Hoe verzorg je een Maine Coon kat?

De Maine Coon is gemakkelijk te herkennen aan zijn kenmerkende lange, dikke haren. Maar, zoals bij elke langharige soort, zal het haar regelmatig verzorgd moeten worden, om klitten te voorkomen.

Regelmatig de nagels knippen is ook aan te raden als uw Maine Coon een huiskat is. Als u niet zeker weet welke stappen nodig zijn, kijk dan even naar ons advies over ‘hoe verzorg je een Maine Coon kat’.

Deze tips kunnen enige tijd in beslag nemen, maar zijn een noodzakelijk kwaad om uw geliefde huisdier gelukkig en tevreden te houden.

Maine Coons hebben dagelijkse verzorging nodig om te voorkomen dat hun haar klit en mat wordt. Gebruik een zachte borstel om de dikke, dichte vacht van uw Maine Coons te ontwarren. Wassen helpt ook om overtollig haar los te maken dat in de vacht verstrikt is geraakt. Knip Maine Coon klauwen regelmatig als de kat geen buitenkat is.
Hoe verzorg je een Maine Coon kat

Maine Coon verzorgingstips

Dus u bent verliefd geworden op het Maine Coon ras, maar u had niet helemaal in de gaten dat de vacht van uw Maine Coon zoveel zorg en aandacht nodig zou hebben.

In plaats van te stressen, kunt u deze eenvoudige stappen nemen om uw Maine Coon vacht in topconditie te houden.

 • Verzorg uw kitten
 • Zorg voor een routine
 • Gebruik een zachte borstel / handschoen
 • Wassen
 • Klauwen knippen
 • Juiste voeding

1. Verzorg uw kitten

Niet alle katten vinden het prettig om geborsteld te worden, dus de beste manier om uw Maine Coon te laten wennen aan een goed verzorgingsschema, is door hiermee te beginnen als uw kat nog een kitten is.

Deze stap is om twee redenen zeer aan te raden:

 • Vertrouwdheid: Uw Maine Coon kitten zal eraan wennen om regelmatig geborsteld te worden.
 • Sterkere band: Dagelijks borstelen helpt bij het opbouwen van een sterkere band tussen kitten en eigenaar. Het borstelen zelf is een teken van liefde in de ogen van uw Maine Coon.

2. Zorg voor een routine

Maine Coons zijn een zeer intelligent kattenras. Ze staan bekend als de ‘hond van de kattenwereld’ en zijn erg hondachtig in hun aard. Dit slimme kattenras kan zelfs eenvoudige commando’s aangeleerd krijgen, zoals ‘down’, ‘no’, en apporteren!

Als u een succesvolle verzorgingsroutine met uw Maine Coon wilt opbouwen, dan is consistentie de sleutel. Wees dus realistisch over de tijd die je beschikbaar hebt, want het verzorgingsproces mag niet overhaast zijn. Noch moet het een snel proces zijn waarbij je je haast om naar de volgende taak in je leven te gaan.

In plaats daarvan moet de verzorgingsroutine een rustige hechtingssessie zijn tussen uw Maine Coon en u.

Maine Coons houden van het gezelschap van mensen, dus de toegevoegde bonus van het borstelen van hun dikke dichte vacht, terwijl ze quality time doorbrengen met hun mens, is als de kers op de taart voor dit kattenras.

Frequentie

Maak een grooming schema, dat niet minder dan een goede borstelbeurt per week is.

Hoe consequenter je bent met het regelmatig borstelen, hoe groter de kans dat je Maine Coon de verzorgingsroutine zal accepteren.

Wederzijds vertrouwen zal zich ontwikkelen tussen je Maine Coon en jezelf, naarmate deze routine langer bestaat.

Buiten Maine Coon

Als u een buiten Maine Coon heeft (d.w.z. een Coon die zonder toezicht buiten uw huis mag), is het belangrijk om de dagelijkse routine van uw kat te begrijpen, voordat u beslist wanneer u uw kat gaat borstelen.

Houdt uw kat er bijvoorbeeld van om later op de avond naar buiten te gaan en op ontdekkingstocht te gaan? Of is uw kat ’s middags meer in een speelse bui?

Leer uw Maine Coons schema kennen en stel dan een verzorgingsroutine in die past bij de levensstijl van uw kat! Dit is belangrijk omdat het geen zin heeft om een Maine Coon te verzorgen die in zijn speelse gekke bui van een half uur is. Beide partijen moeten ontspannen en kalm zijn, om de grooming sessie succesvol te laten zijn.

3. Gebruik een zachte borstel / want

Als je nieuw bent met Maine Coons, en graag wilt begrijpen ‘Hoe verzorg je een Maine Coon kat’, zou ik je aanraden om te beginnen met een zachte borstel, of want.

Zachtharige borstels zijn belangrijk, want als de vacht van uw kat is gaan klitten, is het laatste wat uw kat wil, dat er aan zijn huid en vacht wordt getrokken door een harde borstel!

Of erger nog, een ruwere ontwarmer die ontworpen is om de vastzittende losse haren onder de gezonde lange haren vandaan te knippen.

Probeer meer dan één borstel!

Wees niet verbaasd als je uiteindelijk een heleboel verschillende kattenborstels uitprobeert. Het heeft mij veel tijd gekost om de juiste borstel te vinden voor mijn Maine Coon. Hij was een pietluttig klein ding, en was geen fan van de meeste borstels die ik in het begin kocht. Uiteindelijk zijn we er toch gekomen!

In plaats van te eindigen met een dure overbodige doos van elke borstel die je maar kunt bedenken (zoals ik), begin in plaats daarvan met deze drie borstels. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar kan je ook een hoop geld besparen!

 • Zelfreinigende Borstel
 • Huisdier Verzorging Mitten
 • Kat Verzorging Hark

a) Zelfreinigende Borstel

Ik heb persoonlijk getest de meeste van de borstels beschikbaar voor verkoop, en hebben geconcludeerd dat deze zelfreinigende borstel is een van de beste borstels tot nu toe. Hij is zeer voordelig op Amazon (link hier), en zo gemakkelijk schoon te maken.

Het duurt letterlijk slechts me een klik van de knop, en de fijne draden intrekken. Deze actie duwt al het overtollige haar van de borstel draden, die u vervolgens kunt snel veeg van de borstel. Voila!

b) Pet Grooming Mitten

Als u van plan bent om uw Maine Coon elke dag te borstelen, zou ik u aanraden om deze verzorgingswant te proberen. Maine Coons houden van menselijk contact en gezelschap, dus uw kat zal het heerlijk vinden om zachtjes geaaid te worden met deze handschoen!

c) Cat Grooming Hark

Voor katten met een reeds bestaande, sterk vervilte vacht, kunt u deze kattenverzorgingshark gebruiken om voorzichtig (en zachtjes) de klitten uit de dichte ondervacht van uw Coon te borstelen.

Houd er rekening mee dat uw Maine Coon het niet prettig vindt als de knopen eruit worden gehaald, dus het is belangrijk om het proces kort te houden.

Als u herhaalde pogingen moet doen om hardnekkige vervilting te verwijderen, op een later tijdstip, dan hoeft u zich dus geen zorgen te maken. U mag uw kat nooit dwingen om lange sessies van vachtontvetting te ondergaan, omdat dit een negatieve band zal ontwikkelen tussen de vachtverzorging, de gebruikte borstel, en de eigenaar.

4. Het baden van Maine Coon katten

Maine Coons zijn gefascineerd door water, en kunnen vaak gevonden worden terwijl ze het water in hun waterbakje kloppen, of zelfs voor een snelle duik in het zwembad!

Als je je Maine Coon in bad doet, zorg er dan voor dat je hem niet vaker dan één keer per maand wast met kattenshampoo. Het is waarschijnlijk dat te vaak wassen de natuurlijk geproduceerde oliën van een Maine Coon huid kan onttrekken. Deze oliën zijn belangrijk voor de productie van de weelderige, zachte, langharige vacht van de kat.

Aanbevolen Katten Shampoo:

Deze hypoallergene shampoo is geweldig voor katten, vooral die met allergieën, of een gevoelige huid. Verkrijgbaar op bol.com.

Als alternatief, als je het niet erg vindt om een paar pond meer uit te geven, deze kattenshampoo en conditioner ruikt absoluut geweldig.

Het is ook beschikbaar om te kopen op Amazon, en het bedrijf verkoopt het heeft een grote ethos ook – ze doneren een klein deel van hun winst aan een huisdier met kanker, elke keer dat iemand dit product koopt.

5. Klauw knippen

Als je je Maine Coon binnenshuis houdt, moet je ervoor zorgen dat je hun klauwen regelmatig knipt. Om dit te doen, zou ik aanraden om deze gemakkelijk te gebruiken professionele nagelknipper te gebruiken die beschikbaar is op Amazon. Als alternatief kan de dierenarts het ook voor je doen, tegen een kleine vergoeding.

Maine Coons die buiten leven hoeven hun nagels niet te laten knippen, omdat de kat van nature aan bomen en dergelijke krabt als hij op ontdekkingstocht is.

Of u nu een binnen- of buitenkat heeft, beide katten hebben een krabpaal nodig om in huis aan te krabben. Dit helpt de kans te verkleinen dat uw Maine Coon de stof van uw dierbare antieke stoel kapot maakt!

6. Juiste voeding

De Maine Coon is een zeer speciaal kattenras. Om hun lange haren in goede conditie te houden, moet je ervoor zorgen dat je ze een uitgebalanceerd dieet geeft met de juiste voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die ze nodig hebben.

Ik gebruik dit Maine Coon rasspecifiek droogvoer, omdat het speciaal is ontwikkeld met de gezondheidseisen van dit ras in het achterhoofd. Ik koop mijn voer bij Amazon (link hier).

Conclusie

De Maine Coon is een fantastisch mooi kattenras. Hoewel het aanzienlijk meer tijd kost om voor ze te zorgen, dan voor de gemiddelde kortharige kat, zijn ze het naar mijn mening echt waard.

U zult waarschijnlijk een veel hechtere band met uw Coon opbouwen, vanwege hun liefde voor menselijk gezelschap. Hun hond-achtige persoonlijkheden maken ze tot geweldige metgezellen, en hun liefde en loyaliteit voor hun eigenaars zijn duidelijk.

Ik hoop dat ik uw vraag “Hoe verzorg je een Maine Coon kat?” voldoende heb beantwoord. Als je nog meer vragen hebt, neem dan gerust contact met me op. Dit onderwerp is zeker gecompliceerder dan u waarschijnlijk had verwacht!

Plaats een reactie