Hoe te genezen Maine Coon Cat Depressie


Maine Coons staan bekend als zeer sociale en aanhankelijke katten die gedijen op de liefde, interactie en het spel dat hun eigenaren hen laten zien.

Maar wat is de beste aanpak, als u vermoedt dat uw zachte reus lijdt aan een Maine Coon kat depressie? Blijf lezen om de ideale kat depressie behandelingen te vinden.

Maine Coon kat depressie komt voor als gevolg van een verscheidenheid aan redenen, waaronder gebrek aan sociale interactie, slechte gezondheid, eenzaamheid, en veranderingen in de thuisomgeving, bijvoorbeeld verhuizen. Eigenaren moeten de oorzaak van een kattendepressie onmiddellijk opsporen, zodat ze de depressie van hun kat onmiddellijk kunnen behandelen en zo het risico op verdere verslechtering van de gezondheid beperken.

Als u zich de laatste tijd afvraagt waarom mijn kat er verdrietig en moe uitziet, lees dan zeker verder om te zien of u de onderstaande symptomen van kattendepressie heeft opgemerkt.

Maine Coon Kat Depressie

Een veel voorkomende misvatting over katten is dat ze onverschillig staan tegenover menselijke interactie en genegenheid.

Hoewel dit waar kan zijn voor sommige kattenrassen, is dit niet het geval voor het Maine Coon kattenras, dat bekend staat om zijn uitzonderlijk sociaal karakter en liefde voor menselijk gezelschap.

Maine Coon katten staan bekend als enkele van de meest vrolijke, extraverte, gezinsvriendelijke en expressieve huiskatten op de planeet.

Hoewel het Maine Coon kattenras over het algemeen wordt beschouwd als een geharde katachtige, zijn ze kwetsbaarder als het gaat om geestelijke gezondheidsproblemen.

Dit komt omdat ze veel menselijke interactie nodig hebben om gelukkig te zijn, en als ze lange tijd alleen gelaten worden, krijgen ze snel last van gevoelens van verdriet en depressie.

Maine Coon kat depressie wordt vaak tentoongesteld door de volgende veranderingen bij uw katten:

 • Demeanor
 • Lichaamstaal
 • Sociale interacties met mensen en andere dieren

Als u deze veranderingen bij uw huisdier opmerkt, is het belangrijk ze serieus te nemen, want depressie kan mogelijk zes maanden duren en leiden tot een verslechtering van hun algemene gezondheid.

Dit tijdsbestek is gebaseerd op een artikel dat bekeek hoe lang katten depressief bleven, na het verlies van een metgezel (bron 1).

Als u vermoedt dat uw Maine Coon lijdt aan een katachtige depressie kan dit het gelukkig houden van uw Maine Coon een stuk moeilijker maken, dus het is belangrijk om meteen actie te ondernemen.

Gelukkig zijn er manieren waarop u Maine Coon kat depressie kunt helpen voorkomen, evenals behandelingen die kunnen helpen om uw depressieve Maine Coon weer zijn normale chipper zelf te laten worden.

Praat met uw dierenarts over mogelijke oorzaken van kattendepressie, en samen kunt u de beschikbare behandelingsmogelijkheden onderzoeken.

Enkele mogelijke behandelingen zijn medicijnen voor katten, zoals antidepressiva, of therapiesessies met een gecertificeerde dierengedragstherapeut.

Maine Coon Kat Depressie Symptomen

Het is belangrijk dat Maine Coon katteneigenaren altijd waakzaam zijn als het gaat om de gezondheid en het geluk van hun katten.

Hier zijn de belangrijkste symptomen van kattendepressie om op te letten:

 • Veranderingen in eetlust: Depressie kan bij Maine Coons leiden tot verminderde eetlust.
 • Gewichtsveranderingen: Kijk uit voor plotselinge dalingen in het gewicht van uw kat.
 • Angst en nervositeit: Maine Coons zijn sociale wezens, daarom, als u merkt dat uw kat zich verstopt, of springt bij de geringste geluiden, kunnen ze angst hebben.
 • Overmatig slapen: Een depressieve Maine Coon zal veel meer slapen dan normaal.
 • Gebrek aan verzorging: Katten zijn kieskeurige poetsers, daarom, als je merkt dat je Maine Coon stopt met zichzelf te verzorgen, is dit een teken dat ze niet gelukkig zijn.
 • Antisociaal gedrag: Maine Coons houden van het gezelschap van andere dieren en mensen. Als u merkt dat uw katachtige menselijk of dierlijk contact vermijdt, kan dit erop wijzen dat er iets mis is.
 • Gebrek aan interesse: Deze katten zijn meestal vol leven, tot laat in hun volwassen leven. Daarom, als een Maine Coon zijn interesse in het spelen met zijn favoriete speeltje lijkt te hebben verloren, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts.
 • Afstandelijk: Depressieve katten verstoppen zich graag, en gedragen zich afstandelijk.
 • Verminderde motorische activiteit: Maine Coons hebben ongeveer 30 minuten spel per dag nodig. Een verdrietige Maine Coon zal minder geïnteresseerd zijn in spelen.

Wat kan depressie bij katten veroorzaken?

Er zijn talloze oorzaken van kattendepressie, waaronder de volgende:

1. Medische aandoeningen en complicaties

Niet-geïdentificeerde medische problemen zoals pijnen of gastro-intestinale complicaties als gevolg van infecties of dieetinefficiënties kunnen een Maine Coon kat depressie veroorzaken.

2. Parasieten bij katten

Parasieten veroorzaken vaak meer dan één negatief gezondheidseffect, waaronder:

 • Gewichtsverlies
 • Huidproblemen
 • Verhoogd risico op dodelijke ziektes zoals hartwormziekte

Een parasitaire infectie kan ook leiden tot kattendepressie, waardoor uw huisdier lusteloos wordt en niet wil bewegen of spelen.

3. Veranderingen in levensstijl

Maine Coons hebben de neiging gewoontedieren te zijn, daarom kunnen veranderingen in hun omgeving of routine leiden tot depressie.

Afhankelijk van hoe kil uw kat is, zal bepalen of uw Maine Coon gestrest is door veranderingen van buitenaf, bijv. een verhuizing.

Als je huishoudelijke veranderingen doorvoert, zoals het verplaatsen van meubels, overweeg dan om het proces langzaam aan te pakken, zodat je kat de tijd heeft om zich aan te passen.

4. Lichamelijk letsel

Maine Coon katten die lichamelijk letsel hebben opgelopen (zoals breuken), kunnen een depressie ervaren.

Als ze een psychologisch trauma hebben opgelopen dat hun geestelijk welzijn aantast, kunnen ze ook een depressie krijgen.

5. Hoge kattenpopulatie in huis

Maine Coons zijn van nature geen zeer territoriale katachtigen, maar ze moeten wel het gevoel hebben dat ze een plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken, die van hen is.

Als uw kat dus het gevoel heeft dat er niet genoeg ruimte voor hem is in huis, misschien door ruimtegebrek, of door te veel andere huisdieren, kan hij een kattendepressie krijgen.

6. Ongerechtvaardigde verstoringen

Maine Coons hebben graag alle aandacht van hun baasje!

Sommige katten raken gestrest als indringers hun territorium betreden, wat kan bijdragen aan de Maine Coon Cat depressie.

Het is echter vermeldenswaard dat de mannelijke Maine Coon kat meestal zeer sociaal is en graag huishoudelijke bezoekers onderzoekt!

7. Bedreigingen

Als een Maine Coon zich bedreigd voelt, kan dit een Maine Coon kat depressie veroorzaken.

Hoewel deze katten niet als zeer territoriaal worden beschouwd, kan een territoriumconflict met een andere kat of roofdier leiden tot kattendepressie.

De beste manier om depressie als gevolg van bedreigingen te voorkomen is om uw Maine Coon binnenshuis een veilige omgeving te bieden.

8. Mishandeling

Als een Maine Coon mishandeld wordt of het gevoel heeft niet meer geliefd te zijn, kan hij een Maine Coon kat depressie krijgen.

9. Zorgen waarnemen bij de eigenaar

Maine Coons zijn zeer intelligente dieren die de stemmingen en emoties van hun eigenaar oppikken.

Als u zich zorgen maakt, zal uw Maine Coon uw stemming oppikken en zich misschien ook depressief gaan voelen.

10. Verhuizen

Is uw kat depressief na een verhuizing?

Wist u dat een verhuizing voor een Maine Coon kat net zo stressvol kan zijn als voor de huiseigenaar!

Daarom, als u onlangs bent verhuisd, zorg ervoor dat u uw kostbare Maine Coon kat veel extra tijd, aandacht en liefde geeft om hem te helpen zich aan te passen en te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

11. Gezelschap

Maine Coons zijn vrij onafhankelijke katachtigen, maar kunnen toch verlangen naar het gezelschap van een andere kat als ze zich alleen voelen.

Hoe lang duurt een kattendepressie?

Maine Coons kunnen net als mensen lijden aan depressies of stemmingsproblemen.

Depressie bij katten is vrij ernstig omdat het kan leiden tot verdere ongerelateerde gezondheidsproblemen.

Een artikel suggereerde dat depressie bij katten wel 6 maanden kan duren. Dit tijdsbestek was gebaseerd op een studie die het gedrag analyseerde van katten die hun kameraad hadden verloren (bron 1).

Maine Coon Kat Depressie Behandeling

Er zijn veel manieren om een Maine Coon kat met een depressie te helpen.

De behandeling van depressie bij katten varieert, maar hier zijn enkele goede tips om een verdrietige kat te helpen:

Neem ze mee voor een wandeling

Als u uw Maine Coon heeft getraind om aan de lijn te lopen, waarom neemt u hem dan niet mee uit wandelen?

Niet alleen zal uw kat de buitenwereld ervaren, veilig, maar de buitenlucht stimuleert hen ook zowel mentaal als fysiek.

Speeltijd

Maine Coons hebben ongeveer 30 minuten beweging per dag nodig, om ze fit en gezond te houden.

Moedig uw Maine Coon kat aan om te spelen, en regelmatig te bewegen, omdat dit hen zal helpen hun kattendepressie te overwinnen, op voorwaarde dat de depressie niet wordt veroorzaakt door een slechte gezondheid.

Deze speeltjes zijn geweldig voor Maine Coon kattenomdat ze hun geest stimuleren en tot spelen aanzetten.

Medicatie

Praat met uw dierenarts over medicijnen tegen depressie bij katten, om na te gaan of dit uw Maine Coon kat kan helpen zich weer gelukkig te voelen.

Soms wordt dit gebruikt in combinatie met therapie of training.

Vasthouden aan een routine

Maine Coon katten houden van routine, daarom moeten eigenaren proberen zich zoveel mogelijk aan een dagelijkse routine te houden, om hun Maine Coon te helpen herstellen van een depressie.

Aanmoediging

Geef uw Maine Coon veel aanmoediging en lof!

Verhoog de sociale interactie

Het begrijpen van de triggers voor depressie van uw kat is de sleutel tot het vinden van een Maine Coon depressie behandeling die werkt.

Maine Coons brengen graag tijd door met hun familie, dus het is belangrijk dat u zoveel mogelijk tijd doorbrengt met uw Maine Coon kat.

Preventieve maatregelen

Er zijn verschillende stappen die eigenaren kunnen nemen om ervoor te zorgen dat hun Maine Coon in de toekomst minder snel weer depressief wordt:

 • Koop een tweede kat om je Maine Coon gezelschap te houden.
 • Laat Maine Coon niet voor lange periodes alleen.
 • Breng veel tijd door met uw kat

Natuurlijke Remedies Voor Kat Depressie

Heb je je ooit afgevraagd hoe je kattendepressie kunt genezen?

Zo ja, lees dan verder om enkele echt nuttige tips te ontdekken voor het genezen van een depressieve kat, op natuurlijke wijze.

Hieronder staan enkele remedies voor Maine Coon kat depressie die je thuis kunt proberen:

1. Kattenkruid

Uw Maine Coon catnip geven kan hen verlichting bieden van hun symptomen van depressie, omdat het het serotonineniveau in hun hersenen verhoogt.

Als u wilt dat uw Maine Coon plezier heeft, terwijl hij ook een vleugje catnip krijgt, koop dan een van deze geweldige catnip ballen, van Amazon.

Bekijk op Amazon

2. Natuurlijke Feromoon Diffuser

Katten reageren goed op dit product.

Het bootst natuurlijke feromonen na die stress en angstgerelateerd gedrag bij veel katten verminderen.

Bekijk Amazon Prijs

3. Geef ze aandacht

Het is belangrijk dat je je Maine Coon zo veel mogelijk aandacht geeft, zodat ze zich geliefd voelen.

Dit zal helpen om de emotionele toestand van uw kat te verbeteren.

4. Feromoon Sprays

Deze sprays werken vergelijkbaar met de feromoonverspreiders, maar zijn meer gericht op een specifieke kat of gebied.

Sommige hebben ook kalmerende geuren, zoals:

 • Lavendel
 • Kamille
 • Citroenmelisse

De volgende kattenferomoonspray zou ideaal zijn voor een verdrietige Maine Coon, omdat het hen helpt te kalmeren:

Bekijk op Amazon

5. Kwaliteit van het voedsel

Het is belangrijk om uw Maine Coon alleen voedsel van hoge kwaliteit te geven, zodat ze lichamelijk en geestelijk gezond blijven.

Dit zijn onze favoriete droge voeding voor onze Maine Coon kat.

6. Oefening

Een regelmatige bewegingsroutine is essentieel voor elke Maine Coon met depressie en algemene gezondheid.

Moedig uw Maine Coon aan om elke dag ongeveer 30 minuten te spelen.

Kunnen katten sterven aan depressie?

Hoewel depressie voor katten niet als dodelijk wordt beschouwd, is het bestaan van een depressie bij elke katachtige een ernstige zaak, omdat het kan leiden tot een verslechtering van de algehele gezondheid van uw kat (bron 1).

Depressie bij katten mag nooit worden genegeerd.

Sommige kattenspecialisten beweren dat Maine Coons vatbaarder zijn voor depressie omdat ze een lage tolerantie hebben voor stress en angst.

Hun zeer sociale aard betekent ook dat ze eenzaam en verdrietig worden als ze langere tijd alleen gelaten worden.

Hoe krijg je een depressieve kat aan het eten?

Hoewel sommige tekenen van kattendepressie gemakkelijk over het hoofd worden gezien, is een van de meest opvallende tekenen van een depressieve kat een kat die gestopt is met eten.

Als uw Maine Coon gestopt is met eten en tekenen van een kattendepressie vertoont, probeer dan de volgende tips om uw kat te helpen genezen:

 • Traktaties: Bied uw Maine Coon hun favoriete traktatie aan, om ze te verleiden tot eten.
 • Routine: Als uw routine onlangs is veranderd, kan dit uw kat van streek hebben gemaakt. Keer indien mogelijk terug naar uw oorspronkelijke routine.
 • Kattengeneeskunde: Praat zo snel mogelijk met uw dierenarts om te bepalen of uw Maine Coon specifieke medicijnen tegen kattendepressie nodig heeft.
 • Speeltijd: Moedig uw Maine Coon aan om te spelen. Bied uw kat speeltjes aan die hem mentaal stimuleren.

Waarom is mijn kat plotseling depressief?

Als tekenen van een Maine Coon depressie vrij plotseling opkomen, zorg er dan voor dat je met je zachtaardige reus zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat.

Plotselinge depressie en verdriet bij katten is vaak gekoppeld aan een verwonding of ziekte, dus een dierenarts zal uw kat moeten inspecteren om vast te stellen of uw Maine Coon pijn heeft.

Uw dierenarts zal ook bloedtesten op uw kat kunnen uitvoeren, om vast te stellen of ze een hormonale onbalans hebben.

Worden binnenkatten depressief?

Indoor Maine Coons kunnen ook last hebben van kattendepressie, net als elke andere kat.

Als u merkt dat uw huiskat zich verdrietig gedraagt, overweeg dan de volgende dingen te doen:

 • Wandelen: Als u uw Maine Coon hebt getraind om aan de lijn te lopen, probeer hem dan vaker mee te nemen op wandelingen, want dit geeft hem een veilige toegang tot de buitenwereld.
 • Catio: Installeer een catio om uw Maine Coon veilig toegang tot de buitenwereld te geven.
 • Kattenhek / Net: Installeer een kattenhek, of gaas om uw Maine Coon veilige toegang te geven in uw tuin.

Conclusie

Als uw kat te maken heeft met een Maine Coon depressie, zijn er manieren om dit op te lossen.

Probeer de hoofdoorzaak van de depressie van uw Maine Coon kat vast te stellen, en verwijder (waar mogelijk) alles wat uw kat van streek maakt.

Vraag vervolgens uw dierenarts om naar uw Maine Coon te kijken, om te controleren op pijn of ziektes.

Praat met uw dierenarts over de beschikbare behandelingen en remedies tegen kattendepressie, en welke optie u moet kiezen.

Naast medicijnen zijn er ook verschillende natuurlijke middelen die u zou kunnen proberen om de depressie van uw kat te helpen behandelen.