Houden Maine Coons ervan om opgepakt te worden?


Of je nu op zoek bent naar je eerste Maine Coon kitten of al een diehard Maine Coon fanaat bent, je begrijpt waarschijnlijk hoe complex deze beruchte grote en pluizige katten kunnen zijn.

Dus, houden Maine Coons ervan om opgepakt te worden, en wat is de beste manier om een Maine Coon kat op te pakken? In dit artikel onthullen we de antwoorden op deze vragen en meer!

Het is belangrijk om een Maine Coon kitten vanaf het begin te socialiseren door ze eraan te laten wennen om opgepakt en geknuffeld te worden. Veel Maine Coons vinden het heerlijk om hun favoriete persoon te knuffelen, sommigen vinden het fijn om even vastgehouden te worden. Maine Coons hebben echter unieke persoonlijkheden en voorkeuren, dus lees altijd de lichaamstaal van de kat voordat u ze probeert op te tillen.

Met dit in gedachten vraag je je nu waarschijnlijk af hoe je kunt zien of een kat niet opgepakt wil worden?

Bovendien wilt u misschien graag weten of er harde en snelle regels zijn voor manieren om een kat niet op te pakken?

De antwoorden hieronder helpen je te leren over het oppakken van een kat en zullen je hopelijk een zekerder gevoel geven wat betreft de beslissing of je Maine Coon kitten wel of niet vastgehouden wil worden.

Lees verder om de antwoorden op enkele veelgestelde kattenvragen te ontdekken.

Houden Maine Coons ervan om opgepakt te worden?

De Maine Coon is een iconisch kattenras dat wordt beschouwd als een van de oudste inheemse rassen van Noord-Amerikaanse katten, en bestaat al sinds de eeuwwisseling van de 19e eeuw.th eeuw.

Zij zijn het grootste tamme kattenras ter wereld, variërend van 19 tot 40 centimeter in lengte; 10 tot 16 centimeter hoog; en tot 25 pond in gewicht!

Het Maine Coon kattenras staat bekend om zijn vriendelijke, intelligente en bijna hondse persoonlijkheid en heeft de reputatie een geweldig huisdier te zijn.

Gezien hun prachtige uiterlijk en winnende persoonlijkheden, willen katteneigenaren hun schattige Maine Coon misschien wel oppakken om ze een knuffel te geven!

Hier zijn enkele andere goede redenen waarom je een Maine Coon kat zou willen oppakken, in de eerste plaats:

 • Om ze te socialiseren
 • Om uw kat te trainen
 • Laat hem kennismaken met een nieuwe ruimte
 • Om ze een kus te geven
 • Om ze in hun draagtas te stoppen
 • Haal ze uit het gevaar
 • Weeg ze

Gelukkig zijn de meeste Maine Coons vrolijk van aard.

Dit betekent dat ze het niet erg vinden om voor een korte periode opgepakt te worden, of langer als ze als kitten getraind zijn om te knuffelen.

Hoe een Maine Coon kat op te pakken

Zoals eerder vermeld, groeien Maine Coons uit tot zeer grote katachtigen.

Daarom, als je je Maine Coon wilt gaan oppakken, bedenk dan eerst hoe zwaar je kat is, zodat je jezelf, of je kat niet verwondt!

Het volgende waar Maine Coon eigenaren rekening mee moeten houden is dat volwassen Maine Coon katten een groot fysiek frame hebben, en veel meer wegen dan de gemiddelde kat.

Lees dit Maine Coon matengids om te begrijpen hoeveel zwaarder een volwassen Maine Coon kat is ten opzichte van een normale kat.

Vanwege de enorme omvang van uw Maine Coon, moet u er rekening mee houden dat de manier waarop u uw kat vasthoudt of optilt grondig overwogen moet worden.

Het niet ondersteunen van de lichaamsgrootte en het gewicht van een Maine Coon kan leiden tot:

 • Verwonding
 • Pijn
 • Ongemak voor uw kat

Daarom moet u uw kat altijd volledig ondersteunen tijdens het optillen.

De meeste eigenaren raden aan een Maine Coon op te tillen door één arm aan de voorkant onder de oksels van uw kat te plaatsen, en dan de andere hand te gebruiken om de Maine Coons onderrug en achterkant te ondersteunen.

Zoals gewoonlijk, kijk naar uw kat voor aanwijzingen over wat hem kwetsbaar maakt en wat hem comfortabeler maakt terwijl hij op de lijst staat.

Stop onmiddellijk als uw kat het volgende doet:

 • Verschijnt angstig
 • Sissend
 • Yelping
 • Proberen te ontsnappen

Hieronder staan de stappen die je moet volgen bij het ophalen van een Maine Coon kat:

 1. Beweeg langzaam: Benader uw kat altijd langzaam, zodat ze eerst hun interesse in u kunnen tonen, voordat u naar ze toe beweegt.
 2. Traktaties: Bied zo nodig traktaties aan.
 3. Uw kat aaien: Door je kat te aaien kun je lezen in welke stemming je kat verkeert.
 4. Cat Body Language: Lees de lichaamstaal van uw Maine Coon kat voordat u hem probeert op te pakken. Pak uw kat alleen op als hun lichaamstaal ontvankelijk voor u lijkt, d.w.z. dat knuffelen en ruiken een goed teken is dat ze in een aanhankelijke stemming zijn!
 5. Ondersteun uw kattenlichaam: Zorg ervoor dat u de kat altijd van achteren naar voren ondersteunt, zodat ze weten dat ze u kunnen vertrouwen om ze op te tillen. De juiste ondersteuning bestaat uit het plaatsen van een arm onder de oksels en een andere onder de onderrug en billen.
 6. Stem: Praat altijd rustig tegen uw Maine Coon terwijl u hem optilt en vasthoudt.
 7. Lof: Je moet ze herhaaldelijk prijzen en positief praten, nooit schreeuwen.

Hoe een kitten op te pakken

Er is een duidelijk verschil tussen hoe je een kitten veilig oppakt en onzorgvuldige manieren om je katachtige vriend op te pakken, dus zorg ervoor dat je oplet!

De beste manier om een kitten op te pakken is vergelijkbaar met de manier waarop je een volwassen Maine Coon kat zou optillen.

Om een Maine Coon kitten op te tillen, gebruikt u één hand om zijn borst te ondersteunen en plaatst u uw andere hand onder het achterwerk en de poten van het kitten.

Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de ervaring zo positief mogelijk is.

Hieronder staan de stappen om een Maine Coon kitten op te tillen (bron 1):

 1. Langzaam naar het kitten toe bewegen.
 2. Ontwikkel vertrouwen met uw kitten door het eerst aan u te laten ruiken en door het lekkers aan te bieden.
 3. Aai uw kitten een paar keer om het te laten weten dat u het zult aanraken.
 4. Aaien geeft u een gevoel voor hoe ontvankelijk uw kitten zal zijn om vastgehouden te worden.
 5. Ondersteun de borst van het kitten met één hand en houd zijn onderrug en achterkant vast met uw andere hand.
 6. Schep het kitten op en houd het dicht tegen uw lichaam aan, zodat het zich veilig voelt in uw greep.

Hoe pak je een kat op die niet opgepakt wil worden?

Het is over het algemeen af te raden om te proberen een kat op te pakken die geen zin heeft, omdat dit kan leiden tot de volgende negatieve Maine Coon gedragingen:

 • Zwaaien
 • Krabben
 • Sissend
 • Bijtend

Als u uw kat echter moet ophalen om hem bijvoorbeeld naar een afspraak bij de dierenarts te brengen, probeer dan de ervaring zo zoet mogelijk te maken door uw kat met lekkers of natvoer in een bench te lokken.

Het kan ook de moeite waard zijn om de reismand de avond ervoor in uw woonkamer te laten staan, om uw kat te laten wennen aan het idee van een reis in de reismand.

Zo kunnen ze ook de reismand onderzoeken, waardoor uw kat misschien ontvankelijker wordt voor het idee om opgepakt te worden en te reizen.

Hoe een kat niet op te pakken

Als u zich heeft afgevraagd of het oppakken van een kat bij de oksels de juiste manier is om een kat op te pakken, dan bent u niet de enige.

Het komt vaak voor dat mensen ten onrechte geloven dat dit een veilige manier is om hun kat op te pakken.

Hieronder staan enkele andere manieren waarop je een kat niet moet oppakken:

 • Scruffen: Door de scruff van hun nek
 • Staart: Bij hun staart
 • Wrong Way Up: Upside down

Waarom worden Maine Coon katten niet graag vastgehouden?

Terwijl veel Maine Coon katten er geen probleem mee hebben om opgepakt te worden, zullen andere Maine Coons de ervaring helemaal niet leuk vinden.

Hieronder staan de meest waarschijnlijke redenen waarom uw Maine Coon kat niet vastgehouden wil worden:

 • Gebrek aan socialisatie: De kat is misschien niet volledig gesocialiseerd toen ze nog een kitten was, d.w.z. werden ze als kitten regelmatig opgepakt en veel geknuffeld? Zo niet, dan zijn ze misschien niet gewend om vastgehouden te worden.
 • Lichaamstaal van de kat: U pikt de signalen van uw kat niet op dat hij niet vastgehouden wil worden.
 • Een kat vasthouden: U houdt uw kat niet goed vast. Zonder het te beseffen kunt u uw kat ongemak bezorgen als u hem oppakt.
 • Katten Grenzen: U leest de lichaamstaal van uw kat verkeerd en hoewel uw kat van u houdt, wil hij tegelijkertijd bepaalde fysieke grenzen handhaven.
 • Houdt er niet van om vastgehouden te worden: Niet elke kat is hetzelfde, dus het is heel goed mogelijk dat sommige katten er een hekel aan hebben om door hun mensen vastgehouden te worden!

Houden Maine Coons van knuffelen?

Maine Coon katten staan bekend als uiterst sociale katachtigen die graag hun dagen doorbrengen met hun menselijke familie.

Maar, zijn Maine Coons knuffelbaar?

Gelukkig is het antwoord voor de meeste kattenknuffelaars die er zijn over het algemeen ja! De meeste Maine Coons houden van knuffelen met hun gezinsleden.

Katten die niet van knuffelen houden, kruipen toch graag tegen je been of heel dicht tegen je aan.

Zijn Maine Coons schootkatten?

Dit komt uiteindelijk neer op uw Maine Coons individuele persoonlijkheid en voorkeuren.

Sommige Maine Coons zijn graag schootkat, en anderen niet. Het is het geluk van de loting!

Vaak zul je merken dat Maine Coon katten een voorkeur hebben om naast of dichtbij je te zitten, in plaats van direct op je schoot.

Worden Maine Coons graag geaaid?

Een goed gesocialiseerde, gezonde Maine Coon kat vindt het meestal fijn om geaaid te worden en alle genegenheid te ontvangen die u bereid bent te geven.

De volgende verborgen problemen kunnen er echter voor zorgen dat uw Maine Coon niet graag geaaid wordt:

 • Slechte gezondheid
 • Angst
 • Ongemak
 • Pijn
 • Psychologische nood

Conclusie

Als je jezelf hebt afgevraagd of Maine Coons graag opgepakt worden, dan ben je niet alleen.

Het is een populaire vraag onder Maine Coon kattenliefhebbers!

Terwijl elke kat altijd zal neigen naar hun eigen individuele persoonlijkheden en voorkeuren, voor zover katten gaan, gaan de meeste Maine Coons:

 • Gezellig
 • Vriendelijk
 • Knuffelgezellen

Deze kwaliteiten maken van de Maine Coon kat een geweldige aanwinst voor gezinnen.