploopt.

Ook kan de relatie met je kat verslechteren als hij zich niet prettig voelt in zijn omgeving en gestrest raakt.

Bovendien, als een ziekte stress veroorzaakt, moet deze snel behandeld worden, anders zal het verergeren.

Conclusie

Een Maine Coon heeft een eet schema nodig, een schone omgeving, een afgebakend territorium, en een welwillende behandeling.

Ongemak kan je Maine Coon gestrest maken.

De oorzaak van Maine Coon stress heeft te maken met ziektes of veranderingen in zijn omgeving. Telkens als je iets verandert in je huis, kijk dan hoe je Maine Coon daarop reageert.

Plaats een reactie