Is mijn Maine Coon overgewicht


Het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen of een Maine Coon kat overgewicht heeft, omdat ze van nature groot gebouwd zijn, en ze een zeer dik dicht behaard lichaam hebben!

Dus, voor eigenaren die zich afvragen is mijn Maine Coon te zwaar, zorg ervoor dat u een kijkje neemt op de onderstaande gids om te bepalen of uw zachtaardige reus moet beginnen met een speciaal dieet voor gewichtsverlies.

Maine Coon katten wegen tussen de 8 en 25 pond. Gemiddeld wegen mannelijke Maine Coons 15 – 25 pond, en poezen 8 – 12 pond. Veel eigenaren voeren hun Maine Coon ten onrechte te veel, omdat ze denken dat ze ondergewicht hebben, terwijl ze in feite veel langzamer groeien dan een ‘normale kat’ en pas na 3-5 jaar volgroeid zijn. Zwaarlijvige Maine Coons hebben een speciaal dieet nodig.

Een beter begrip van de basisprincipes van het Maine Coon kattenras zal u helpen een oog te ontwikkelen om te controleren of uw Maine Coon overgewicht heeft.

In dit artikel zullen we u laten zien hoe u kunt bepalen of uw Maine Coon kat overgewicht heeft, of niet.

Heeft mijn Maine Coon overgewicht?

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Deze grote katten, die tot 25 pond zwaar kunnen worden, worden vaak aangezien voor honden! Vooral omdat ze ook wel “de hond van de kattenwereld” worden genoemd, omdat ze veel hondenkenmerken nabootsen.

Maine Coon katten hebben lang haar dat gemakkelijk in de war kan raken, dus het is belangrijk om ze regelmatig te verzorgen en de klitten die zich beginnen te ontwikkelen uit te borstelen.

Probeer uw Maine Coon te borstelen met een reeks van deze kattenborstels 2-3 keer per week, of meer als hun vacht gevoeliger is voor klitten.

Het Maine Coon kattenras heeft een zeer mysterieuze achtergrond maar algemeen wordt aangenomen dat het zich in New England heeft ontwikkeld, en zijn naam komt van zijn staat van herkomst, Maine.

Maine Coons zijn grote, stevige katten met een zacht karakter en een sterk verlangen om bij mensen te zijn.

Ze hebben een zachte, zijdeachtige vacht die in verschillende kleuren en patronen voorkomt, waaronder tabby, bi-color, en effen kleur. Hier is een lijst van ten minste 75 verschillende Maine Coon kleuren!

Als u op zoek bent naar tekenen van overgewicht bij een Maine Coon, kunt u het beste eerst de basisprincipes begrijpen van hoe een gezond lichaamsgewicht bij een Maine Coon kat eruitziet.

Obesitas bij katten is niet altijd gemakkelijk te detecteren door simpelweg naar je huisdier te kijken; het kan subtieler zijn dan dat. Lees verder om te ontdekken wat deze subtielere aanwijzingen zijn!

Het gemiddelde gewicht voor een volwassen mannelijke Maine Coon is 15 tot 25 pond, terwijl vrouwtjes tussen de 8 en 12 pond wegen.

Als uw kat aanzienlijk meer weegt dan dit gewichtsbereik, moet u uw dierenarts raadplegen voor advies over hoe u het gewicht van uw kat het beste weer onder controle kunt krijgen.

U zult waarschijnlijk enkele veranderingen moeten aanbrengen in het dieet van uw kat of het niveau van lichaamsbeweging moeten verhogen.

Wees je er altijd van bewust dat er uitzonderingen zijn op deze gewichtsregel. U kunt bijvoorbeeld een extra grote Maine Coon vrouw hebben die 15 pond weegt, en een superkleine Maine Coon kater die 14 pond weegt!

Een andere mogelijkheid is dat je Maine Coon kater een supergroot voorbeeld van het ras is, met een gewicht van 30 pond!

De volgende factoren kunnen bijdragen aan zwaarlijvigheid bij katten:

 • Vetrijk dieet
 • Onvoldoende lichaamsbeweging
 • Onaangepast voedingsschema

Als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw Maine Coon, is het altijd het beste om dit te bespreken met een gekwalificeerde dierenarts die een volledig inzicht heeft in de lichaamsconditie en de algehele gezondheid van uw kat.

Hoe te zien of uw Maine Coon overgewicht heeft

Maine Coons staan bekend om hun prachtige pluizige vacht, hun grote omvang, en hun lieve karakter. Toch is er een mythe, die niet waar is, dat ze over het algemeen overgewicht hebben.

Hoewel ze zeker een reusachtig kattenras zijn, moeten ze nog steeds op dezelfde manier worden verzorgd als een kleinere kat.

Dit kattenras heeft echter inderdaad meer beweging nodig dan veel andere kattenrassen, dus eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun kat aan een bepaald niveau van activiteit deelneemt.

Een van de eenvoudigste manieren om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon kat voldoende beweging krijgt, is door ze te voorzien van stevig kat-proof speelgoeden een extra grote kat boom waar ze in kunnen springen en spelen.

Uw Maine Coon regelmatig beweging geven (ruwweg 30 minuten per dag) zal helpen om uw kat fit en gezond te houden.

Te zware Maine Coons kunnen gewrichts- en botproblemen ontwikkelen en kunnen ook hartproblemen krijgen, dus het is belangrijk dat u goed op het gewicht van uw Maine Coons let.

Als u niet zeker weet of uw kat overgewicht heeft, of niet, gebruik dan de onderstaande technieken om te helpen bepalen of uw Maine Coon zwaarlijvig is:

 • Het meten van uw kat
 • Controleer de ribben van uw kat
 • Kijk naar de taille
 • Observeren van de activiteit van uw kat
 • Plan een dierenartscontrole

Laten we eens nader bekijken wat elk van deze tips betekent:

1. Het meten van uw kat

De eerste manier om te weten of uw Maine Coon overgewicht heeft, is hem op te meten.

U kunt dit doen door een meetlint of een touwtje te gebruiken en dan de lengte van hun rug te meten vanaf de basis van hun nek tot waar het hun staart ontmoet.

Dit moet worden gedaan terwijl uw kat rechtop staat, niet zittend of liggend.

2. Controleer de ribben van uw kat

Een andere goede manier om te bepalen of je een dikke Maine Coon hebt, is door naar hun ribben te kijken.

Als je naar de borstkas van je kat kijkt, zou je de ribben moeten kunnen zien en voelen door de vacht of huid heen.

Als je de ribben van je kat niet kunt zien of voelen, kan hij overgewicht hebben.

3. Kijk naar de taille

Wanneer je kat overgewicht heeft, kan het je opvallen dat ze een beetje vet rond hun buik hebben.

Hoewel het moeilijk is om te zien of je Maine Coon overgewicht heeft als ze zitten, kun je vaak wel een idee krijgen of je kat te veel is aangekomen door naar zijn taille te kijken.

4. Let op de activiteit van uw kat

Als uw Maine Coon overgewicht heeft, dan is de kans groot dat hij niet zo actief is als hij zou moeten zijn.

Observeer hoeveel energie je kat heeft tijdens speeltijd en hoe vaak ze willen spelen met speelgoed of naar buiten gaan voor wandelingen of rondrennen in de tuin, het huis of de catio.

Als je kat minder energiek lijkt dan normaal, dan kan het zijn dat ze extra gewicht met zich meedragen.

Wat veroorzaakt overgewicht bij katten?

Mensen kunnen ongezond zijn om verschillende redenen, zoals het eten van een ongezond dieet of te weinig bewegen.

Er zijn echter momenten waarop het eenvoudige antwoord dichter bij huis zou moeten liggen – in de kattenbak!

Als je katachtige vriend altijd bedelt om eten, kan dit komen doordat katten neigen naar obesitas.

Als u uw Maine Coon echter voldoende van het juiste voer geeft, kan een hongerige Maine Coon eigenlijk veroorzaakt worden door deze problemendus zorg ervoor dat u hier ook rekening mee houdt.

Hier zijn enkele belangrijke factoren die Maine Coon obesitas problemen veroorzaken:

 • Genetica en ras
 • Gebrek aan beweging of activiteit
 • Invloed van de omgeving
 • Voedselinname niet gecontroleerd of beperkt

Lees verder om elk van deze oorzaken in meer detail te begrijpen:

Genetica en Ras

Katten die de aanleg om dik te worden van hun ouders hebben geërfd, zullen waarschijnlijk zwaarlijvig worden omdat ze bepaalde genen hebben geërfd die hen ook gevoelig maken voor gewichtstoename.

Maine Coon katten hebben meer kans op overgewicht dan andere kattenrassen.

Zij zijn echter niet de enigen, want zowel de Perzische als de Burmese kattenrassen lopen ook een hoog risico om zwaarlijvig te worden.

Leeftijd En Geslacht

Oudere katten hebben de neiging om gemakkelijker aan te komen dan jongere, omdat hun metabolisme vertraagt met de leeftijd.

Vrouwelijke Maine Coon katten hebben meer kans om zwaarlijvig te worden dan hun mannelijke tegenhangers, omdat ze de neiging hebben om aan te komen na de bevalling en het zogen van hun kittens.

Het verzorgen van de kittens kost hen veel energie, waardoor ze in deze periode niet genoeg beweging krijgen. Dit kan ertoe leiden dat ze later in hun leven zwaarlijvig worden, wanneer hun kittens de deur uitgaan.

Invloed van de omgeving

Omgevingsfactoren zijn de belangrijkste oorzaak van zwaarlijvigheid bij katten.

Men vermoedt zelfs dat meer dan 80% van alle gevallen van obesitas bij katten veroorzaakt wordt door milieu-invloeden.

Katten die het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen hebben de neiging sneller overgewicht te krijgen dan katten die toegang hebben tot buitenruimten.

Voedselopname Niet Gecontroleerd Of Beperkt

Katten zijn geneigd tot overeten en als hun voedselinname niet wordt gecontroleerd of beperkt, kunnen ze snel overgewicht krijgen.

Sommige specialisten pleiten ervoor dat katten nooit te allen tijde vrije toegang tot voedsel krijgen, omdat ze zullen eten wanneer ze honger voelen, en niet weten wanneer ze genoeg hebben gegeten.

Hoewel dit waar is voor sommige katachtigen, is dit zeker niet het geval voor alle katten. Eigenaren moeten daarom in de gaten houden hoeveel hun kat eet, en indien nodig hun Maine Coons dieet aanpassen.

Uit persoonlijke ervaring hebben wij ondervonden dat onze Maine Coon kater Pippin er niet voor kiest om te veel te eten, dus staan wij hem toe om de hele dag door droogvoer te geven, wanneer hij dat maar wil.

Maine Coon Gewichtstabel op Leeftijd

De populaire Maine Coon kat is gerangschikt als het grootste kattenras ter wereld.

De tabel hieronder toont het normale gewichtsbereik voor een Maine Coon kitten of kat:

Maine
Coon
Leeftijd
Mannelijk
Kitten
Vrouwtje
Kitten
pasgeboren 90 – 170 g
(0.19 – 0.37 lb)
90 – 150 g
(0.19 – 0.33 lb)
1
Week
190 – 290 g
(0.41 – 0.63 lb)
160 tot 260 g
(0.35 – 0.57 lb)
2
Weeks
290 – 430 g
(0.63 – 0.94 lb)
280 – 410 g
(0.61 – 0.90 lb)
3
Weeks
430 – 600 g
(0,94 – 1,32 lb)
410 – 550 g
(0.90 – 1.21 lb)
1
Maand
620 – 820 g
(1.36 – 1.80 lb)
550 – 740 g
(1,21 – 1,63 lb)
2
Maanden
1,1 – 1,6 kg
(2,42 – 3,52 lb)
1 – 1,4 kg
(2,20 – 3,08 lb)
3
Maanden
1,7 – 2,4 kg
(3,74 – 5,29 lb)
1,5 – 2,3 kg
(3,30 – 5,07 lb)
4
Maanden
2,9 – 3,8 kg
(6,39 – 8,37 lb)
2,5 – 3,5 kg
(5,51 – 7,71 lb)
5
Maanden
3,3 – 5,5 kg
(7,27 – 12,1 lb)
2,7 – 4,2 kg
(5,95 – 9,25 lb)
6
Maanden
3,4 – 6 kg
(7,49 – 13,22 lb)
3,1 – 4,3 kg
(6,83 – 9,47 lb)
7
Maanden
4,1 – 6,5 kg
(9,03 – 14,33 lb)
3,3 – 4,6 kg
(7,27 – 10,14 lb)
8
Maanden
4,4 – 6,9 kg
(9,7 – 15,22 lb)
3,7 – 5 kg
(8.15 – 11.02 lb)
9
Maanden
5 – 7 kg
(12,56 – 15,43 lb)
4,1 – 5,2 kg
(9,03 – 11,46 lb)
10
Maanden
5,1 – 7,8 kg
(11,24 – 17,19 lb)
4 – 5,5 kg
(8,81 – 12,12 lb)
11
Maanden
5,5 – 8 kg
(12,12 – 17,63 lb)
4,3 – 6 kg
(9,47 – 13,22 lb)
12
Maanden
5,8 – 9 kg
(12,78 – 19,84 lb)
4,5 – 6,5 kg
(9,92 – 14,33 lb)
Wat is het gemiddelde gewicht van een Maine Coon kat?

Hoe Houd Je Een Maine Coon Kitten Groeitabel

Weinig dingen zijn leuker dan de capriolen van een Maine Coon kitten.

Het is echter belangrijk om de groei van uw Maine Coon kitten in de gaten te houden, en hier vindt u gedetailleerde instructies over hoe u dit goed kunt doen.

Hier zijn enkele tips over hoe u een Maine coon kitten groeigrafiek kunt bijhouden:

Weeg uw kitten om de dag

Het is belangrijk om het gewicht van uw kitten bij te houden, omdat het kan aangeven of uw kat gezond is of niet.

U moet uw kitten om de dag wegen vanaf de geboorte tot hij/zij 3 maanden oud is. Op deze manier weet u of uw kitten in het juiste tempo groeit, wat neerkomt op 1/4 – 1/2 pond per week.

Noteer uw bevindingen in een kladblok of Excel-blad

Houd het gewicht en de lengte van uw kitten bij door de gegevens op te schrijven in een notitieblok of met behulp van een Excel-spreadsheet op uw computer.

U kunt deze gegevens ook gebruiken om vergelijkingen te maken met de gegevens van vorige weken of maanden, zodat u kunt zien hoeveel uw kitten is gegroeid sinds zijn geboorte.

Vergelijk Maine Coon Katten Gemiddeld Gewicht Op Vergelijkbare Leeftijd

Wat u ook kunt doen is het gewicht van uw kitten vergelijken met het gemiddelde gewicht van een Maine Coon kitten van zijn leeftijd. Gebruik de tabel hierboven als leidraad.

Een gezond kitten zal ongeveer 1 oz (28 g) per week aankomen tot hij 4-6 maanden oud is.

Het tempo vertraagt daarna en bedraagt gemiddeld ongeveer 1/2 oz (14 g) per week tot ze 12-18 maanden oud zijn.

Als ze volwassen zijn, stabiliseert hun gewicht voorgoed en zal niet veel meer veranderen.

Beoordeel of de groeisnelheid van uw kitten normaal is

Als uw kitten in een normaal tempo groeit, maar nog niet zijn volledige volwassen grootte heeft bereikt, kan dat komen doordat hij nog groeit in de hoogte of lengte (of beide).

Houd je Maine Coon gewoon in de gaten en zorg ervoor dat hun lichaamsverhoudingen nog steeds in verhouding zijn.

Het is van vitaal belang dat u zich realiseert dat Maine Coon katten pas tussen de 3-5 jaar hun volledige grootte bereiken.

Neem contact op met dierenarts als u zich zorgen maakt over de groeisnelheid van Maine Coon kittens

Maine Coon kittens staan bekend om hun grote omvang en lange lichamen.

Ze zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld en kunnen tot 25 pond zwaar worden als ze volgroeid zijn.

Als u een Maine Coon kitten heeft, is het belangrijk om de groei bij te houden. Dit geldt vooral als u meerdere katten of puppy’s in huis heeft. Het is gemakkelijk om verward te raken over wie wie is als ze allemaal zo op elkaar lijken!

Door voor elk kitten een groeikaart bij te houden, kun je in de gaten houden hoe snel elk kitten groeit.

Als uw kat te snel of te langzaam lijkt te groeien, neem dan meteen contact op met uw dierenarts.

Als uw dierenarts vaststelt dat er een probleem is met de groeisnelheid (of het gebrek daaraan) van uw kat, zal hij weten welke stappen hij vervolgens moet ondernemen.

Foto’s maken van Maine Coon Kittens om de groei te visualiseren

Het bijhouden van een Maine Coon kitten groeikaart is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw nieuwe huisdier. Terwijl ze groeien, kunt u zien hoeveel ze gegroeid zijn, hoe ze eruit zien, en hoe gezond ze zijn.

Het kan leuk zijn om je kitten te zien opgroeien, vooral als je Maine Coon kattenfoto’s hebt om te delen met vrienden en familie.

Als je regelmatig foto’s maakt, is het gemakkelijk om een idee te krijgen van hoe snel je kat groeit. Je kunt ook zien wat voor veranderingen er in de loop van de tijd plaatsvinden.

De beste manier om deze informatie bij te houden is door elke week of zo foto’s van je Maine Coon kitten te maken. Als er op deze manier iets ongewoons aan hun ontwikkeling te zien is, zult u dat meteen opmerken.

Maine Coon Voedingsgids

De Maine Coon is een grote, langharige kat met een zachtaardig, lief karakter.

Ze zijn aanhankelijk en intelligent, met een gemoedelijke inborst, waardoor ze prima gezelschap zijn voor gezinnen met kinderen of andere huisdieren.

Deze grote katten hebben echter veel aandacht en verrijking nodig om ze gelukkig en gezond te houden.

Deze katten staan er ook om bekend een grote eetlust te hebben, dus je zult ervoor willen zorgen dat ze voldoende calorieën binnenkrijgen, zodat ze niet vermageren of te mager worden.

Hebben Maine Coons een speciaal dieet nodig?

Katten hebben meer eiwitten nodig dan honden, maar niet zoveel als mensen (eiwitten maken ongeveer tweederde van hun dieet uit).

Koolhydraten zijn ook belangrijk, maar niet zo veel als eiwitten.

Katten hebben ook veel vet nodig, vooral essentiële vetzuren (EFA’s) zoals omega-3’s en 6’s. Deze EFA’s helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten en huidproblemen, en verminderen ontstekingen in gewrichten en spieren.

Maine Coon katten moeten slechts ongeveer 2-3 keer per week natvoer krijgen, om te voorkomen dat ze tandproblemen. U kunt ze dan een hoogwaardige droogvoerdieet, een rauwvoerdieet, of een mengeling van alle drie geven.

Hier zijn enkele tips over het voeden van uw Maine Coon:

 • Geef uw kat voedsel van hoge kwaliteit dat alle voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben voor een goede gezondheid. Een goed dieet zal uw kat helpen een langer en gelukkiger leven te leiden. Dit zijn de beste droogvoer voor Maine Coon katten.
 • Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is voor uw kat (idealiter bewegend water uit een kattenwaterfontein). Katten kunnen gemakkelijk uitgedroogd raken als ze niet altijd toegang hebben tot vers water.
 • Voer katten tweemaal daags op ongeveer dezelfde tijdstippen om het voor u en uw huisdier gemakkelijker te maken om bij te houden hoeveel ze eten. Het is nuttig om dit te doen, omdat wanneer katten ’s morgens en ’s avonds eten hun spijsverteringsstelsel beter voorbereid is op de voedselopname dan wanneer u ze één keer per dag ’s morgens of ’s avonds voert, wanneer hun maag leeg kan zijn van het niet eten gedurende de nacht.
 • U kunt er ook voor kiezen uw Maine Coon droogvoer te laten eten, naar behoefte en wanneer zij dat willen. De eigenaar zal de voedselinname moeten controleren om er zeker van te zijn dat de Maine Coon niet aan obesitas lijdt.

Hoe uw kat te helpen gewicht te verliezen

Een van de moeilijkste taken bij het hebben van een kat is proberen hem te laten afvallen.

Dit kan een van de meest frustrerende aspecten van kattenbezit zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop u uw kat kunt helpen met afvallen.

De onderstaande tips zullen uw kat helpen bij het afvallen:

1. Geef de juiste hoeveelheid voer

Katten zijn berucht om het feit dat ze meer eten dan ze nodig hebben om op gewicht te blijven.

Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

Als uw kat overgewicht heeft, is het belangrijk om de hoeveelheid voedsel die u ze geeft te verminderen en geleidelijk hun bewegingsniveau te verhogen totdat ze een gezond gewicht bereiken.

2. Laat je kat bewegen met spelen!

De meeste katten houden van spelen met speelgoed, maar sommige katten zullen van nature energieker zijn dan anderen.

Kittens behoren tot de meest energieke, waardoor ze geweldig zijn voor het spelen van spelletjes waarbij ze achter iets aanrennen dat beweegt.

U kunt ook kattenpuzzels kopen in dierenwinkels of online die hen helpen energie te verbranden door rond te bewegen en puzzels op te lossen zoals:

 • Hoe krijg ik een traktatie uit een doos met gaten erin
 • Hoe krijg je een bal door een baan gevuld met obstakels

3. Nooit gratis Feed

Als uw Maine Coon kat aan zwaarlijvigheid lijdt, stop dan onmiddellijk met gratis voeren.

Als uw kat meer eet dan zijn lichaam nodig heeft, is de kans groter dat hij aankomt.

Eenmaal daags voeren is het beste voor katten met overgewicht.

4. Controleer hun gewicht regelmatig

Controleer regelmatig het gewicht van uw Maine Coons, zodat u kunt bepalen of de veranderingen die u aanbrengt werken, of niet werken.

Als u andere veranderingen bij uw kat opmerkt, zoals een slechte adem of haarballen, kan dat een teken zijn dat uw kat een medisch probleem heeft.

Conclusie

Als je hebt gemerkt dat je Maine Coon er anders uitziet dan je verwacht, gebaseerd op de rasstandaard, is het misschien tijd om het gewicht van je kat te controleren. Dit is belangrijk omdat het de vraag zal beantwoorden – heeft mijn Maine Coon overgewicht?

Hoewel sommige kattenrassen van nature magerder of volumineuzer zijn dan andere, kan een verandering in hun lichaamsvorm gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals rug- en gewrichtsproblemen, ademhalingscomplicaties en een aangetast immuunsysteem.

Gerelateerde vragen

Waarom is mijn Maine Coon zo mager?

Maine Coons staan bekend als een groot kattenras, dus veel eigenaren maken zich zorgen dat hun Maine Coon te mager is, terwijl hun kat in feite nog niet zijn volle omvang heeft bereikt. Volwassenheid is tussen 3-5 jaar.

Heeft mijn Maine Coon ondergewicht?

De gemiddelde mannetjes Maine Coon weegt tussen de 15 en 25 pond. Vrouwelijke Maine Coons wegen tussen de 8-12 pond. Als uw kat minder weegt, kan er sprake zijn van ondergewicht. Er zijn verschillende redenen waarom een kat ondergewicht kan hebben, waaronder te weinig eten, of onderliggende gezondheidsproblemen.

Grootste Maine Coon Kat Gewicht

De grootste Maine Coon kat ooit geregistreerd woog meer dan 30 pond. Het ras staat bekend om zijn grote omvang en lange haren en kan wel twee of drie meter lang worden.

Plaats een reactie