Houden Maine Coons van warm weer?

De Maine Coon is een stevig ras met een lange, dikke vacht die ontworpen is om ze warm te houden in de winter, maar houden Maine Coons ook van warm weer?

Maine Coons zijn misschien het best aangepast aan de kou, maar ze kunnen ook goed gedijen in warme klimaten. Deze katten zijn experts in thermoregulatie, maar ze hebben een beetje hulp van hun baasjes nodig om koel te blijven. Het is belangrijk dat je een Maine Coon altijd voldoende schaduwrijke plekken en toegang tot vers water biedt als het warm is.

Als u in een warm klimaat woont, vraagt u zich misschien af of een Maine Coon het juiste ras voor u is.

Hoewel Maine Coons tot op zekere hoogte kunnen thermoreguleren, kunnen ze toch een hitteberoerte krijgen als ze geen toegang krijgen tot koele gebieden en veel water.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat tijdens de hete zomermaanden oververhit raakt, lees dan verder om manieren te vinden om uw kat koel te houden!

Houden Maine Coons van warm weer?

De Maine Coon is een ongelooflijk populair ras dat van nature voorkomt in de staat Maine. De Maine Coon raakte perfect aangepast aan het extreem koude weer van deze staat, en hun lange, dichte vacht bood hen bescherming tegen de kou en de sneeuw.

Klik hier om meer te lezen over de oorsprong van de Maine Coon kat.

Dus, als deze katten zo goed gebouwd zijn voor de kou, houden Maine Coons dan van warmte?

Hoewel het onmogelijk is om zeker te weten of deze katten van warm of koud weer houden, kunnen ze prima leven bij warm weer. Ze hebben echter wel wat extra hulp van hun baasjes nodig om veilig te blijven in de hitte.

Alle katten moeten toegang krijgen tot koele, schaduwrijke plaatsen, en veel zoet water.

Maine Coons in het bijzonder drinken graag uit bewegend water, dus waarom niet geef uw dierbare katachtige deze super katten waterfontein. Het is verkrijgbaar op Amazon en onze kater Maine Coon kat is er dol op!

Hoewel veilige temperaturen kunnen variëren op basis van vochtigheid en andere factoren, moet u vermijden uw kat buiten te laten bij temperaturen boven de 85 of 90 graden Fahrenheit.

Ideale temperatuur voor Maine Coon

Het is ongelooflijk belangrijk om te leren welke temperaturen veilig zijn voor jouw kat, zelfs als het binnenkatten zijn.

Over het algemeen zijn temperaturen onder de 45 graden Fahrenheit of boven de 90 graden Fahrenheit potentieel gevaarlijk voor katten.

Hoewel Maine Coons technisch goed gebouwd zijn om de kou te weerstaan, kan warm weer nog steeds erg gevaarlijk zijn, dus moeten ze tijdens de koude wintermaanden binnen worden gehouden.

De interne temperatuur, of lichaamstemperatuur, van een kat is echter heel anders dan die van een mens.

De gemiddelde temperatuur van een Maine Coon kat ligt tussen… 100,5 en 102,5 graden Fahrenheit.

Bij warm weer van meer dan 90 tot 100 graden kan uw kat echter niet goed thermoreguleren, en kan zijn temperatuur pieken, wat kan leiden tot een hitteberoerte en zelfs de dood (bron 1).

Kunnen Maine Coons leven bij warm weer?

Als je in een plaats met een warm klimaat woont, maak je je misschien zorgen over het in huis halen van een Maine Coon.

Voordat je beslist of een Maine Coon al dan niet kan overleven in jouw klimaat, moet je eerst leren hoe warm te warm is voor katten.

Maine Coons kunnen gedijen in verschillende warme landen en klimaten.

Zelfs landen die heel dicht bij de evenaar liggen, mits u beschikt over betrouwbare airconditioning en bereid bent uw kat te voorzien van voldoende koele, schaduwrijke plekken en veel vers water om te drinken.

Als u echter in een warm klimaat woont, kunt u uw kat beter binnen houden dan hem buiten te laten rondzwerven. Buitenkatten hebben namelijk niet altijd toegang tot water en koele plekken.

Bovendien kunt u uw kat niet in de gaten houden op tekenen van een hitteberoerte, en hij zou zelfs kunnen sterven als het buiten te warm is.

Hoe koelen Maine Coon katten af?

Je kijkt misschien naar de dikke vacht van een kat en vraagt je af hoe katten afkoelen?

Katten zijn verrassend goed in het reguleren van hun interne temperaturen, dus hier zijn enkele van de manieren waarop katten zichzelf koel houden als het warm is buiten:

Zweten

Katten kunnen zweten, net als mensen!

Hoewel ze technisch gezien een bepaald soort zweetklier hebben op de huid onder hun vacht, is de voornaamste manier waarop katten zweten om koel te blijven hun neus en pootkussentjes.

Het vinden van koele, schaduwrijke plekken

Katten verstoppen zich vaak onder bedden of banken als het warm is buiten.

Deze koele, schaduwrijke plekken zijn perfect om te schuilen voor de hitte!

Katten liggen ook graag met hun buik op koele oppervlakken, zoals linoleum, om zichzelf koel te houden.

Activiteit beperken

Katten worden veel trager als het warm is buiten.

In feite hebben katten tijdens de hitte de neiging om de meeste tijd slapend door te brengen!

Dit komt omdat rondlopen en spelen de lichaamstemperatuur van een kat aanzienlijk verhoogt.

Door te slapen houdt uw kat zichzelf koel.

Drinken

Veel water drinken is een van de beste manieren om je eigen lichaamstemperatuur te regelen.

Katten drinken veel meer als het buiten warm is. Dit houdt ze niet alleen koel, maar voorkomt ook uitdroging.

Koude lucht vasthouden

Tot slot is de dikke vacht van een kat perfect om koude lucht vast te houden als het buiten koeler is, vooral ’s nachts en ’s ochtends. Dit houdt de huid van uw kat later op de dag, wanneer het extra warm is, lekker koel.

Tips om een Maine Coon koel te houden

Op warme dagen is het normaal dat u zich zorgen maakt over uw kat.

Gelukkig zijn er veel dingen die u kunt doen om uw kat veilig te houden.

Hier is een lijst met manieren waarop u uw kat koel kunt houden als het buiten warm is:

1. Zorg voor veel schaduw

Zorg ervoor dat uw kat veel schaduwrijke plekken heeft om te rusten.

Kartonnen dozen op hun kant gedraaid zijn geweldige plekken voor katten om af te koelen.

U kunt ook het favoriete bed van uw kat op een schaduwrijke, koele plaats zetten, eventueel zelfs vlak bij de airconditioner.

2. Zorg voor veel water

Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat uw kat eindeloos veel water heeft als het buiten warm is.

Misschien wilt u zelfs in elke kamer een bak met water neerzetten, zodat uw kat er gemakkelijk bij kan wanneer dat nodig is.

3. Vaker verzorgen

Terwijl de dikke vacht van een Maine Coon juist helpt om koele lucht op te vangen, kan te veel dode vacht er juist voor zorgen dat uw kat oververhit raakt.

Tijdens de warme zomermaanden moet u uw kat vaker borstelen, misschien zelfs elke dag.

4. Koelmatten

U kunt koelmatten voor huisdieren kopen die speciale koelgels gebruiken om uw huisdier koel te houden!

Deze koelmatten gaan een tijdje mee, maar hebben wel tijd nodig om af te koelen, dus ze kunnen niet non-stop gebruikt worden als het warm is buiten.

Toch, door een paar koelmatten aan te schaffen, kunt u ervoor zorgen dat uw kat altijd een plek heeft waar hij lekker kan rusten als het buiten warm is.

5. Sluit de gordijnen

We weten allemaal dat katten van warmte houden, maar hete zomerdagen zijn gewoon niet het juiste moment om zich in de zon te koesteren.

Houd de gordijnen gesloten om het zonlicht buiten te houden, en om te isoleren tegen de hitte.

Nu u enkele dingen weet die u kunt doen om uw kat koel te houden, volgt hier een lijst met belangrijke dingen die u uw kat nooit en te nimmer moet laten doen als het warm is buiten.

Laat uw kat niet achter in de auto

Zelfs licht warm weer kan ongelooflijk gevaarlijk worden als uw kat in de auto wordt achtergelaten.

Zelfs door de ramen een beetje open te laten, kan een auto veel heter worden dan buiten.

Te veel huisdieren zijn tragisch gestorven toen ze in een auto werden achtergelaten.

Laat uw kat niet in de serre

Als u een kas of serre heeft, laat uw kat dan nooit binnen als het buiten warm is.

Serres houden warmte vast en kunnen een dodelijke val worden voor een nietsvermoedende kat.

Laat uw kat niet buiten

Bij extreem warm weer (meestal boven de 90 tot 100 graden Fahrenheit) kunt u uw kat het beste binnen houden, waar airconditioning en onbeperkt water is.

Als u uw kat buiten laat, zult u hem niet kunnen controleren op tekenen van een hitteberoerte, en hij zou kunnen sterven als hij geen toegang heeft tot water of schaduwrijke plekken.

Raken Maine Coons oververhit?

De gemiddelde lichaamstemperatuur van een Maine Coon ligt tussen 100,5 en 102,5 graden Fahrenheit..

Als het echter te warm wordt, kan uw kat niet meer thermoreguleren, en kan zijn lichaamstemperatuur veel hoger worden dan wat veilig is. Dit wordt hyperthermie genoemd.

In extremere gevallen kan uw kat een hitteberoerte krijgen.

Een hitteberoerte bij katten is zeer gevaarlijk, en als het niet onmiddellijk wordt behandeld, kan het de dood tot gevolg hebben.

Tekenen dat uw kat oververhit is

Tijdens warme zomerdagen is het belangrijk om uw kat in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat hij niet lijdt aan hitte-uitputting.

Hitteberoerte bij Maine Coon Katten kan dodelijk zijn als het niet behandeld wordt, dus hier zijn de tekenen waarop u moet letten dat uw kat oververhit raakt (bron 1):

 • Kwijlend
 • Hijgend
 • Diarree of braken
 • Verwarring, duizeligheid, of gebrek aan coördinatie
 • Kwijlen
 • Zweetvoeten
 • Warm om aan te raken
 • Rood tandvlees of tong
 • Snelle hartslag
 • Overdreven verzorging
 • Vocalisatie

Hoe Hitteberoerte Bij Katten Te Behandelen

Als u een van de bovenstaande symptomen bij uw kat heeft opgemerkt, dan is de kans groot dat hij lijdt aan hitte-uitputting of een hitteberoerte.

De beste manier om het te behandelen is je kat af te koelen, maar veel eigenaren gaan te ver en proberen hun kat zo snel mogelijk koud te krijgen.

De nummer één tip om te onthouden is dat u zich moet concentreren op het koel maken van uw kat in plaats van koud; het verlagen van de lichaamstemperatuur van uw kat door hem bloot te stellen aan koude dingen zoals ijs kan meer stress veroorzaken en de dingen eigenlijk erger maken.

Als u tekenen van een hitteberoerte bij uw kat opmerkt, is de eerste stap om uw kat uit het directe zonlicht naar een schaduwrijke, koele ruimte te brengen. Een ruimte met airconditioning is ideaal.

Haal uw kat uit het directe zonlicht naar een schaduwrijke, koele plek.

Een ruimte met airconditioning is ideaal.

Gebruik een vochtige, koele (maar niet koude!) handdoek en wikkel je kat er voorzichtig in om hem te helpen afkoelen.

Je moet er ook voor zorgen dat je kat water drinkt.

Als uw kat niet uit een nabijgelegen bakje wil drinken, moet u misschien een oogdruppelaar of een ander hulpmiddel gebruiken om uw kat handmatig aan het drinken te krijgen.

Zorg ervoor dat je oogdruppelaars in voorraad hebt, voor het geval dat.

Deze oogdruppels zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij Amazon.

Ten slotte moet u uw kat zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen.

Hoewel u uw kat in eerste instantie kunt helpen afkoelen, zal een dierenarts precies kunnen bepalen hoe uw kat weer op een gezonde temperatuur kan komen.

Veel dierenartsen zullen een infuus gebruiken om uw kat te rehydrateren en zijn temperatuur te stabiliseren.

Herstellen katten van een hitteberoerte?

Een hitteberoerte is een zeer gevaarlijke aandoening die soms tot de dood kan leiden.

Als uw kat echter aan een hitteberoerte lijdt, verlies de hoop niet! Katten kunnen nog prima herstellen van een hitteberoerte, mits ze zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgen.

Als uw kat tekenen van een hitteberoerte vertoont, moet u proberen hem af te koelen en hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

Veel eigenaren verplaatsen hun kat gewoon naar een schaduwrijke plek en zorgen voor wat water, en zodra hun kat weer op de been is, gaan ze ervan uit dat alles goed is.

Een hitteberoerte kan echter interne schade veroorzaken die misschien niet zichtbaar is in de lichaamstaal van uw kat, dus het is essentieel dat u uw kat naar de dierenarts brengt.

Uw dierenarts zal moeten bepalen hoe uitgedroogd uw kat is, en ook de beste manier vinden om uw kat af te koelen tot een gezonde lichaamstemperatuur, wat simpelweg niet gedaan kan worden door iemand die niet medisch opgeleid is.

Als u uw kat echter op tijd bij de dierenarts krijgt, is de kans groot dat uw kat volledig herstelt.

Hoe lang duurt het voor een kat om te herstellen van een hitteberoerte?

De tijd die een kat nodig heeft om te herstellen van een hitteberoerte kan variëren.

Gewoonlijk wordt uw kat als volledig hersteld beschouwd tegen de tijd dat zijn temperatuur gezond en stabiel is geworden.

Uw dierenarts zal uw kat echter moeten controleren op schade aan organen; langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan de organen en zelfs de hersenen van een kat beschadigen!

Tekenen van orgaanschade kunnen enkele dagen op zich laten wachten, dus u zult uw kat in de gaten willen houden en contact opnemen met uw dierenarts als u verontrustende symptomen opmerkt.

In meer milde gevallen zou een kat perfect in orde moeten zijn zodra een dierenarts de temperatuur van uw kat heeft gestabiliseerd.

Toch zal uw kat na een hitteberoerte mogelijk een dag of twee zwak en moe zijn, dus zorg ervoor dat u uw kat helpt om het rustig aan te doen en in een koele, schaduwrijke omgeving te blijven met veel water (bron 1).

Kunnen katten leven in een warm appartement?

Katten kunnen goed tegen een warme omgeving, maar een goede vuistregel is, als u zich niet op uw gemak voelt, doet uw kat dat ook!

Als uw appartement geen airconditioning heeft, zal uw kat zich niet alleen ongemakkelijk voelen, maar dat is ook potentieel gevaarlijk. Je moet je kat ook nooit alleen laten in een warm appartement.

Als je airconditioning plotseling niet meer werkt, of je appartement veel warmer is dan normaal, maak je dan niet te veel zorgen als het maar een tijdelijk probleem is.

Volg gewoon de eerder geïllustreerde stappen om je kat koel te houden totdat je in staat bent om je airconditioning gerepareerd te krijgen.

Voor meer informatie over de vraag of een Maine Coon echt in een appartement moet wonen, lees mijn artikel ‘Kunnen Maine Coons in appartementen wonen?‘.

Moet ik mijn Maine Coon scheren in de zomer?

Als je naar de lange, dikke vacht van je kat kijkt, vraag je je misschien af: kan ik mijn Maine Coon scheren?

Er zijn een heleboel Maine Coon verzorgingsstijlen die er zijn, zoals de Maine Coon leeuwensnit, waardoor je misschien denkt dat een kapsel perfect zou zijn om je kat te helpen de hitte te verslaan. Het zal je echter verbazen dat het scheren van je kat eigenlijk meer kwaad dan goed kan doen!

Katten gebruiken hun vacht om hun lichaamstemperatuur te regelen door koude lucht vast te houden, dus het scheren van je kat kan het voor een kat veel moeilijker maken om koel te blijven als het warm is buiten.

Bovendien beschermt de vacht van katten hen tegen zonnebrand, dus een geschoren buitenkat zal erg kwetsbaar zijn voor de zon.

Ik heb alles wat je moet weten over de Maine Coon Lion Cut in mijn artikel.

Oudere katten en warm weer

Warm weer is een groter gevaar voor oudere katten.

Hitte kan extra stress op het hart veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn voor katten met een hartruis of andere aandoeningen.

Er moet extra zorg worden besteed aan senior katten, zodat ze geen hitteberoerte krijgen (bron 1).

Conclusie

Maine Coons zijn perfect aangepast aan koud weer, maar houden Maine Coons ook van warm weer?

Deze katten zijn uitstekend in thermoregulatie en kunnen gedijen in warmere omstandigheden, mits ze voldoende koele, schaduwrijke plekken hebben om te rusten, en toegang tot vers water.

Als uw kat echter langdurig aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, kan hij een hitteberoerte krijgen.

Als u vermoedt dat uw kat in hittestress verkeert, koel hem dan af met een koele (maar niet koude) vochtige handdoek, en neem meteen contact op met uw dierenarts voor behandeling.

Het is altijd beter om een hitteberoerte te voorkomen door uw kat binnen te houden en ervoor te zorgen dat u voorzorgsmaatregelen hebt genomen om uw kat te helpen de hitte te verslaan.

Gerelateerde vragen aan

Maine Coon Prijs

De Maine Coon is een duur ras, dat vaak tussen de 400 en 2500 dollar per kat kost.

Plaats een reactie