Houden Maine Coon katten van water?

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras dat er bestaat (afgezien van de Ragdoll) en hebben een enorme persoonlijkheid die bij hun grootte past.

Dit ondeugende kattenras is echt uniek, dus als mij wordt gevraagd ‘houden Maine Coons van water’, moet ik vaak gniffelen.

Totdat je een Maine Coon eigenaar bent, zul je nooit echt begrijpen dat het woord ‘graag’ niet echt van toepassing is op deze vraag. Het is realistischer om te zeggen dat Maine Coon’s dol zijn op water. Laten we deze meer eigenzinnige capriolen hieronder bespreken.
Houden Maine Coon katten van water
Maine Coon katten spelen graag in het water, in tegenstelling tot de meeste kattenrassen. Ze zijn gefascineerd door water en spenderen elke dag vele minuten aan het scheppen van water uit hun waterbak of het likken aan een lekkende badkamerkraan. Ze spelen ook graag in een bad met water, mogelijk omdat hun vacht waterafstotend is.

Hier is een filmpje van een Maine Coon die aan een lekkende badkamerkraan likt! Krediet voor video gegeven aan ‘Fluffy Ears’.

Waarom houden Maine Coons van water?

Maine Coons spelen graag in het water en je ziet ze vaak met hun pootjes door het water in hun waterbak spetteren. Ze spelen graag in een bad met water of likken het zoete water uit een stromende kraan.

Sommige Maine Coons zijn zo intelligent, dat ze zichzelf zelfs hebben aangeleerd een kraan open te draaien, zodat ze met het stromende water kunnen spelen!

Maar waarom houden ze zo van water? Laten we hieronder enkele mogelijke redenen bekijken:

  • Hun erfgoed
  • Sommige katten houden gewoon van water!
  • Maine Coons geven de voorkeur aan zoet water
  • Natuurlijke zwemmers
  • Zeer nieuwsgierig
  • Water afstotende vacht

1. Hun erfgoed

De geschiedenis van de Maine Coon kat
Hoewel de ware wortels van de Maine Coon kat nog steeds in mysterie gehuld zijn, is de historische mythe die suggereert dat Maine Coons verwant zijn aan de wasbeer ontkracht.

Wetenschappers weigeren te aanvaarden dat een halfwilde huiskat paarde met een wasbeer en zo de Maine Coon creëerde die we vandaag kennen en liefhebben. De mythe wordt beschouwd als fantasie omdat het biologisch onmogelijk wordt geacht.

Tot op de dag van vandaag blijven er echter twee andere populaire mythes bestaan die de Maine Coon in verband brengen met de Turkse Angora, of de Noorse Boskat.

Mythe A: De Turkse Angora van Marie Antoinette

Velen beweren dat toen Marie Antoinette (voormalig koningin van Frankrijk) wanhopig Frankrijk probeerde te ontvluchten tijdens de Franse Revolutie, zij zes van haar dierbare Turkse Angora katten meenam op het schip.

Terwijl haar eigen reis naar de Verenigde Staten op niets uitliep (en ze uiteindelijk in 1793 werd geëxecuteerd), hadden haar dierbare katten meer geluk. Deze aanbeden katten kwamen veilig aan in Wiscasset, Maine.

Men denkt dat deze zes Turkse Angorakatten zich toen vermengden met de kortharige huiskatten die toen in Maine woonden, waaruit de Maine Coon ontstond die wij vandaag kennen en waarvan wij houden.

De geliefde Maine Coon is zo populair in de Verenigde Staten, dat hij is uitgeroepen tot de staatskat van Maine!

Mythe B – Vikingschipkatten

De tweede mythe ondersteunt de theorie dat Noorse Boskatten afstammen van scheepskatten, die Vikingen op hun schepen hielden om te helpen de muizenpopulatie onder controle te houden.

Men denkt dat deze langharige scheepskatten van het schip mochten wanneer het aanmeerde, wat resulteerde in een langharige kat die paarde met een reeds bestaande kortharige huiskat die reeds in Maine verbleef, en zo de Maine Coon voortbracht (bron 1).

Als deze mythe waar is, is het mogelijk dat de Maine Coons liefde voor water afstamt van zijn historische wortels als een scheepskat.

Noorse Boskatten vangen graag vis in het water. Als de oorsprong van de Maine Coon teruggaat op de Noorse Boskat, kan dat verklaren waarom de Maine Coon vaak graag in het water speelt en graaft.

2. Sommige katten houden gewoon van water!

Welke kattenrassen houden van water?

Maine Coons zijn niet de enigen met hun bizarre liefde voor water. Volgens ‘The Cat Fancier’s Association, houden de kattenrassen in de onderstaande tabel ook van een vluggertje in het water.

Naam kattenras
Turkse Angora
Japanse Bobtail
Amerikaanse Bobtail
Manx
Noorse Boskat
Amerikaanse Korthaar
Turkse Van
Bengaalse katten

Als je de bovenstaande tabel van dichterbij bekijkt, zul je zien dat de Turkse Angora en de Noorse Boskat in cursief zijn aangegeven.

Het is interessant dat deze twee kattenrassen er ook om bekend staan dat ze van water houden, aangezien ze beide in verband zijn gebracht met de mogelijke afstamming van de Maine Coon. Zie hierboven voor meer details.

3. Maine Coons geven de voorkeur aan zoet water

Of het nu komt door hun natuurlijke instinct of niet, Maine Coons drinken altijd het liefst vers water. Daarom zul je vaak zien dat een Maine Coon zijn enorme poot in zijn waterbak steekt, voordat hij gaat drinken.

Maine Coon katten hebben de neiging om snel op het water te kloppen, om het in beweging te krijgen, voordat ze met hun tong aan het verse drinkwater likken.

Als u uw hele leven met gewone katten hebt geleefd, zult u deze bizarre routine met enige verbazing gadeslaan, alvorens te mopperen over de waterzooi die over de vloer wordt gegooid!

Het maakt Maine Coons niet uit of u net vers water in hun waterbakje hebt gegoten of niet. Ze zullen nog steeds instinctief op het water kloppen om er zeker van te zijn dat het vers is, en niet stilstaat.

Als u geen fan bent van natte voeten, overweeg dan de aanschaf van deze katten waterfontein, momenteel in de aanbieding bij Amazon. Ik vind het heerlijk om een kattenwaterfontein te gebruiken, omdat onze Maine Coon altijd vers water tot zijn beschikking heeft, wanneer hij maar wil. De fontein vermindert ook de hoeveelheid water rotzooi over onze bijkeuken vloer, omdat onze kat accepteert dat het bewegende water is vers, dus niet het natuurlijke instinct voelen om te pat en spatten het water overal.

4. Natuurlijke zwemmers

Houden Maine Coon katten van water?

In plaats van er bang voor te zijn, houden Maine Coons juist van water! Sommigen denken dat de fascinatie voor water voortkomt uit het erfgoed van dit kattenras, terwijl anderen denken dat het te wijten is aan hun immens dikke vacht, die gedeeltelijk waterafstotend is.

Maine Coons zijn zelfverzekerde zwemmers en doen niets liever dan in een bad vol water springen of samen met hun baasje onder een stromende douche staan. Dus als je er niet zo’n voorstander van bent dat je Maine Coon met je onder de douche springt, kun je beter de deur achter je dichttrekken.

Een Maine Coon is nooit gelukkiger dan wanneer hij met water mag spelen. In feite, als u denkt te proberen om uw Maine Coon kat te trainen om bepaalde dingen niet te doen, zal het besproeien van hen met water 100% zinloos zijn!

5. Zeer Nieuwsgierig

De Maine Coon is van nature een nieuwsgierig ras, wat kan verklaren waarom ze zo van water houden.

Ze houden ervan om kattenkwaad uit te halen. Je moet ervoor zorgen dat je geen facetten aan laat staan, of wc-deksels omhoog, want de Maine Coon zal ze ontdekken en beginnen spetteren en graven in het onbeheerde water!

6. Waterafstotende vacht

Is het je ooit opgevallen hoe dik en waterafstotend de vacht van de Maine Coon is? Zo niet, kijk dan nog eens goed!

De dikke vacht van de Maine Coons helpt om ze warm en behaaglijk te houden omdat het een mengsel van twee lagen is. Aan de buitenkant zie je het lange buitenhaar waar het Maine Coon ras bekend om staat, terwijl het binnenhaar dichter en korter is. Deze twee lagen vacht zijn zeer effectief in het afstoten van water, en zorgen ervoor dat de Maine Coon kat de nattigheid van de regen, of een bad, niet voelt!

Dit dichte wolachtige haar is waarschijnlijk een andere reden waarom Maine Coons zo graag met water spelen.

Het is belangrijk dat u uw Maine Coon grondig borstelt, minstens twee keer per week. Dit is belangrijk omdat de dichte vacht gemakkelijk kan gaan klitten, wat uw kat als stressvol zal ervaren.

We hebben alle verschillende soorten kattenborstels geprobeerd op onze Maine Coon, maar vonden deze de beste borstel. Het is een geweldige prijs op Amazon en helpt om losse haren en knopen te verwijderen, zonder onze dierbare Maine Coon van streek te maken.

Het is ook vermeldenswaard dat het voer dat u uw kat geeft ook een grote rol speelt in de kwaliteit van de vacht van uw kat. Zorg er dus voor dat u uw Maine Coon een eiwitrijk dieet geeft, vol met de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die hun lichaam nodig heeft.

Deze grote zak droogvoer is speciaal ontworpen met Maine Coons in gedachten. Het voelt misschien als een dure aanschaf, maar gaat letterlijk maanden mee, en is scherp geprijsd op bol.com.

Conclusie

Maine Coons zijn een fantastisch lief en vriendelijk ras, met hun eigen unieke eigenaardigheden en persoonlijkheidskenmerken. Hun liefde voor water grenst aan fanatisme, en velen hebben geprobeerd te bepalen waar deze natuurlijke eigenschap vandaan komt.

Plaats een reactie