Hoe snel kan een Maine Coon kat rennen?


We weten allemaal dat katten snel kunnen rennen, maar hoe snel kan een Maine Coon kat rennen? Je zult versteld staan als je de snelheid van deze enorme katten ziet!

Maine Coons kunnen tussen de 20 en 25 mijl per uur rennen en kunnen topsnelheden bereiken van 30 mijl per uur. Ondanks hun atletische karakter is de rijsnelheid van de Maine Coon hetzelfde als die van andere huiskatten. Zoals alle katten kunnen Maine Coons maar een korte tijd sprinten voordat ze moeten rusten.

Maine Coons zijn liefdevolle, zachtaardige huisdieren, maar ze zijn ook veel energieker en atletischer dan de gemiddelde huiskat.

Lees verder om erachter te komen hoe je je Maine Coon de juiste hoeveelheid beweging kunt geven om ze fit en gezond te houden.

Hoe snel kan een Maine Coon kat rennen?

Maine Coons zien er zo wild en leeuwachtig uit dat veel eigenaren zich afvragen of Maine Coons snel zijn.

Maine Coons rennen net zo snel als elke andere huiskat, meestal tussen de 20 en 25 mijl per uur. Ze kunnen topsnelheden bereiken van 30 mijl per uur!

Als je de kattensnelheid km/h wilt weten, dat is ongeveer 48,2 km/h op hun snelste snelheid!

Leeftijd

De leeftijd van je kat heeft een grote invloed op zijn snelheid, want heel jonge kittens kunnen niet rennen, maar naarmate ze ouder worden, worden ze veel sneller.

Jonge katten zijn het snelst, maar ze hebben de neiging om langzamer te worden in hun oudere jaren, vooral als ze tien jaar of ouder zijn.

Natuurlijk staan Maine Coons erom bekend dat ze een kittenachtige interesse in spelen behouden tot ver in hun oudere jaren, maar hun atletische vaardigheden gaan uiteindelijk na verloop van tijd achteruit.

Gezondheid

Gezondheid is misschien wel de belangrijkste factor die de snelheid van een kat bepaalt.

Maine Coons worden over het algemeen als gezonde katten beschouwd, maar de volgende aandoeningen maken het allemaal moeilijk voor een kat om te sprinten:

Maine Coons kunnen ook de volgende twee gezondheidsproblemen ontwikkelen, die beide degeneratieve aandoeningen zijn die de beweging in de achterpoot of -poten van een kat beïnvloeden en de mobiliteit sterk verminderen:

Gewicht

Katten met een gezond gewicht kunnen veel sneller rennen dan katten met ondergewicht of overgewicht. De gemiddelde volwassen Maine Coon weegt tussen de 12 en 22 pond.

Als je Maine Coon een gezond gewicht heeft, zullen zijn ribben aanvoelen alsof ze onder een dikke laag stof zitten.

Als je moeite hebt om de ribben van je kat te voelen, of als ze te uitgesproken zijn, dan moet je met je kat naar de dierenarts gaan en praten over zijn dieet en lichaamsbeweging.

Bewegen

Maine Coons zijn zeer atletische katten. Ze waren ooit beroemd onder boeren en zeelieden als rattenvangers, en hoewel ze tegenwoordig meer als gezelschap worden gehouden, hebben ze nog steeds een hoge prooidrift.

Maine Coons springen, klimmen en rennen graag en hebben elke dag minstens 30 minuten speeltijd nodig.

Als je kat niet genoeg beweging krijgt, kan hij intolerant worden voor zelfs korte stukjes rennen.

Dieet

De voeding van je kat kan een enorme invloed hebben op zijn vermogen om te rennen.

Zelfs als je het gevoel hebt dat je je Maine Coon elke dag de juiste hoeveelheid voedsel geeft, kan het zijn dat het niet de juiste kwaliteit is, omdat veel commercieel kattenvoer te veel koolhydraten en calorieën bevat, waardoor je kat hongerig en ondervoed raakt.

Maine Coons hebben een grote hoeveelheid eiwitten in hun dieet nodig, anders hebben ze niet genoeg energie of spiermassa.

Ras

De rijsnelheid van een kat kan ook worden beïnvloed door het ras.

Meer atletische rassen zoals de Maine Coon, Egyptische Mau en Abessijn zijn veel sneller dan meer volgzame of ongezonde rassen zoals de Perzische of Ragdoll.

De lange poten van de Maine Coon spelen waarschijnlijk ook een rol in zijn snelheid (bron 1,2).

Wat is de snelste huiskat?

De Egyptische Mau is het snelste huiskattenras. Ze hebben bijzonder lange poten, een slanke bouw en een extra lange huidflap op hun achterpoten waardoor ze verder kunnen strekken.

Als katten rennen, gebruiken ze hun achterpoten als een veer om zich voort te bewegen, dus de unieke aanpassing van de Egyptische Mau maakt ze nog sneller dan de atletische Maine Coon! (bron 1).

Waarom zijn katten zo snel?

Katten hebben een zeer unieke manier van rennen en jagen, waarvoor hun lichaam perfect is gebouwd.

Stijl van jagen

Mensen jagen in groepen en vertrouwen op uithoudingsvermogen om hun prooi te vangen. Katten vertrouwen echter op hun snelheid en ongelooflijke springvermogen.

Omdat de voorouders van de moderne huiskatten in de woestijn evolueerden, moesten ze zoveel mogelijk energie sparen voor de jacht.

Door hun korte energie-uitbarstingen en ongelooflijke snelheid kunnen ze razendsnel prooien vangen en dan rusten tot het weer tijd is om te jagen.

Lange benen

Katten hebben lange achterpoten die als veren werken terwijl ze rennen.

Hun achterpoten drukken samen en duwen dan van de grond af, waarbij ze zich volledig verlengen zodat de voorpoten van de kat op de verste afstand kunnen neerkomen.

Flexibele ruggengraat

Katten hebben lange, flexibele stekels die oprollen en loslaten als een veer als ze rennen.

Tijdens het rennen strekt een kat zijn poten en ruggengraat uit tot hun volledige lengte, waarna hij zijn poten en ruggengraat oprolt als hij zich voorbereidt op een volgende pas (bron 1).

Zijn katten sneller dan mensen?

Als je wilt weten of een mens sneller is dan een kat, dan is het antwoord nee (tenzij je achter een hele langzame kat aanzit).

Katten kunnen gemiddeld tussen de 20 en 30 km/u rennen, maar hoe snel kan een mens rennen? De snelste mens ter wereld, Usain Bolt, bereikte een topsnelheid van 27,33 mijl per uur.

Natuurlijk is de gemiddelde mens veel, veel langzamer, hij rent ongeveer 17 tot 20 mijl per uur (bron 1,2).

Wat zijn Maine Coon Zoomies?

Ben je ooit wakker geworden van je kat die door het huis rent en jankt? Nou, je bent niet de enige!

Dit fenomeen, bekend als zoomies, heeft vele oorzaken:

Jachturen

De voorouders van huiskatten waren crepusculaire jagers, wat betekent dat ze jaagden bij zonsopgang en zonsondergang. Als gevolg daarvan zijn katten het meest actief tijdens dit tijdstip van de dag.

Zelfs als je Maine Coon geen ratten te vangen heeft, zal hij in deze periode waarschijnlijk de drang voelen om te jagen.

Sommige katten krijgen echter de zoompjes op verschillende tijdstippen, mogelijk door de agenda’s van hun eigenaars.

Stijl van jagen

In tegenstelling tot mensen hebben katten de neiging om dingen in korte stukjes te doen. Als opportunistische jagers brengen ze het grootste deel van hun tijd slapend door om energie te sparen.

Als het tijd is om te jagen, krijgen ze een geweldige energiestoot om de prooi op te jagen die hun hartje begeert, maar ze hebben niet het uithoudingsvermogen om lang te sporten of te rennen.

Onvoldoende lichaamsbeweging

Katten met zoompjes zien er misschien schattig uit, maar als je kat constant zoompjes krijgt, kan dat een teken zijn dat je niet genoeg met je kat speelt of oefent.

Maine Coons hebben ook veel hoge plekken nodig om te klimmen, dus misschien heb je niet genoeg krabpalen of meubels voor je kat om rond te rennen.

Maine Coons houden van een uitdaging, dus misschien wil je een hindernisbaan bouwen voor je kat, of tapijtplanken aan de muren installeren.

De kattenbak gebruiken

Het komt vaak voor dat katten zoemies krijgen na het gebruik van de kattenbak.

Dit komt omdat naar de wc gaan de nervus vagus van een kat stimuleert, wat een verandering in hartslag en bloeddruk veroorzaakt en leidt tot een soort “high” waardoor ze eerder geneigd zijn om rond te rennen (bron 1).

Zijn Maine Coons atletisch?

Maine Coons zijn zeer atletische katten. In de jaren 1800 werden ze gewaardeerd door boeren en zeelieden vanwege hun efficiënte jachtcapaciteiten.

Tegenwoordig zijn Maine Coons populairder als gezelschapskatten, maar ze hebben nog steeds een eeuwenoude drang om te jagen.

Maine Coons rennen, springen en klimmen graag. Ze zijn het gelukkigst als ze uitdagende meubels moeten beklimmen of grote sprongen moeten maken.

Ze hebben de neiging om hard te spelen en vernielen vaak gewone kattenspeeltjes. Daarom is het belangrijk om elke dag minstens 30 minuten met je Maine Coon te spelen.

Hebben Maine Coons veel beweging nodig?

Als je liever katten hebt die op de bank liggen, wil je misschien weten of Maine Coons lui zijn? Helaas zijn Maine Coons helemaal niet lui.

In plaats daarvan zijn ze zeer avontuurlijk en energiek en houden ze ervan om op onderzoek uit te gaan, te rennen en te klimmen.

Dus, hoeveel beweging heeft een Maine Coon nodig?

Ze hebben elke dag minstens 30 minuten speeltijd nodig, evenals voldoende ruimte en meubilair om zelf te rennen en te klimmen.

Maine Coons doen het ook het beste als ze een andere kat of hond hebben om mee te spelen, want ze zijn geneigd om zich te vervelen en eenzaam te worden.

Top 10 snelste katten ter wereld

Hoe indrukwekkend huiskatten ook zijn, hun enorme verwanten zijn nog sneller! Hier zijn de snelste katten ter wereld (bron 1):

  • Cheetah: 58 km/u
  • Leeuw: 50 mph
  • Jaguar: 50 mph
  • Amerikaanse lynx: 50 mijl per uur
  • Tijger: 40 mph
  • Snow Leopard: 40 mijl per uur
  • Cougar: 40 km/u
  • Sunda Wolluipaard: 40 km/u
  • Wolkenluipaard: 40 km/u
  • Luipaard: 36 mijl per uur

Conclusie

Als je wilt weten hoe snel een Maine Coon kan rennen, is het antwoord ongeveer 20 tot 30 mijl per uur, wat vergelijkbaar is met de meeste huiskatten.

Maine Coons die jong en gezond zijn en een normaal gewicht hebben, zijn veel sneller dan katten die oud, gewond, te licht of te zwaar zijn.

Deze atletische katten hebben minstens 30 minuten speeltijd per dag nodig en zijn het gelukkigst als ze veel hoog meubilair hebben, zoals kattenbomen en wandplanken om in te klimmen.