Hormonale stoornissen bij Maine Coon katten


Hoewel het Maine Coon kattenras over het algemeen als winterhard wordt beschouwd, hebben ze last van bepaalde Maine Coon gezondheidsproblemen die niet over het hoofd mogen worden gezien.

Een van die problemen zijn de verschillende hormonale stoornissen bij Maine Coon katten, die we in dit artikel diepgaand zullen bespreken.

De belangrijkste Maine Coon katten hormonale aandoeningen waar eigenaren zich bewust van moeten zijn, zijn hypothyreoïdie en diabetes mellitus. Hypothyreoïdie komt het meest voor bij tiener Maine Coons, of oudere Maine Coon katten die een teveel aan schildklierhormonen produceren. Diabetes komt op alle leeftijden voor en wordt veroorzaakt door een abnormale reactie op insuline.

Hoewel de kans groot is dat de meesten van ons wel eens van diabetes en misschien zelfs van hypothyreoïdie hebben gehoord, kennen veel eigenaren niet de belangrijkste tekenen en symptomen waarop ze moeten letten.

In dit artikel leiden we Maine Coon kattenliefhebbers door het proces van het identificeren van Maine Coon katten hormonale problemen, en wat dit betekent voor uw kat op een dagelijkse basis.

We laten u ook zien hoe u deze hormonale problemen bij uw Maine Coon kunt identificeren en mogelijk enkele levensreddende aanpassingen in uw levensstijl kunt aanbrengen.

Hormonale stoornissen bij Maine Coon katten

De Maine Coon kat staat zeer goed bekend als een winterhard ras dat goed aangepast is aan het harde en onvergeeflijke leven in de vrije natuur.

Hoewel Maine Coons gevoelig zijn voor sommige medische aandoeningen, zoals de meeste kattenrassen, zijn ze niet overdreven kwetsbaar en zijn het robuuste huisdieren voor toegewijde eigenaren. Zelfs nieuwe eigenaren.

Iets dat als zeer belangrijk zou moeten worden beschouwd om een verantwoordelijke huisdiereigenaar te zijn, maar vaak volledig over het hoofd wordt gezien, zijn hormonale stoornissen bij katten.

Blijf dit artikel lezen om het volgende te leren:

 • Wat zijn hormonale stoornissen?
 • Wat betekenen ze voor uw kat?
 • Hoe hormonale stoornissen bij de kat te identificeren
 • Hoe om te gaan met Maine Coon hormonale stoornissen

Het is een ingewikkelde dynamiek van de relatie huisdier-eigenaar die het potentieel heeft om veel problemen te veroorzaken als er niet voldoende rekening mee wordt gehouden.

Wat zijn kattenhormonen?

Voordat we ingaan op wat hormonale stoornissen zijn, is het belangrijk om te begrijpen wat hormonen zijn en welke rol ze spelen in de lichaamsfuncties van een kat.

Hormonen zijn chemische boodschappen die grote delen van de werking van het katachtige (en menselijke) lichaam controleren. Ze beïnvloeden alles van:

 • Groei
 • Metabolisme
 • Voortplantingsfunctie
 • Stemming

Maar soms werken deze hormonale boodschappers niet helemaal zoals bedoeld.

Soms produceert het lichaam te veel, of te weinig, van een bepaald hormoon dat schadelijke effecten kan hebben op de lichaamsfuncties van uw Maine Coon kat.

In sommige gevallen reageert het lichaam van uw kat slecht op bepaalde hormonale signalen, waardoor ze zich dan vreemd gaan gedragen of zelfs hun gezondheid aantasten.

En ja, soms kunnen kattenhormonen ervoor zorgen dat je Maine Coon een humeurig poesje wordt!

Maine Coon Kat Hormonale Problemen

Hier zijn enkele van de meest voorkomende plaats hormonale stoornissen bij katten (bron 1,2,3):

1. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie bij katten komt veel voor en wordt veroorzaakt door een overproductie van de schildklier die schildklierhormonen produceert.

Schildklierhormonen worden gebruikt om de stofwisseling van het lichaam te regelen.

Als er te veel schildklierhormonen worden geproduceerd, versnelt het metabolisme te veel en als er te weinig worden geproduceerd, metaboliseert het lichaam niet snel genoeg.

2. Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus werkt bij katten net zo als bij mensen. Voor het grootste deel.

Diabetes wordt veroorzaakt doordat het lichaam te weinig beschikking heeft over het hormoon insuline.

De alvleesklier maakt insuline aan die op zijn beurt de suikers in de bloedbaan afbreekt.

Diabetische katten kunnen deze niet afbreken, wat resulteert in een te hoge bloedsuikerspiegel.

3. Hypersomatotropisme

Hypersomatotropisme is de overproductie van het groeihormoon.

Het komt vaak voor naast diabetes, hoewel de twee elkaar kunnen uitsluiten.

Overproductie van de groeihormonen kan ervoor zorgen dat het lichaam van uw kat erg in de war raakt over wanneer het moet stoppen met groeien.

Het lichaam van je kat kan ook in de war raken over hoe groot het moet worden, wat allerlei gevolgen heeft voor de gezondheid.

4. Hyperadrenocorticisme

Hyperadrenocorticisme is de overproductie van het hormoon cortisol door de bijnieren.

Dit komt vaak voor bij oudere Maine Coon katten, net zoals het meestal voorkomt bij oudere mensen.

Cortisol is het stresshormoon dat wordt geactiveerd tijdens de vecht- of vluchtreactie. Het doet dit door andere lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering, te beperken.

Oorzaken van hormonale disbalans bij katten

Er zijn talrijke oorzaken van hormonale onbalans bij Maine Coons waarvan u zich bewust moet zijn.

Het is echter ook belangrijk om te begrijpen dat het soms gewoon geluk van de loting is en dat sommige katten meer (of minder) geneigd kunnen zijn om bepaalde hormonen te produceren.

Hier zijn enkele belangrijke oorzaken van hormonale onbalans bij katten:

Puberteit

Wanneer katten de puberteit doormaken, beginnen ze bepaalde hormonen in grotere hoeveelheid te produceren.

Geslachtsrijpheid bij Maine Coons gebeurt op ongeveer vijf tot zes maanden oud en kan een tijd van grote hormonale verandering en stress zijn voor u, de eigenaar, en uw Maine Coon.

Hormonale veranderingen bij katers kunnen leiden tot tijdelijk verhoogde agressie en territoriaal gedragingen.

castratie

Wanneer een kat wordt gesteriliseerd, is er soms een probleem dat het ovariële restsyndroom wordt genoemd en dat wordt veroorzaakt doordat er ovarieel weefsel achterblijft in het lichaam van de poes.

Hormonale onbalans bij gesteriliseerde katten is meestal een verhoogd niveau van oestrogeen veroorzaakt door dit ovariële overblijfsyndroom, wat vaak kan leiden tot schijnzwangerschappen en tekenen dat uw kat krols is.

Tumor

Soms, maar niet altijd, kan een tumor die naast een hormoonproducerende klier groeit, ervoor zorgen dat die klier zijn productieniveau verandert.

Een goed voorbeeld hiervan is een tumor die op de bijnier drukt en de niveaus van het geproduceerde cortisol verstoort.

Leeftijd

Als katten ouder worden, krijgen ze vaker tumoren over het hele lichaam. Vele onschadelijk, vele niet.

Rond de 7 of 8 jaar ontwikkelen katten vaak adenomen, dat zijn niet-kankerachtige tumoren.

Deze tumoren worden echter vaak gevonden in de schildklier, waardoor deze te groot wordt en te veel schildklierhormoon produceert.

Gewicht

Katten met overgewicht door overconsumptie van voedsel, of een slecht dieet, zijn waarschijnlijk niet in staat om op natuurlijke wijze voldoende insuline te produceren om alle suikers in hun bloedbaan af te breken, waardoor ze diabetisch worden.

Symptomen van hormoonverstoring bij de kat

Hormonale onevenwichtigheden bij katten zijn niet altijd gemakkelijk te identificeren voor mensen zonder een veterinaire graad.

Er zijn echter enkele dingen waar je op kunt letten die je kunnen helpen om thuis een diagnose te stellen en je het bewijs te geven dat je nodig hebt om met je Maine Coon naar de dierenarts te gaan.

Hier zijn enkele symptomen van hormonale onbalans bij katten om op te letten:

 • Overmatig Drinken: Overconsumptie van water is een veel voorkomend symptoom van hyperthyreoïdie.
 • Gewichtsverlies: Meestal een symptoom van hyperthyreoïdie (overmetabolisme)
 • Obesitas: Obesitas komt vaak voor naast diabetes, of het nu de oorzaak of een symptoom ervan is.
 • Rusteloosheid: Rusteloosheid is een veel voorkomend symptoom van een te hoge cortisolproductie die het gevoel geeft dat uw kat voortdurend op scherp staat.
 • Beven: Beven in het lichaam, trillen, bijna vibreren, en niet in staat zijn het evenwicht te bewaren is een belangrijk symptoom om op te letten.
 • Vreemd geproportioneerd: Katten met vreemde voeten (veel te groot) of te grote vierkante kaken produceren vaak te veel groeihormonen.

Hormonaal kattengedrag

Hoe beïnvloeden hormonen het gedrag van dieren?

Hormonen beïnvloeden het gedrag van katten op dezelfde manier als bij ons.

Het ligt buiten hun controle, net zoals wij beperkte controle hebben over ons eigen gedrag.

We kunnen onze gevoelens overdenken en ze “negeren” als ze irrationeel lijken. Maar uw kat kan dat niet.

Een kat die bijvoorbeeld te veel cortisol produceert en in een semi-permanente staat van vechten of vluchten verkeert, kan zichzelf er niet van overtuigen dat dit irrationeel is.

In plaats daarvan zullen ze ongelooflijk gestrest en op scherp lijken. Alsof ze verwachten dat er iets ergs gaat gebeuren. Wat, tot op zekere hoogte, ook zo is.

Evenzo kunnen katten die niet genoeg schildklierhormonen produceren en dus een te laag metabolisme hebben, alle eetlust verliezen en zelfs zover gaan dat ze zichzelf uithongeren.

Maine Coon Genetische Ziekten

Maine Coons zijn vrij robuust in vergelijking met veel kattenrassen, maar ze zijn niet immuun voor alle ziekten en medische problemen.

Er zijn enkele veel voorkomende Maine Coon kattenziekten waarvan wordt aangenomen dat ze erfelijk zijn. Zo niet, dan tenminste beïnvloed door hun ouders.

Hieronder staan de belangrijkste Maine Coon gezondheidsziekten en problemen:

Heupdysplasie

Heupdysplasie wordt veroorzaakt door artritis in de heupen van de achterpoten en kan soms leiden tot verlamming.

Heupdysplasie hangt vaak nauw samen met de heupen van de ouders. Als vader en moeder gezonde heupen hebben, zal het kitten dat waarschijnlijk ook hebben.

Leer er hier meer over.

Hypertrofische Cardiomyopathie

Een veel voorkomende hartziekte bij veel kattenrassen.

Hoewel het geen erfelijke ziekte is, is er een nauw verband tussen de gezondheid van het hart van een kat en de gezondheid van het hart van zijn ouders.

Lees er hier meer over.

Spinale Musculaire Atrofie

Een genetische ziekte die de wervelkolom van de Maine Coon aantast en instabiliteit en afwijkingen in hun houding en loopvermogen veroorzaakt.

Lees hier meer.

Polycysteuze Nierziekte

Een genetische ziekte die zweren veroorzaakt op de nieren van de Maine Coon die extreem pijnlijk kunnen worden.

Belangrijkste tekenen en symptomen om op te letten.

Conclusie

Zo, je begrijpt nu wat de belangrijkste hormonale stoornissen bij Maine Coon katten zijn.

Je zult ook een uitstekende kennis hebben van wat hormonen zijn, wat hormonale onevenwichtigheden zijn, en hoe je ze zou kunnen herkennen.

Soms is het gewoon pech en kan een kat op latere leeftijd een soort hormonale kwestie ontwikkelen. Andere keren wordt het veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals het voedsel dat ze krijgen of hun leefsituatie.

Als u ergens onzeker over bent of vermoedt dat uw Maine Coon hormonale onevenwichtigheden heeft, kunt u het beste contact opnemen met een dierenartsenpraktijk en een afspraak maken. Gewoon voor de zekerheid.

Gerelateerde vragen aan

Maine Coon achterpoot problemen

Heupdysplasie is een veel voorkomend probleem bij Maine Coons en treft hen typisch in hun achterpoten. Maine Coons lijden in hoge aantallen (23%) aan heupdysplasie in vergelijking met veel andere kattenrassen.

Maine Coon Luidruchtige Ademhaling

Maine Coon katten kunnen om twee redenen worstelen met een luidruchtige ademhaling. Ten eerste is er een verstopping in hun luchtpijp (hoge ademhaling). Of ze hebben een probleem met hun neus (lage tonen).

Zijn Maine Coon katten humeurig?

Maine Coons staan niet bekend als humeurig. In plaats daarvan worden ze meestal als vriendelijk beschouwd. Ze zijn echter gevoelig voor stemmingswisselingen. Als ze voortdurend humeurig zijn, kunnen ze een onderliggende medische aandoening hebben die gediagnosticeerd moet worden.