Hoeveel ruimte heeft een Maine Coon nodig?


Als je erover denkt om zelf een Maine Coon in huis te nemen, vraag je je waarschijnlijk af hoeveel ruimte een Maine Coon nodig heeft, en of je wel ruimte hebt om een van deze extra grote katten te huisvesten?

Maine Coons zijn groter dan andere huiskatten en hebben dus unieke ruimtebehoeften die we later in dit artikel zullen uitleggen.

Maine Coons hebben ruimte nodig om te zwerven en hun territorium te verkennen, plus een veilige ruimte om zich terug te trekken die van hen is. Ze leven gelukkig in middelgrote appartementen op voorwaarde dat de eigenaars voldoende tijd investeren in het dagelijks spelen met hun katten, en in het regelmatig uitlaten buiten. Een verscheidenheid aan kattenspeeltjes en een extra grote kattentoren vereisen extra vloerruimte.

De vraag hoeveel ruimte een Maine Coon kat nodig heeft, is een ongelooflijk belangrijke vraag die alle potentiële eigenaren zich moeten stellen, voordat ze een Maine Coon in hun leven brengen.

Om er zeker van te zijn dat je voorbereid bent, lees dan verder om een volledig beeld te krijgen van de ruimtebehoeften en eisen van de Maine Coons.

Hoeveel ruimte heeft een Maine Coon nodig?

Maine Coons zijn enorme en liefdevolle gentle giants die er op gebrand zijn om lief te hebben en geliefd te worden door hun menselijke familie.

De kater van de soort is meestal groter dan de vrouwelijke Maine Coon, hoewel het nog steeds mogelijk is om groter dan gemiddeld vrouwelijke Maine Coon katten tegen te komen.

Maine Coon grootte

Als we de grootte van de Maine Coon nader bekijken, ontdekken we meteen dat Maine Coon katten het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld zijn.

Over het algemeen variëren deze grote katten tussen de 10-16 inch in hoogte, en eenmaal op ware grootte wegen ze 8-25 pond.

De gemiddelde Maine Coon wordt 19-40 centimeter lang.

Mannelijke Maine Coon katten worden vermoedelijk niet langer dan vrouwelijke Maine Coon katten.

Aangezien deze katten fysiek groter zijn dan het gemiddelde kattenras, is het logisch om aan te nemen dat ze daarom meer ruimte nodig hebben om te leven.

Dit geldt vooral als de Maine Coon kat geen toegang heeft tot een buitenruimte waar hij kan zwerven.

Maine Coon Persoonlijkheid

Als we een blik werpen op de Maine Coon kat persoonlijkheid, is het meteen duidelijk dat deze katachtigen ongelooflijk speels zijn.

De speelse aard van deze grote kat betekent mogelijk dat een eigenaar meer ruimte nodig heeft voor hun Maine Coon kat om te spelen in huis als hij alleen als binnenkat wordt gehouden.

Katten ‘zoomies’ hebben ook voldoende ruimte nodig!

Grondgebied

Dit lange, brede en gespierde kattenras houdt er ook van om zijn lange poten te strekken door zijn huis te verkennen en zijn territorium te patrouilleren.

Een Maine Coon kat zal zijn territorium beschouwen als uw huis en elke tuin waartoe hij toegang heeft.

Zijn Maine Coons binnenkatten?

Een groot aantal eigenaren kiest ervoor om hun Maine Coon altijd binnen te houden vanwege een groot aantal redenen, zoals:

 • Gevaren voor het milieu
 • Misdaad en diefstal
 • Gif
 • Roofdieren

Veel eigenaren (vooral die in de Verenigde Staten) zullen hun tuin “kat-proof” maken, of catios kopen zodat hun Maine Coon katten veilig buiten kunnen rondlopen.

Benodigde ruimte

Gegeven alle bovenstaande factoren, hoeveel ruimte heeft een Maine Coon nodig?

Er is geen harde en snelle regel met exacte vierkante meters, maar je moet er rekening mee houden dat een gemiddeld/klein appartement alleen niet voldoende zal zijn.

Indien opgesloten in een klein appartement, met beperkte toegang tot de buitenwereld, zal een Maine Coon waarschijnlijk heel problematisch en uiterst ongelukkig worden.

Mensen die graag een Maine Coon willen bezitten, maar toch in een appartement wonen, zullen daarom bereid moeten zijn hun kat regelmatig mee uit te nemen voor wandelingen.

Maine Coon ruimtebehoeften variëren van kat tot kat, maar in de regel zijn ze veel gelukkiger in een middelgroot tot groot huis met veel ruimte om te verkennen.

Maine Coon Accessoires

Maine Coons kunnen heel bijzonder zijn over hun wensen en behoeften.

Voordat je een Maine Coon bezit, moet je ervoor zorgen dat je huis voldoende ruimte heeft om een selectie kattenaccessoires te huisvesten, d.w.z. een extra grote kattenboom, krabpalen en meerdere Maine Coon kattenspeeltjes, zoals deze.

Wees realistisch over de ruimte die u beschikbaar kunt stellen aan een Maine Coon, want de parafernalia van dit ras vullen snel een klein huis, waardoor de ruimte die een Maine Coon heeft om te zwerven, wordt beperkt.

Maine Coon Kat Tips

Voordat u echter uw droom om met een Maine Coon kat te leven opgeeft, lees dan verder om enkele eenvoudige methoden te ontdekken om extra ruimte in uw huis te creëren.

1. Gebruik de hoogte van de kamer

Door een kattenboom of kattenloopbrug in uw huis te installeren, kunt u hoogte en diepte gebruiken om meer ruimte te creëren voor uw Maine Coon kat om te klimmen en te verkennen.

2. Kattenspeelgoed

Koop een verscheidenheid aan spelletjes voor uw Maine Coon om mee te spelen, om hun behoefte aan veel ruimte te helpen ontkrachten.

Dit is effectief als de kattenspeelgoed biedt uw katachtige mentaal stimulerende activiteiten om mee te spelen.

Plezier en spelletjes kunnen een kat ook vermoeien en hun verlangen om te verkennen verminderen.

3. Wandelen aan de lijn

Als je in een kleiner huis of appartement woont, overweeg dan om je Maine Coon kat mee uit te nemen voor een wandeling!

Hoewel dit in het Verenigd Koninkrijk nog niet de norm is, zijn veel eigenaren in de Verenigde Staten goed vertrouwd met het uitlaten van hun katten in de buitenwereld, vanwege de externe gevaren waarmee een vrij rondlopende kat geconfronteerd kan worden.

Regelmatig tijd buiten doorbrengen met uw Maine Coon zal helpen voorkomen dat uw kat zich depressief gaat voelen.

4. Kwaliteitstijd

Meer tijd doorbrengen met je Maine Coon kat, thuis, zal ervoor zorgen dat ze zich gelukkiger voelen.

Beste Maine Coon Kattenboom Opties

Een van de beste manieren om verspilde hoogte ruimte in uw huis terug te winnen is om een kattenboom te kopen.

Maine Coon kattenbomen zijn een uitstekende aankoop omdat dit kattenras graag in bomen klimt en zich daarin verstopt.

Vele decennia geleden heeft het Maine Coon kattenras zich aangepast aan het leven in de wildernis. Ze werden bekwaam in het klimmen in bomen wanneer ze probeerden vogels te vangen, of zich te verbergen voor roofdieren.

Uw Maine Coon zal, zelfs als ze nooit buiten zijn geweest, daarom een instinctieve behoefte voelen om in dingen te klimmen.

Laten we eerlijk zijn, het is beter dat uw Maine Coon in een kattenboom klimt dan in uw meubels!

Hier zijn drie coole Maine Coon kattenbomen waarin je misschien geïnteresseerd bent:

1. Hey Brother Multi Level Kattenboom

Bekijk op Amazon

Wij houden van deze bijzondere kattenboom om de volgende redenen:

 • Stevig ontwerp met anti-tuimel eigenschappen om te voorkomen dat uw Maine Coon naar beneden tuimelt.
 • Zwaar genoeg om katten op en af te laten springen.
 • Verschillende zitstokken die geschikt zijn voor meer dan één Maine Coon.

2. Feandrea Kattenboom

Bekijk op Amazon

Hier zijn enkele redenen waarom deze kattentoren geweldig is:

 • Multi-tiered kattenboom biedt ruimte voor meerdere katten.
 • 2 Verstopgaten voor een kat om in te spelen.
 • Zwaar genoeg om er op en af te kunnen springen.
 • Krabpalen als steunbalken.

3. Kattenboom voor grote katten

Bekijk op Amazon

Deze kattenboom is geweldig, omdat:

 • Speciaal ontworpen met de grootte en het gewicht van het Maine Coon kattenras in gedachten.
 • Sterk/zwaar platform
 • Steunbalk bedekt met krabpaalmateriaal.
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Relatief compact, vergeleken met een enorme kattentoren

Zijn Maine Coons binnen- of buitenkatten?

Er zijn veel goede argumenten voor en tegen Maine Coons als binnen- of buitenkatten.

Het is echter belangrijk in gedachten te houden dat dit onderwerp onder Maine Coon eigenaren vaak behoorlijk verhit kan raken.

Uiteindelijk is het aan elke Maine Coon katteneigenaar of zij vinden dat een Maine Coon een buiten- of binnenkat moet zijn.

Lees verder om de objectieve feiten te zien die elke kant van het argument ondersteunen. Hopelijk kun je, door alle feiten te kennen, een weloverwogen beslissing nemen.

Binnenkatten

Veel mensen vinden dat Maine Coons binnenkatten moeten zijn, omdat ze zichzelf en andere dieren in gevaar brengen als ze buiten vrij mogen rondlopen.

Dit standpunt is technisch niet verkeerd, want katten doden miljarden kleine dieren per jaar, vooral wilde vogels, en als ze vrij mogen rondlopen kunnen ze verwoestend zijn voor lokale ecosystemen.

Bovendien lopen Maine Coons het risico op:

 • aangereden te worden door auto’s
 • Achtervolgd door roofdieren
 • Gestolen door gemene criminelen die weten hoe waardevol Maine Coons zijn
 • Per ongeluk giftige muizen of ratten ingeslikt, enz.

Maine Coons zijn binnenshuis uiteindelijk veiliger dan buitenshuis, en leven langer als ze veilig in huis worden gehouden.

Buitenkatten

Eigenaren die hun katten vrij laten rondlopen verklaren dat het wreed is om een Maine Coon kat binnenshuis te houden, zonder toegang tot de buitenwereld.

Zij beweren dat het Maine Coon kattenras geëvolueerd is tot bekwame jagers in de buitenlucht, als gevolg van de vele jaren die zij in de wildernis van Maine, in de Verenigde Staten, hebben doorgebracht.

Het Maine Coon kattenras is daarom gewend om buiten te leven en zou vrij moeten kunnen rondlopen, zoals zij dat willen.

Actievoerders aan deze kant van het argument stellen ook dat het binnenshuis houden van een Maine Coon kat tegen hun instincten ingaat.

Hoe groot wordt de gemiddelde Maine Coon?

Als je je afvraagt hoe groot de gemiddelde Maine Coon wordt, hou dan in gedachten dat het Maine Coon kattenras een gemiddeld gewicht heeft van 8 – 25 pond.

Hoewel het vrouwtje van de soort meestal kleiner is dan de mannelijke Maine Coon, is het heel goed mogelijk om een grote Maine Coon kat te bezitten die groter is dan een kleine Maine Coon kater!

Eigenaren over de hele wereld zijn benieuwd of zij de grootste Maine Coon kat ooit zullen bezitten!

Dus, hoe weet ik hoe groot mijn Maine Coon zal worden? Lees verder om daar achter te komen!

1. Man versus vrouw Maine Coon

De eerste factor waarmee je rekening moet houden is het geslacht.

Over het algemeen zal een mannelijke Maine Coon groter worden dan een vrouwelijke Maine Coon kat.

Om dit in perspectief te plaatsen, de mannelijke Maine Coon kan bijna twee keer zo groot worden als een vrouwelijke Maine Coon kat!

Een mannelijke Maine Coon kan wel 16 centimeter lang worden, en tussen de 19-40 centimeter lang, terwijl een vrouwtje eerder ruwweg 10 centimeter lang en 19-40 centimeter lang wordt.

De mannelijke Maine Coon is waarschijnlijk ook twee keer zo zwaar als een vrouwtje, aangezien veel vrouwelijke Maine Coons tussen de 8-12 pond wegen, terwijl mannetjes dichter bij 15-25 pond zitten.

2. Katten Ouders

Vraag de fokker van de Maine Coon kat om u de ouders van het kitten te laten zien, of tenminste een van hen, want dit zal u een goed idee geven van hoe de grootte, het temperament en de kleur van uw Maine Coon kitten eruit zullen zien als ze volwassen zijn.

Het wordt altijd aangeraden om een, of bij voorkeur beide, ouders te ontmoeten wanneer u uw Maine Coon adopteert.

Paws

Daarnaast kunt u ook een goed idee krijgen over hoe groot een Maine Coon kitten kan worden door te kijken naar de grootte van hun poten.

Hoe groter de poten, hoe groter de kat (in theorie!).

9-10 Maanden Maat

Het grootste deel van de groei van een Maine Coons is gedaan tegen de tijd dat het kitten 9-10 maanden oud is.

Meet uw Maine Coon kitten op de leeftijd van 9-10 maanden en vergelijk zijn grootte, op deze leeftijd, met die van de verwachte maat voor een Maine Coon kitten.

Als uw kitten ruwweg 5-7% groter is dan een normaal Maine Coon kitten van 9-10 maanden, is het mogelijk dat het ook 5-7% groter wordt dan een volgroeide Maine Coon kat!

Deze theorie is niet absoluut, daarom zullen eigenaren uiteindelijk moeten wachten tot hun Maine Coon 5 jaar oud is, voordat ze hun Maine Coons full-size afmetingen 100% kunnen vaststellen.

Wat we wel weten, is dat Maine Coon kittens na 9-10 maanden oud, de neiging hebben om in de volgende 4-5 jaar slechts een paar pond meer aan te komen. Ze worden niet veel groter of langer.

Heeft een Maine Coon meer ruimte nodig dan mensen?

Een van mijn lezers vroeg me dit eens, en ik besloot het antwoord met jullie te delen omdat het een uitstekende vraag is, met een verrassend antwoord!

De waarheid is dat mensen veel minder ruimte nodig hebben om “comfortabel” en “gelukkig” te zijn dan een Maine Coon.

Dit heeft een paar redenen:

 1. Mensen kunnen komen en gaan wanneer ze willen. Maine Coons niet.
 2. Mensen hoeven hun benen niet op dezelfde manier te strekken als Maine Coon katten.

De meeste mensen voelen niet de behoefte om voortdurend op hun erfgrenzen te patrouilleren en hun territorium te verkennen zoals Maine Coon katten dat doen.

Als je in een klein appartement woont, is het aan te raden om een kattenras te adopteren dat minder veeleisend is qua ruimte, in plaats van een Maine Coon kat.

Maine Coons hebben meer ruimte nodig, natuurlijk omdat ze groter zijn, maar ook omdat ze niet zo ver afstaan van hun wilde voorouders als veel andere huiskattenrassen.

Hoeveel beweging heeft een Maine Coon nodig?

Maine Coons hebben ongeveer 30 minuten speeltijd per dag nodig, maar dit kan worden opgedeeld in kleine uitbarstingen als je weinig tijd hebt.

Speeltijd moet bestaan uit rondrennen, achter een bal aanzitten of een plumeau aanvallen, enz.

Sommige Maine Coon katten kunnen luier zijn dan andere kattenrassen. Om uw kat mentaal gestimuleerd te houden, moet u daarom uw minder enthousiaste Maine Coon misschien aanmoedigen om te spelen.

Het is uw taak als hun eigenaar en verzorger om ervoor te zorgen dat ze bewegen en geen overgewicht krijgen.

Er zijn verschillende goede manieren om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon 30 minuten beweging per dag krijgt, die niet veel ruimte in uw huis vereisen, waaronder:

Laser Pointer

Een laserpointer is uitstekend om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon voldoende beweging krijgt.

Het is ook gemakkelijk voor u, want u kunt bijdragen aan het spel terwijl u op de bank zit!

Chasing A Ball

Een bal achtervolgen is altijd een winnaar bij Maine Coons.

Ze zijn echter niet bepaald de beste in het terugbrengen van de bal naar jou, als je ze deze Maine Coon truc niet hebt geleerd toen ze nog kittens waren.

Gaan voor een wandeling

Uw Maine Coon zal graag met u gaan wandelen!

Terwijl hij een harnas draagt, is het natuurlijk ongelooflijk veilig voor uw Maine Coon kat om vrij de wereld te verkennen op manieren die ze anders misschien niet zouden hebben.

Koord speelgoed

Speeltjes met touwtjes lijken nooit te vervelen voor katten en de Maine Coon is wat dat betreft niet anders.

Speeltjes met touwtjes helpen het proces van prooi vangen na te bootsen, wat zowel mentale als fysieke stimulatie kan bieden.

Hoeveel kosten Maine Coon katten?

Maine Coon katten zijn erg duur, als je van plan bent een Maine Coon kitten te kopen van een geregistreerd Maine Coon kattenras.

Hun aanvankelijke aanschafkosten spelen een grote rol in de reden waarom veel mensen het idee dat ze buitenkatten zijn niet prettig vinden.

De onderstaande tabel laat zien hoeveel Maine Coons zouden kunnen kosten, gebaseerd op hun leeftijd en geschiedenis:

Maine
Coon
Gemiddelde
Kosten
($)
Raszuiver
Maine Coon
Kitten
1,000 – 2,500
Volwassen
Maine Coon
400 – 1,500
Shelter
Maine
Coon
250 – 500
Ex-Fok
Maine Coon
750 – 1,000
Tabel van Maine Coon Aankoopkosten

Het is niet de schuld van de Maine Coon kat dat ze duur zijn.

Echter, hun hoge aanschafprijs en beminnelijke vriendelijke aard maken ze tot een voornaam doelwit voor gewetenloze leden van de maatschappij die ze willen stelen en vervolgens doorverkopen.

Hoe lang kan een Maine Coon alleen gelaten worden?

Maine Coons zijn ongelooflijk sociale wezens en ze worden niet graag alleen gelaten.

Het is echter niet bepaald aannemelijk dat je een Maine Coon adopteert en dan nooit meer alleen bent, zelfs niet voor een moment.

Dus, hoe lang kunnen Maine Coon katten alleen gelaten worden?

De algemene vuistregel is dat een volwassen Maine Coon maximaal ruwweg 6-8 uur alleen gelaten kan worden.

Anderen zeggen 10 uur, maar dat is alleen mogelijk als je Maine Coon tonnen speelgoed heeft, veel ruimte om te verkennen in je huis, en een ander huisdier om hem gezelschap te houden.

Beste katten voor appartementen

Maine Coons zijn niet zo geschikt om in appartementen te wonen, omdat appartementen vaak kleiner zijn en ze minder ruimte hebben om te zwerven, plus geen tuin om in te spelen.

Als je in een appartement woont en graag een Maine Coon zou willen bezitten, zul je je moeten verplichten om je Maine Coon kat dagelijks buiten uit te laten, om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot een grotere wereld.

Je zult ook in gedachten moeten houden dat Maine Coon kattenspeelgoed en extra grote krabpalen nemen ook veel ruimte in!

Echter, alleen omdat een Maine Coon niet per se de juiste pasvorm is voor jou en je appartement, betekent niet dat alle katten uit beeld zijn.

Dus welke katten zijn goed geschikt voor een appartement?

Hier is een lijst van kattenrassen die geschikt zijn om in een appartement te wonen:

 • Amerikaanse Korthaar
 • Brits Korthaar
 • Ragdoll
 • Russisch Blauw
 • Scottish Fold
 • Perzisch
 • Sphynx

Conclusie

Dus als antwoord op de vraag hoeveel ruimte een Maine Coon nodig heeft, zul je merken dat ze een behoorlijke hoeveelheid ruimte nodig hebben om te verkennen en rond te zwerven.

Als ruimte voor u een probleem is, zijn er enkele dingen die u kunt doen om uw Maine Coons welzijn te verbeteren, ongeacht de grootte van uw huis, die uw Maine Coon kunnen helpen zich comfortabeler te voelen.

Bijvoorbeeld, waarom niet meer tijd doorbrengen met uw Maine Coon kat, door spelletjes te spelen?

U kunt hen ook voorzien van een grote kattenboom en een verscheidenheid aan kattenspeeltjes die hen mentaal gestimuleerd kunnen houden.

Gerelateerde vragen

Maine Coon poepgrootte

Maine Coon poept ongeveer 4-6 centimeter lang, ongeveer twee keer per dag. Hoewel er geen vaste regels zijn over de frequentie of de grootte van hun bewegingen waar je je zorgen over moet maken. Zolang ze maar vaak gaan en het gezond lijkt.

Wat Eten Maine Coon Katten?

Maine Coons moeten een verscheidenheid aan voedsel eten, maar voornamelijk eiwitten. Maine Coons zijn obligate carnivoren, wat betekent dat hun dieet voor ongeveer 70% uit eiwitten moet bestaan. Maine Coons doen het het beste op een dieet omdat dat hun natuurlijke dieet evenaart.