Hoeveel verschillende soorten Maine Coons zijn er?

Veel mensen vragen zich af hoeveel verschillende soorten Maine Coon katten er zijn? De Maine Coon is tenslotte een prachtige kat, maar hij komt in veel verschillende kleuren en patronen, wat voor sommigen verwarrend kan zijn.

De Maine Coon Kat is een enkel ras, maar ze kunnen komen in een verscheidenheid van verschillende vachtkleuren en patronen. Er zijn meer dan 75 verschillende vachtcombinaties voor de Maine Coon. Het is mogelijk om Maine Coons in te delen in categorieën gebaseerd op vachtkleur of patroon, maar deze hebben geen enkele invloed op het temperament van de kat.

De Maine Coon is een majestueus kattenras dat in tientallen verschillende kleuren en patronen voorkomt. Maar hoe een Maine Coon er ook uitziet, hij is in wezen hetzelfde als andere Maine Coons.

Lees verder om meer te weten te komen over het temperament en de geschiedenis van dit geweldige ras!

Hoeveel verschillende soorten Maine Coon katten zijn er?

De Maine Coon is een prachtig ras, beroemd als het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld. Ze staan ook bekend om hun leeuwachtige manen en hun zachtaardige en intelligente temperament.

De Maine Coon komt in verschillende patronen voor, die in vijf hoofdcategorieën kunnen worden onderverdeeld (bron 1).

 • Massief: Effen patronen zijn het eenvoudigst. Een effen Maine Coon komt in slechts één kleur die gelijkmatig is over het hele lichaam.
 • Getipt: Tipping verwijst naar een kat met een witte ondervacht en verschillende hoeveelheden van een andere kleur op de punt van het haar. De diepte van de tipping resulteert in drie verschillende categorieën.
 • Shell: Schelpkatten hebben zeer lichte tippen op de rug, staart en flanken, en mogelijk ook op het gezicht en de kop.
 • Gearceerd: Gearceerde katten hebben een matige mate van tipping aan de zijkanten, het gezicht en de staart.
 • Rook: Dit is de meest diep getipte vacht, wat resulteert in een veel donkerder uiterlijk dan shell of shaded.
 • Bi-Color: Bi-color verwijst naar een combinatie van wit en een andere kleur, met verschillende hoeveelheden vermenging.
 • Parti-kleur: Parti-kleur verwijst naar een combinatie van twee verschillende kleuren op de vacht van een kat, en kan ook een combinatie van twee kleuren en effen witte gebieden omvatten.
 • Calico: Calico katten hebben vlekken van rood en zwart (of de verdunde versies ervan, blauw en crème) met gebieden van effen wit in de gehele vacht.
 • Schildpad: Een schildpad kat is vergelijkbaar met een calico omdat hij zowel zwart als rood heeft (of de verdunde versies ervan, blauw en crème), maar de kleuren zijn gestroomd, wat betekent dat ze samen strepen.
 • Schildpad en wit: Een schildpad en witte kat heeft schildpad tekening, maar vlekken van effen wit verspreid over het lichaam.
 • Gepatcht: Een gepatchte kat heeft twee verschillende kleuren aanwezig op de vacht die ongeborsteld is. Enkele mogelijke kleurencombinaties voor Maine Coons zijn blauw en crème of zwart en rood.
 • Tabby: De kenmerkende aftekeningen van een tabby kat worden veroorzaakt door de banding van de haren van de kat. In totaal zijn er vijf hoofdcategorieën van tabby aftekeningen.
 • Agouti: De Agouti tabby wordt ook wel de Abessijnse tabby of ticked tabby genoemd. Op het eerste gezicht lijkt de Agouti tabby helemaal effen. Als u echter goed kijkt, ziet u de tabby aftekeningen op het voorhoofd van de kat. Terwijl de rest van de vacht effen lijkt, betekenen de gebandeerde haren dat deze kat nog steeds een echte tabby is.
 • Gevlekte tabby: Spotted tabby’s hebben nog steeds de klassieke strepen van een tabby op hun gezicht, maar in plaats van strepen op hun lichaam hebben ze eigenlijk vlekken. Dit moet niet verward worden met een broken mackerel tabby, die we later zullen behandelen.
 • Klassieke tabby: De classic tabby wordt ook wel eens de marble tabby genoemd. Deze katten hebben aantrekkelijke dikke strepen die kenmerkende wervelingen of stierenogen vormen op de zijkanten van de kat.
 • Mackerel Tabby: Mackerel tabby’s lijken het meest op tijgers, met parallelle strepen die over de zijkanten van het lichaam lopen. Deze strepen kunnen ook gebroken zijn zodat ze gevlekt lijken, maar ze lopen nog steeds in de vorm van strepen, in tegenstelling tot de gevlekte tabby.
 • Patched Tabby: De patched tabby is een unieke categorie omdat ze alle bovenstaande patronen kunnen hebben. Een patched tabby zal echter een combinatie van twee kleuren in zijn vacht hebben, in plaats van één. Het is belangrijk op te merken dat dit patroon alleen mogelijk is bij poezen.

Zijn er verschillende rassen Maine Coon katten?

Sommige mensen vragen zich af of Maine Coon katten die zich in verschillende landen bevinden, zoals Rusland of Amerika, eigenlijk verschillende rassen zijn. Dit is echter onjuist. De Maine Coon Cat is al een ras, en het kan niet worden onderverdeeld in verdere sub-categorieën.

De locatie heeft ook geen invloed op een Maine Coon, hoewel de rasstandaarden strenger of losser kunnen zijn, afhankelijk van het land.

Bijvoorbeeld, de rasstandaard voor Maine Coon katten in Australië staat geen Maine Coons toe met een chocolate, cinnamon, lilac of fawn kleur (bron 1).

Maine Coon Kattenras Informatie

Hoewel veel mensen de Maine Coon waarderen vanwege zijn grootte, heeft hij ook een geweldig temperament en een rijke geschiedenis.

Hier zijn de grondbeginselen van de Maine Coon om u te helpen kennis te maken met dit prachtige ras:

1. Geschiedenis

De geschiedenis van de Maine Coon gaat terug tot de staat Maine, waar hij zich op natuurlijke wijze ontwikkelde in de koude omgeving.

Het ras werd populair op boerderijen en schepen, waar zijn indrukwekkende jachtinstincten werden gebruikt om ratten en ander ongedierte op afstand te houden.

Nu zijn ze een van de populairste kattenrassen ter wereld!

2. Uiterlijk

De Maine Coon is een grote kat, met een gewicht tussen 8 en 25 pond, een hoogte van ongeveer 10 tot 16 centimeter en een lengte tussen 19 en 40 centimeter.

Ze hebben een middellange vacht die langer is rond hun nek, staart en poten.

3. Kleuren

De Maine Coon komt in veel verschillende kleuren voor, waaronder wit, zwart, blauw, rood, crème, goud en zilver.

4. Persoonlijkheid / Temperament

Een van de meest kenmerkende onderdelen van de Maine Coon is zijn persoonlijkheid.

Deze katten worden vaak de “zachte reuzen” van de kattenwereld genoemd. Ze zijn ongelooflijk zachtaardig en geduldig en schieten goed op met kinderen en andere huisdieren.

De Maine Coon staat ook bekend om zijn intelligentie en hondse persoonlijkheid. Veel Maine Coons kunnen allerlei trucjes leren, en sommige houden zelfs van apporteren!

Ten slotte heeft de Maine Coon ook een unieke stem. Deze katten miauwen zelden, maar tsjirpen en trillen om de aandacht van hun baasjes te krijgen.

5. Verzorgingsbehoeften

De gemiddelde tot lange vacht van de Maine Coon betekent dat deze katten minstens twee keer per week geborsteld moeten worden, en meer voor de zomer en winter wanneer ze hun vacht afwerpen om zich voor te bereiden op de wisseling van de seizoenen.

Hun vacht, die langer is rond hun poten, kan ook moeten worden getrimd als het vuil of gematteerd wordt.

6. Levensduur

De Maine Coon is een gezond ras dat naar verwachting tussen de 12 en 15 jaar oud wordt.

7. Prijs

De Maine Coon is een populair en zeer gewild ras, dus de aankoop van een exemplaar bij een gerenommeerde fokker kan helaas duur zijn.

De meeste Maine Coons kosten tussen de 500 en 2500 dollar.

Hoe herken je een Maine Coon kat?

Heb je ooit een kat gezien waarvan je dacht dat het een Maine Coon was, maar die je niet helemaal zeker wist?

Hier zijn enkele kenmerken om op te letten die kunnen aangeven of een kat een Maine Coon is.

 • Lynx Tip Oren: Hoewel dit niet voor alle Maine Coons geldt, hebben veel katten van dit ras opvallende plukjes bont op de bovenkant van hun oren, die “lynx tips” worden genoemd.
 • Getufte poten: Het komt ook vaak voor dat Maine Coons lange plukjes vacht op en rond hun poten hebben.
 • Manen of Ruff: De vacht rond de nek en de borst van een Maine Coon is vaak veel langer, waardoor een kenmerkende kraag of manen ontstaan waardoor ze op een leeuw lijken!
 • Enorme grootte: Een ander belangrijk lichamelijk kenmerk van de Maine Coon is zijn enorme omvang. Deze katten kunnen tussen de 8 en 25 pond wegen, 10 tot 16 centimeter hoog zijn en een lengte hebben van 19 tot 40 centimeter!
 • Unieke stem: De unieke stem van een Maine Coon betekent dat ze vaak spreken in kleine tsjirpen en trillingen, in plaats van te miauwen zoals de meeste katten.

Is mijn kat een Maine Coon Quiz?

Er zijn veel quizzen online die beweren je te vertellen of je kat een Maine Coon is of niet.

Hoewel bepaalde kenmerken kunnen wijzen op het ras van een kat, is er geen sluitende manier om het zeker te weten, tenzij je de stamboom van de kat hebt van een fokker, of door een genetische test te doen.

Conclusie

Veel mensen vragen zich af hoeveel verschillende soorten Maine Coon katten er zijn?

Hoewel alle Maine Coon katten in principe hetzelfde zijn (hoewel hun persoonlijkheid sterk kan variëren), komen ze in een verscheidenheid van kleuren en patronen.

Je kunt Maine Coons onderverdelen in vijf patrooncategorieën:

 • Massief
 • Getipt
 • Bi-color
 • Parti-color
 • Tabby

Hoewel de kleuren en patronen onder Maine Coon katten enorm variëren, heeft hoe een Maine Coon eruitziet uiteindelijk geen invloed op zijn persoonlijkheid of temperament.

Het meest kenmerkende deel van een Maine Coon is zijn intelligentie en speelse, zachtaardige aard.

Hoeveel Maine Coon katten zijn er in de wereld?

Hoewel er geen manier is om zeker te weten hoeveel Maine Coons er in de wereld zijn, zijn ze een overvloedig ras dat over de hele wereld verspreid is.

Plaats een reactie