Hoeveel mag mijn Maine Coon kat eten ?

Maine Coon katten zijn niet goedkoop, ze kosten gemiddeld €1000 (£811) per stuk. Met dit in gedachten, zult u waarschijnlijk niet al te verbaasd zijn om te horen dat hun voeding ook als een investering zal voelen!

Hoeveel voer ik mijn Maine Coon kat? Dat is natuurlijk een vraag die u zich zult stellen wanneer u over de uiteindelijke grootte van uw schattige nieuwe kitten nadenkt.

Ontdek hoe u uw Maine Coon correct kunt voeren, zonder te veel geld uit te geven aan het nieuwste kattenvoer, dat vaak niet veel meer voedingswaarde biedt dan ander kattenvoer.

Een Maine Coon weegt gemiddeld tussen de 6,8 – 11,3 kg (15 – 25 lbs), en heeft dus een eiwitrijk dieet nodig om gezond te groeien. Hun voeding moet koolhydraten, vitaminen, vetten en vetzuren bevatten. Het is belangrijk dat u uw Maine Coon niet overvoert. Mensen voeren dit ras ten onrechte te veel, omdat ze denken dat ze veel meer voedsel nodig hebben dan de gemiddelde kat.
Hoeveel mag mijn Maine Coon kat eten

Wat eten Maine Coon katten?

Dit speelse, prachtige kattenras blijft speels vanaf het moment dat ze een klein kitten zijn, tot ver in hun volwassen leven. Ze staan erom bekend dat ze het leven en de ziel van het feest zijn en blijven in omvang groeien tot ze 3-5 jaar oud zijn, waarna ze hun volle omvang bereiken.

Daarom is het belangrijk ze de energie te geven die ze nodig hebben om een fit en gezond leven te leiden, door ze een voeding te geven die zowel aan hun fysieke als aan hun mentale behoeften voldoet.

Maine Coon katten zijn obligate carnivoren, die vlees in hun dieet nodig hebben om goed te gedijen. Dit betekent dat eiwitten een belangrijk deel van hun dieet uitmaken en niet mogen worden uitgesloten. Voor een lijst van voedingsmiddelen die u beter niet aan uw Maine Coon kunt geven, klik hier om naar dit gedeelte te gaan.

De volgende tabel geeft een overzicht van de belangrijkste voedingsbehoeften van de Maine Coon, zodat uw Maine Coon zo lang mogelijk kan leven:

Maine Coon Dieetbehoeften

Alle katten hebben een gezonde, evenwichtige voeding nodig, die bestaat uit:

 • Eiwit (hoog gehalte)
 • Koolhydraten
 • Vitaminen (A,B,K, Niacine)
 • Vetten en vetzuren (arachidonzuur, en aminozuren zoals taurine en arginine).

De Maine Coon kat is echter vrij uniek, en anders dan een normale kat. Hun zeer grote lichaamsbouw alleen al onderscheidt hen van andere katten, aangezien velen groter kunnen worden dan kleine honden!

Dit ras is bijzonder speels, met een hoog energieniveau dat tot ver in de volwassenheid doorgaat. Het voer dat u uw majestueuze Maine Coon kat geeft, moet daarom op maat gemaakt zijn om ervoor te zorgen dat uw kat opgroeit tot een gezonde, gelukkige kat.

Maakt u zich echter geen zorgen, er is voldoende voer beschikbaar voor uw katachtige metgezel, dat niet duur zal zijn.

Maine Coon Dieet Behoeften

Als u het internet afstruint, zult u snel zien dat er onder professionals veel discussie is over de dieetwensen van een Maine Coon kat.

Als u bang bent dat u uw dure Maine Coon kat de verkeerde voeding geeft, kijk dan eens naar de belangrijkste voedingsbehoeften hieronder:

 • Eiwit
 • Natvoer V Droogvoer
 • Gevarieerd Dieet
 • Maine Coon Dieet Naar Leeftijd
 • Buiten Maine Coons
 • Maine Coons voor binnen
 • Kauwen
 • Bewegingsniveau
 • Veterinaire controles
 • Maine Coon Katten traktaties

1. Eiwit

Maine Coons hebben een hoog eiwitgehalte in hun voeding nodig, om ervoor te zorgen dat ze in een gezond tempo groeien.

Hun lichaam heeft extra eiwitten nodig om ervoor te zorgen dat ze genoeg kracht en energie hebben, om hun grote gestalte te ondersteunen.

2. Natvoer V Droogvoer

Of u uw kat nat- of droogvoer wilt geven, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het is echter belangrijk om te weten dat het dieet van een Maine Coons voornamelijk uit droogvoer van hoge kwaliteit moet bestaan, omdat dit de gezondheid van hun tanden en kaken ondersteunt.

Dit wil niet zeggen dat u uw Maine Coon kat geen natvoer moet geven. Integendeel, het is absoluut prima om natvoer in het dieetplan van uw kat op te nemen, zolang het maar niet meer dan 2-3 keer per week is.

Natvoer kan gunstig zijn voor uw Maine Coon vanwege het vochtgehalte. Vocht is vooral belangrijk voor katten die niet veel water drinken, omdat het vocht helpt hun nieren gezond te houden.

3. Gevarieerd dieet

Kunt u zich voorstellen dat u elke dag alleen maar hetzelfde voedsel eet? Dit klinkt u waarschijnlijk als een afschuwelijk idee, en dat is voor uw kat niet anders.

Zorg ervoor dat het dieet van uw Maine Coons gevarieerd is. Wissel regelmatig af tussen verschillende soorten droogvoer, natvoer en traktaties van hoge kwaliteit, om ervoor te zorgen dat het voer aantrekkelijk blijft voor uw Maine Coon.

Als u merkt dat uw Maine Coon minder eet dan normaal, probeer hem dan eens een ander merk kattenvoer te geven om te zien of dit zijn interesse weer vergroot.

Als u geen onmiddellijke verandering in hun interesse niveaus ziet, zorg er dan voor dat u zo snel mogelijk met een dierenarts spreekt, om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

4. Maine Coon Dieet Naar Leeftijd

De tabel hieronder toont de verschillende dieetvereisten van de Maine Coon kat, door hun verschillende levenscyclus stadia:

Bij het overwegen van hoeveel ik mijn Maine Coon kat moet voeren, is het noodzakelijk dat u hun leeftijd in overweging neemt. Terwijl Maine Coon kittens bekend staan als energiek, en zeer actief, zijn oudere Maine Coons dat niet!

Je zult verschillende meningen vinden over welk dieet Maine Coons nodig hebben. Zoals met alles, bekijk de verschillende adviezen en bepaal wat redelijk lijkt. Als uw Maine Coon bijvoorbeeld altijd honger heeft, kan dit een teken zijn dat hij moet overstappen op Maine Coon volwassen voer.

Als u nog vragen heeft, vraag dan advies aan een dierenarts.

a) Maine Coon Kittens Dieet

Maine Coon kittens hebben een ander dieet nodig dan Maine Coon volwassen katten. Hun voedingsbehoeften veranderen naarmate ze groeien, dus u moet ervoor zorgen dat ze de voeding krijgen die het meest geschikt is voor hun specifieke levensfase.

Tijdens de kittenfase is uw Maine Coon erg energiek en levendig. Ze krijgen van nature voldoende beweging, dus vrij voeren, waarbij u ze zoveel laat eten als ze zelf willen, wordt aanbevolen.

b) Maine Coon Middelbare leeftijd

Naarmate uw kitten uitgroeit tot een volwassen kitten, kunt u verwachten dat hun hoge activiteitsniveau afneemt.

Hoewel Maine Coons erom bekend staan jarenlang energiek en levendig te blijven, komt er natuurlijk een moment dat ze minder gaan bewegen. Op dit punt moet u hun voeding in de gaten houden, om ervoor te zorgen dat hun porties overeenkomen met hun bewegingsniveau.

Het is belangrijk dat u uw kat in deze fase niet overvoert.

c) Maine Coon Ouderdom

Houd de porties in de gaten voor uw Maine Coon, die waarschijnlijk veel minder actief is nu hij een senior is.

Om ze fit en gezond te houden, mag u ze alleen droogvoer van hoge kwaliteit geven, dat de eiwitten, koolhydraten, vitaminen, vetten en vetzuren bevat die hun oudere lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Droogvoer van hoge kwaliteit helpt de ontwikkeling van gezondheidsproblemen te beperken die bij dit ras vaak voorkomen, zoals heupdysplasie.

6. Maine Coons voor buiten

Maine Coon katten zijn voornamelijk buitenkatten, met een reputatie voor indrukwekkende jachtvaardigheden. Als u het geluk heeft om op een afgelegen plek te wonen en uw Coon buiten het huis te laten rondzwerven, zal uw kat zijn dieet op natuurlijke wijze aanvullen door op levende prooien te jagen, zoals muizen. Dit is een goede oefening voor ze en maakt ze minder vatbaar voor overgewicht.

Buiten Maine Coons zullen meer voedsel eten dan binnen Maine Coons, omdat ze meer calorieën nodig hebben om hun actieve leven te leiden.

7. Maine Coons binnenshuis

Niet alle eigenaren voelen zich echter in staat om hun prijzige Coon buiten de grenzen van hun eigen huis te laten rondlopen, om de volgende redenen:

 • Locatie waar ze wonen
 • Angst dat hun kat iets overkomt
 • Risico van verkeer
 • Sommige ongewenste mensen hebben het gemunt op Maine Coons, omdat ze weten dat ze een hoge doorverkoopprijs hebben.

Het dieet van een Maine Coons binnenshuis moet zorgvuldig in de gaten worden gehouden, omdat dit ras vatbaar is voor zwaarlijvigheid. Katten zijn van nature luie beesten, en binnenhuis Maine Coons zullen minder bewegen dan ze nodig hebben.

Als u van plan bent uw Maine Coon als huisdier binnenshuis te houden, zorg er dan voor dat ze regelmatig beweging krijgen, om hun lichaam en geest actief te houden. De aanschaf van een kattentoren en voldoende speeltjes om de Maine Coon actief te houden is aan te raden.

8. Kauwen

Maine Coons staan er om bekend dat ze goede jagers zijn. Het is daarom belangrijk dat ze hun brede kaak sterk en gezond houden, en hun tanden mooi en scherp.

Om dit te bereiken, moet u uw Maine Coon kat voeren met droogvoer van hoge kwaliteit, dat zo is ontworpen dat uw kat krachtig op zijn voer kauwt. Regelmatig krachtig kauwen helpt de kaak van uw kat te versterken.

Uw Maine Coon dieet moet niet hoofdzakelijk bestaan uit natvoer, aangezien het vocht en de afzetting de gezondheid van hun gebit kunnen schaden. Het stimuleert ook niet in dezelfde mate tot kauwen als hoogwaardig droogvoer.

9. Bewegingsniveaus

Elke kat is anders en uniek. Terwijl de meeste jonge katten graag bewegen, zullen er waarschijnlijk andere katten zijn die liever lui zijn. Houd de dagelijkse bewegingsgewoonten van uw kat in de gaten, om te zien wat voor soort Maine Coon u heeft!

Bij het bepalen van de hoeveelheid voeding voor mijn Maine Coon kat, is het belangrijk dat u rekening houdt met het activiteitenniveau van uw Coon.

Simpel gezegd, de Maine Coons voedingsbehoefte moet een directe afspiegeling zijn van de hoeveelheid beweging die ze elke dag doen.

Maine Coons hebben een kleine hoeveelheid beweging per dag nodig om fit en gezond te blijven. Als ze geneigd zijn tot luiheid, probeer dan manieren te vinden om meer beweging te stimuleren, bijv. een kattentoren of kattenspeeltjes. Totdat er meer beweging is, moet u ervoor zorgen dat hun voeding minder vetten en eiwitten bevat.

10. Veterinaire Controles

Om uw gewaardeerde Maine Coon in goede gezondheid te houden, moet u ervoor zorgen dat uw kat regelmatig wordt gecontroleerd bij de dierenarts van uw keuze.

Dierenartsen zijn het beste in staat om u te adviseren als u wijzigingen moet aanbrengen in het dieet van uw Maine Coon.

11. Traktaties voor Maine Coons

Alle katten vinden het heerlijk om traktaties te krijgen, maar het is belangrijk dat u uw Maine Coon kat niet te veel voert, vooral als ze een beetje lui van aard zijn!

Vermijd het voeren van deze voedingsmiddelen aan uw Maine Coon

Niet alle voedingsmiddelen zijn goed voor uw dierbare harige vriend. Neem een kijkje in deze tabel, om er zeker van te zijn dat u deze voedingsmiddelen niet opneemt in het dagelijkse dieet van uw Maine Coon kat.

Conclusie

Hoeveel voer moet ik mijn Maine Coon kat geven?’, is een veelgestelde vraag. De meeste potentiële eigenaars zijn niet al te zeker, omdat ze dit massieve kattenras zien en verwachten dat de kat veel meer eet dan de standaardgrootte kat.

In werkelijkheid hoeft u uw Maine Coon niet veel meer voer te geven dan een normale kat, hoewel de hoeveelheid voer sterk afhankelijk is van de leeftijd, de mate van activiteit en de algemene gezondheidstoestand van de kat.

Om de kans dat uw Maine Coon in de toekomst gezondheidsproblemen krijgt te beperken, moet u ervoor zorgen dat u uw kat droogvoer van hoge kwaliteit geeft. Het is ook belangrijk dat u uw kat niet te veel traktaties geeft, vooral op latere leeftijd wanneer hun bewegingsniveau van nature afneemt.

Ik hoop dat dit een uitgebreide gids voor u is geweest, maar als u nog steeds vragen heeft over hoeveel voeding ik mijn Maine Coon kat moet geven, neem dan contact op met uw dierenarts voor meer advies.

Plaats een reactie