Hoe socialiseer je een Maine Coon kitten?


Een van de eerste dingen die bijna alle nieuwe Maine Coon kitten eigenaren zich afvragen is hoe een Maine Coon kitten te socialiseren. Gelukkig zult u met deze gids aan uw zijde geen moeite hebben om een waterdicht plan te bedenken!

Het is van vitaal belang dat Maine Coon kittens correct worden gesocialiseerd, zodat ze niet worstelen met angst en op nervositeit gebaseerde problemen. Maine Coons moeten goed worden geïntroduceerd aan mensen, huishoudelijke geluiden, gewone dagelijkse interacties, en meer – van jongs af aan. Een gevoel van normaliteit creëren is zo belangrijk.

Als je ooit een Maine Coon hebt ontmoet is de kans groot dat ze lief en liefdevol zijn, zelfs als je ze voor het eerst ontmoet. Dit is het resultaat van een goede socialisatie als kitten.

Als je echter ooit een Maine Coon hebt ontmoet met een slechte socialisatie, zul je dat zeker merken.

Deze gids heeft een heleboel uitstekende tips voor het socialiseren van een Maine Coon kitten, dus lees het artikel goed door.

Hoe een Maine Coon kitten te socialiseren

Maine Coons zijn een stevig ras met een oorsprong gewikkeld in mysterie en intrige.

Je krijgt een gevoel van verwondering en vreugde alleen al door in hun buurt te zijn, dus het feit dat we niet super zeker weten waar ze vandaan komen zou niet verrassend moeten zijn. Het is leuk om te speculeren!

Maine Coons zijn sierlijk en elegant, krachtig en vorstelijk, maar ook absolute clowns. Hoe kan een kat vorstelijk en een clown tegelijk zijn? Dat moet je aan een Maine Coon kat vragen!

Maine Coons, zoals alle katten maar vooral meer, vereisen een grondig socialisatieplan om ervoor te zorgen dat je een gelukkige, gezonde, zelfverzekerde en veilige kat opvoedt.

Dus, laten we ons verdiepen in het onderwerp bij de hand, en je leren hoe je een Maine Coon kitten correct socialiseert.

1. Tijdlijn voor het socialiseren van Maine Coon Kittens

Het socialiseren van een Maine Coon kitten gaat niet over één nacht ijs. Het is het beste om het proces op te delen in weken om de taak beter beheersbaar en gemakkelijker te volgen te maken.

Het belangrijkste is dat je onthoudt dat dit een doorlopend proces is.

De methoden die je in week 1 gebruikt, moet je ook in alle volgende weken gebruiken.

De sleutel tot aangeleerd gedrag is herhaling. Gelukkig zijn de meeste van deze socialisatiefasen leuk, dus het is niet bepaald een karwei!

Hieronder staat een tijdlijn van tien weken voor het socialiseren van Maine Coon Kittens:

Week 1

Tijdens de allereerste week, zijn Maine Coon kittens niet tot veel in staat! Ze slapen vooral en proberen dicht bij hun moeder te blijven.

Je enige taak in de eerste week is om het kitten regelmatig te controleren en ze te laten wennen aan je kalmerende aanwezigheid.

Week 2

Week twee is het beste! Dan zijn je kittens oud genoeg om opgepakt en vastgehouden te worden.

Je kitten vasthouden is zo’n belangrijke stap in hun socialisatieproces.

Wen ze eraan om door mensen gehanteerd te worden.

Laat ze leren dat mensen zachtaardig zijn en geen bedreiging vormen.

Een zachte kalmerende stem die de hele tijd tegen hen praat is een geweldige begeleiding. Je kunt onzin mompelen, zolang je maar een kalmerende toon gebruikt.

15 minuten per dag is een goede basislijn voor een geschikte tijd om uw Maine Coon kitten vast te houden.

Week 3

Week drie is een geweldige week om vrienden en familie te ontmoeten.

Kittens moeten leren dat alle mensen vriendelijk en niet-bedreigend zijn, niet alleen jij!

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat nieuwe Maine Coon kittens worden gehanteerd en aangesproken door mannen, vrouwen, kinderen, tieners, en zelfs ouderen als dat mogelijk is.

Je moet ervoor zorgen dat al deze ontmoetingen positief zijn! Een Maine Coon die een slechte ervaring heeft met een kind, bijvoorbeeld, zal opgroeien om altijd op zijn hoede te zijn voor kinderen, waardoor ze een probleem kunnen worden in een gezinshuishouden.

Week 4

Tegen week 4 zullen uw Maine Coons heel wat groter zijn geworden. Ze kunnen zelfs verdrievoudigd zijn in omvang!

Nu zijn ze robuust genoeg om een zeer gecontroleerde ontmoeting met andere dieren te hebben.

Volwassen katten en honden zijn een must, pups zijn indien mogelijk ook een geweldige aanvulling op hun sociale kalender, zolang de pup ZEKER goed opgevoed is.

Week 5

Het is tijd om te spelen!

Tot nu toe hebben jullie Maine Coons niet echt een idee van spelen. Natuurlijk spelen ze met elkaar, maar dat is minder een spel en meer het leren hoe de wereld werkt.

Het is tijd om spelletjes te gaan spelen met ballen, touwtjes, een laserpointer (als u ervoor zorgt dat u hun ogen ontziet), en natuurlijk met u.

Kietelen, en zachte ruwheid, zijn geweldige manieren om je kat te leren dat hun leven met jou best leuk zal zijn!

Het is ook een goed moment om je kitten te leren wanneer speeltijd eindigt. Zorg ervoor dat je speelgoed opruimt om ze, en vooral je kittens, veilig te houden.

Week 6

Verzorging kan voor veel katteneigenaren een behoorlijk frustrerend proces zijn. Daarom is het belangrijk om al vroeg te beginnen met het oefenen van basisverzorgingsmethoden.

Een zachte borstel (zoals deze) met warme rustgevende woorden een paar keer per dag gedurende slechts een paar minuten is perfect.

Borstel niet te hard en gebruik alleen borstels met zachte haren.

Sommige mensen vinden het prettig om ook op deze leeftijd te oefenen met het schoonmaken van de tanden van hun kat. Dit is waarom.

Tandenpoetsen vereist een ZEER vaste hand en een zachtaardig temperament.

Week 7

Week 7 is ongeveer de tijd dat u kunt overwegen uw Maine Coon kitten vaccinaties te laten doen door de dierenarts.

Dit is een enorme socialisatiefase voor Maine Coons, omdat ze voor het eerst het huis zullen moeten verlaten.

Ze gaan wennen aan auto’s, hun kratten, en nieuwe omgevingen.

Week 8

Ongeveer nu is het tijd om je Maine Coon kennis te laten maken met alledaagse huishoudelijke geluiden die ze misschien eng of verwarrend vinden.

Zulke geluiden zijn onder andere:

 • Deuren
 • Televisie
 • Vacuüm
 • Haardroger

Het is het beste om alleen korte vlagen van deze geluiden te maken en snel op te volgen met lof, lekkers en genegenheid.

Week 9

Afhankelijk van de fokker kunnen sommige Maine Coons in deze week naar hun nieuwe thuis gaan. Andere fokkers wachten echter tot hun Maine Coon kittens 12-13 weken oud zijn.

Als u toch een Maine Coon kitten van 9 weken oud koopt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u een socialisatieregeling volgt en ze gevoelig maakt voor geluiden in uw huis.

Week 10

Uw Maine Coon kittens zijn nu 2 en een halve maand oud!

Hij of zij begint waarschijnlijk al wat meer op een Maine Coon te lijken dan op een algemeen schattig kitten.

Het is nu een goed idee om uw kitten(s) te laten wennen aan het idee om alleen te zijn.

Laat ze in een afgesloten ruimte waar ze u niet kunnen zien of horen voor intervallen van 5 minuten. Werk langzaam op naar een uur of zo.

Maine Coons haten het om lange tijd alleen gelaten te worden, maar moeten zeker in staat zijn om af en toe een paar uur alleen gelaten te worden (bronnen 1,2,3,4,5).

2. Menselijk contact

Menselijk contact voor Maine Coon kittens moet een methodisch proces zijn.

Een paar minuten hier en daar elk half uur of zo voor de eerste paar weken en dan half uur en elk uur interacties tussen de leeftijd van 2 weken tot 2 maanden.

Uw Maine Coon zou inmiddels goed gewend moeten zijn aan menselijk contact en zal het waarschijnlijk zelf bij u opzoeken wanneer ze zin hebben in een Maine Coon knuffel!

3. Kittens vasthouden en aaien

Gelukkig hoeft u geen tijd te besteden aan de vraag hoe u een band krijgt met uw Maine Coon kitten.

Vasthouden en aaien is de beste manier en is een prachtige kans voor u om elkaar te leren kennen.

Kittens hebben een paar weken nodig om te begrijpen wie je bent en waarom je ze vasthoudt, maar als ze dat eenmaal doen, worden ze knuffelverslaafden.

Vergeet niet dat jonge kittens heel voorzichtig moeten worden vastgehouden en geaaid.

4. Moedig speeltijd met andere kittens aan

Speeltijd met het nestgenootje van een kitten wordt meestal organisch gecreëerd door de kittens zelf. Ze verkennen hun wereld en hun relatie met hun broertjes en zusjes op hun eigen voorwaarden.

Soms is er een beetje aanmoediging nodig, want niet elk kitten is een sociale vlinder, dus probeer uw kittens dicht bij elkaar te houden, omdat de kans dan groter is dat er speeltijd ontstaat.

Na ongeveer 5-6 weken zullen ze ontvankelijker zijn voor spelletjes met touw, veren, of ballen.

5. Kittens introduceren bij andere huisdieren

Je Maine Coon kitten introduceren bij andere leden van het huishouden, inclusief huisdieren, is een grote stap. Zorg ervoor dat het kitten te allen tijde veilig is, en dat de andere huisdieren voorzichtig zijn met het Maine Coon kitten.

Het is een goed idee om huisdieren eerst door een deur te introduceren, zodat ze elkaar kunnen zien, horen en ruiken zonder elkaar daadwerkelijk aan te raken.

Als deze fase van het proces niet goed verloopt, is het misschien nog geen tijd voor hen om elkaar te ontmoeten. Maar over het algemeen voelen dieren vrij goed aan of ze met een babydier te maken hebben of niet.

Een volwassen hond zal waarschijnlijk in staat zijn een kitten te herkennen en zal het voorzichtig behandelen.

6. Kittens laten wennen aan huishoudelijk lawaai

Dit deel van het socialiseren van een Maine Coon kitten kan lastig zijn!

De beste methode hiervoor is om het luidruchtige voorwerp zo “stil” mogelijk uit de buurt van het kitten te gebruiken. Dit klinkt misschien gek, maar het is de beste manier om hun zachte oren te beschermen.

Naarmate de Maine Coon kitten opgroeit, kunt u het volume van het huishoudelijk geluid en de nabijheid van uw kitten bij het geluid langzaam opvoeren.

Hoewel het ideaal is om een kitten te socialiseren met de meest voorkomende huishoudelijke geluiden, maakt het niet uit als u er een of twee mist. Het idee hier is om uw kitten te leren dat vreemde harde geluiden niet noodzakelijkerwijs iets zijn om over te flippen.

7. Kittens aan kinderen voorstellen

Kinderen zijn niet altijd geweldig in het concept van zachtheid, dus wees voorzichtig.

Maine Coon kittens moeten robuust genoeg zijn om met jonge kinderen om te gaan voordat ze kunnen worden opgepakt en geaaid.

Maar een eenvoudige ontmoeting in dezelfde ruimte waar een kind in een prettige omgeving met een kitten kan praten en het misschien kan vasthouden, is een prima manier om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon niet opgroeit tot een op zijn hoede of agressief kind.

8. Kittens verzorgen

Maine Coon kittens moeten leren zich regelmatig te laten verzorgen.

Hoewel we Maine Coons over het algemeen associëren met verslaafd zijn aan geborsteld worden, is dit niet altijd het geval.

Genieten van geborsteld worden is aangeleerd gedrag. Of beter gezegd, weten dat de borstel hen geen pijn zal doen is een aangeleerd gedrag.

Meerdere keren per dag voorzichtig borstelen voor een jong kitten is een geweldige manier om ze netjes te houden. Borstelen is ook een leuke ervaring voor zowel het kitten als de eigenaar.

Moet ik mijn Maine Coon kitten in bad doen? Ja – u heeft geluk! Maine Coons zijn dol op water! Een maandelijks bad is een welkome traktatie, zorg er alleen voor dat het water lauw is, niet heet, en heel ondiep.

Hoe Een Maine Coon Kitten Socialiseren Wanneer Je Een Maine Coon Kitten Thuis Brengt

Zoals we hierboven hebben behandeld zijn er een paar belangrijke punten om te overwegen wanneer je een Maine Coon kitten voor het eerst mee naar huis neemt.

Uw kitten is (hopelijk) al enigszins gesocialiseerd, maar dat betekent niet dat uw werk gedaan is.

Hier zijn de belangrijkste punten om te overwegen voor het socialiseren van uw pas herplaatste Maine Coon kitten:

 • Behandel ze voorzichtig en vaak.
 • Spreek regelmatig kalmerende woorden.
 • Wen ze aan huishoudelijke geluiden.
 • Stel ze voor aan elk lid van het gezin, inclusief huisdieren.
 • Oefen regelmatig verzorging om de sensaties te normaliseren.
 • Doe snelle spelletjes om uw kitten gestimuleerd te houden en ze te laten wennen aan het spelen met u.
 • Geef ze veel liefde! Maine Coons houden van genegenheid en geven het tienvoudig terug. Als je ze niet verwaarloost, zullen ze jou niet verwaarlozen!

Dingen om te kopen voor een Maine Coon kitten

Veel mensen vragen zich af wat je nodig hebt voor een Maine Coon kitten?

Hier is een lijst van alles wat je thuis nodig hebt voor als het tijd is om je Maine Coon kitten mee naar huis te nemen:

Training van uw kitten

Als u zich afvraagt hoe u uw Maine Coon kitten moet trainen – geen angst!

Maine Coon kittens leren het beste van spelletjes en beloond worden met liefde, meer nog dan met voedsel.

Er zijn studies gedaan naar de effectiviteit van verschillende beloningen voor katten en raad eens -katten verkiezen jou boven elke traktatie!

Veel mensen vragen me waarom mijn kitten me bijt, maar de waarheid is dat ze gewoon aan het ontdekken zijn. Op dezelfde manier als baby’s dat doen, met hun tanden, kauwen, knabbelen, eigenlijk leren wat wat is.

Als uw Maine Coon kitten u bijt, vervang dan gewoon uw hand door een speeltje wanneer ze een geval van knabbelen krijgen.

Hier zijn enkele volledige ‘how to’ trainingsgidsen voor uw Maine Coon kitten of kat:

Hoe een Maine Coon kat te disciplineren

Er zijn verschillende methoden om een kat te disciplineren, hoewel, ze worden nooit geadviseerd door kattenspecialisten. Bijvoorbeeld, een ferm “NEE” zodat het kitten het woord kan associëren met de actie van stoppen met wat ze aan het doen zijn.

Men denkt dat katten het beste leren met positieve bekrachtiging, wat betekent dat u goed gedrag eerder moet belonen dan slecht gedrag straffen.

Dus, wanneer uw Maine Coon kitten in uw hand bijt, zeg dan stevig “NEE” of “STOP” en vervang uw hand door een speeltje. Wanneer uw Maine Coon kitten vervolgens op het speeltje kauwt in plaats van op uw hand, geef dan liefde, lof en zelfs traktaties!

Hoe lang kunnen Maine Coon katten alleen gelaten worden?

Maine Coon katten houden er niet van om veel tijd alleen door te brengen, omdat het enorm gezellige katachtigen zijn.

Als uw Maine Coon kitten een paar maanden oud is, laat ze dan niet langer dan een uur alleen. Als ze echter een paar maanden oud zijn, kunt u uw Maine Coon kitten een paar uur alleen laten.

Als volgroeide volwassenen kunnen Maine Coon katten wel 12 uur alleen gelaten worden, zolang dit maar niet regelmatig gebeurt.

Dus, hebben Maine Coon katten een metgezel nodig? Niet per se, ze redden zich prima zonder. Echter! Een metgezel, vooral een andere Maine Coon, kan hun geestelijk welzijn enorm verbeteren.

Conclusie

Hopelijk heeft u nu een veel beter idee van alle belangrijke aspecten van het correct socialiseren van een Maine Coon kitten, evenals waarom een goede socialisatie zo ontzettend belangrijk is.

Vergeet niet dat er niet noodzakelijkerwijs een magische volgorde of magische methode is voor het socialiseren van alle Maine Coons. Elke kat is anders, net zoals elke eigenaar anders is. Het gaat erom een methode te vinden die voor jullie beiden als team werkt.

Gerelateerde vragen aan

Hoe weet u of uw kitten een Maine Coon is?

Maine Coon kittens zijn niet altijd veel groter dan gewone kittens, dus je kunt het niet altijd zien. Een groter probleem is het verschil tussen een raszuivere Maine Coon en een gemengd ras. Enkele belangrijke dingen om op te letten zijn hun grootte, de “bossigheid” van hun staart, of ze pluimpjes op hun poten hebben, en of ze een lange ruige vacht hebben.

Maine Coon Kittens Te Koop

Je hebt een aantal Maine Coon kittens te koop gevonden! Voordat je er één koopt, zorg ervoor dat je goed onderzoekt of het legale Maine Coons zijn of niet.

Onze blog post Hoe te vertellen of uw kat deels Maine Coon is behandelt waar je op moet letten.

Hoe een Maine Coon kat af te koelen

Maine Coons zijn groot en pluizig. Dit kan leiden tot oververhitting, wat erg oncomfortabel kan zijn. Methoden om een Maine Coon kat af te koelen omvatten het creëren van schaduwrijke rustplaatsen, het aanzwengelen van de airconditioning, en het verstrekken van veel koel water om te drinken.

Hoe groot moet mijn Maine Coon kitten zijn?

Maine Coon kittens variëren in grootte en gewicht gedurende de eerste maanden. Het geslacht speelt een rol bij het verwachte gewicht. Eerste 6 maanden:

 • 1 week: 6-8 ons
 • 1 maand: 20-28 ons
 • 3 maanden: 4-8 pond
 • 6 Maanden: 6-12 Pond

Plaats een reactie