Hoe u kunt zien of uw kat deels Maine Coon is

Ik ben de tel kwijt geraakt van het aantal mensen dat me vraagt of hun kat deels Maine Coon is, of niet. Hoewel ik je graag met zekerheid zou willen vertellen hoe het zit, is het simpele feit dat niemand dat kan.

Dus, met een grote mate van onzekerheid in deze zaak, hoe kunnen eigenaars of potentiële kopers ooit bepalen of de kat die zij bekijken een part Maine Coon is, of een Maine Coon mix? Gelukkig zijn er een paar tekenen waar je op kunt letten.

Gedeeltelijke Maine Coons zijn er in alle soorten en maten. Hun fysieke en gedragsmatige eigenschappen worden bepaald door welk gen het meest dominant is, in hun genetische opmaak. Analyseer de grootte van de kat, ogen, staart, vacht, poten, persoonlijkheid, lichaamsbouw en oorpluimen, voor aanwijzingen, dat de kat een Maine Coon mix is. Genetische testen zijn de enige methode om vast te stellen of u een gemengde Maine Coon bezit, of niet.

Alleen genetische testen bieden de antwoorden die u zoekt, en zelfs dan is dat niet 100% zeker.

Bekijk de aanwijzingen hieronder, die helpen om een gedeeltelijke Maine Coon, van een raszuivere te onderscheiden.

Als u echter vermoedt dat uw kat een raszuivere Maine Coon is, klik dan hier om mijn artikel ‘ te lezenHeb ik een Maine Coon?‘.

Maine Coon Lichamelijke Kenmerken

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of je een raszuivere Maine Coon hebt, of een deel Maine Coon mix.

Tenzij, u uw dierbare katachtige metgezel koopt van een geregistreerde Maine Coon fokker, zoals deze in de VS.

Dit komt omdat, terwijl geregistreerde fokkers de neiging hebben fanatiek te zijn in het beschermen van de raszuivere status van het Maine Coon kattenras.

Andere fokkers zijn blij om de Maine Coons bloedlijn te mengen met andere kattenras genetica.

Gelukkig is niet alle hoop verloren!

Dit komt omdat raszuivere Maine Coons zeer consistent zijn in termen van grootte, aard, en persoonlijkheid, enz.

Het is deze voorspelbaarheid die hen zo’n zeer gewilde raskat maakt om te bezitten, omdat eigenaars van tevoren precies weten wat ze in huis halen.

Zo weet u of uw kat een Maine Coon is, of niet…

Kijk eens naar de tabel hieronder, om de belangrijkste raszuivere Maine Coon fysieke kenmerken te zien waar je op moet letten.

Vergelijk elke factor met uw Maine Coon kat om te bepalen hoeveel van de raszuivere Maine Coon kenmerken uw kat deelt:

Raszuiver
Maine Coon
beschrijving
Maat Maine Coons zijn veel groter dan
andere kattenrassen, met een gewicht tot
tot 25 pond in gewicht
Staart De grote, borstelige staart
Lichaam
Frame
Groot gespierd frame,
rechthoekig van vorm
Ogen Grote wijd uitgespreide ogen,
licht schuin gevormd
Bont Lang, dik, ruig bont
Manen Een dikke manen vacht rond
hun nek, als een leeuw
Oren Luchsachtige oorpluimen
Poten Grote poten, met plukjes vacht
Groei
Tarief
Groeit langzaam, bereikt niet volledig
grootte tot tussen 3-4 jaar
Hoe te weten of uw kat een Maine Coon is

Om u te helpen bepalen of u een rasechte, of een gedeeltelijke Maine Coon bezit, zal ik nu elk van deze fysieke kenmerken in meer detail behandelen.

1. Grootte

Als één van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld, zullen de meeste raszuivere Maine Coons zichtbaar groter zijn dan de gemiddelde kat die op straat loopt.

In feite zou het moeilijk zijn om een van deze grote katten niet op te merken als ze langs je lopen, aangezien ze letterlijk groter zijn dan sommige kleine honden!

Hier zijn een paar gemiddelde vitale statistieken over de fysieke grootte van het rasechte Maine Coon kattenras:

 • Hoogte: 10 – 16 inch (mannetjes), 8 – 14 inch (vrouwtjes)
 • Gewicht: 15 – 25 lbs (mannetjes), 8 – 12 lbs (vrouwtjes)
 • Lengte: Tot 40 centimeter (zowel mannelijk als vrouwelijk)

Als u meer wilt weten over het verschil in grootte tussen het Maine Coon kattenras, en dat van een ‘normale’ kat, kijk dan eens naar mijn andere artikel.

2. Staart

Rasechte Maine Coons hebben lange, borstelige staarten die aan de basis groter zijn en geleidelijk smaller worden naarmate je de punt bereikt.

Geëvolueerd om het strenge winterklimaat van Maine in de Verenigde Staten te overleven, hielden hun staarten hen warm, wanneer ze om hun lichaam gewikkeld waren.

De indrukwekkende borstelige staart van de Maine Coons is door de geschiedenis heen altijd een groot gespreksonderwerp geweest, omdat hij sterk lijkt op die van wasberen.

Deze gelijkenis heeft er zelfs toe geleid dat velen zich afvragen of de Maine Coon eigenlijk wel deels wasbeer is, of niet! Lees hier meer over dit bizarre idee.

Wist je dat een Maine Coon kat het wereldrecord heeft voor de langste staart?

Lees meer over de Grootste Maine Coon katten op Record.

3. Lichaamsframe

Rasechte Maine Coons hebben grote gespierde frames die als rechthoekig worden beschouwd.

Hun lichamen zijn altijd zeer lang, en hun gespierde poten moeten middelmatig lang zijn, en in verhouding tot hun lichaam.

4. Ogen

Een eenvoudige manier om te bevestigen of u een deel Maine Coon bezit, is door naar hun ogen te kijken.

Dit komt omdat raszuivere Maine Coons grote, en wijd uitgespreide ogen hebben, die altijd enigszins schuin gevormd zijn.

Alle Maine Coon kittens worden geboren met blauwe ogen, maar deze oogkleuren zullen veranderen naarmate ze ouder worden.

Volgens de kattenbestuursorganen is de meest gewenste Maine Coon oogkleur goud en/of groen.

Als je een witte Maine Coon hebt, kan het zijn dat je kat blauwe ogen heeft, of odd-eye, waarbij de kat twee verschillende oogkleuren heeft.

In het geval van een witte Maine Coon, zou je kunnen verwachten om één blauw oog te zien en één dat goud of groen is.

Voor meer informatie over Maine Coon ogen, kijk dan eens naar mijn artikel over de andere interessante oogfeiten.

5. Bont

Een belangrijke fysieke eigenschap van de Maine Coon kat is zijn lange, dikke, ruige vacht.

Zij hebben in totaal drie vachten, waarvan er twee kortere ondervachten zijn, terwijl hun derde veel langer is en over de top van de twee ondervachten zit.

De vacht van de rasechte Maine Coons is half waterafstotend, zodat u zult merken dat uw kat het niet de minste moeite vindt om onder een druppende kraan te zitten, of in de regen.

6. Manen

Veel mensen merken op dat Maine Coons op “mini leeuwtjes” lijken, omdat de vacht rond hun nek altijd aanzienlijk langer is dan de rest van de vacht op hun lichaam.

Deze nekvacht staat bekend als de Maine Coons manen en helpt dit specifieke kattenras er ongelooflijk vorstelijk en indrukwekkend uit te laten zien.

7. Oren

Degenen die graag willen vaststellen of zij een gedeeltelijke Maine Coon bezitten, of een raszuivere, moeten goed naar de oren van hun kat kijken.

Hoewel niet alle Maine Coons oorpluimpjes hebben, heeft de meerderheid ze wel, en deze worden gewoonlijk “lynx tips” genoemd, omdat ze lijken op de plukjes en plukjes haar die Lynxen hebben.

Het is ook gebruikelijk voor Maine Coons om veel haar uit hun oren te hebben, omdat deze fysieke eigenschap in het ras is geëvolueerd zodat ze het strenge winterklimaat van New England kunnen overleven.

8. Grote Poten

Al als kitten zul je merken dat de poten van de Maine Coons veel groter zijn dan die van de gemiddelde kat, en dit zal nooit veranderen!

Veel mensen gebruiken de poten van de kat als indicator voor hoe groot hun Maine Coon kat zal worden, aangezien de kat uiteindelijk in verhouding zal ‘passen’ bij de pootgrootte.

De grote poten van de Maine Coons hielpen hen te overleven in de koude winterklimaten, waar andere kattenrassen dat niet konden.

Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat hun enorme voetzolen hen in staat stelden bovenop de sneeuw te lopen, in plaats van erin.

Kijk naar je Maine Coons poten, en kijk of je veel plukjes haar uit hun poten kunt zien komen. Deze plukjes helpen een rasechte Maine Coon warm te blijven als het koud is.

9. Groeisnelheid

Een andere belangrijke manier om te bepalen of u een gedeeltelijke Maine Coon bezit, of een raszuivere, is door het beoordelen van de individuele groeisnelheid van uw kat.

Dit komt omdat het Maine Coon kattenras bekend staat om zijn ongelooflijk langzame groei, waarbij ze pas tussen de 3 – 5 jaar hun volledige volwassen grootte bereiken.

Vergeleken met de standaardkat is de groeisnelheid van de Maine Coons bijzonder traag, aangezien de meeste ‘normale’ katten op 2-jarige leeftijd hun volledige grootte bereiken!

Dus, lijkt uw kat bijzonder traag te groeien?

Dit is ‘Hoe een Maine Coon groeigrafiek bij te houden‘.

Maine Coon Kenmerkende Eigenschappen

Wanneer u wilt weten of uw Maine Coon kat een raszuivere, of gedeeltelijk Maine Coon kat is, gaan veel mensen ervan uit dat het aankruisen van alle fysieke kenmerken voldoende is.

Dit is echter niet helemaal het geval, want er zijn ook een groot aantal kenmerken die dit specifieke ras heeft, die bijna geheel uniek zijn voor hen.

B.v. wist u dat sommige Maine Coons graag in het water zwemmen!

Bekijk de onderstaande tabel met veel voorkomende Maine Coon kenmerken, om vast te stellen of uw kat nog meer overeenkomsten vertoont met de raszuivere Maine Coon.

Als ze dat doen, heb je waarschijnlijk een raszuivere Maine Coon, terwijl als ze dat niet doen, je waarschijnlijk een volledig lief deel Maine Coon hebt die net zo waardig is voor je liefde en genegenheid.

Kenmerken Beschrijving
Liefde Water Geobsedeerd door water
Affectionate Extreem aanhankelijk,
en liefdevol
Volgt U Ze volgen eigenaars
overal
Hond Zoals Zeer trainbaar, en
hondachtig kattenras
Jumping Zoek liever de makkelijkere
route naar boven, in plaats van
dan springen
Stem Kat ’tjirpt’ en ’trilt’,
in plaats van “miauwen
Hoe je kunt zien of je kat een Maine Coon is

Ik zal nu dieper ingaan op elk van de kenmerken, om u te helpen beoordelen of u een deel Maine Coon hebt, of niet.

1. Liefde voor water

Maine Coon katten ‘LIKEN’ niet alleen water, ze ‘LOVEN’ water zelfs.

Hun obsessie voor het waterige spul heeft vele decennia geduurd.

Men denkt dat het zijn oorsprong heeft in de afstamming van dit ras, aangezien een van de bekende mythen suggereert dat de voorouders van de Maine Coons scheepskatten waren, die aan boord van Vikingschepen werden gehouden om te jagen en de steeds groeiende muizenpopulatie op hun schepen te doden.

Voor meer over de geschiedenis van de Maine Coon kat, zie mijn artikel “Waar komen Maine Coon katten oorspronkelijk vandaan?“.

Terwijl de meeste katten een hekel aan water hebben, lijkt de Maine Coon erdoor gefascineerd.

Wees dus niet verbaasd als uw kat op een dag probeert met u onder de douche te gaan staan, of leert hoe hij de kraan moet opendraaien om water te drinken!

Dit kattenras kan overvloedig veel tijd spenderen aan spetteren in het water, dus als je een bakje water laat staan om te drinken, verwacht dan natte voeten als je de volgende keer de kamer binnenloopt!

2. Affectionate

Een van de meest innemende eigenschappen van het Maine Coon ras is hun enorm aanhankelijke persoonlijkheid.

Ik denk zelfs niet dat ik ooit in mijn leven zo’n vriendelijk, loyaal, liefdevol en aanhankelijk kattenras ben tegengekomen.

De Maine Coon is dol op tijd doorbrengen met hun familie, en staan erom bekend veel moeite te steken in hun relatie met hun baasjes.

Affectie is geen eenzijdige gebeurtenis vanuit het perspectief van een Maine Coon, omdat zij niet alleen maar verwachten geaaid en verzorgd te worden door hun baasjes zoals de standaardkat dat doet.

In plaats daarvan willen ze een wederdienst bewijzen en zullen ze hun eigenaars versieren met een hoge mate van genegenheid en liefde, herhaaldelijk.

Als je meer wilt weten, kijk dan eens naar mijn artikel: “Zijn Maine Coon katten vriendelijk?‘.

3. Volgt U

Als je besluit om een Maine Coon kat te kopen, wees dan voorbereid om nooit meer persoonlijke ruimte te hebben. Je zou kunnen denken dat dit een grap is, maar je zou het mis hebben! Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!

Maine Coons zijn zeer intelligente en nieuwsgierige wezentjes. Vooral de volbloeden staan erom bekend dat ze hun baasjes overal volgen, zelfs als ze naar het toilet gaan.

Ze willen letterlijk betrokken worden bij alles wat je doet.

Voor meer informatie over dit eigenaardige gedrag, zie mijn artikel: ‘Waarom volgt mijn Maine Coon mij?‘.

4. Hondachtige

Heb je ooit gehoord dat de Maine Coon de ‘hond van de kattenwereld’ wordt genoemd?

Deze bijnaam is aan dit specifieke kattenras gegeven, omdat zij zich vaak meer als honden, dan als katten gedragen.

Hier zijn enkele hond-achtige kenmerken van de Maine Coon kat:

 • Zeer trainbaar
 • Communiceert met eigenaar
 • Houdt van water
 • Zal Eigenaar volgen
 • Zeer sociaal
 • Extreem Loyaal
 • Kan worden meegenomen voor een wandeling, aan de leiband!

5. Springen

Maine Coon katten zijn behoorlijk slimme katachtigen, aangezien zij hun intelligentie gebruiken om de gemakkelijke weg naar de top van de muur te vinden.

Zij doen dit in plaats van aanzienlijke inspanning en kracht uit te oefenen om recht naar boven te springen.

Het is niet zo dat de Maine Coon niet kan springen, zij kiezen er gewoon voor het niet te doen, tenzij het werkelijk noodzakelijk is.

Deze eigenschap is anders dan die van de meeste andere kattenrassen, dus let goed op uw Maine Coon, en zie hoe ze springen of opstijgen.

Leer meer over hun springcapaciteiten in dit artikel dat ik schreef ‘Kunnen Maine Coons springen?‘.

6. Stem

Een van de laatste manieren om een deel Maine Coon, of raszuivere Maine Coon, te herkennen is door simpelweg te luisteren.

Terwijl de standaardkat graag ‘miauw’-geluiden maakt, zul je merken dat de stem van een Maine Coon heel anders is, omdat ze tegen hun baasjes kletsen met ’tsjirpen’ en ’trill’-geluiden, in plaats van het traditionele ‘miauw’-geluid dat iedereen associeert met een kat.

Stel jezelf nu de volgende vragen:

 • Vindt uw Maine Coon het leuk om veel tegen u te kletsen?
 • Voelt het soms alsof je een heel gesprek hebt met een Maine Coon?
 • Reageert je Maine Coon als hij geroepen wordt, met getjilp?

Kijk eens naar deze korte Youtube video van onze Maine Coon kat genaamd ‘Pippin’. Luister naar zijn gesprek met mijn man!

Maine Coon praten

Conclusie

Dit zijn de belangrijkste factoren die u moet overwegen als u zich afvraagt hoe u kunt zien of uw kat deels Maine Coon is.

Nu is het aan u om te beslissen of u de trotse eigenaar bent van een gedeeltelijk Maine Coon, of een raszuivere Maine Coon.

Tenslotte, terwijl sommige kopers gepassioneerd zijn om alleen een raszuivere Maine Coon kat te bezitten, staan anderen meer open voor het idee om een gedeeltelijke Maine Coon, of Maine Coon mix te kopen.

In welk kamp u zich ook bevindt, beide katten (ongeacht hun genetische samenstelling) zullen liefdevolle, geweldige katachtige metgezellen zijn.

Als u op zoek bent naar meer duidelijkheid over deze kwestie, waarom vraagt u dan niet een DNA-testkit aan!

Voordat u gaat, bekijk dan deze geweldige Maine Coon kattennamen!

Plaats een reactie