Erachter komen of je katten klaar zijn om te paren en of de paring succesvol is, kan in het begin een uitdaging zijn als je nieuw bent in het fokken van katten.
Dus, hoe kun je zien of de paring van je kat succesvol was?
U kunt zien of de paring van uw kat succesvol was als de oestrus is overleden en u vroege zwangerschapssymptomen begint op te merken.
Blijf dit artikel lezen om meer tekenen te geven die u zullen helpen bepalen of uw kat paring succesvol was of niet.
Inhoudsopgave
Hoe weet ik of mijn kat met succes heeft gepaard?
U kunt weten of uw kat met succes heeft gepaard of niet door zowel fysieke als persoonlijkheidsveranderingen in de gaten te houden die pas rond drie weken na de paring duidelijker worden.
Meestal is er een zeer grote kans op conceptie met slechts één paring.
Daarom kunt u gelijk hebben als u vermoedt dat uw kat zwanger is.
Misschien zag je haar maatje in de tuin. Of misschien gedraagt ze zich gewoon een beetje vreemd.
Het feit dat uw poes na een tijdje tekenen van zwangerschap begint te vertonen, is een duidelijke aanwijzing dat uw kat heeft gepaard.
Bovendien, door het “amoureuze” gedrag van uw katten te observeren, kunt u bepalen wanneer ze zullen paren.
Zwangerschap is niet altijd het resultaat van een succesvolle koppeling.
Hoewel zowel mannelijke als vrouwelijke katten geslachtsrijp zijn met ongeveer 4 tot 6 maanden, is fokken het meest succesvol (en het beste voor de gezondheid van de katten) wanneer de katten volgroeid zijn op ongeveer 1 jaar of ouder en minstens 5 pond.
Volwassen intacte mannelijke katten worden toms genoemd, terwijl volwassen intacte vrouwelijke katten koninginnen worden genoemd.
Terwijl koninginnen onderhevig zijn aan een oestruscyclus of warmtecyclus die dicteert wanneer ze ontvankelijk zijn voor mannen, kunnen toms zich het hele jaar door voortplanten.
Elke 12 tot 25 dagen gaan vrouwelijke katten in oestrus, in de volksmond bekend als ‘loops’. Oestrus kan twee tot negentien dagen doorgaan.
Seizoensgebonden polyestrus verwijst naar de vele oestrische cycli van een vrouwelijke kat die optreden tijdens het broedseizoen.
Je kunt uitkijken voor zowel gedrags- als lichamelijke klachten. De meeste hiervan worden veroorzaakt door variaties in de hormoonspiegels van uw kat.
Breng uw kat naar de dierenarts voor een formele diagnose als u een van deze symptomen ziet. En maak je klaar want je krijgt binnenkort te maken met een nestje kittens!
Misschien wilt u er ook aan denken om uw kat later te laten steriliseren als deze zwangerschap onbedoeld was.
Tekenen van succesvolle kattenparing
Hier zijn enkele tekenen van succesvolle kattenparing: –
1. Einde van de warmtecyclus
Als de paring niet succesvol was, zullen niet-betaalde vrouwelijke katten elke 10 tot 3 weken loops worden.
Het beëindigen van de loopsheidscyclus van uw kat is dus het eerste teken van succesvolle paring.
Het gedrag van katten verandert dramatisch als reactie op hitte, waardoor het vrij gemakkelijk te detecteren is.
Hieronder volgen enkele belangrijke indicaties van warmte:
- Overmatig jodelen en vocaliseren
- Wrijven tegen alles in je huis
- Vaak naar buiten willen laten gaan
- Zichzelf overmatig verzorgen
- Hun territorium markeren door te wrijven en te urineren
- Veel behoeftiger en aanhankelijker handelen
Binnen drie weken na de paring, als geen van de bovengenoemde symptomen verschijnt, is uw kat hoogstwaarschijnlijk zwanger.
De hormonen in hun lichaam voorkomen dat de kat terugkeert naar warmte zodra ze zijn bevallen. Ze hoeven niet op zoek naar een ander mannetje omdat ze al zwanger zijn.
Interessant lees ook: Blijven katten loops na de paring?
2. Verhoogde genegenheid
Warmte wordt aangegeven door verhoogde genegenheid, wat ook kan betekenen dat de paring succesvol was.
Nogmaals, dit is een gevolg van zwangerschapsgerelateerde hormonale veranderingen in het lichaam. Ze willen alles en iedereen aanbidden, zelfs jij, omdat hun moederinstinct toeslaat!
Als de paring succesvol is, is het ook mogelijk dat katten vriendelijker worden, omdat ze willen dat je zorg voor hen.
Ze herkennen je als hun eigenaar en vertrouwen je. En omdat je zo goed voor ze zorgt, willen ze dat je ook voor hun ongeboren kittens zorgt.
Je kat gebruikt je als een extra verdedigingslinie door aan je zijde te blijven.
3. Verhoogde eetlust
De eetlust van uw kat zal toenemen als hij zwanger is. Ze eten nu voor zowel zichzelf als de kittens die naast zichzelf in hen groeien.
Ze moeten meer consumeren om hun baby’s te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen.
Bovendien hebben ze de juiste voeding nodig om hun kracht tijdens de zwangerschap te behouden.
De eetlust van je kat zal niet echt veel veranderen na de paring. Deze indicatie van een succesvolle paring is mogelijk niet zo zichtbaar als uw kat al een vraatzuchtige eetlust heeft.
Uw kat heeft echter meer voedsel nodig naarmate de zwangerschap vordert. Ergens tussen een stijging van 50% en een toename van 100% in voedsel wordt verwacht tegen het einde.
4. Gewichtstoename
Gewichtstoename gaat hand in hand met een toename van de eetlust. Natuurlijk zal uw kat meer gewicht krijgen naarmate ze meer voedsel consumeert.
Bovendien zijn zwangere katten over het algemeen minder actief. Dit geeft aan dat het voedsel en de calorieën die ze consumeren niet in hetzelfde tempo worden verbruikt.
Bovendien ontwikkelt uw kat nieuw leven in zichzelf. Bovendien zal het gewicht van al deze kittens bijdragen aan het totale gewicht van uw kat.
In de loop van de zwangerschap zal uw kat geleidelijk aankomen. Het varieert ook sterk afhankelijk van hoeveel kittens er in het nest zijn.
Gewichtstoename van 2 tot 5 pond wordt als normaal beschouwd.
Als gevolg hiervan kan het verkrijgen van gewicht ook wijzen op een succesvolle paring. Later wordt dit echter duidelijker.
Andere signalen op deze lijst zijn aanzienlijk eenvoudiger om vroeg te herkennen als je op zoek bent naar een onmiddellijke indicatie dat de paring is geslaagd.
5. Nestgedrag
Een andere indicatie dat je kat zwanger is en dat de paring succesvol was, is nestgedrag.
Ook dit wordt echter bewaard voor later in de zwangerschap. Het beschrijft het proces waarbij uw kat zich op een veilige locatie bevindt om te bevallen.
Nestgedrag wordt meestal duidelijk in de laatste paar dagen.
Vrouwelijke katten zouden een donkere, verborgen locatie in het wild zoeken om hun jonge kittens te verbergen voor roofdieren.
Zelfs als er geen roofdieren in je huis zijn, gaat dit aangeboren gedrag door. Je kat kan besluiten om onder andere een nestje te maken in een kast of onder je bank.
Het is een goed idee om een nestgebied voor te bereiden dat uw kat kan gebruiken als u weet dat ze in verwachting is. Dierenwinkels verkopen nestkasten, dus zorg ervoor dat je er een kiest die groot genoeg is voor het aantal kittens in het nest.
Plaats het op een rustige, autoluwe locatie van uw huis. Om het gezellig te maken, bekleed je het met een verwarmingskussen en bedek je het met dekens en handdoeken.
6. Ochtendmisselijkheid
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat katten ook ochtendmisselijkheid kunnen ervaren; het is niet alleen een menselijke conditie.
Ochtendmisselijkheid is een vroeg teken dat de paring succesvol was, net als bij mensen. Uw kat kan vaker gaan braken en zijn eetlust verliezen.
Het is van vitaal belang om te onthouden dat veel kattenkwalen ook braken kunnen veroorzaken.
Braken bij huisdieren kan het gevolg zijn van alles, van het innemen van een giftige chemische stof tot diabetes en hyperthyreoïdie.
Als gevolg hiervan moet u er niet van uitgaan dat uw kat zwanger is alleen omdat u zich misselijk voelt.
Breng uw kat naar de dierenarts als hij constant overgeeft, zodat eventuele onderliggende medische problemen kunnen worden uitgesloten.
7. Vergrote roze tepels
Vergrote roze tepels zijn een andere vroege indicator van succesvolle paring. Al twee weken na de paring veranderen de tepels van je kat.
Dit komt door het feit dat uw kat zich voorbereidt om melk te produceren om haar jongen te voeden. De tepels zwellen op als de melkklier melk begint af te scheiden.
Terwijl het bloed naar het gebied stroomt om te helpen bij het zogen, worden ze rozer.
Dit symptoom is zo overheersend en duidelijk dat het zelfs een unieke bijnaam heeft: pinking. Ook niet een beetje roze.
Tepels die een levendige tint lippenstiftroze hebben, steken door de vacht van katten die een succesvolle paring hebben gehad.
Zorg ervoor dat u goed inspecteert en kijk of er verschillen zijn als u een langharig ras heeft.
8. Vergrote buik
Tepels zijn niet het enige dat je kat zal vergroten. Natuurlijk zal de buik van je kat tijdens de zwangerschap uitzetten.
Ze wil meer ruimte om haar kittens op te vangen als ze zich in haar uitbreiden. Om ruimte voor hen te maken, wordt haar baarmoeder groter, waardoor de bekende ‘baby bump’ ontstaat.
De buik zal groter worden naarmate ze meer kittens draagt.
De uitgebreide buik van een kat met overgewicht of obesitas is misschien niet zo opvallend. Alle katten met een gezond gewicht zullen echter een merkbare zwelling hebben.
Je zou zelfs in staat kunnen zijn om sommige van de kittens in haar buik te voelen na 20 dagen zwangerschap!
Als je een gevoel hebt, wees dan zachtaardig. Je kat of de ongeboren kittens pijn doen is het allerlaatste wat je wilt doen.
9. Gedragsveranderingen
Na de paring verandert het gedrag van vrouwelijke katten. Je zult vooral veranderingen in gewoonten opmerken. Katten die zwanger zijn, slapen meestal meer dan normaal.
Ze sparen zoveel mogelijk van hun energie voor de groei van het leven dat in hen groeit.
Ze zullen meer tijd besteden aan ontspannen en slapen en minder tijd besteden aan racen.
Bovendien komen stemmingswisselingen vaak voor bij zwangere katten. Uw kat kan veranderen van extreem knuffelig naar afstandelijk.
Dit is gewoon een bijwerking van de hormonale veranderingen die plaatsvinden bij uw kat, dus wees niet gealarmeerd.
In feite zijn alle gedragsveranderingen na de paring trefzeker bewijs dat het een succes was.
Interessant lees ook: Waarom rollen vrouwelijke katten rond na de paring?
10. Officiële diagnose
Praat met uw dierenarts als u er zeker van wilt zijn dat de paring effectief was. Voor een officiële diagnose zullen ze een echografie op je uitvoeren.
Pas 16 dagen na de paring mogen echo’s worden gebruikt. Bij de scan kunnen ze u meer details vertellen, zoals het aantal kittens dat u in het nest kunt verwachten.
Zonder een formele diagnose, zelfs als u er erg van overtuigd bent dat uw kat zwanger is, moet u er nog steeds een krijgen.
Eventuele zwangerschapsgerelateerde problemen kunnen door de scans aan het licht worden gebracht. Bovendien is uw dierenarts de beste bron voor informatie over hoe u uw gloednieuwe kittens de beste start in het leven kunt geven.
Interessant lees: Hoe snel kan een kat zwanger worden na het hebben van kittens?
Worden katten zwanger elke keer dat ze paren?
Nee, katten worden niet elke keer zwanger als ze paren.
Katten worden niet altijd zwanger na de paring.
Praktisch gezien kan een kat niet elke keer dat ze paren zwanger worden.
Vanwege het feit dat katten geïnduceerde ovulatoren zijn, veroorzaakt paring de afgifte van eieren uit de eierstokken.
Voor de meeste vrouwtjes moet de ovulatie plaatsvinden na drie tot vier paringen binnen een periode van 24 uur.
Katten kunnen in korte tijd meerdere keren paren en het proces duurt slechts een minuut of twee.
Het duurt dus meestal meer dan één poging voordat een kat zwanger wordt.
Hoe vaak moet een kat paren om zwanger te worden?
Een kat kan 10 tot 20 keer paren en met meerdere mannetjes in de loop van vier tot zes dagen om zwanger te worden.
Je zou verbaasd zijn om te horen hoe vaak vrouwelijke katten paren. De kat kan tien tot twintig paringen op één dag hebben.
In de loop van een paar dagen kan ze paren met een aantal mannelijke katten tegelijk.
Vrouwelijke katten worden niet alleen af en toe loops gedurende het jaar.
Katten zijn wat bekend staat als “seizoensgebonden polyestrous”, wat betekent dat ze tijdens het broedseizoen veel snelle hittecycli doorlopen.
Het is echter buitengewoon temperatuurafhankelijk.
Katten in warme klimaten of zelfs katten die het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen, kunnen zich bijvoorbeeld continu voortplanten totdat ze een kater tegenkomen en zwanger worden.
Controleer meer details: Hoe vaak moet een kat paren om zwanger te worden?
Veelgestelde vragen
Hebben twee mannelijke katten een kans om een nest kittens te produceren?
Op basis van hun vachtpatronen kun je bij de geboorte van kittens zien dat ze misschien verschillende vaders hebben gehad. Het is zeker mogelijk. Superfecundatie is het woord dat wordt gebruikt om te beschrijven wanneer sperma van verschillende katten eieren uit dezelfde warmtecyclus bevrucht. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat elk kitten een enkele vader heeft.
Hoe snel moet ik mijn kat castreren?
Het is niet nodig om te wachten tot na de eerste oestruscyclus als u van plan bent uw kat te steriliseren. De meeste dierenartsen adviseren het steriliseren van kittens tussen de leeftijd van vier en zes maanden. De beste methode om te avoid ongewenst nest en gevaarlijke ziekten zoals borstkanker en baarmoederinfecties is om uw kat te steriliseren.
Wat doen katten tijdens het uitvoeren van een paringsoproep?
Dit is het soort gedrag dat we allemaal kennen. Dit is wanneer uw vrouwelijke kat op een rauwe en trillende manier zal mewlen. Deze oproep zal enkele dagen doorgaan totdat ze haar partner vindt. Tijdens de paringsoproep zal ze periodiek de paringshouding aannemen, waaronder het buigen van haar hoofd naar beneden, het buigen van haar voorbenen en het blootstellen van haar perineum door haar staart op te tillen.
Laatste woorden
Als u een niet-betaalde vrouwelijke kat heeft, moet u begrijpen hoe u kunt bepalen of de paring van de kat al dan niet succesvol was. Anders kunt u merken dat u een verrassingsbroed van kittens vasthoudt!
Gelukkig zijn er verschillende veranderingen in het gedrag van vrouwelijke katten na de paring, evenals fysieke zwangerschapssymptomen.
Als u vragen heeft, kunt u ons stellen in de sectie Opmerkingen.
Must Read: Gedragen katten zich anders na de paring?