Interessante Maine Coon Tanden Feiten

Hoe bizar het ook mag klinken, Maine Coon eigenaren moeten de tanden van hun kat regelmatig poetsen, om te voorkomen dat hun kat tandbederf of parodontale aandoeningen ontwikkelt.

Lees verder om enkele andere Maine Coon gebitsfeiten te ontdekken.

Eigenaren moeten de Maine Coon tanden dagelijks poetsen, of 2-4 keer per week met een tandenborstel die speciaal ontworpen is voor gebruik bij katten. Regelmatig poetsen voorkomt tandbederf en parodontale aandoeningen, die pijnlijk zijn voor zowel uw Maine Coon, als uw portemonnee. Een goede mondhygiëne is in verband gebracht met de algehele gezondheid en het welzijn van de kat.

Hoewel het verzorgen van de mondhygiëne van uw Maine Coon misschien niet uw eerste overweging was bij het verzorgen, is de mondhygiëne van uw Maine Coon van het grootste belang.

Het niet reinigen van Maine Coon tanden kan resulteren in zowel pijn en ongemak voor uw Coon, als dure dierenarts tandarts rekeningen.

Maine Coon tanden
Maine Coon Tanden

Maine Coon Tanden

Maine Coon kittens worden eigenlijk niet geboren met tanden, net zoals mensenbaby’s dat niet worden.

Volgens de ASPCA, zullen de tanden van een Maine Coon kitten beginnen te verschijnen als hij 3 weken oud is.

Hun permanente tanden beginnen te groeien wanneer een kitten 3-4 maanden oud is, te beginnen met de middelste snijtanden rond de 14 weken, dan de tweede en derde snijtanden tussen 15-16 weken (bron 1).

Maine Coon
Tanden Tijdlijn
Beschrijving
Pasgeboren Kittens worden niet geboren
met tanden
3 Weken De melktanden beginnen te
verschijnen. Ze zijn
kleiner dan permanent
tanden, met spitse punten
6 Weken Kittens hebben 26
melktanden
3-4 Maanden Volwassen blijvend gebit
beginnen te groeien. Zij zijn
breder dan de kittens
melktanden en hebben
platte randen
4-5 Maanden Kitten melktanden wisselen
6 Maanden Kat heeft 30 permanente
tanden
Maine Coon Kitten Tanden Tijdlijn

Hoeveel tanden hebben Maine Coons?

U kunt verwachten dat uw Maine Coon kitten 26 melktanden heeft, en een oudere Maine Coon 30 permanente volwassen tanden.

Dit maakt het Maine Coon ras vrij gelijkaardig aan mensen, aangezien menselijke baby’s 20 melktanden hebben, en 32 permanente volwassen tanden!

Volwassen Maine Coon tanden bestaan uit verschillende soorten tanden, elk met zijn eigen unieke doel en gebruik.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de soorten tanden die katten hebben, en hun respectievelijke functies:

Tand
Type
Qty Waar Functie
Klein
Snijtanden
12 Kleinere tanden tussen
hoektanden op de bovenste
en onderkaak. Katten
hebben zes snijtanden in de
onderkaak, en zes in
de bovenkaak
Snijtanden helpen om katten
tongen in hun mond te houden.
Ze stellen katten ook in staat om
voedsel te pakken
Hoektanden
(vaak genoemd
Maine Coon
Fangs’).
4 2 aan de onderkant, en 2
hoektanden aan de bovenkant
Scherpe hoektanden helpen
katten doden en versnipperen hun
prooi
Premolaren 10 3 Premolaren op elk
zijde van de bovenkaak
en 2 premolaren aan
elke kant van de onderste
kaak
Scherp geplaatste premolaren
worden door uw kat gebruikt voor
het scheren van hun prooi, in
kleine eetbare brokken
Molaren 4 Katten hebben één bovenste
en onderkies op
elke kant
Scherpkantige kiezen zijn
door uw kat gebruikt voor
het scheren van hun prooi, in
kleine eetbare brokken
Maine Coon Kattentanden Typen

Het tandvlees en de tanden van een kat zitten aan elkaar vast door parodontale ligamenten die de tanden van de kat op hun plaats houden, samen met hun gingiva (tandvlees), en hun alveolair bot (bekend als de tandholte) (bron 1).

Maine Coon gebitsverzorging

Het stond misschien niet bovenaan uw prioriteitenlijstje toen u uw Maine Coon kitten voor het eerst mee naar huis nam.

Het is echter ongelooflijk belangrijk dat eigenaren hun Maine Coon tanden elke dag poetsen, of op zijn minst 2-4 keer per week.

Poetsen is ongelooflijk belangrijk omdat het helpt om de opbouw van tandsteen en tandplak op de tanden van een kat te beperken, wat tandbederf en parodontale aandoeningen veroorzaakt.

Gebitsaandoeningen zoals deze zijn onaangenaam voor uw kat en kunnen leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen als ze niet snel door een dierenarts worden behandeld.

Het oplossen van de oorzaak (geen woordspeling bedoeld!) is ook nodig om de noodzaak van dure dierenartsrekeningen, zoals Maine Coon tandverwijdering, of tandheelkundige werk te elimineren.

Als u nog steeds niet zeker weet of het poetsen van de tanden van uw kat echt nodig is, kijk dan eens naar deze verontrustende statistiek over de gezondheid van het kattengebit:

Wist u dat?

8 van de 10 katten problemen ontwikkelen met hun tanden en tandvlees

Hoe poets je de tanden van een kat?

Uw Maine Coon kan zijn tanden niet zelf poetsen, dus moet de eigenaar ingrijpen, om hem te helpen.

Als u zich zorgen maakt over het tandenpoetsen van uw kat, volg dan gewoon ons eenvoudige 11-stappen proces voor het tandenpoetsen van uw kat (klik hier om naar de stap voor stap gids te gaan).

Om succesvol te zijn bij het tandenpoetsen van uw kat, moet u ervoor zorgen dat u voorbereid aan het proces begint. U kunt dit doen door de volgende aanbevolen artikelen van te voren aan te schaffen bij Amazon:

BELANGRIJKE OPMERKING

Probeer nooit de tanden van uw kat te poetsen met een tandenborstel die voor mensen is ontworpen, omdat de kaak van uw kat veel kleiner is, en een borstel nodig heeft die is afgestemd op de vorm van hun mond.

De borstelharen van een menselijke tandenborstel zijn ook te dik.

Kattentandenborstels hebben fijne borstelharen en zijn heel zacht voor de tanden van de kat.

11 Stappen voor het poetsen van de tanden van uw kat

Onze stap-voor-stap gids voor het tandenpoetsen van katten bevat 11 eenvoudige stappen.

Dit proces is geen race, dus neem de tijd en wees te allen tijde uiterst positief en bemoedigend naar uw kat.

Dit moet een plezierige ervaring zijn tussen kat en baasje, dus probeer niet gestrest te raken, want ze zullen deze emotie aanvoelen en minder geneigd zijn hun tanden te laten poetsen.

1. Begin jong

Om de kans op succes te vergroten, introduceer je het concept van tandenpoetsen aan je Maine Coon als ze nog een kitten zijn. Oudere katten zullen het tandenpoetsen minder snel accepteren.

2. Doe het langzaam

Het is van cruciaal belang dat u het proces van het tandenpoetsen van een kat langzaam volgt.

Dwing een kat nooit om zijn tanden te laten poetsen, want dit creëert een negatieve associatie tussen de tandenborstel, de eigenaar en de kat.

Je kat dwingen om zijn tanden te laten poetsen zal hem ook bang maken, waardoor het een strijd wordt die je kat (en jou!) veel stress bezorgt.

3. Knuffeltijd

Moedig je Maine Coon aan om te komen voor een knuffel, en geef ze een goede aai. Als ze rustig zijn, geef ze dan een traktatie als beloning.

Aai dan zachtjes rond hun mond en kaaklijn, voordat je voorzichtig probeert hun mond te openen. Uw Maine Coon zal dit in het begin misschien niet leuk vinden, dus blijf het elke dag proberen totdat ze u in hun mond laten kijken.

Beloon je kat altijd als ze je hun mond laten aanraken.

4. Laat ze likken!

Veel katten houden van de smaak van boter, dus smeer een beetje op het uiteinde van je vinger en laat je kat het eraf likken.

Probeer dit een paar keer, voordat je overgaat op het stoppen van je vinger in hun mond, om de boter op hun tandvlees te vegen.

Het doel van deze methode is om uw Maine Coon kitten op zijn gemak te stellen met het feit dat u uw vinger in hun mond stopt.

Nogmaals, het is geen race en het kan vele pogingen van eigenaren vergen voordat het kitten de vinger van hun eigenaar in hun mond accepteert!

5. Introduceer de vingertandenborstel

Het doel van deze fase is simpelweg om de tandenborstel aan uw kat te introduceren.

Laat ze naar hartelust aan de tandenborstel snuffelen, kloppen en kauwen.

Zeg ze niets, laat ze gewoon de borstel ruiken en ‘hun ding doen’.

6. Vingertandenborstel

Wanneer uw kat zich op zijn gemak voelt bij het spelen met de vingertandenborstel en u uw vinger in zijn mond laat stoppen, introduceert u de vingertandenborstel opnieuw.

Het enige verschil deze keer is dat de vingertandenborstel op je vinger zit, en er een laagje boter overheen zit.

Vervolgens stop je de vingertandenborstel langzaam en voorzichtig in de mond van je kitten, en poets je zachtjes een van hun tanden.

In het begin zal uw kat waarschijnlijk maar één tandje laten poetsen, en zich dan terugtrekken. Dit is helemaal prima, dus raak niet in paniek en dwing uw kat niet om al zijn tanden te laten poetsen.

Probeer in de loop van de komende dagen en weken het aantal tanden dat uw Maine Coon door u laat poetsen te vergroten.

Elke keer dat ze hun tanden laten poetsen, prijs ze voor hun goede gedrag en beloon ze met een traktatie. Dit bevordert een positieve band tussen de tandenborstel en uw Maine Coon.

Dit stadium is geen race, dus overhaast het nooit. In plaats daarvan moeten baasjes kalm blijven, volhardend zijn, en hun katten prijzen wanneer kleine stapjes worden bereikt.

Wees consequent met tandenpoetsen, zodat het een geaccepteerd proces wordt in het leven van je kat.

7. Kattentandpasta

Zodra uw kat het goed vindt dat u zijn tandvlees poetst met de vingertandenborstel, vervangt u de boter op de borstel voor speciaal samengestelde kattentandpasta.

Laat je kat eerst een beetje van de tandpasta likken, voordat je het op de borstel aanbrengt. Als uw kat het lekker vindt, zal hij u zijn tanden laten poetsen. Zo niet, dan moet u misschien een andere smaak of een ander merk tandpasta proberen.

8. Introduceer de Kattentandenborstel

Als uw kat de vingertandenborstel eenmaal heeft geaccepteerd, hebben baasjes de keuze of ze willen overstappen op een normale kattentandenborstel, of niet.

Eigenaars die wensen over te stappen op de kattentandenborstel moeten de tandenborstel langzaam aan hun kat introduceren zoals ze dat ook met de vingertandenborstel hebben gedaan.

Wanneer uw kat kalm en rustig lijkt, begin dan voorzichtig de tanden van uw kat te poetsen met de tandenborstel en tandpasta.

9. Beloon

Hoewel het misschien het doel voorbij schiet, beloon uw kat altijd aan het eind van het tandenpoetsen. De Maine Coon is zeer trainbaar, en zal dus goed reageren als hij beloond wordt voor het tandenpoetsen.

10. Zorg voor een routine

Eigenaren moeten een vaste routine aanhouden voor het poetsen van de Maine Coon tanden, om succes te blijven boeken met dit verzorgingsritueel.

11. Voortdurende Tandhygiëne

Als aanvulling op het poetsen van uw Maine Coons tanden, overweeg dan de aanschaf van een catnip tandenborstel speeltje.

Katten vinden het heerlijk om hiermee te spelen, en baasjes zijn er ook dol op, omdat een kat kan kauwen en zijn tanden kan poetsen, terwijl hij ook nog plezier heeft.

Schattige video van Maine Coon die zijn tanden poetst

Kijk eens op Youtube, naar de schattige video van een Maine Coon kitten dat zijn tanden poetst!

Kat die het haat als zijn tanden gepoetst worden

Niet alle katten houden ervan om hun tanden te laten poetsen, zoals de kat in de video hierboven.

Dit komt simpelweg omdat alle katten uniek zijn, met hun eigen persoonlijkheidskenmerken en gedragingen.

Als je de bovenstaande stappen hebt gevolgd, maar nog steeds merkt dat je Maine Coon er niet van houdt dat zijn tanden worden gepoetst, overweeg dan het gebruik van een van de volgende tandheelkundige producten voor katten:

  • Kattentraktaties: Bedekt met een speciale textuur die het gebit van uw kat zachtjes reinigt. Helpt de opbouw van tandsteen op de tanden van de kat te verminderen.
  • Kat gebitsreinigingsdoekjes: Deze bevochtigde zachte doekjes kunnen over het gebit van uw kat worden geveegd, om de opbouw van tandplak te verminderen.
  • Katten Mondhygiëne Gel: Eigenaren kunnen een kleine hoeveelheid op hun vingers doen, en daarmee de tanden van hun kat afvegen.
  • Veterinair goedgekeurde tandvoeding: Veterinair goedgekeurd voer is zo gevormd dat het de beweging van de kaak en het knarsen stimuleert.
  • Kattenkauwsticks: Deze bevatten vaak catnip, en moedigen een kat aan om te kauwen. De beweging van het kauwen is geweldig om de opbouw van tandplak op de buitenkant van de tanden van een kat te helpen verwijderen.
  • Kattenspeelgoed: Sommige kattenspeeltjes zijn ontworpen om een kat aan te moedigen te kauwen. De schurende textuur van dergelijke speeltjes helpt bij het reinigen van hun tanden.

Maine Coon gebitsproblemen

Net als mensen kunnen ook katten ongewenste en pijnlijke problemen met hun gebit krijgen.

Hoewel het regelmatig poetsen van het gebit van uw Maine Coon de gebitsproblemen misschien niet in hun geheel wegneemt, zal het de kans verkleinen dat uw Maine Coon last krijgt van de Maine Coon gebitsproblemen.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de veel voorkomende Maine Coon gebitsproblemen, geassocieerd met dit specifieke kattenras:

Tanden
Probleem
Beschrijving Symptoom
Tand
Resorptie
De botstructuur
van de tanden van katten begint
af te breken.
1) De eerste tekenen verschijnen
op het punt waar de
tand het tandvlees ontmoet.
Dit gebied ziet er
rozig
2) Tandverlies
3) Pijnlijk
4) De kat is gestopt met eten
5) Kwijlen
Stomatitis Wijdverspreide orale
ontsteking voorbij
gingivitis en
parodontitis. Het kan
uitbreiden tot in de kat
submucosale weefsels
(bron 1)
1) Persistent
ontsteking en
ulceratie van orale
mucosa.
2) kletsen
3) Kwijlen
4) Orale ongemakken
5) het laten vallen van voedsel
6) Overmatig kwijlen
Parodontale
Ziekte
Bacteriën, ook bekend als
“plaque” bouwt op,
en rond de kat’s
tanden waardoor
ontsteking van het gebit van een kat
ondersteuning van tanden en tandvlees
structuren
1) Pijn in de mond
2) Botinfectie
3) Tandverlies
4) Abcessen
Maine Coon gebitsproblemen

Laten we deze Maine Coon gebitsproblemen eens nader bekijken, om een beter begrip van de problemen te krijgen:

1. Resorptie van tanden

Resorptie van tanden is het afbreken van de tandstructuur van een kat, van binnenuit.

Dit wordt beschouwd als de meest voorkomende oorzaak van tandverlies bij katten, en treft tussen de 30-70% van de kattenpopulatie.

Het is niet bekend wat de oorzaak van deze ziekte is, maar eigenaren moeten alert zijn op de belangrijkste symptomen, omdat de resorptie van de tanden zich naarmate de ziekte zich ontwikkelt uitbreidt naar andere delen van de tand.

Als u merkt dat uw kat is gestopt met eten of kwijlt, kan dit komen doordat hij pijn in de mond heeft.

Een ander teken van ongemak bij de kat is wanneer de kat herhaaldelijk zijn kop draait tijdens het eten, wat wordt gedaan om voedsel weg te halen van tanden die pijn kunnen doen.

Ask uw dierenarts om naar uw Maine Coon gebit te kijken als u vermoedt dat er een probleem is.

Als de dierenarts “een rozige afwijking in de tand op de lijn waar de tand het tandvlees raakt” opmerkt, kan uw kat tandresorptie hebben (bron 1).

Helaas is er ernstige schade aan de tanden opgetreden zodra dit symptoom is vastgesteld.

2. Stomatitis

Feline stomatitis is een veel voorkomende aandoening bij Maine Coon katten en kan zowel katers als poezen van elke leeftijd treffen.

Het wordt gekenmerkt door een pijnlijke ontsteking van het tandvlees en de mond van de kat en veroorzaakt het ontstaan van zweren in de bek van de kat.

Katten met stomatitis stoppen vaak met eten omdat het te pijnlijk voor hen is om hun mond te openen. Het kan ook zijn dat u merkt dat uw kat wel probeert te eten, maar gilt en zijn eten laat vallen.

Andere tekenen die kunnen wijzen op een probleem zijn slechte adem, pootstappen in hun gezicht of mond, rommelige vacht en onverklaarbaar gewichtsverlies.

Volgens ‘Vet Street’ kan de behandeling van feline stomatitis lang duren en wordt het veroorzaakt door bepaalde virussen, sommige ontstekingsaandoeningen, en gebitsaandoeningen d.w.z. parodontale aandoeningen.

3. Parodontale Ziekte

Parodontitis komt veel voor bij katten, en wordt ook wel “tandvleesontsteking” genoemd. Er is sprake van een ontsteking van het parodontium (het weefsel rond de tanden en kiezen).

Symptomen mogen niet worden genegeerd, omdat een kat hartklep- en nieraandoeningen kan ontwikkelen wanneer mondbacteriën via ziek mondweefsel in hun bloedbaan terechtkomen.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de stadia van parodontale aandoeningen:

Stadium Naam
Stadium 1 Halitosis
Stadium 1 Gingivitis
Stadium 2 Parodontitis
Stadia van parodontitis

Halitosis

Halitose wordt vaak veroorzaakt wanneer etensresten vast komen te zitten tussen de tanden en het tandvlees van de kat.

Als deze voedselresten in contact komen met de bacteriën in de bek van de kat, beginnen ze te rotten en verspreiden ze een onaangename geur.

Men zegt dat katten halitose hebben wanneer hun adem echt slecht begint te ruiken. Als u merkt dat de adem van uw kat is gaan stinken, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Zij zullen uw kat behandelen door het gebit te reinigen en u advies geven over hoe u het gebit van uw kat in de toekomst schoon en gezond kunt houden.

Halitose kan de band tussen eigenaar en huisdier schaden, want niemand wil een kat met een slechte adem knuffelen.

Vroegtijdig ingrijpen wordt aanbevolen, omdat dit stadium van parodontitis omkeerbaar is, als eigenaren snel ingrijpen voordat het zich ontwikkelt tot parodontitis.

Gingivitis

Tandplak is een kleverige, met bacteriën gevulde laag die op het oppervlak van een tand zit. Men denkt dat dit de belangrijkste reden is waarom tandvleesontsteking optreedt.

Het immuunsysteem van de kat zal gifstoffen vrijgeven in een poging de opgebouwde tandplak aan te vallen, en het is deze lichamelijke reactie die ervoor zorgt dat het tandvlees van uw kat ontstoken raakt.

Dit stadium van parodontale aandoeningen zou 80% van de katten ouder dan 3 jaar treffen.

Gelukkig is dit stadium van parodontitis omkeerbaar, mits het gebit van de kat zo snel mogelijk professioneel wordt gereinigd.

Eigenaren zijn dan verplicht een strikte thuiszorgroutine te volgen, om het gebit van hun kat gezond te houden (bron 1).

Eigenaren moeten tekenen van gingivitis niet negeren, aangezien de toestand van een onbehandelde kat zal verergeren tot parodontitis en mogelijk tandverlies.

Parodontitis

Als de gingivitis van een kat niet wordt behandeld, gaat de ziekte over in het tweede stadium, ook wel parodontitis of parodontitis genoemd.

Dit is het stadium waarin zowel het benige als het zachte weefsel in de mond van de kat wordt aangetast, wat leidt tot beschadiging van de tandvleesbanden, botverlies en/of terugtrekkend tandvlees.

Het is belangrijk dat eigenaars professionele hulp van een dierenarts inroepen als hun kat een tandvleesaandoening heeft ontwikkeld, omdat de tandplak die zich in het tandvlees van de kat heeft opgehoopt, een wisselwerking aangaat met de mineralen en het speeksel in de mond van de kat, waardoor tandsteen wordt gevormd.

Deze tandsteen irriteert het tandvlees van uw kat en moet mechanisch worden verwijderd.

Als een kat eenmaal parodontitis heeft, is dit stadium van parodontale aandoening niet meer omkeerbaar. Het enige wat dierenartsen kunnen doen, is de schade beperken.

Hoe herken je gebitsproblemen bij de kat

Katten zijn meesters in het verbergen van hun gebitspijn, en kunnen je zeker niet vertellen als er iets mis is!

Let op de volgende belangrijke tekenen, die erop kunnen wijzen dat uw kat gebitsproblemen heeft:

  • Kop kantelen om aan één kant te eten
  • Herhaaldelijk laten vallen van kattenvoer
  • Kleine gilletjes van ongemak bij het eten van voedsel

Maine Coon tandverlies

Een van de belangrijkste redenen voor tandverlies bij de Maine Coon is tandresorptie, waarbij de tandstructuur van binnenuit begint af te breken.

Naar schatting 30-70% van de katten vertoont tekenen van tandresorptie (bron 1).

Eigenaren moeten de tanden van hun kat poetsen om voedselresten die op of tussen de tanden van een kat zijn achtergebleven te verwijderen, meteen vanaf het begin.

Dit is belangrijk omdat het helpt de kans te beperken dat hun kat een pijnlijke en dure gebitsaandoening behandeling moet ondergaan.

Poetsen is belangrijk omdat het verlies van Maine Coon tanden kan voorkomen.

Als uw kat een tand moet laten trekken, zal uw dierenarts adviseren uw kat onder algehele narcose te brengen.

Uw kat kan zich na deze ingreep gevoelig voelen in de mond en moeite hebben met eten. Help ze door ze nat kattenvoer te geven dat zacht en papperig is in hun mond.

Nat voedsel zal ook helpen om ze gehydrateerd te houden.

Uw kat zou zich binnen een paar dagen beter moeten voelen, zo niet, neem dan contact op met uw dierenarts.

Kan een kat leven zonder tanden?

Men denkt dat katten zich goed aanpassen aan het verwijderen van een of meer van hun tanden, omdat ze nog steeds in staat zijn om nat voedsel te eten.

Hoewel droogvoer een grotere uitdaging kan zijn, slagen sommige katten bij wie de tanden zijn verwijderd er toch in om dit te eten.

De belangrijke factor in de tandheelkundige gezondheid van katten om te onthouden is dat het hebben van een mond zonder pijn belangrijker is dan een mond vol kattentanden.

Katten zonder tanden kunnen een lang en gelukkig leven hebben.

Hoeveel kost het om een kattentand te laten verwijderen?

Er is geen eenduidige prijs voor het laten verwijderen van een kattentand, omdat de conditie van het gebit van uw Maine Coons bepalend is voor de tandartskosten van de dierenarts.

In plaats van in dit stadium te komen, onthoud dat voorkomen beter is dan genezen.

Daarom moeten Maine Coon eigenaren er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun dierbare Coon een goede mondhygiëne heeft, door een speciaal ontworpen tandenborstel te gebruiken om de tanden van hun kat dagelijks te poetsen.

Eigenaren moeten ook potentiële gebitsproblemen bij hun katten beperken, door ze alleen droogvoer van hoge kwaliteit te geven. Regelmatige controle van het gebit door een dierenarts is ook aan te raden.

Is droogvoer goed voor het gebit van de kat?

Het dieet van een Maine Coon is bepalend voor de gezondheid van zijn gebit.

Geef uw Maine Coon kat daarom altijd droogvoer van hoge kwaliteit, dat is ontworpen om het bewegen van de kaken en het knarsen te stimuleren.

Klik hier om mijn favoriete droogvoer voor Maine Coons te bekijken.

Het droogvoer dat je koopt moet veel eiwitten bevatten, en weinig koolhydraten. Ook granen moeten tot een minimum beperkt worden.

Natvoer moet tot een minimum beperkt worden, idealiter slechts 2-3 porties per week, omdat het vocht schadelijk kan zijn voor de tanden van de Maine Coon.

Rauw Voedsel Dieet

Probeer bij het voeren van je Maine Coon hun dieet zo dicht mogelijk te benaderen van wat ze gegeten zouden hebben als ze in het wild hadden geleefd.

Dit is belangrijk omdat Maine Coon katten obligate carnivoren zijn die voedingsstoffen uit dierlijk voedsel opnemen.

Daarom, als je ze rauw vlees kunt geven om op te kauwen, van tijd tot tijd, zal je Maine Coon je grootste fan zijn!

Onze kat eet ook graag vis, wat een geweldige bron is van Omega voedingsstoffen, en goed is voor de mondhygiëne van uw kat.

Maine Coon tandenknarsen

Veel katten knarsen met hun tanden, maar dit maakt het niet acceptabel, of ‘normaal’ gedrag.

Katten knarsen vaak met hun tanden vanwege onderliggende medische problemen die ofwel binnen, ofwel buiten hun mond aanwezig zijn.

Een kat kan bijvoorbeeld tandenknarsen als zijn tanden niet goed op elkaar staan, of als hij een ernstige spijsverteringsstoornis heeft.

Als u merkt dat uw Maine Coon tandenknarst, vraag dan een dierenarts om het gebit zo snel mogelijk te laten controleren.

Andere Maine Coon tanden vragen

Hartelijk dank aan al mijn lezers voor de positieve reacties op dit artikel. Uw aanvullende vragen over Maine Coon tanden waren zowel interessant om te lezen, als veelomvattend!

Ik heb mijn antwoorden op jullie vragen hieronder samengevat, in de hoop dat dit andere Maine Coon kattenliefhebbers ook zal helpen.

1. Wanneer verliezen Maine Coon kittens hun melktanden?

Kittens verliezen hun melktanden tussen de 4-5 maanden oud.

2. Hebben Katten Molaren?

Ja, die hebben ze.

Ze hebben 4 kiezen achteraan in hun mond.

Deze kiezen zijn niet plat, dus gebruiken ze hun kiezen om hun voedsel in stukken te snijden, in plaats van het te pletten zoals mensen doen.

3. Kan ik de tand van mijn kat eruit trekken?

Trek alstublieft de tanden van uw kat niet uit!

Als je denkt dat je Maine Coon problemen heeft met zijn gebit, laat dan een getrainde dierenarts naar zijn gebit kijken.

4. Is het normaal dat katten hun tanden verliezen?

Resorptie van tanden komt bij tussen de 30-70% van de katten voor en is de grootste oorzaak van tandverlies bij Maine Coons.

Voorkomen is beter dan genezen, dus denk eraan om uw Maine Coon tanden regelmatig te poetsen.

5. Waarom ruikt de adem van mijn kat naar dode vis?

Ik ben geen dierenarts, maar de meest waarschijnlijke oorzaak van een slechte adem bij katten is een aandoening die bekend staat als halitosis.

Vraag je dierenarts om je Maine Coon tanden zo snel mogelijk te controleren.

6. Hebben Maine Coons hoektanden?

De 4 hoektanden in de bek van een kat, worden vaak “Maine Coon hoektanden” genoemd.

Je vindt er twee aan de onderkant, en twee aan de bovenkant

Conclusie

Maine Coon katten zijn vatbaar voor tandziekten als hun baasjes hen niet helpen met hun mondhygiëne.

Er is zoveel te zeggen als het gaat om Maine Coon tanden. Het belangrijkste uit dit artikel is echter dat u uw Maine Coons tanden MOET poetsen.

Hallo, mijn naam is Katrina Stewardson en ik heb een Maine Coon kater. Ik poets regelmatig zijn tanden, dus ik kan je alles uitleggen wat je moet weten, tot in detail.

Plaats een reactie