Is een Maine Coon groter dan een Noorse Boskat?

De Maine Coon en de Noorse Boskat worden vaak als gelijkend gezien, maar is een Maine Coon groter dan een Noorse Boskat?

Veel eigenaren willen een Maine Coon omdat ze bekend staan om hun grote formaat, maar zijn er kattenrassen die nog groter zijn dan Maine Coons?

De maximale grootte van een Maine Coon is groter dan de maximale grootte van een Noorse Boskat. De meeste Maine Coons zullen groter zijn dan een Noorse Boskat, maar het is mogelijk dat een groter dan gemiddelde Noorse Boskat groter is dan een kleiner dan gemiddelde Maine Coon.

De grootte is echter niet het enige verschil tussen deze twee kattenrassen!

Veel eigenaren hebben het moeilijk om te kiezen tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat, omdat ze allebei hun eigen verbazingwekkende persoonlijkheden en uiterlijk hebben.

Lees verder om alles te weten te komen over de belangrijkste verschillen en gelijkenissen tussen deze twee kattenrassen.

Is een Maine Coon groter dan een Noorse Boskat?

De Maine Coon is een ruig ras dat zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld in de koude staat Maine.

Deze katten werden populair vanwege hun vermogen om te jagen op muizen, ratten en ander ongedierte. Tegenwoordig zijn ze populair om hun grote omvang en lieve aard.

Noorse Boskatten ontwikkelden zich in het eveneens koude klimaat van Noorwegen, waar ze bekend staan als Skogkatt. Ook zij vonden een plaats onder de mensen met hun rattencapaciteiten, en na de Tweede Wereldoorlog werden zij een raskat die over de hele wereld werd vervoerd vanwege hun prachtige uiterlijk.

Op het eerste gezicht zou een ongeoefend oog de twee katten gemakkelijk kunnen verwarren. Er zijn echter veel fysieke verschillen tussen deze twee katten.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de belangrijkste fysieke verschillen tussen de Maine Coon Vs Noorse Boskat:

Eigenschap Maine Coon Noors Bos
Weight 8 – 25 pond 9 – 16 pond
Hoogte 8 – 16 Inch 9 – 12 Inch
Lengte 19 -40 Inches 12 – 18 Inch
Lichaam
Vorm
Rechthoekig lichaam
Met Krachtige
Schouders
Matige lengte
Lichaam Met
Krachtige Borst &
Diepe flanken
Hoofd Middelmaat &
Wigvormig
Hoofd in de vorm van
Gelijkzijdige Driehoek
Snuit Vierkante vorm Zacht afgerond
Oren Grote Oren Taps
Naar een punt.
Wide Bases.
Brede Oor Basis.
De uiteinden zijn afgerond
Ogen Grote Ogen Die Zijn
Ofwel Groen, Goud,
Groen-Goud,
Koper, Blauw of
Odd-Eye
Amandelvormig.
Kleur:
Groen, Goud,
Groen-Goud
Of Blauw.
Coat Dik, dubbel gecoat
Geoliede Bont Met
Onderscheidende Nek Ruff
Rondom Nek &
Borst
Dik, dubbel gecoat
Olieachtig Bont
Staart Lange Staarten Met
Dikke Bont &
Brede Basis
Kortere staart. Dik
Lange vacht.
Breed aan de basis
Benen &
Poten
Lange, Krachtige Poten.
Brede Getufte Poten
Lange, Krachtige Poten.
Achterpoten langer.
Getufte poten.
Maine Coon Vs Noorse Boskat

Hier zijn meer details over de verschillen en overeenkomsten van Maine Coons Vs Noorse Boskatten:

Grootte

Het formaat van de Maine Coon is zeer indrukwekkend, met poezen die op hun zwaarst ongeveer 12 pond wegen, en mannelijke Maine Coons die tussen de 15 en 25 pond wegen. Ze zijn tussen de 8 en 16 centimeter hoog, en meten een lengte van 19 tot 40 centimeter, hun staart niet meegerekend.

Het formaat van de Noorse Boskat is ook vrij groot. Deze katten wegen gewoonlijk tussen de 9 en 16 pond, waarbij de vrouwtjes iets kleiner zijn dan de mannetjes. Ze hebben een gemiddelde hoogte tussen 9 en 12 centimeter en een lengte van 12 tot 18 centimeter.

Dit betekent dat, terwijl een Noorse Boskat potentieel even groot of groter kan zijn als een individuele Maine Coon, het Maine Coon ras gemiddeld groter is dan de Noorse Boskat.

Dus hoe groot kan een Maine Coon kat worden? Klik op de link om erachter te komen!

Lichaamsvorm

Maine Coons hebben een lang, rechthoekig lichaam met krachtige schouders. Ondertussen heeft de Noorse Boskat een lichaam van gemiddelde lengte met een krachtige borst en diepe flanken.

Hoofd en snuit

Maine Coons hebben middelgrote, wigvormige koppen die iets langer zijn dan ze breed zijn. Ze hebben opvallend hoge jukbeenderen en een vierkante, krachtige snuit.

De kop van de Noorse Boskat heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek. In profiel is hun kop een rechte, ononderbroken lijn, zonder dip van het voorhoofd naar de neus. Hun snuiten zijn zacht afgerond.

Oren

Maine Coons hebben grote oren met brede bases. De oren van Noorse Boskatten hebben ook een brede basis, maar de punten van hun oren zijn meer afgerond. Zowel Maine Coons als Noorse Boskatten hebben een lange vacht die uit hun oren komt, en ze kunnen ook oren met lynxpunten hebben.

Je vraagt je misschien af of Maine Coon’s verwant zijn aan Lynx katten. Ontdek de waarheid in mijn artikel ‘Zijn Maine Coons deels Lynx?‘.

Ogen

De Maine Coon heeft grote, expressieve ogen die groen, goud, groen-goud, koper, blauw, of odd-eye kunnen zijn. Noorse Boskatten hebben grote, amandelvormige ogen die schuin geplaatst zijn. Ze kunnen groen, goud, groen-goud, of blauw zijn.

Hier zijn nog enkele fascinerende feiten over ‘Maine Coon Ogen‘.

Jas

Maine Coons en Noorse Boskatten hebben zeer vergelijkbare vachten. Beide rassen ontwikkelden zich in koude, besneeuwde klimaten, dus hebben ze een dikke, dubbele vacht die olieachtig en dicht is aan de buitenkant om water en sneeuw af te stoten. Beide rassen hebben ook getufte poten.

Maine Coons en Noorse Boskatten kunnen in elke kleur en elk patroon voorkomen, behalve colorpoint en enkele modernere en zeldzamere kleuren en patronen. Echter, de Maine Coon heeft een kenmerkende kraag rond de hals en borst die op een leeuw lijkt, wat bij de Noorse Boskat minder opvallend is.

Staart

Maine Coons hebben lange staarten met een dikke vacht en een brede basis. Deze katten hebben soms ook kenmerkende ringen rond de basis van hun staart. Zou dit ras verwant kunnen zijn aan de Wasbeer, met een soortgelijke zwarte streep rond zijn staart? … Lees mijn artikel om erachter te komen!

Noorse Boskatten hebben kortere staarten dan Maine Coons, maar ze hebben nog steeds bredere bases en een dikke, lange vacht.

Poten en Poten

Maine Coons en Noorse Boskatten hebben beide lange, krachtige poten. Echter, de achterpoten van de Noorse Boskat zijn langer dan die van de Maine Coons. Een duidelijk verschil tussen deze twee rassen is dat de rug van de Noorse Boskat hoger is dan zijn schouders, en vice versa bij de Maine Coon.

Beide katten hebben grote, getufte poten, maar de poten van de Maine Coon zijn breder (bronnen 1,2).

Wat is het verschil tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat?

Veel eigenaren zijn verbaasd over alle fysieke verschillen tussen de Maine Coon en de Noorse Boskat, maar gaan ervan uit dat de twee qua persoonlijkheid vergelijkbaar zijn.

Als het op temperament aankomt, is de Maine Coon dan hetzelfde als een Noorse Boskat? Helemaal niet!

Deze twee katten delen misschien enkele persoonlijkheidskenmerken, maar over het algemeen verschillen ze nogal van elkaar.

Oorsprong

Ondanks hun oorsprong in totaal verschillende geografische gebieden, hebben de Maine Coon en de Noorse Boskat beide een opvallend gelijkaardige oorsprong.

De Maine Coon ontwikkelde zich in de staat Maine, die beroemd is om zijn koude, strenge winters. De Noorse Boskat, aan de andere kant, ontwikkelde zich in Noorwegen, dat ook bekend staat om de kou.

Beide katten pasten zich goed aan het koude weer aan, en ontwikkelden een lange, dikke vacht en brede, getufte poten waarmee ze over sneeuw konden lopen.

Ze werden ook allebei populair bij de plaatselijke boeren vanwege hun vermogen op muizen, ratten en ander ongedierte te jagen. Een andere overeenkomst is dat ze allebei een mysterieuze oorsprong hebben, met veel mythologie over hoe ze in hun thuislanden terechtkwamen.

Opmerkelijk is echter dat de Maine Coon een hoge vlucht heeft genomen in populariteit, terwijl de Noorse Boskat een matig populair ras is. Dit zou gedeeltelijk kunnen komen doordat de Noorse Boskat bijna uitstierf tijdens de Tweede Wereldoorlog, en er inspanningen moesten worden gedaan om het ras terug te brengen van de rand van de afgrond.

Voor meer informatie over de oorsprong van de Maine Coon kat, lees mijn artikel ‘Waar zijn Maine Coons ontstaan?‘.

Fysieke Bouw En Uiterlijk

Zowel de Maine Coon als de Noorse Boskat zijn grote, zwaargebouwde en goed gespierde katten met een lange, dikke vacht.

De Maine Coon is echter gemiddeld groter, en de Noorse Boskat heeft duidelijk langere achterpoten.

Kleuren

Zowel Maine Coons als Noorse Boskatten komen voor in elke variëteit van kleuren en patronen die katten kennen, behalve colorpoint, en ook in een paar nieuw ontwikkelde of zeldzame kleuren en patronen.

Persoonlijkheid

De Maine Coon persoonlijkheid blijft kittenachtig gedurende hun hele leven.

Deze zachtaardige reuzen zijn geduldig en lief, maar ook ongelooflijk speels en actief.

Ze houden van allerlei speelgoed om hun geest te stimuleren en kunnen verveeld en destructief worden als niet aan deze behoeften wordt voldaan. Dit zijn mijn top 5 favoriete Maine Coon kattenspeeltjes.

De Noorse Boskat Persoonlijkheid is een beetje meer gereserveerd, evenals minder speels dan de Maine Coon.

Noorse Boskatten houden van hun baasjes, maar zijn niet zo van het knuffelen, tenzij het op hun voorwaarden is. Ze kunnen ook verlegen en gereserveerd zijn bij vreemden.

Verder, terwijl de Noorse Boskat houdt van klimmen en soms spelen, zijn ze veel minder actief dan de Maine Coon, en besteden meer tijd aan luieren en slapen.

Sociabiliteit

Maine Coons zijn zeer sociale wezens die graag bij hun baasjes in de buurt zijn.

Hoewel ze er niet om bekend staan onder de voet gelopen te worden of overdreven aanhankelijk te zijn, volgen ze hun baasjes graag van kamer naar kamer. Dit is waarom Maine Coons hun eigenaars volgen.

Deze katten kunnen er niet tegen om te lang alleen gelaten te worden, en veel eigenaren moeten hen een metgezel bezorgen om eenzaamheid te voorkomen.

De Maine Coon is een van de liefste, meest aanhankelijke katten die er zijn.

Hoewel ze het liefst op hun voorwaarden knuffelen, zitten ze graag bij hun baasje op schoot, en brengen ze het grootste deel van hun tijd het liefst door in de buurt van mensen.

De Noorse Boskat, aan de andere kant, is veel gereserveerder en onafhankelijker. Ze vinden het leuk om af en toe geaaid te worden, en soms springen ze op schoot om te knuffelen, maar ze brengen het grootste deel van hun tijd door met verkennen en slapen in hun eentje.

Dit ras toont een zachtere kant aan zijn eigenaars, maar staat erom bekend afstandelijk en verlegen te zijn in de buurt van vreemden.

Territoriaal

Maine Coons kunnen soms territoriaal zijn, maar dat is alleen als ze het gevoel hebben dat hun ruimte wordt binnengedrongen.

Over het algemeen hebben deze katten wat ruimte voor zichzelf nodig, maar ze zullen er niet agressief over zijn. In feite zijn deze katten een van de beste katten in het delen van ruimte en kunnen ze het vaak goed vinden met andere katten of zelfs honden.

Ontdek waarom Maine Coon katten het zo goed kunnen vinden met honden, in mijn artikel ‘Zijn Maine Coon katten goed met Honden?‘.

Noorse Boskatten zijn territorialer en onafhankelijker. Dit specifieke kattenras zal minder goed reageren op een nieuw huisdier.

Als u er echter voor zorgt dat uw kat voldoende persoonlijke ruimte heeft, zal hij zich waarschijnlijk veiliger voelen in zijn omgeving, en zal hij zich daarom minder snel territoriaal en agressief gedragen.

Loyaliteit

Maine Coons zijn zeer loyale katten.

Ze hechten zich heel gemakkelijk aan hun baasjes en zullen er alles aan doen om bij hen te blijven. Deze katten zijn zo loyaal, dat ze zelfs je volgen van kamer naar kamer!

Noorse Boskatten kunnen net zo trouw zijn als Maine Coons, maar ze zijn moeilijker voor je te winnen.

Deze onafhankelijke katten hebben ruimte nodig om hun eigen beslissingen te nemen, en ze houden er niet van om opgepakt te worden of om mee te rommelen als ze niet in de stemming zijn.

Het vergt tijd, vertrouwen en geduld om de loyaliteit van een Noorse Boskat te winnen.

Intelligentie

Maine Coons en Noorse Boskatten zijn beide ongelooflijk intelligente katten die beschikken over een uitstekend probleemoplossend vermogen.

De minder actieve Noorse Boskat zal minder snel in de problemen komen, terwijl de nieuwsgierige en actieve Maine Coon eerder geneigd is zijn intelligentie te gebruiken om kattenkwaad uit te halen.

Stem

Maine Coons zijn beroemd om hun ongewone stemmen. Deze katten miauwen niet; in plaats daarvan tsjirpen of trillen ze om met hun baasjes te communiceren.

Deze katten staan er ook om bekend nogal spraakzaam te zijn, en sommigen kunnen een beetje luidruchtig zijn.

Bekijk de video hieronder, om onze Maine Coon kater ‘Pippin’ te horen babbelen:

Maine Coon kat aan het praten

De Noorse Boskat heeft ook een unieke stem die vaak wordt aangeduid als “vogelachtig,” maar deze katten zijn zeer zacht sprekend, alleen miauwend om een behoefte kenbaar te maken, zoals voedsel.

Klimmen

Maine Coons en Noorse Boskatten zijn beide berucht om hun liefde voor klimmen.

Beide katten hebben grote, stevige kattenbomen nodig om in te klimmen, en het installeren van kattenplanken is ook een goed idee.

Dit zijn de beste extra-grote krabpalen omdat ze ideaal zijn voor het extra gewicht en de omvang van de Maine Coon en Noorse Boskatten. Deze katten beseffen niet hoe sterk ze zijn, dus hebben ook kattentorens nodig die steviger zijn en lang meegaan.

Noorse Boskatten staan erom bekend dat ze wat avontuurlijker zijn als het op klimmen aankomt, en ze zijn ook beter in het terug naar beneden klimmen dan Maine Coons. Toch kun je van beide rassen verwachten dat ze zo hoog klimmen als ze maar kunnen!

Levensduur

De gemiddelde levensduur van de Maine Coon ligt tussen de 12 en 15 jaar, terwijl de Noorse Boskat naar verwachting tussen de 14 en 16 jaar oud wordt.

Als u graag de levensduur van uw dierbare Maine Coon kat wilt verlengen, zorg dan dat u mijn artikel ‘Maine Coon Levensduurvoor meer informatie.

Gezondheid

Zowel Maine Coons als Noorse Boskatten worden beschouwd als stevige, gezonde rassen. Toch kunnen ze aan een paar verschillende aandoeningen lijden.

Beide rassen zijn vatbaar voor hypertrofische cardiomyopathie en polycysteuze nierziekte.

De Maine Coon is ook gevoelig voor spinale musculaire atrofie en heupdysplasie.

Ondertussen hebben Noorse Boskatten meer kans om netvliesdysplasie en Glycogeen Opslagziekte IV te ontwikkelen (bronnen 1,2,3).

Zijn Maine Coons verwant aan Noorse Boskatten?

Maine Coons zijn niet verwant aan Noorse Boskatten, maar beide katten hebben een duistere oorsprong.

In feite is een populaire theorie voor beide katten dat ze afstammen van katten die door Vikingen zijn meegebracht, dus er is een verre mogelijkheid dat ze verre voorouders zijn!

Noorse Boskat Vs Normale Kat

De Noorse Boskat is groter en gespierder dan de gemiddelde huiskat.

Hun achterpoten zijn langer dan hun voorpoten, zodat hun rug hoger is dan hun schouders, wat niet gebruikelijk is bij ‘normale katten’. Deze katten hebben ook minder verzorging nodig dan andere langharige katten, en hoeven maar ongeveer één keer per week geborsteld te worden.

De Noorse Boskat is ook schuwer, gereserveerder, en onafhankelijker dan de gemiddelde kat. Ze zijn zachtaardig en hebben een ongewoon, vogelachtig getjilp in plaats van een miauw. Verder heeft de Noorse Boskat een ongewone liefde voor water.

Tenslotte zijn ze intelligenter en beter in klimmen dan de meeste gewone katten.

Maine Coon Vs gewone kat

De Maine Coon kat is de grootste gedomesticeerde kat ter wereld, dus ze zijn gemiddeld veel, veel groter dan de gemiddelde huiskat. Ze zijn ook ongelooflijk zachtaardig, speels, actief, en intelligent.

Maine Coons maken ook tsjirpen of trillen in plaats van miauwen.

Tenslotte hebben deze katten ook een vreemde liefde voor water die uniek is voor het ras.

Grootste Maine Coon Kat Vs Grootste Noorse Boskat

De grootste Maine Coon ter wereld is een kat genaamd Ludo uit Wakefield, Engeland. Hij meet een totale lengte van iets meer dan 3 voet en 10 inches, en weegt 34 pond!

Ondertussen, de grootste geregistreerde Noorse Boskatten zijn slechts ongeveer 20 pond (bronnen 1,2).

Belangrijkste Verschil Tussen Maine Coon, Noorse Boskat, en Siberische

De Maine Coon, Noorse Boskat, en de Siberische worden vaak met elkaar verward.

Een belangrijk verschil om u te helpen deze katten van elkaar te onderscheiden is te kijken naar hun achterpoten. Zowel de Maine Coon als de Siberische Kat hebben kortere achterpoten dan voorpoten, terwijl de Noorse Boskat langere achterpoten heeft dan voorpoten.

Siberische katten hebben een dubbelgelaagde vacht, wat anders is dan de vacht van de Maine Coon, die varieert in lengte rond het lichaam.

Deze katten verschillen ook in temperament.

De Siberische is zeer actief, terwijl de Maine Coon en de Noorse Boskat milder zijn.

Tenslotte is de Maine Coon veel groter dan zowel de Siberische katten als de Noorse Boskatten.

Conclusie

Zowel Maine Coons als Noorse Boskatten zijn vrij groot, maar is een Maine Coon groter dan een Noorse Boskat?

Hoewel groter dan gemiddelde Noorse Boskatten groter kunnen zijn dan kleiner dan gemiddelde Maine Coons, is de Maine Coon het grotere ras van de twee.

Deze katten hebben echter veel andere overeenkomsten, zoals hun lange, dikke vacht, grote poten, en getufte oren.

Hoewel de Maine Coon en de Noorse Boskat op het eerste gezicht op elkaar lijken, heeft de Maine Coon een meer vierkante snuit, terwijl de Noorse Boskat langere achterpoten heeft.

Gerelateerde vragen

Noorse Boskat Maine Coon Mix

Het is mogelijk om een kat te hebben die een mix is van een Noorse Boskat en een Maine Coon. Deze mixen zijn waarschijnlijk speels en hebben een dikke, lange vacht.

Katten Gelijkend Op Maine Coons

Een kat die qua uiterlijk op de Maine Coon lijkt is de Siberische kat, terwijl een kat die qua persoonlijkheid en temperament op de Abessijn lijkt de Abessijn is.

Plaats een reactie