In welke kleuren komen Maine Coons voor?

Als een van de oudste natuurlijke kattenrassen in Amerika, blijft de Maine Coon kat een van de meest begeerde kattenrassen om te bezitten in de Verenigde Staten. Dus, in welke kleuren komen Maine Coons voor?

Met meer dan 75 verschillende vachtkleuren om uit te kiezen, hebben potentiële kopers echt een regenboog aan kleuren om uit te kiezen. Welke is uw favoriet?

Er zijn 75 verschillende Maine Coon kleuren. Maine Coons worden ingedeeld in een van beide kleurklassen waaronder effen, tabbies, tabbies met wit, schildpad, smoke, shaded, bi-color, en parti-color. De meest voorkomende Maine Coon effen kleuren zijn zwart, blauw, crème en wit.

Maine Coon kattenkleuren

In de Verenigde Staten worden Maine Coons ook wel de ‘American Longhair’ genoemd.

Deze grote katten zijn massaal populair en zijn verkrijgbaar in een regenboog van verschillende kleurschakeringen.

Volgens de Cat Fanciers Association (CFA), zijn er maar liefst 75 Maine Coon kleuren om uit te kiezen, dus potentiële kopers zijn zeker niet beperkt in opties. Integendeel, kopers worden overmatig verwend met keuze wanneer het kopen van een Maine Coon kat!

Vanwege het grote aantal kleurvarianten en patronen, hebben rasspecialisten de 75 kleurkeuzes onderverdeeld in verschillende kleurklasse groepen, die helpt om de kleurclassificaties van Maine Coon rassen te vereenvoudigen.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de 8 belangrijkste Maine Coon kleurklassen. Klik om de details te bekijken:

Maine Coon kleurklassen

Volgens de Cat Fanciers Association (CFA), is er een verdere categorie van Maine Coon kattenkleuren bekend als de “OMCCC” (Other Maine Coon Cat Colors”).

Deze categorie specificeert strikt dat Maine Coon kleuren zoals chocolade en lavendel niet zijn opgenomen binnen de officiële Maine Coon kleurenclassificaties.

Als U op zoek bent om een Maine Coon kat te kopen, kunnen lezers in de Verenigde Staten mijn artikel over CFA en TICA geregistreerde Maine Coon fokkers, per staat in de VS van belang.

Maine Coon Kleurvariaties

In welke kleuren komen Maine Coon katten dan voor? Lees verder om het uit te vinden!

Met zoveel Maine Coon kleuren en patronen om uit te kiezen, kan het kopen van een Maine Coon kat een verbijsterend proces worden. Daarom, om het leven gemakkelijker te maken voor potentiële kopers, en ras fanaten, heb ik elke kleur klasse en een korte beschrijving over hoe het te herkennen hieronder opgesomd.

1. Stevige Klasse

Solid Maine Coon katten zijn gemakkelijk te herkennen aan hun opvallende uiterlijk. In tegenstelling tot veel andere Maine Coon kleuren bestaat hun vacht uit slechts één enkele kleur van wortel tot punt, over hun hele lichaam. Hun kleur wordt niet onderbroken door patronen, patches, of strepen.

Ze zijn verkrijgbaar in de volgende kleuren:

In welke kleuren zijn Maine Coons verkrijgbaar?
Zwarte Maine Coon

De Cat Fanciers Association verwijst naar effen witte Maine Coons als een ‘zuiver glinsterende witte’ kleur, met roze pootkussentjes en neusleer.

Een van de meest voorkomende Maine Coon kleuren is zwart. Als we de zwarte Maine Coon vergelijken met de witte Maine Coon, zien we al snel dat zwarte Maine Coons er zo zwart als steenkool uitzien, zonder roesttinten op hun vachtpunten, noch tekenen van rook op hun ondervacht. Hun neusleer is zwart, en hun pootkussentjes zijn zwart of bruin.

Veel mensen verwarren de blauwe Maine Coon vaak met een ‘grijze Maine Coon’.

Dit is echter niet het geval met de effen blauwe Maine Coon, want zijn kleuring is uiterst levendig en enigszins exotisch aandoend. Deze Maine Coon kleur is ‘blauw’ over hun hele lichaam, inclusief hun neusleer en pootkussentjes.

De effen rode Maine Coon heeft een zeer diepe en rijke kleuring, zonder ticking, aftekeningen, of schaduw van welke vorm dan ook. Ze zijn briljant rood van kleur, met kin en lippen die perfect passen bij hun vacht.

Mensen die niet gewend zijn aan Maine Coon kleurclassificaties, bestempelen de rode Maine Coon meestal als een ‘Oranje Maine Coon‘, of ‘Ginger Maine Coon’ kat.

De laatste effen kleuring is crème. Deze prachtige Maine Coons hebben geen aftekeningen, en een egale tint van buff cream, en roze pootkussentjes, en neusleer.

2. Tabbies

De tabby Maine Coon kleur is zeer populair en komt veel voor. De Maine Coons die we vandaag de dag zien, zouden afstammelingen zijn van de tabby Maine Coons die voor het eerst werden geïdentificeerd in Maine, in de jaren 1800. Deze kleurslag is beschikbaar in een reeks van verschillende aftekeningen, zoals spots, swirls, en strepen over hun vacht.

Vanwege de verscheidenheid aan tabby kleuringen, verdeelt de Cat Fanciers Association (CFA) deze kleurklasse in de volgende groepen, op basis van hun kenmerkende strepen en patronen:

 • Klassiek Tabby Patroon
 • Mackerel Tabby Patroon
 • Ticked Tabby Patroon

a) Klassieke Tabbies

Gekenmerkt door hun dichte, brede, en duidelijk gedefinieerde aftekeningen.

Klassieke tabbies zijn gemakkelijk te herkennen aan de vlekken op hun flanken, die vaak ’targets’ worden genoemd. Ze hebben de karakteristieke ‘M’-markering op hun voorhoofd en wervelingen op hun wangen. Bovendien zie je verticale lijnen op de achterkant van hun hoofd, die uitlopen tot vlindervleugelpatronen over hun schouders.

De klassieke tabby heeft ook ononderbroken halskettingen markeringen op hun bovenborst en hals.

Als u geïnteresseerd bent in het lezen van een meer gedetailleerde beoordeling van de tabby Maine Coon, bekijk dan mijn artikel: ‘Tabby Maine Coon: Complete Gids“.

b) Makreel Tabby’s

Makreel tabbies hebben dichte en duidelijk gedefinieerde parallelle strepen die over hun zijden lopen, vergelijkbaar met de duidelijk patroon makreelvis.

Ze hebben een ‘M’-markering op hun voorhoofd en smalle potloodstrepen die van het hoofd naar beneden lopen tot aan hun schouders.

Net als het klassieke tabby-patroon hebben ze duidelijke halsbanden rond hun nek en borst.

c) Ticked Tabbies

Ticked tabbies zijn te herkennen aan de uitgesproken ticking over hun lichaam, duidelijke tabby aftekeningen over hun gezicht en poten, en een lichtere onderkant.

Als je deze tabby’s van boven bekijkt, zijn er geen patronen, vlekken, strepen of vlekken zichtbaar, hoewel je wel een donkere tekening op hun rugkam zult zien.

In welke kleuren komen Maine Coons voor?
Brown Tabby Maine Coon

3. Tabby’s met wit

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is de ’tabbies met wit’ Maine Coon kleuring hetzelfde als de tabby kleuring die hierboven besproken is, behalve dat deze katten witte poten en borst hebben.

Hieronder staan enkele voorbeelden van ’tabbies met wit’, ons aangereikt door ‘The Cat Fanciers Association’ (bron 1):

 • Rood Tabby-Wit
 • Bruin Tabby-Wit
 • Zilver Tabby-Wit
 • Bruin Tabby-Wit
In welke kleuren komen Maine Coons voor?
Rood Tabby Maine Coon Kat

4. Tortoiseshell

Ook wel bekend als ’tortie’, de schildpad Maine Coon dankt zijn naam aan de schildpadschildpad. Hun basiskleur is zwart, met rode en crèmekleurige vlekken.

Statistisch gezien zijn er meer vrouwelijke schildpadden, omdat de rode en zwarte kleuren deel uitmaken van het X-chromosoom, waarvan het vrouwtje van de soort er twee heeft (XX). Ter vergelijking: mannetjes hebben maar één ‘X’ in hun genetische opmaak, omdat zij XY-chromosomen hebben.

Veel mensen raken in verwarring over het verschil tussen de ’tortie’ en de ’torbie’.

Het belangrijkste verschil is dat de ’torbie’ strepen van kleur heeft, in plaats van vlekken. Torbies zijn ook schildpad tabbies en worden meestal aangeduid als patched tabbies omdat hun vacht vlekken heeft van crème of rode kleuren.

Als je niet zeker weet naar welke kleur je kijkt, kijk dan naar hun poten, en zoek naar rode kleur, aangezien torbies vaak roodtinten op hun poten hebben.

5. Smoke

Smoke Maine Coons hebben een effen kleur b.v. zwart, blauw, wit, rood, of crème, maar verschillen van effen Maine Coons doordat hun kleur vervaagt op hun ondervacht, en soms borst.

Veel smoke-kleurige Maine Coon katten hebben een zilverkleurige ondervacht. Wanneer u een smoke Maine Coon gekleurde kat aait, zult u merken dat hun ondervacht een lichtere kleur heeft. Als u een smoke Maine Coon bekijkt, zouden de wortels van de haarschacht zilverkleurig moeten zijn.

De kleur van deze Maine Coons ondervacht is niet altijd gemakkelijk te identificeren terwijl de Maine Coon nog een kitten is echter, omdat het minder zichtbaar is. De kleur van de ondervacht wordt echter steeds prominenter naarmate hij ouder wordt.

Hier zijn enkele kleurvoorbeelden van de Cat Fanciers Association (CFA) (bron 1):

 • Blauwe Rook
 • Cameo Rook
 • Crème Rook
 • Tortie Rook

6. Shaded

Deze shaded katten hebben een bleke ondervacht, met een mantel van kleur over de top.

Volgens de Cat Fanciers Association, zijn er veel verschillende soorten shaded Maine Coon katten. Enkele voorbeelden zijn (bron 1):

 • Gearceerd Zilver
 • Blauw Gearceerd Zilver
 • Gearceerd Cameo
 • Schildpad
 • schildpad en wit

7. Bi-Color

In welke kleur komen Maine Coon katten voor? Wel, als je dacht dat de kleur-indelingen al ingewikkeld genoeg waren, gaan we nu kort over naar de bi-color kleurklasse.

Maine Coons met een bi-color hebben één kleur die gemengd is met wit. Katten met een bi-color patroon hebben een witte kleuring die veel hoger op hun achterpoten komt en kan doorlopen over hun gezichtsgebied, buik, en borst.

8. Parti-Color

Maine Coons die onder de parti-color classificatie vallen hebben twee kleuren, bijvoorbeeld zwart en rood. Wit is vaak zichtbaar op het hoofd, de borst, de buik en de ledematen van de kat.

Volgens de Cat Fanciers Association, omvat de part-color Maine Coon klasse Maine Coon kleuren zoals:

 • Tortoiseshell
 • Blauw-Crème

Conclusie

En, in welke kleuren komen Maine Coons voor?

Met ongeveer 75 verschillende Maine Coon kleurschakeringen om uit te kiezen, kan de Maine Coon kleurenlijst vaak eindeloos aanvoelen, en waanzinnig ingewikkeld. In feite, ben ik er vrij zeker van dat zelfs doorgewinterde professionals kleurfouten maken van tijd tot tijd!

Uiteindelijk, welke kleur Maine Coon je ook koopt of bezit, hun verbazingwekkende eigenschappen en persoonlijkheden zullen je binnen een paar minuten voor zich winnen!

Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, ben je misschien ook geïnteresseerd in mijn andere, meer gedetailleerde berichten:

Tenslotte moet de lange, prachtige vacht van deze zachtaardige reuzen regelmatig worden verzorgd, dus zorg ervoor dat u de beste Maine Coon verzorgingsgereedschap.

Plaats een reactie