Hoe zorg ik voor een Maine Coon?


Als je erover denkt om een kat van dit uitzonderlijke kattenras te nemen, dan is het belangrijk om te leren hoe je een Maine Coon moet verzorgen voordat je een grote verplichting aangaat.

Maine Coons hebben veel beweging, speeltijd en verzorging nodig. Hun lange, dikke vacht verhaart enorm en moet minstens twee keer per week worden geborsteld. Eigenaars van een Maine Coon moeten de vacht van hun kat trimmen en ze in bad doen als ze vies of mat worden. Dit ras heeft extra grote kattenbakken en krabpalen nodig, evenals duurzaam, interactief speelgoed.

Als je vastbesloten bent om een Maine Coon te nemen, lees dan deze gids om erachter te komen hoe je deze grote katten moet verzorgen.

Hoe zorg ik voor een Maine Coon?

De Maine Coon is een mysterieus kattenras dat oorspronkelijk uit de staat Maine komt.

Er zijn veel fantasievolle theorieën over hun oorsprong, en sommigen geloven zelfs dat dit ras afstamt van de katten van Marie Antoinette!

Hoewel dat laatste hoogst onwaarschijnlijk is, is de Maine Coon nog steeds groter dan het leven, en ze zijn zelfs de grootste huiskattenras ter wereld!

De Maine Coon is een prachtig ras met een lange, borstelige staart en een prachtige ruige vacht. Ze staan ook bekend om hun zachtaardige, liefdevolle karakter.

Maine Coons zijn zeer intelligente katten, maar ze zijn ook erg energiek en hebben veel beweging en verrijking nodig om zich niet te vervelen.

Als je een Maine Coon kat wilt, lees dan de rest van onze Maine Coon verzorgingsgids om erachter te komen of jij hebt wat nodig is om voor een van deze zachtaardige reuzen te zorgen.

Huid- en vachtverzorging

Als je wilt leren hoe je een Maine Coon kitten moet verzorgen, is een van de belangrijkste dingen om te leren hoe je hun lange, dikke vacht moet verzorgen.

1. Borstelen

Maine Coons hebben een lange, dikke vacht die flink verhaart, vooral in het voor- en najaar.

Ze moeten minstens twee keer per week geborsteld worden, en tijdens het verharingsseizoen vaak nog meer.

Bij het verzorgen van Maine Coons of andere langharige katten moet je een slickerborstel, een metalen kam en een ontklitter gebruiken. Deze zijn mijn favoriete kattenborstels.

2. Zwemmen

Een van de belangrijkste Maine Coon verzorgingstips en begeleiding is dat deze katten meestal van water houden. Dit is vaak een zegen voor Maine Coon eigenaren omdat de vacht van hun kat verward en vies kan raken!

Hoewel je je kat niet vaker dan eens per maand of twee in bad moet doen, is af en toe een bad een geweldige manier om de vacht te verwijderen:

3. SCHOONMAKEN

Als je je afvraagt hoe je een Maine Coon kat schoonmaakt die net modderig is geworden, heb je misschien het gevoel dat je niet eens weet waar je moet beginnen!

Huisdierouders met Maine Coon katten die graag vies worden, willen misschien reinigingsdoekjes kopen die speciaal voor katten gemaakt zijn. Je kunt je Maine Coon ook in bad doen.

4. BONT SCHEREN

De vacht van Maine Coons is extra lang op hun tenen en nek, en de vacht op hun achterpoten en staart is zo lang dat deze vaak vies wordt na gebruik van de kattenbak.

Als gevolg hiervan katteneigenaren ervoor om deze probleemgebieden te trimmen zodat ze minder snel vuil worden of in de war raken.

5. SCHOONMAKEN

Maine Coons verharen het meest in de herfst en lente, wanneer ze zich voorbereiden op hun zomer- en wintervacht.

Als het verharen van je kat ondraaglijk is geworden, wil je je kat misschien een bad geven om alle losse vacht te verwijderen.

6. SCHEREN

De meeste Maine Coons moeten van tijd tot tijd geschoren worden, maar de meeste mensen scheren hun Maine Coons alleen voor een operatie of om cosmetische redenen.

Als de lange, dikke vacht van je Maine Coon bijzonder gevoelig is voor klitten en mattenkun je misschien een trimsalon inhuren om een aantal van de probleemplekken te scheren, zodat de vacht van je kat makkelijker te beheren is.

Als je matten in de vacht van je Maine Coon hebt gevonden, moet je nooit proberen om er doorheen te borstelen, want dit kan ongelooflijk pijnlijk zijn voor je kat.

Groomers scheren katten meestal alleen als hun matten te erg zijn om er doorheen te knippen of te kammen, dus je moet regelmatig met je handen door de vacht van je kat gaan om te voorkomen dat er überhaupt matten ontstaan.

7. HUIDPROBLEMEN

Hoewel Maine Coons het meestal niet erg vinden om af en toe in bad te gaan, kan regelmatig in bad gaan leiden tot uitdroging en een droge huid. huidproblemen.

Je moet nooit menselijke producten op je kat gebruiken, zoals shampoo, conditioner en body wash, omdat ze agressieve chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor de huid en vacht van je kat.

In plaats daarvan zijn dit de beste shampoos en conditioners voor katten.

Als je merkt dat de vacht van je kat vettig, dof, dun of vlekkerig is, kan je kat te maken hebben met een ander huidprobleem, zoals:

 • Parasieten
 • Acne
 • Onderliggende gezondheidsproblemen zoals hyperthyreoïdie

Als de huid van je kat rood, droog of geïrriteerd is, of als je kat meer lijkt te krabben dan normaal, is het een goed idee om je kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.

GEZONDHEID

Maine Coons worden over het algemeen beschouwd als winterharde katten die naar verwachting een lang, gelukkig leven zullen leiden.

Toch zijn er enkele gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor zijn. Deze omvatten:

 • Spinale musculaire atrofie: Spinale spieratrofie zorgt ervoor dat de spieren van de ruggengraat van een kat achteruitgaan, wat leidt tot verminderde mobiliteit in de achterpoten.
 • Hypertrofische cardiomyopathie: Genetische aandoening waarbij de wanden van het hart na verloop van tijd dikker worden tot het bloed niet meer goed kan stromen. Deze ziekte leidt altijd tot de dood. Verantwoorde fokkers doen een genetische test op deze aandoening.
 • Zwaarlijvigheid: Als je Maine Coon niet genoeg beweging krijgt of te veel voedsel of voedsel met te veel koolhydraten krijgt, kan hij zwaarlijvig worden. Dit belast de gewrichten meer en leidt tot een verhoogde sterftekans. Omdat het gemiddelde gewicht van een Maine Coon varieert van 12 tot 22 pond, moet je regelmatig naar de dierenarts om te controleren of je Maine Coon het juiste gewicht heeft.
 • Parodontale aandoening: Als je het gebit van je kat niet verzorgt, zal hij waarschijnlijk last krijgen van gaatjes, gingivitis of andere vormen van tandvleesaandoeningen, die dodelijk kunnen zijn als ze onbehandeld blijven. Leer hier meer over, hier.
 • Heupdysplasie: Deze aandoening zorgt ervoor dat het kogelgewricht van de heup na verloop van tijd los komt te zitten, wat leidt tot pijn en verminderde mobiliteit. In sommige gevallen kan het worden behandeld met een diergeneeskundige operatie.
 • Patellaire luxatie: Patella luxatie zorgt ervoor dat de knieschijf uit zijn plaats schuift, wat pijn en mobiliteitsproblemen kan veroorzaken.

Over het algemeen worden veel van de gezondheidsproblemen waar deze katten vatbaar voor zijn gescreend door je Maine Coon fokker.

Je moet je kat ook jaarlijks laten controleren voor bloedonderzoek en om op de hoogte te blijven van vaccinaties. Zo kan je dierenarts ook in de gaten houden of er zich gezondheidsproblemen ontwikkelen (bron 1).

DIEET EN WATER

Maine Coons vereisen kattenvoer van hoge kwaliteit met een hoge hoeveelheid dierlijke eiwitten.

Het eerste ingrediënt van het voer van je kat moet een specifieke vleessoort vermelden, zoals:

Katten hebben slechts een kleine hoeveelheid koolhydraten en een matige hoeveelheid vet nodig, met name:

 • Omega-3
 • Omega-6 vetzuren

Het is ook belangrijk om zowel droogvoer en natvoer.

De meeste dierenartsen raden droogvoer aan gedurende de dag en elke dag een portie natvoer. Maine Coons zouden echter 2-3 zakjes natvoer per week moeten krijgen, in plaats van 7 porties.

Droogvoer helpt de opbouw van tandplak en tandsteen te verminderen, terwijl natvoer zorgt voor hydratatie en de kans verkleint dat je kat op latere leeftijd een nierziekte ontwikkelt.

Omdat huiskatten oorspronkelijk uit de woestijn komen, halen ze het meeste water uit hun voedsel en drinken ze niet zo vaak water als zou moeten.

Katten zijn vooral vatbaar voor nierproblemen als ze niet altijd toegang hebben tot schoon water.

Hoewel waterbakjes een geweldige manier zijn om voor hydratatie te zorgen, hebben katten de neiging om de voorkeur te geven aan bewegend water en zullen ze eerder uit waterfonteinen drinken.

OEFENEN

De Maine Coon is een grote, interactieve kat die veel beweging nodig heeft. Ze hebben elke dag minstens 30 minuten interactief spel nodig, dus het is een goed idee om alle gezinsleden mee te laten spelen.

Als je je afvraagt hoe je een Maine Coon kat kunt vermaken, zorg er dan voor dat je je kat afwisselt. kattenspeelgoed om de paar weken, zodat hij zich niet gaat vervelen.

Training Je kat trucjes leren of commando’s geven is ook een geweldige manier om de geest en het lichaam van je kat bezig te houden.

Het is essentieel om grote krabpalen of zelfs planken langs de muren zodat je Maine Coon naar hartenlust kan rennen, springen en klimmen!

Maine Coons doen het niet goed in kleine, drukke huizen, dus als je denkt dat je kat zich opgesloten voelt, kun je ook trainen om buiten te lopen aan een riem en tuigje.

STERILISATIE / CASTRATIE

Tenzij je een Maine Coon koopt met fokrechten, is de kans groot dat de fokkers van wie je koopt eisen dat je Maine Coon gesteriliseerd of gecastreerd wordt.

Dit is de beste leeftijd om een Maine Coon kat te steriliseren.

Het steriliseren of castreren van je kat heeft veel voordelen. Katten die deze ingreep hebben ondergaan, hebben ook aanzienlijk minder kans om Maine Coon kanker.

Sterilisatie en castratie verminderen ook veel gedragsproblemen zoals:

In het algemeen is het laten steriliseren van je kat meestal de beste optie, omdat het de kans op een verrassingsnestje om voor te zorgen wegneemt en het gezondheids- en gedragsproblemen sterk vermindert.

TANDVERZORGING

De beste optie om het gebit van je Maine Coon gezond te houden, is door elke dag je tanden te poetsen om tand- en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

De meeste dierenartsen weten echter dat de gemiddelde kat tandenpoetsen gewoon niet verdraagt, en ze kunnen in plaats daarvan voorstellen om een gel of tandheelkundige traktaties te gebruiken.

Als je een Maine Coon kitten krijgt, moet je proberen om je kat er al vroeg aan te laten wennen dat zijn tanden gepoetst worden.

Zorg ervoor dat je alleen tandpasta gebruikt die door dierenartsen is goedgekeurd voor katten, zoals dezeomdat menselijke tandpasta gezondheidscomplicaties kan veroorzaken (bron 1).

OORSPRONG

Je moet de oren van je Maine Coon om de paar weken tot een keer per maand controleren op vuil en ophoping.

Je kunt reinigingsoplossingen voor kattenoren gebruiken om oorsmeer, vet en opbouw te verwijderen, maar je moet dit met je dierenarts bespreken voordat je een nieuw product introduceert in de verzorgingsroutine van je kat.

OOGVERZORGING

Maine Coons hebben over het algemeen geen problemen met oogverzorging, en ze hebben meestal hooguit een snelle schoonmaakbeurt met een vochtige doek nodig.

Als je veel afscheiding, zwelling of irritatie opmerkt, dan moet je met je Maine Coon naar de dierenarts (bron 1).

POOT- EN NAGELVERZORGING

De klauwen van je Maine Coon zullen zijn hele leven blijven groeien, dus je zult moeten wennen aan het trimmen van de klauwen van je Maine Coon om de paar weken.

Als alternatief zal je Maine Coon hun klauwen op natuurlijke wijze onderhouden als je ze voldoende krabpalen geeft om aan te klauwen, veilige toegang tot de buitenwereld, en kattenbomen.

Katten hebben het liefst verschillende materialen om aan te krabben, en je moet ook zorgen voor zowel verticaal als horizontaal krabmeubilair.

Als Maine Coons niet genoeg mogelijkheden hebben om te krabben, zullen ze eerder aan tapijten of meubels krabben. Hier zijn 13 hacks om dit te stoppen!

Zorg ervoor dat je overal in huis krabben plaatst en voor meubels waarvan je niet wilt dat je kat ze krabt.

KATTENBAK

Een van de belangrijkste Maine Coon verzorgingstips om in gedachten te houden is de enorme omvang.

Omdat Maine Coons zo groot zijn, hebben ze een extra grote kattenbak of bak waar ze zich gemakkelijk in kunnen omdraaien.

Als je wilt weten hoe je goed voor een Maine Coon moet zorgen, moet je zorgen voor minstens één kattenbak per kat in het huishouden, plus één extra.

Wanneer je leert hoe je een Maine Coon kat moet verzorgen, moet je ook kiezen voor een stofarme, absorberende kattenbakvulling.

Houd in gedachten dat katten gevoelig zijn voor veranderingen, dus plotseling overschakelen op een nieuwe kattenbakvulling kan leiden tot ongelukjes.

BINNEN/BUITEN

De keuze om je kat binnen of buiten te houden is een controversiële mening. Als huisdierouders willen we allemaal dat onze dieren veilig zijn, maar het is ook belangrijk om ze voldoende ruimte en verrijking te bieden.

Wees je ervan bewust dat buitenkatten verantwoordelijk zijn voor het doden van 1,3 tot 4 miljard vogels per jaar, en nog meer zoogdieren.

Dit heeft geleid tot het uitsterven van tientallen vogelsoorten en in kleine landen zoals Groot-Brittannië of Ierland zijn veel inheemse soorten al uitgeroeid. De aanwezigheid van buitenkatten is een ecologische ramp.

Bovendien, terwijl de gemiddelde huiskat tussen de 12 en 18 jaar oud wordt, hebben buitenkatten een gemiddelde levensduur van slechts twee tot vijf jaar.

Als gevolg hiervan nemen veel geregistreerde kattenfokkers in hun contracten op dat Maine Coons die ze verkopen niet naar buiten mogen, tenzij aan een harnas en riem.

Over het algemeen is het houden van binnenkatten veiliger voor alle gezinsleden en voor het milieu.

Als je je zorgen maakt dat je binnenkat niet genoeg verrijking krijgt, overweeg dan om meer krabpalen te kopen, een catio te bouwen of je Maine Coon te trainen om aan een riem en tuigje te lopen (bron 1,2).

Hoeveel kost het om voor een Maine Coon kat te zorgen?

Als je een Maine Coon kat neemt, kun je ongeveer 125 tot 215 dollar per maand verwachten, of tussen 1.490 en 2.580 dollar per jaar.

Hier zijn de jaarlijkse en maandelijkse kosten die je van een Maine Coon kunt verwachten (bron 1):

 • Dierenarts: Een bezoek aan de dierenarts kost meestal zo’n $200 per jaar, maar je zou kunnen budgetteren voor tussen de $200 en $400 per jaar, plus extra als je kat spoedeisende hulp nodig heeft. (Uit mijn persoonlijke ervaring in oktober 2023 kostte het verwijderen van één kattentand in het VK ons het equivalent van $870!!).
 • Verzekering: Als je ervoor kiest om een huisdierenverzekering af te sluiten voor je kat, kost dat waarschijnlijk tussen de $180 en $500 per jaar. (Levenslange dekking voor onze twee Maine Coon katten kost ons het equivalent van $73 per maand, in december 2023).
 • Voeding: Je kunt verwachten tussen de $50 en $70 per maand te betalen voor kattenvoer voor Maine Coons, omdat ze voedsel van hoge kwaliteit nodig hebben dat past bij hun grote omvang en hoge energie.
 • Nest: Strooisel voor Maine Coon katten kost meestal ongeveer $40 per maand, hoewel er goedkopere opties verkrijgbaar zijn.
 • Speelgoed en andere benodigdheden: Speelgoed, kattenkruid, krabbers en andere benodigdheden kosten waarschijnlijk ongeveer $30 per maand.

Zijn Maine Coons moeilijk te verzorgen?

Maine Coon katten zijn iets moeilijker te verzorgen dan de meeste huiskatten vanwege hun energieke aard en lange vacht.

Deze katten moeten minstens twee keer per week geborsteld worden, en het kan zijn dat je hun vacht moet trimmen of zelfs in bad moet doen als ze gevoelig zijn voor klitten en vilten.

Het is ook belangrijk om elke dag minstens 30 minuten speeltijd te bieden.

Omdat Maine Coons zo actief en groot zijn, hebben ze duurzaam, interactief speelgoed nodig, zoals robotmuizen, om zich te vermaken als je niet in de buurt bent.

Over het algemeen zijn Maine Coons relatief onderhoudsgevoelig in vergelijking met andere kattenrassen, maar als je de tijd en het geduld hebt om er een te verzorgen, zijn het dankbare gezinsleden!

Conclusie

Als je wilt leren hoe je een Maine Coon moet verzorgen, zul je moeten wennen aan regelmatig borstelen en zorgen voor veel speeltijd en beweging.

Maine Coons zijn geweldige huisdieren omdat ze niet zoveel gezondheidsproblemen hebben als andere kattenrassen, en ze zijn zeer aanhankelijk en sociaal.

Als je de tijd en ruimte hebt om voor eentje te zorgen, dan zal een Maine Coon een geweldige aanwinst voor je gezin zijn!