Houden Maine Coon katten van jagen?

Als je op zoek bent om een Maine Coon kat te kopen, is een van de dingen die je misschien graag wilt weten, of Maine Coon katten van jagen houden? Niet elk kattenras heeft immers een ingebouwde hekel aan knaagdieren!

Maine Coon katten zijn van nature geboren jagers, bijzonder goede mousers, bekend om hun jachtcapaciteiten, grote omvang, en bovengemiddelde intelligentie. Ze houden van jagen en zullen zelfs gaan jagen als ze goed gevoed zijn. Als ze niet naar buiten kunnen om te jagen, zullen ze hun speelgoed besluipen om hun jachtdrang te bevredigen.

Vroeger werden Maine Coons op schepen of boerderijen gehouden om de muizen- en rattenpopulatie op afstand te houden.

Hoewel deze grote katten bekend staan als grote mousseliers, vormen zij geen grote bedreiging voor de mens.

Lees verder om meer te weten te komen over het jachtinstinct en de jachtcapaciteiten van de Maine Coon, en hoe goed zij zijn in het vangen van hun prooi.

Houden Maine Coon katten van jagen?

Maine Coon katten zijn waarschijnlijk de meest vereerde en geliefde zachtaardige reuzen in de wereld der katachtigen.

Ze zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld en zijn gemakkelijk te identificeren, dankzij hun:

 • Evenwichtige, rechthoekig gevormde lichamen
 • Grote, goed gespitste oren
 • Schuin-vormige ogen
 • pluizige jassen
 • Prominente manchet op hun borst
 • Lange, borstelige staarten.

Naast hun onderscheidende fysieke kenmerken, zijn Maine Coon katten er in een breed scala van kleuren, dus het is heel gemakkelijk voor nieuwe eigenaren om een kleur te vinden waar ze van houden.

Van deze 75 verschillende Maine Coon kleuringenwelke is uw favoriet?

Zoals veel eigenaren je zullen vertellen, Maine Coon katten zijn:

 • Zeer Intelligent
 • Gezellig
 • Laid-Back
 • Affectionate
 • Loyaal
 • Gezinsvriendelijk
 • Lief en Zachtaardig Temperament

De beminnelijke persoonlijkheidskenmerken van de Maine Coons zijn verantwoordelijk voor hun steeds toenemende populariteit.

Als zodanig mag het geen verrassing zijn dat het Maine Coon kattenras nu een van de meest populaire kattenrassen is (op de tweede plaats na de Siberische) op het vasteland van de Verenigde Staten, en andere delen van de wereld.

Ondanks het feit dat ze bekend staan om hun zachtaardige temperament, staan Maine Coon katten ook bekend om hun waardevolle jachtvaardigheden.

Hoewel gedomesticeerde Maine Coon katten niet echt meer op voedsel hoeven te jagen, hebben zij hun jachtinstincten nooit verloren.

Als zodanig is het niet ongewoon om gedomesticeerde Maine Coon katten te vinden die buiten op jacht zijn naar prooi, meer voor de lol dan een verlangen naar voedsel.

Van kitten tot volwassenheid geven Maine Coon katten blijk van duizenden jaren aan ingebouwde instincten en vermogens om prooien te vangen en te doden.

Hun jachtcapaciteiten kunnen zelfs duidelijk zijn wanneer ze spelen met kattenspeelgoed.

Bovendien, omdat katten van nature niet genoeg taurine aanmaken, een essentieel aminozuur voor katten om te consumeren, zullen de jachtinstincten hun hele leven in hen blijven.

Gebaseerd op het feit dat katten dit essentiële aminozuur uit muizen en andere knaagdieren halen, is het vrijwel zeker dat het jagersinstinct van de Maine Coon katten in leven zal blijven.

Dus waar jagen Maine Coon katten op? Kijk eens naar de onderstaande lijst om daar achter te komen:

 • Muizen en andere knaagdieren: Ondanks dat ze aan de grote kant van de katachtigen zijn, zijn Maine Coon katten volleerde mousselors. Ze zijn begenadigd in het herkennen van muizen en wachten geduldig om ze te bespringen. Deze katten kunnen urenlang onbeweeglijk als een standbeeld op hun hurken zitten met hun oren alert. Wanneer de prooi verschijnt, zal de kat hem besluipen en bespringen. Hoewel een Maine Coon veel muizen kan doden, zal hij ze zelden opeten.
 • Vis: Maine Coon katten zijn gefascineerd door water. Hier is de echte reden waarom dit het geval is. Met hun semi-waterbestendige vacht zijn ze bedreven als het op zwemmen aankomt. Wat de jacht op vis betreft, zitten Maine Coons bij een vijver te wachten tot nietsvermoedende vissen binnen hun bereik komen zwemmen.
 • Vogels: Hoewel ze weten dat vogels vliegen, zijn Maine Coon katten bekwame jagers en besluipen ze vogels voor hun plezier. In zeer zeldzame gevallen kunnen ze jonge kuikens besluipen en doden. Het zijn ook bekwame klimmers, die graag in bomen klimmen om een prooi te achtervolgen.

Net als andere gedomesticeerde katachtigen, hebben Maine Coon katten de kunst van het besluipen en vangen van prooien zonder ze te doden, geperfectioneerd.

Terwijl het jagersinstinct hen stuurt om muizen, vogels, vissen en andere knaagdieren te achtervolgen, zul je je viervoeter waarschijnlijk zien spelen met zijn prooi voordat hij hem doodt.

Het onderwerp van de jacht is ook zeer belangrijk, gezien het feit dat de eigenschappen van deze zachtaardige reuzen gehuld zijn in een aura van mysterie.

Als u al gehoord hebt over de mysterieuze afkomst van dit kattenras, dan weet u waarschijnlijk dat hun genetica en geschiedenis een sleutelrol spelen bij het definiëren van hun sterke jachtinstincten, en betrouwbare jachtcapaciteiten.

Hieronder staan enkele belangrijke redenen die aantonen waar het instinctieve jachtvermogen van het Maine Coon kattenras zich waarschijnlijk heeft ontwikkeld:

Scheepskat verhaal

Lang voor de moderne overlevingsbehoeften bestond er het probleem van het onder controle houden van de knaagdierenpopulatie in de scheepsvoorraden.

Algemeen wordt aangenomen dat de voorouders van de Maine Coon aan boord werden gehouden van de schepen van Charles Coon, waar zij de muizen- en rattenpopulatie onder controle hielden die anders de lading zou bederven en de voedselvoorraden van de zeelieden zou opeten.

Deze theorie is echter slechts een veronderstelling, aangezien er geen echt bewijs is.

Het is echter de moeite waard op te merken, dat als knaagdieren de voedselvoorraden voor de doorvaart van een schip zouden verpesten, dit mogelijk fataal zou zijn, wat betekent dat Maine Coons redders in nood waren!

Boerderijkatten

Maine Coons hingen vroeger rond bij boerderijen in Maine, New England, waar ze jaagden op knaagdieren die werden aangetrokken door het overvloedige voedsel en de nestplaatsen in boerderijen.

De diensten die deze katten leverden, moedigden boeren aan om comfortabele plaatsen aan te bieden voor de katten om te leven en zich voort te planten.

Na korte tijd begonnen de boeren op te scheppen over de schoonheid van deze katten en hun indrukwekkende jachtcapaciteiten.

Wilde Oorsprong

De exacte oorsprong van de Maine Coon kat is betwistbaar.

Sommige folklore verhalen over hun oorsprong associëren hen met Noorse Boskatten en Bobcats, wat hint op hun mogelijke wilde oorsprong.

Hoewel het genetisch onmogelijk is dat Maine Coon katten van deze kattenrassen afstammen, is het toch mogelijk dat hun voorouders wilde kattenrassen waren.

Laten we eens kijken hoe bedreven Maine Coon katten zijn in het vangen van een prooi.

Zijn Maine Coon katten goede jagers?

Maine Coon katten zijn natuurlijke roofdieren. Toch komt er heel wat bij kijken om een uitstekende jager te worden.

Maine Coon katten zijn ook stil, stiekem, en hebben de kunst van het jagen onder de knie. Dit maakt het voor hen gemakkelijk om onopgemerkt rond te sluipen, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om een prooi aan te vallen.

Naast hun inherente vaardigheid en techniek, bezitten Maine Coon katten ook enkele belangrijke fysieke en persoonlijkheidskenmerken die hen helpen in hun jachtleven.

Bijvoorbeeld, hun levenslange speelsheid is nauw verbonden met sterke natuurlijke jachtinstincten.

Met hun grote gestalte, opmerkelijk snelle reflexen, en waardevolle jachtvaardigheden, zou het geen verrassing moeten zijn om een Maine Coon op konijn te zien jagen.

Een gekooid konijn zal zich zelfs geterroriseerd voelen en geen levenskwaliteit hebben, bij een Maine Coon met zijn neus vastgepind aan de tralies van de kooi.

Voordat u een Maine Coon kat mee naar huis neemt, is het goed om op te merken dat vrouwelijke Maine Coons beter zijn in jagen dan hun mannelijke soortgenoten.

Dit komt waarschijnlijk omdat ze uitstekende vaardigheden nodig hebben om hun kitten te trainen.

Jagen zit misschien ook in de genen van de vrouwelijke Maine Coons, uit de tijd dat de poezen op voedsel moesten jagen voor hun nest.

Hier zijn nog enkele andere eigenschappen die Maine Coon katten uitstekend maken in het achtervolgen en vangen van prooien, zelfs bij het jagen op grote prooien:

Bovengemiddelde intelligentie

Een van de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken die de jachtcapaciteiten van de Maine Coon vergroten, is hun bovengemiddelde intelligentie.

Met een bovengemiddelde intelligentie kunnen deze katachtigen gemakkelijk jachtvaardigheden aanleren en hebben ze zelfs een sterke drang om een prooi te achtervolgen.

Groot postuur en bestand tegen strenge klimaten

Met een gewicht tussen 8 en 25 pond is een Maine Coon kat groot genoeg om zijn prooi te vangen en vast te houden.

Hun gewicht vertaalt zich in meer impact wanneer zij op een prooi springen, wat belangrijk is in elk jachtspel.

Deze katten kunnen ook sneller lopen dan de meeste dieren die zij kiezen om op te jagen.

Energiek

Maine Coons zijn zeer energiek en kunnen, met een hoge mate van intelligentie, hun energie gebruiken om een prooi vakkundig aan te vallen.

Uitzonderlijk Gehoor

Met hun grote oren hebben deze katten een verfijnd gehoor.

Zij kunnen toonhoogten op een veel hogere frequentie horen, waardoor zij de exacte plaats van een prooi kunnen bepalen.

Klik hier als u meer wilt ontdekken leuke weetjes over de Maine Coons oren.

Big Feet And Sharp Claws

In verhouding tot de grootte van de prooi waarop ze jagen, hebben Maine Coons grote en dodelijke voeten.

Hun klauwen zijn ook scherp om de prooi te verscheuren bij het doden.

Krachtige beet

Maine Coon katten doden hun prooi meestal door de nek door te bijten.

Met hun grote, gespierde gestalte ligt het voor de hand dat ze een krachtige beet hebben, waardoor ze een prooi gemakkelijk kunnen doden.

Groot reukvermogen

Katten hebben ongeveer 200 miljoen reukreceptoren in hun neus, waardoor ze gemakkelijk de aanwezigheid van een muis en andere prooien kunnen opsnuiven.

Nachtzicht

Naast hun indrukwekkend zicht overdag, hebben katten een reflecterende laag achter elk netvlies, waardoor ze ook ’s nachts goed kunnen zien.

Dit maakt het gemakkelijk om ’s nachts op prooien te jagen en ze te besluipen.

Hebben Maine Coons een hoge prooidrift?

Bij de aanschaf van een Maine Coon kat is een van de eerste dingen die u moet weten dat Maine Coons obligate carnivoren zijn.

Als zodanig eten zij vlees en vleesderivaten als een groot deel van hun dieet, maar niet uitsluitend.

Als u zich afvraagt, jagen Maine Coon katten graag, dan is het vermeldenswaard dat gedomesticeerde Maine Coons geen echte behoefte meer hebben om op voedsel te jagen.

Dit kattenras heeft echter nooit zijn jagersinstinct verloren, en mag daarom niet in de buurt van vogels, knaagdieren of andere dieren komen, die zij als prooi zouden kunnen kiezen.

Wat Eten Maine Coon Katten In Het Wild?

Maine Coon katten zijn obligate carnivoren. Zij overleefden vele jaren in de wildernis en hadden geen mensen nodig om hen in leven te houden.

In de wildernis vertrouwden de Maine Coons op hun instinctieve en indrukwekkende jachtvaardigheden om levende prooien te vangen en op te eten.

Het is veilig om te zeggen dat het primaire dieet van Maine Coon katten in het wild een Maine Coon rauw voedsel dieet was.

Deze grote katten voedden zich met de volgende dieren, in het wild:

 • Knaagdieren
 • Kleine zoogdieren
 • Insecten
 • Kleine reptielen
 • Kleine vogels

Ondanks hun lieve en zachtaardige temperament zijn Maine Coons geweldige jagers en kunnen ze veel klein wild rauw eten (bron 1).

Hoe jagen katten?

Maine Coons zijn van nature geboren jagers, en hun motivatie om op kleine dingen te springen die bewegen is natuurlijk. Dit betekent dat uw kat geen honger hoeft te hebben om te jagen.

Het jachtgedrag van een Maine Coon kat is een hard-wired reactie, uw kat kan de drang niet weerstaan om kleine prooien te achtervolgen en te vangen wanneer ze een ritseling horen, of een glimp van beweging opvangen.

Hier is hoe uw Maine Coon kat op zijn prooi jaagt:

1. Hinderlaag prooi

Maine Coon katten beheersen de kunst van het sluipen.

Wanneer uw kat zijn prooi ziet verdwijnen in een hol of ergens buiten bereik, ligt hij op de loer, klaar om het dier in een hinderlaag te lokken als het weer opduikt.

De kat zal onbeweeglijk op zijn hurken gaan zitten, met zijn ogen gericht op waar hij denkt dat de prooi zal verschijnen.

Als de prooi niet verschijnt, geeft de kat het op en keert eventueel terug naar dezelfde plek om nog eens te kijken, in de hoop dat de prooi nog steeds op de loer ligt.

2. Stalken en bespringen

De stalken en bespringen stijl bestaat uit een paar stappen.

Ten eerste beweegt uw kat zich snel in een lage, gehurkte houding naar de prooi toe en bevriest, terwijl hij de prooi in de gaten houdt. Hij kan verder gaan als het doelwit beweegt, maar voorzichtig.

In een scenario waar uw Maine Coon aan het vissen is, zal hij naast een vijver gaan zitten wachten tot er een vis binnen elk opduikt.

Ten tweede, wanneer een prooi binnen bereik is, zal de kat er op springen.

3. Spelen met de prooi

Maine Coons staan er om bekend dat ze erg speels zijn.

In plaats van een prooi onmiddellijk te doden, zijn tamme katachtigen bedreven in het vangen van een prooi zonder deze te doden. Ze brengen hun prooi vaak levend mee naar huis, en beginnen er dan mee te spelen!

Vaker wel dan niet, zal uw kat de prooi loslaten en weer vangen tot het moment dat hij voelt dat het de juiste tijd is om te doden.

4. Het doden van de prooi

Maine Coon katten doden hun prooi gewoonlijk door hun nek door te bijten.

Een goed gevoede Maine Coon zal de prooi vrijwel zeker doden en laten liggen, of, soms, naar je toe brengen.

Als je kat je een dood beestje brengt, beschouw het dan als een cadeautje en waardeer de goede bedoeling in plaats van je kat uit te schelden. Uw kat handelt instinctief en probeert u niet te ergeren.

Maine Coon Roofdieren

Maine Coon katten zijn volleerde roofdieren, maar ze kunnen ook worden opgejaagd. Als zodanig vormen grote roofdieren een bedreiging voor hen en kunnen ze hen in een hinderlaag lokken en immobiliseren op vrijwel dezelfde manier als ze op kleine prooien jagen.

Als u uw Maine Coon kat buiten vrij laat rondlopen, kan hij enkele van zijn roofdieren tegenkomen, waaronder:

 • Wolven
 • Honden
 • Vossen
 • Coyotes
 • Bear
 • Cougar
 • Wild Canid

Grotere roofdieren vormen een bedreiging voor het leven van Maine Coons, met coyotes als grootste bedreiging.

Coyotes zijn zelfverzekerde dieren, en hun aanvallen zijn een van de redenen waarom veel Amerikanen hun katten permanent binnenshuis houden (bron 1,2).

Jagen Maine Coons op vogels?

Maine Coons zijn fysiek uitgerust om op de meeste kleine prooien te jagen.

Als ze naar buiten gaan, meestal in uw compound, zullen ze op vogels jagen die in de buurt komen, en ze dan eventueel vangen en doden.

Om deze reden is het, als je vogels voert, een goed idee om de voederbak buiten het bereik van je Maine Coon te houden. Op die manier zijn de vogels veilig, zelfs als ze de zaden van de grond rapen.

Jagen Maine Coon katten op muizen?

Als je in een gebied woont waar muizen veel voorkomen en overweegt een Maine Coon kat aan te schaffen, kun je je afvragen “zijn Maine Coon katten goed in het vangen van muizen?”.

Een bekende eigenschap van de Maine Coon kat is dat het uitstekende mousseliers zijn, omdat ze vrij alert zijn en goed in het spotten van muizen en andere kleine knaagdieren.

Ze staan ook bekend als een zeer intelligent en trainbaar kattenras. Deze eigenschappen gaan samen met de befaamde snelle reflexen van het ras, waardoor het voor hen gemakkelijk is om onopgemerkt muizen te benaderen en te vangen.

Sinds de koloniale tijd worden Maine Coon katten erkend om hun grote knaagdier-jachtvaardigheden.

Een folkloristisch verhaal over hun oorsprong beweert dat zij in zeilschepen werden gebruikt om voor het voedsel van de zeelieden te zorgen, door muizen en andere knaagdieren uit te roeien.

Met een Maine Coon kat zullen er waarschijnlijk geen muizen in uw huis komen, omdat ze als prooi zouden kunnen dienen.

Do Maine Coon katten ratten doden?

Hoewel Maine Coon katten meer bekend staan als muizenroofdieren dan als rattenroofdieren, is het de moeite waard te vermelden dat ze nog steeds ratten zullen vangen.

Als ze geen muizen kunnen vinden, zullen ze ratten achtervolgen om hun innerlijke jachtdrang te bevredigen.

Al met al, omdat gedomesticeerde Maine Coon katten niet noodzakelijkerwijs hoeven te jagen voor voedsel, zullen zij hoogstwaarschijnlijk ratten doden en op de grond laten liggen.

Zij zullen soms ratten eten omdat zij daardoor de essentiële taurine krijgen die hun lichaam ontbeert.

Do Maine Coon Katten Slangen Doden?

De Maine Coon kan op slangen jagen, en omgekeerd.

Over het algemeen houden Maine Coon katten van jagen, achtervolgen, doden en (soms) eten van glibberige en kronkelende wezens. Slangen passen perfect in deze beschrijving.

In dit opzicht zal uw Maine Coon kat hoogstwaarschijnlijk jagen op en doden van middelgrote slangen, meestal tot 6 voet lang. Uw katachtige kan de slang zelfs vrij gemakkelijk opeten.

Van belang is dat katten en slangen doodsvijanden zijn. Om deze reden kunnen grote slangen, waaronder pythons en boa constrictors, ten prooi vallen aan katten en deze doden (bron 1).

Doodt een Maine Coon kippen?

De Maine Coon wordt gevreesd door veel vogels en kippen.

Simpel gezegd, je grote Maine Coon zal met plezier je kip doden, vooral als de kip nog jong is.

Dit komt omdat Maine Coons een zeer sterk jachtinstinct hebben en met plezier jonge kippen zullen aanvallen als ze rondzwerven.

Maine Coons voeden zich graag met kippen en kunnen ze even vaak opeten als wanneer ze erop jagen.

U vraagt zich misschien af waarom deze katten op uw kip azen, zowel jonge als grote. Hoewel er vele redenen voor dit gedrag zijn, is de simpele waarheid dat uw Maine Coon kat de kip wil opeten.

Bovendien zullen Maine Coons op kippen jagen omdat het natuurlijke jagers zijn. Telkens als ze een kip voorbij zien komen, wordt hun jachtinstinct geprikkeld, en vallen ze de kip aan.

Als uw kippen niet in beschermende kooien worden gehouden, zullen ze worden aangevallen door uw Maine Coon kat. In de meeste gevallen zijn kleine kippen kwetsbaarder.

Een andere reden waarom je kat zal azen op de kippen om zich heen is vanwege honger. Tenzij hij goed gevoed is, zal hij zich het gemakkelijkst voeden met de kip in de buurt van de compound (bron 1).

Kan een Maine Coon een mens doden?

Maine Coon katten zijn de grootste tamme katten ter wereld, en als eigenaar vraag je je soms af of ze je kunnen doden.

Niemand zou graag een huisdier domesticeren dat gevaarlijk of schadelijk is, dus kan een Maine Coon een mens doden?

Het snelle antwoord, dat je waarschijnlijk niet verwachtte, is Ja!

Hoewel het heel goed mogelijk is dat een Maine Coon kat de dood van een mens veroorzaakt, zijn dergelijke scenario’s zeer zeldzaam.

Hoewel dit kattenras bekend staat om zijn koele aard, kunnen ze hun eigenaar soms bijten of krabben.

Als de beet of kras onbeheerd of onbehandeld blijft, kan dit leiden tot de dood van een mens (bron 1).

Waarom brengen katten je dode dieren?

Misschien ben je wel eens wakker geworden om een dood of halfdood knaagdier, vogel of kikker in je huis aan te treffen.

Als je een Maine Coon kat hebt, dan zijn deze dode of halfdode dieren geschenken die de dierbare katachtige je heeft gebracht, waarschijnlijk om de volgende redenen:

 • Onervaren Jagers: Zij zien mensen als onervaren jagers, en kiezen ervoor om hun een deel van hun jachtvangst mee te nemen.
 • Opleiding: Katten worden door hun moeders getraind om onafhankelijk te zijn en hun eigen voedsel te vinden.
 • Om te spelen: Ze brengen de dode dieren mee naar huis zodat ze er mee kunnen spelen
 • Leer: Om hun kittens te leren eten
 • Deel: Om de prooi met hun familie te delen

Hoe te stoppen met het jagen op katten

Als uw kat een pro is in het jagen, bent u het misschien beu om uw huis gevuld te hebben met de “heerlijke” geuren van de moeilijk gevonden prooi van uw kat.

Om deze reden vraagt u zich misschien af, hoe kan ik mijn kat ervan weerhouden dode dieren mee naar huis te nemen?

Hieronder staan een paar tips die u kunt proberen, om uw kat te laten stoppen met jagen. Probeer een van deze tips en kijk welke uw kat effectief zal doen stoppen met jagen (bron 1):

1. Leid de instincten om door meer te spelen

Dit is één van de meest effectieve en bewezen methodes om het jachtvermogen van een kat geleidelijk te verminderen.

Veel spelen verhoogt de mentale stimulatie en helpt uw kat zijn jachtbehoeften te bevredigen.

U kunt bewegend speelgoed gebruiken (zoals deze) zodat de kat het speeltje zal blijven volgen en proberen het te pakken.

Als uw kat binnenshuis beperkt is, is hij niet in staat om zijn natuurlijke jacht in de:

Tenzij u iets vindt om hun jachtinstincten bevredigd te houden, kunt u problemen in uw huis creëren, zoals de kat die op uw lichaam of andere huishoudelijke voorwerpen springt en ze vernielt.

Waarom zou u daarom niet overwegen een catio aan te schaffen? of uw kat mee naar buiten te nemen voor wandelingen?

2. Kleed ze in een halsband met een bel

Kleed ze in een kraag met een bel eraan!

Veel mensen proberen deze losbreekhalsband methode om hun katten te laten stoppen met jagen. De halsband werkt als een vernieler wanneer uw kat een prooi probeert te bereiken.

Geef altijd voorrang aan de veiligheid van uw lieve kat door ervoor te zorgen dat de halsbandbel gemakkelijk kan worden losgemaakt als uw kat ergens aan blijft haken.

3. Zorg voor voldoende voedsel

Sommige katten gaan jagen omdat ze honger hebben; daarom vermindert het geven van een goed uitgebalanceerd dieet dat voldoende is om hun honger te stillen hun jachtwensen.

U kunt er ook voor kiezen om uw Maine Coon kleine hoeveelheden voedsel te geven met korte tussenpozen. Ze zijn dan minder lang weg van de voedselplek en zullen geleidelijk stoppen met jagen.

4. Sluit ze binnen op

Kleine zoogdieren, reptielen en vogels zijn meestal ’s morgens en ’s avonds actief.

Af en toe, na slecht weer of buien, komen deze wezens in grote aantallen naar buiten om voedsel te zoeken.

In die tijd kun je je kat opsluiten, zodat hij niet toevallig die kleine prooien tegenkomt en zo het aantal succesvolle jachtpartijen vermindert.

Op welke leeftijd stoppen katten met jagen?

Het is algemeen bekend dat katten de neiging hebben minder actief te zijn wanneer ze de geriatrische fase van hun leven naderen.

Voor eigenaren die zich afvragen ‘stoppen katten met jagen als ze ouder worden’, is een van de dingen die u moet begrijpen dat jagen een natuurlijk, normaal gedrag is voor katten.

Als zodanig kunnen zij dit ingebouwde jachtinstinct hun hele leven lang vertonen.

Jagen gecastreerde katten nog?

Hoewel het algemeen aanvaard is dat katten gecastreerd moeten worden, vrezen sommige eigenaars de vermeende gevolgen van het castreren van een kat. Bijvoorbeeld, jagen gecastreerde katten nog steeds?

U zult blij zijn te horen dat, ja, gecastreerde katten nog steeds jagen. Dit komt omdat het castratieproces alleen de voortplantingsinstincten van de kat beïnvloedt en niets meer.

Katten zijn natuurlijke jagers, en deze eigenschap kan niet worden gestopt door castratie.

Door de castratie komt er meer ruimte vrij voor de kat om te jagen, omdat ze niet meer hoeven te paren of voor kittens te zorgen.

Neutratie van uw kat zal ook zijn territoriale instincten verminderen, waardoor het een beter huisdier wordt om mee te spelen (bron 1).

Kattenrassen die minder vaak jagen

Sommige kattenrassen zijn luie jagers, en het enige wat ze leuk vinden is relaxen op de bank en meer tijd doorbrengen met de baasjes.

Sommige kattenrassen die minder snel jagen zijn onder andere:

 • Ragdoll
 • Exotische kat
 • Selkirk Rex
 • Perzische kat
 • Siberische boskat
 • Birmaan
 • Russisch blauw
 • Tonkinees
 • Korat

Als je een van deze kattenrassen bezit, wees dan gerust dat ze zelden op jacht zullen gaan (bron 1).

Conclusie

Maine Coons zijn een van de meest geliefde kattenrassen.

Ze zijn groot en hebben een ingebouwd jachtinstinct.

Voor huiseigenaren die van plan zijn een Maine Coon kat aan te schaffen, geeft dit bericht hopelijk een uitgebreid antwoord op de populaire vraag “houden Maine Coon katten van jagen?”.

Gerelateerde vragen

Maine Coon bijtkracht PSI

De gemiddelde bijtkracht van huiskatten is ongeveer 67 PSI. Omdat de Maine Coon een groter ras is, is hun bijtkracht meestal aan de hogere kant, tot wel 75 PSI.

Zijn Maine Coons illegaal?

Maine Coons zijn in geen enkel land of staat illegaal om als huisdier te houden. Toch kunnen er problemen ontstaan wanneer ze voor iets anders worden aangezien.

Zijn Maine Coon katten hypoallergeen?

Maine Coons zijn niet hypoallergeen. Om deze reden zijn ze misschien niet de perfecte katten voor mensen met allergie of overgevoeligheid.

Kunnen Maine Coon katten goed opschieten met honden?

Maine Coon katten zijn zachtaardig, speels, en niet-agressief. Met deze persoonlijkheidskenmerken kunnen ze gemakkelijk overweg met honden en andere huisdieren.

Plaats een reactie