Hoe Maine Coon scheidingsangst te stoppen

Maine Coon verlatingsangst kan erg verontrustend zijn voor een kat. Het is daarom belangrijk dat baasjes weten hoe ze mogelijke signalen kunnen herkennen en hoe ze het beste kunnen handelen.

Maine Coon katten hebben last van verlatingsangst als ze voor langere tijd alleen gelaten worden. Tekenen van verlatingsangst bij Maine Coons zijn overbeharing, gebrek aan eetlust, overgeven, bijten, overmatig miauwen, destructief gedrag, en problemen met de kattenbak. Deze zeer sociale katten zijn minder angstig wanneer ze een huishouden delen met andere huisdieren.

Eigenaren van zeer sociale Maine Coon katten moeten er rekening mee houden dat deze psychische aandoening in het bijzonder van toepassing is op dit ras.

Deze grote katten houden niet alleen van de aandacht van hun menselijke familie, ze hebben eigenlijk veel aandacht nodig om ervoor te zorgen dat hun gevoel van welzijn er niet onder lijdt.

Maine Coon verlatingsangst is niet altijd naar buiten toe zichtbaar, dus eigenaren moeten altijd alert zijn op de signalen die hieronder worden aangegeven.

Het vermijden van verlatingsangst bij Maine Coon katten is bijzonder raadzaam omdat dit ‘verborgen’ psychische gezondheidsprobleem de lichamelijke gezondheid van een kat negatief kan beïnvloeden.

Wat is Maine Coon verlatingsangst?

Bekend om hun liefdevolle, volgzame en aanhankelijke temperament, vereist de Maine Coon kat veel aandacht van hun menselijke familie.

Dit hoeft niet altijd in de vorm van speeltijd te zijn, hoewel uw Maine Coon zeker zal houden van deze meer duurzame kattenspeeltjes.

Maine Coon katten hebben een liefde voor het leven, als geen ander.

Het zijn zeer sociale katachtigen, en daarom het gelukkigst wanneer ze veel aandacht en tijd krijgen om zich te binden aan hun menselijke familie.

Zij hebben de neiging om het minder goed te doen in omgevingen waar de eigenaars gedurende langere perioden van huis zijn, aangezien het vormen van sterke sociale banden belangrijk is voor hun gezondheid en welzijn.

Maine Coon verlatingsangst kan zich in een aantal verschillende vormen voordoen. Hoewel sommige tekenen niet altijd duidelijk zichtbaar zijn, zijn andere gedragsveranderingen voor een alerte eigenaar gemakkelijker te herkennen.

Bekijk de tabel hieronder, om de tekenen te leren waar je op moet letten, die erop kunnen wijzen dat je kat lijdt aan Maine Coon verlatingsangst:

Teken van angst Beschrijving
Overgrooming Katten zijn kieskeurige poetsers, maar zullen
hun vacht overkammen (likken) als ze zich
gestrest en angstig
Verlies van
eetlust
Angstige katten stoppen vaak met eten of
eten veel minder voedsel dan normaal
Braken Onverklaarbaar braken en diarree
terwijl de eigenaar niet thuis is
kan aan eigenaars een signaal geven dat hun kat
lijden Maine Coon verlatingsangst
bijten Dit gewoonlijk niet-agressieve kattenras
kan hun eigenaars beginnen bijten wanneer
gestrest, of angstig
Overdreven
miauwen
Maine Coons huilen als ze alleen gelaten worden voor
lange periodes van tijd. Katten dementie
kan dit probleem nog verergeren
Destructief
Gedrag
Gewoonlijk kunnen passieve katten
destructief worden wanneer ze lijden aan Maine
Coon verlatingsangst. Verveling en
eenzaamheid triggeren vaak deze Maine
Coon gedragsproblemen
Nest Doos
Uitgaven
Een kat die het huis uitpoept, in plaats van
de kattenbak te gebruiken of een
stukje grond buiten zou kunnen zijn
lijden aan Maine Coon scheiding
angst

Wat doe je als je dierbare reus tekenen van Maine Coon verlatingsangst vertoont?

Als je vermoedt dat de recente gedragsveranderingen bij je katachtige te maken hebben met verlatingsangst, is het belangrijk om de verschillende problemen frontaal aan te pakken.

Om je hierbij te helpen, kijken we in detail naar de verschillende tekenen en signalen die je misschien hebt opgemerkt.

1. Overgrooming

Maine Coons zijn erg schone katachtigen, dus je kunt verwachten dat je kat voortdurend zijn vacht likt, beginnend bij zijn gezicht en dan naar beneden lopend over zijn lichaam.

Dit gedrag is volkomen normaal, en niet iets waar eigenaars zich zorgen over moeten maken.

Het is echter tijd om op te merken wanneer deze kieskeurige poetsers zichzelf beginnen te over-kammen.

Overgrooming is in principe wanneer een kat zijn vacht overmatig likt, wat resulteert in kale plekken op de huid. Het kan ook veroorzaakt worden door een kat die bijt en zijn haren uittrekt, hoewel dit meestal te maken heeft met hun pogingen om gematteerde vacht te verwijderen.

Daarom, als je merkt dat je kat een aantal zichtbare kale plekken op hun lichaam heeft, wees dan alert op het feit dat dit het gevolg kan zijn van Maine Coon verlatingsangst.

2. Verlies van eetlust

Niemand kent de eetlust van uw Maine Coon kat beter dan uzelf.

Daarom, als u merkt dat uw gewoonlijk hongerige Maine Coon is gestopt met het eten van hun voedsel is het tijd om in te grijpen.

3. Overgeven

Eigenaren moeten alert zijn op onverklaarbaar kattenbraken, omdat dit een van de minder voor de hand liggende aanwijzingen is dat uw kat lijdt aan Maine Coon verlatingsangst.

Braken komt alleen voor als de eigenaar niet thuis is.

Daarom, als je kattenkots vindt, en het voer dat je je Maine Coon geeft niet onlangs hebt veranderd, kijk dan uit voor andere mogelijke tekenen van verlatingsangst.

4. Bijten

Als uw voorheen kalme en zachtaardige Maine Coon u begint te bijten, is het belangrijk om te bepalen of dit te maken heeft met Maine Coon verlatingsangst, of niet.

Kijk eens naar de omgeving van uw kat, en overweeg welke aspecten recentelijk zijn veranderd.

Bekijk vervolgens hoeveel tijd u de laatste tijd met uw kat doorbrengt, zodat u kunt verduidelijken of dit negatieve kattengedrag een aandachtzoekend gedrag is, of niet.

5. Overmatig miauwen

Een kat die overmatig miauwt, zodra u het huis verlaat, lijdt waarschijnlijk aan Maine Coon verlatingsangst.

Als uw kat lijdt aan dementie, kunt u merken dat hij ’s nachts steeds vaker miauwt.

Dit komt omdat ze hun mentale functionaliteit verliezen, en vaak het verschil tussen dag en nacht niet meer kunnen zien, waardoor ze verward en bang worden als ze hun baasje niet kunnen vinden.

Probeer de slaapkamerdeur open te laten als je gaat slapen, zodat je kat geruststelling zoekt dat je in de buurt bent terwijl je slaapt.

Voor degenen onder u die geïnteresseerd zijn in het vergelijken van geluiden die vaak worden geassocieerd met de Maine Coon kat, en die met die u hoort, bekijk mijn artikel “Maine Coon praten“.

6. Destructief Gedrag

Maine Coons hebben veel sociale interactie nodig. Als ze echter voor langere tijd alleen gelaten worden, zullen ze waarschijnlijk tekenen van destructief gedrag vertonen als gevolg van eenzaamheid en verveling.

Eigenaren moeten hier alert op zijn, in plaats van dit negatieve gedrag automatisch toe te schrijven aan het feit dat de kat gewoon ondeugend is.

7. Problemen met de kattenbak

Maine Coons zijn kieskeurige opruimers.

Daarom, als u merkt dat uw gewoonlijk schone kat uw huis is begonnen te ontlasten met poep en urine, kan het zijn dat ze last hebben van Maine Coon verlatingsangst.

Het poepen gebeurt eerder op kleren die geparfumeerd zijn met de geur van de eigenaar, of in de buurt van de deur waar ze zijn weggegaan.

Voordat je echter conclusies trekt over je kat die lijdt aan Maine Coon verlatingsangst, zorg ervoor dat je hun kattenbak controleert.

Heeft u een kattenbak van geschikte grootte, zoals deze?

Hoe Maine Coon Scheidingsangst te Verminderen

Maine Coons hebben een hoge mate van menselijke interactie en gezelschap nodig.

Ze zijn het meest geschikt voor mensen die veel tijd thuis doorbrengen, en niet om de 5 minuten op vakantie zijn!

Hoewel, als je wel van reizen houdt, bedenk dan dat sommige Maine Coons zich behoorlijk kunnen aanpassen, en het niet erg vinden om meegenomen te worden op een roadtrip!

Hier zijn enkele goede manieren om Maine Coon verlatingsangst te beperken of te verminderen.

Probeer ze allemaal, en hopelijk zal de stress en angst van je kat na verloop van tijd op natuurlijke wijze verminderen.

a) Tijd

Maine Coon verlatingsangst wordt vaak veroorzaakt door eenzaamheid.

Eigenaren moeten zich daarom inspannen om meer tijd door te brengen met hun Maine Coon kat. Dit is belangrijk omdat het zal helpen de katachtige te troosten en gerust te stellen.

b) Verzorging

Als de vacht van uw kat geknoopt of mat is, borstel dan voorzichtig hun lichaam met deze Maine Coon verzorgings hulpmiddelen.

Het zorgvuldig borstelen van hun lichaam is heilzaam voor uw kat, omdat het zal helpen om hun angstige geest te kalmeren, terwijl het ook hun vacht ontvet en uw katachtige gelukkiger maakt.

Borstelen is ook een vorm van sociale binding, die de vermeende positie van uw kat binnen de familie ‘roedel’ opnieuw zal bevestigen.

Eigenaren moeten het borstelen van de kale plekken van de huid van hun kat vermijden, omdat deze gebieden waarschijnlijk pijnlijk en gevoelig zullen zijn.

c) Speeltijd

Maine Coon katten blijven kittenachtig en speels tot laat in hun volwassen leven.

Ze houden van spelen met hun menselijke familie, dus een gemakkelijke manier om hun gevoelens van Maine Coon verlatingsangst te verlichten is om elke dag ongeveer 20-30 minuten met ze te spelen.

Als je niet zeker weet hoe je met je Maine Coon kat moet spelen, waarom probeer je dan niet een spelletje apport te spelen!

Deze kattenspeeltjes zijn ook zeer effectief om een Maine Coon aan te moedigen met je te spelen.

d) Kattenferomonen

Wanneer een kat lijdt aan Maine Coon verlatingsangst, is het belangrijk dat eigenaren proberen hun angstige geest te kalmeren.

Een manier waarop u dit kunt doen is door het gebruik van kattenferomoonpluggen binnen uw huis.

Deze apparaten zenden een geur uit die helpt om een kat te kalmeren en kunnen worden aangesloten op alle delen van het huis waar uw Maine Coon zich ophoudt.

Terwijl er een verscheidenheid van verschillende kat feromoon plugins beschikbaar zijn op de markt, vond ik persoonlijk deze van Amazon zijn zeer effectief om onze kat rustig te houden tijdens meerdere verhuizingen.

e) Alternatief voedsel

Als u merkt dat uw Maine Coon is gestopt met eten, overweeg dan eerst serieus of het waarschijnlijk is dat ze lijden aan Maine Coon verlatingsangst, of niet.

Een eenvoudige test om dit te helpen bepalen is door het afwisselen van het voedsel dat u uw zachtaardige reus voert, aangezien sommige Maine Coon katten gewoon verveeld raken van het eten van hetzelfde voedsel, elke dag.

Als je merkt dat het nieuwe voer de interesse van je kat wekt, kan het zijn dat ze zich gewoon verveeld hebben in hun maaltijdkeuzes.

In gevallen waarin uw kat echter nog steeds niet geïnteresseerd lijkt te zijn in eten, zorg ervoor dat u professioneel veterinair advies inwint om te bevestigen of uw kat een onderliggend medisch probleem heeft.

f) Advies van een dierenarts

Een van de belangrijke stappen bij het diagnosticeren van Maine Coon verlatingsangst is ervoor te zorgen dat je eerst andere medische problemen uitsluit.

Eigenaren moeten daarom een afspraak maken met hun lokale dierenarts om uit te sluiten dat hun Maine Coon kat geen onderliggend gezondheidsprobleem heeft waar ze zich niet van bewust zijn.

Voor informatie over de meest voorkomende Maine Coon gezondheidsproblemen, kijk eens naar mijn artikel ‘Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen‘.

g) Koop een tweede kat!

Als u vermoedt dat uw kat last heeft van Maine Coon verlatingsangst, overweeg dan de aanschaf van een tweede kat voor uw huis.

Extra katten hoeven niet van het Maine Coon kattenras te zijn, hoewel als je je een tweede Maine Coon kunt veroorloven, dit ideaal zou zijn.

Maine Coon katten zijn zeer vriendelijk, en kunnen goed overweg met andere huisdieren (zie hier voor meer details).

Een tweede kat zal helpen Maine Coon verlatingsangst te verminderen, omdat de tweede kat uw Maine Coon effectief non-stop gezelschap geeft terwijl u niet thuis bent. Deze katten kunnen dan met elkaar spelen, en elkaar vermaken.

Mag je een Maine Coon meenemen op vakantie?

Elke kat is anders, maar Maine Coon katten hebben zo’n volgzaam en ontspannen temperament, dat ze zeer geschikt zijn om mee op reis te nemen.

Zorg er alleen voor dat je een geldig dierenpaspoort bij de hand hebt.

Hoe weet ik dat?

Wel, mijn man en ik zijn geen grote reizigers maar we hebben enkele jaren geleden 6 weken in Frankrijk gewoond.

We probeerden te beslissen of we al dan niet naar Frankrijk zouden verhuizen en wilden onze Maine Coon niet thuis laten bij een oppas, dus kozen we ervoor hem mee op vakantie te nemen!

Onze Maine Coon heeft zijn eigen dierenpaspoort, en we vonden hem een uitstekende reiziger.

Alles verliep soepel, want ‘Pippin’ werd meteen dikke vrienden met de kat van de buren binnen 24 uur na aankomst!

De andere kat was geen Maine Coon, maar toch speelden deze katten de hele zomer samen. Het had echt niet gemakkelijker kunnen zijn, maar maak niet de fout te veronderstellen dat alle katten zich zo gemakkelijk aanpassen.

Hier is een schattige foto van onze 3-jarige Maine Coon die zijn zomer doorbrengt met de kat van de buren:

Hier zijn nog andere reisadvies voor dit specifieke kattenras.

Als u op reis gaat, raad ik u de volgende zaken aan:

1. Extra grote kat drager

U kunt uw dierbare kat natuurlijk niet in uw koffer meenemen, daarom is de aanschaf van een grote comfortabele kat drager zoals deze op Amazon, om ze in te vervoeren, is aan te raden.

Deze praktische kattendrager is ideaal voor extra zware en grote katten, zoals Maine Coons.

Hij is zowel inklapbaar als gemaakt van zachte stof, zodat uw dierbare Maine Coon zich niet zal bezeren aan de zijkanten.

Ik vind het ook geweldig dat de netstof de kat een onbelemmerde luchttoevoer biedt, terwijl het zachte knusse kussen uw kat in staat stelt om in meer comfort te reizen.

2. Voedsel- en watervoorziening

Als u op reis gaat, is het belangrijk om te bedenken hoe u uw Maine Coon kat goed gehydrateerd houdt, vooral als u door warme landen reist.

Uitdroging is erg gevaarlijk voor katten, dus hebben we een paar van deze extra grote draagbare katten watercontainers van Amazon.

Hun inklapbare functionaliteit maakt ze ideaal voor op reis, en ze zijn echt makkelijk schoon te houden.

We hebben deze reiskommen ook gebruikt om onze Maine Coon te voeren wanneer we bij de benzinestations stopten. Het extra grote formaat is belangrijk bij het voeren, omdat uw kat waarschijnlijk niet zal eten als zijn snorharen niet in de kom passen.

3. Katten Harnas

Een van de belangrijkste dingen om niet te vergeten mee te nemen als u reist met een Maine Coon kat, is een RIEMBAND!

Ga nergens heen zonder, want je zult je kat van tijd tot tijd naar buiten moeten laten om zijn poten te strekken.

Veel Maine Coon katten hebben de grootte van kleine honden, dus een extra groot kattentuig als dit is ideaal omdat het geschikt is voor de grotere dan gemiddelde maten van uw kat.

Amazon verkoopt het momenteel tegen deze verlaagde prijs op dit moment ook, dus nu is de beste tijd om te investeren!

Conclusie

Eigenaren moeten Maine Coon verlatingsangst nooit negeren, omdat het een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van hun kat.

Als u denkt dat uw kat lijdt, overweeg dan hoe u de huidige omgeving van uw kat kunt aanpassen om tegemoet te komen aan de emotionele behoeften van uw Maine Coons.

Plaats een reactie