Hoe lang leven Maine Coon katten?

Je bent weer thuis, opgetogen over je aankoop van een schattig Maine Coon katje. Dit kleine pluizenbolletje verovert al snel je hart en wordt een belangrijk gezinslid waar je niet zonder kunt.

De trieste waarheid van de zaak is echter dat onze huisdieren vaak niet zo lang leven als wij, dus je vraagt je nu af hoe lang Maine Coon katten leven?

De gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat is >12,5 jaar, hoewel sommige Coons bekend zijn om 15+ jaar te bereiken! Hun levensduur is afhankelijk van hun specifieke levensstijl, algemene gezondheid, genetica, dieet en hoeveelheid beweging.

De volgende tips helpen u uw geliefde Maine Coon in goede gezondheid te houden, waardoor hun leven mogelijk zelfs met nog een paar jaar verlengd kan worden.

Gemiddelde levensduur Maine Coon

Maine Coons zijn over het algemeen een gezond kattenras, met slechts een paar genetisch bepaalde gezondheidsproblemen om voor uit te kijken.

Onderzoek tussen 2003 – 2006 bepaalde dat de mediane levensduur van de Maine Coon kat is >12,5 jaar.

Deze studie werd uitgevoerd door een dierenverzekeringsmaatschappij in Zweden, die ontdekte dat “74% van de Maine Coons 10 jaar of langer leefden, en 54% leefde tot 12,5 jaar” plus (bron 1).

De volgende factoren zullen echter van invloed zijn op hoe lang uw Maine Coon kat waarschijnlijk zal leven:

  1. Dieet
  2. Gewicht
  3. Veel voorkomende ziekten
  4. Oefening
  5. Genetica
  6. Dierenarts gezondheidstests

1. Dieet

Als u graag de levensduur van uw Maine Coon kat wilt verlengen, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat u uw Maine Coon altijd voedt met een gezond, uitgebalanceerd voedingsplan.

Dit zou idealiter vetvrij moeten zijn, van hoge kwaliteit, en een hoog gehalte aan eiwitten en voedingsstoffen moeten bevatten.

Droogvoer van hoge kwaliteit is geschikter voor het Maine Coon ras omdat het de vorming van tandsteen op de tanden van uw Coon helpt te beperken.

Overvoeren

Geef uw Maine Coon echter niet te veel eten, want overvoeding is een van de grootste gezondheidsrisico’s voor uw kat, omdat het vaak leidt tot overgewicht en het kan de totale levensduur van uw Coon verkorten.

Als uw kat niet genoeg beweging krijgt en lijkt aan te komen, vraag dan professioneel advies aan een dierenarts om te bepalen of uw Maine Coon op een caloriearm dieet moet worden gezet.

2. Gewicht

Wat is een gezond gewicht voor een Maine Coon kat?

De Maine Coon mag dan een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld zijn, zijn groeisnelheid is verrassend traag, in vergelijking met andere kattenrassen.

Dat wil niet zeggen dat je zult eindigen met een kleine Maine Coon, integendeel zelfs!

Maine Coons groeien eigenlijk sneller dan andere kattenrassen, in termen van gewicht en grootte.

De tabel hieronder toont de verwachte gezonde gewichten van zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coon katten.

Valt uw kat buiten deze gewichtsbereiken, vraag dan professioneel advies aan uw dierenarts, omdat het mogelijk is dat uw Maine Coons dieet moet worden aangepast (bron 1).

Geslacht Volwassen
Gewicht (kg)
Volwassene
Gewicht (lb)
Mannelijk 6.8 – 11.3 15 – 25
Vrouw 3.6 – 5.4 8 – 12
Maine Coon Kat Gemiddeld Gewicht

3. Veel voorkomende ziekten

Voor welke ziekten zijn Maine Coon katten vatbaar?

De Maine Coon is een over het algemeen gezond kattenras, maar dat wil niet zeggen dat ze nooit ziek worden.

Zoals bij veel dieren zijn genetische afwijkingen de meest waarschijnlijke reden dat de levensduur van uw Maine Coons wordt verkort.

Dit zijn de veel voorkomende ziekten waar Maine Coon katten vatbaar voor zijn:

a) Zwaarlijvigheid

Terwijl de meeste kattenrassen op 2 jaar volgroeid zijn, is de Maine Coon pas op 4 – 5 jaar volgroeid!

Dit kan vaak leiden tot grote verwarring bij nieuwe Maine Coon eigenaren, die bang zijn dat hun dierbare Coon ondergewicht heeft.

Het beste is in dit geval om professioneel advies van een dierenarts in te winnen, in plaats van uw Maine Coon meer voer te geven, om hem dikker te maken!

Overvoeding moet worden vermeden, omdat dit waarschijnlijk zal resulteren in overgewicht, waardoor uw Maine Coon vatbaarder wordt voor het ontwikkelen van bepaalde ziekten.

Obesitas kan vermeden worden door tussenkomst van de eigenaar, dus handel nu om de levensduur van uw Maine Coon te verlengen!

b) Heupdysplasie

Maine Coons staan bekend om hun grote fysieke aanwezigheid.

Het is echter hun grote gestalte, die hen vatbaarder maakt voor het ontwikkelen van heupdysplasie.

Deze specifieke ziekte kan artritis veroorzaken, hoewel deze aandoening over het algemeen niet wordt beschouwd als een groot probleem voor de meerderheid van de katten.

Houd een oogje in het zeil voor zijn symptomen omdat het, als het niet behandeld wordt, verlamming kan veroorzaken.

c) Hypertrofische Cardiomyopathie

Deze aandoening komt niet vaak voor bij Maine Coon katten maar is serieus.

Symptomen mogen niet genegeerd worden.

d) Spinale Musculaire Atrofie

De levensduur van uw Maine Coon kittens kan worden verkort door een erfelijke genetische ziekte, bekend als spinale musculaire atrofie.

Deze ziekte wordt “gekenmerkt door een progressieve instabiliteit met een onvaste gang en houdingsafwijkingen ten gevolge van verlies van motorische neuronen in het onderste ruggenmerg, en atrofie van de spieren in de achterste ledematen”.

De symptomen verschijnen meestal als uw kitten 3-4 maanden oud is.

De aandoening wordt niet als pijnlijk of fataal beschouwd, en Maine Coons met deze aandoening zijn in staat om binnenshuis een comfortabel leven te leiden (bron 1).

4. Oefening

Maine Coons hebben dagelijkse beweging nodig om hun lichaam fit en gezond te houden, en hun Maine Coons levenslange potentieel te maximaliseren.

Eigenaren moeten dagelijks met hun Coons spelen, om mentale stimulatie te bevorderen, terwijl ook het bewegingsniveau van de kat wordt verhoogd.

Een extra bonus van deze speeltijd is dat het zal helpen een grotere band tussen eigenaar en kat op te bouwen.

De Maine Coon kitten staat erom bekend dat hij bijzonder speels is, terwijl de volwassen Coon meer aanmoediging nodig kan hebben om te bewegen, vooral als hij als binnenkat wordt gehouden.

Voorbeeld speeltijd

Als je niet zo goed weet wat je met je Coon moet spelen, waarom pak je dan niet een touwtje en sleep dat langzaam voor je kat langs de vloer.

U zult snel merken dat uw Maine Coon gretig is om te spelen, en jachtvaardigheden vertoont die hij zou gebruiken als hij een levende prooi zou proberen te vangen.

Maine Coons voor binnen

Maine Coons die binnenshuis worden gehouden hebben meer last van gebrek aan beweging dan Coons die de wereld buiten mogen verkennen.

Als uw situatie niet toestaat dat uw kat zich buiten waagt, wees u er dan van bewust dat uw huiskat minder beweging zal krijgen.

Dit is geen probleem, zolang u zich inzet om alternatieve bewegingsmogelijkheden aan te bieden, zoals een grote kattenboom waar ze op en neer kunnen springen, extra speeltijd, of een riem!

Welke Kattenboom Moet Je Kopen?

Omdat uw kat groter is dan gemiddeld, zullen kattenbomen van standaard formaat niet geschikt zijn voor de bewegingsbehoeften van uw kat.

Extra grote krabpalen zijn een geweldige manier om ervoor te zorgen dat uw huisdier regelmatig de beweging krijgt die het nodig heeft, om fit en gezond te blijven.

We kochten deze grote kattenboom van Amazon. Het was gemakkelijk te installeren in ons huis, hoge kwaliteit, en heeft ons vele jaren geduurd.

Koop een Leash!

Een andere manier om je Maine Coon te laten bewegen is door met hem te gaan wandelen!

Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, dus veel eigenaren trainen hun Coon om een comfortabele kattenriem te dragen, zoals deze voordelige kattenriem op Amazon, neem dan hun kat mee voor een wandeling!

5. Genetica

Genetica is een van de meest waarschijnlijke redenen die ertoe zal leiden dat de levensduur van uw Maine Coons wordt verkort. Helaas is dit niet een gebied dat de eigenaar kan beïnvloeden.

Gerenommeerde Fokkers

Gerenommeerde fokkers testen hun katten op een reeks van verschillende ziekten, alvorens te fokken. Dit helpt om er zeker van te zijn dat kittens niet geboren worden met genetische afwijkingen.

Vergroot uw kans op het bezitten van een Maine Coon kat zonder genetische afwijkingen, door alleen Maine Coon kittens te kopen die verkocht worden door gerenommeerde fokkers.

Dit kan op voorhand meer geld kosten, maar dit is de beste manier om de levensduur van uw Maine Coon huisdier te verlengen.

Achtertuin Fokkers

De hoge prijs van Maine Coon kittens, trekt helaas veel achtertuin fokkers aan op de markt.

Backyard fokkers houden hun winstmarges hoog door hun fokkende Maine Coon katten niet van tevoren te testen op genetische afwijkingen. Dit verhoogt de kans dat de geproduceerde kittens genetische afwijkingen hebben.

Deze onethische fokkers zijn niet geïnteresseerd in het verkopen van de beste kwaliteit kittens die ze kunnen. Het zijn geen Maine Coon fanaten zoals veel gerenommeerde fokkers zijn.

In plaats daarvan zijn ze alleen maar gericht op hoge winstmarges.

6. Dierenarts Gezondheids Controles

Maximaliseer de levensduur van uw Maine Coons door uw kat regelmatig voor gezondheidscontroles te brengen, bij een geregistreerde dierenarts.

Dergelijke controles zorgen ervoor dat gezondheidsproblemen eerder worden opgepikt, die dan dienovereenkomstig kunnen worden behandeld.

U moet ook zorgen dat u op de hoogte blijft van de vaccinaties van uw kat, en algemene gezondheidsvoorschriften, zoals ontworming.

Conclusie

Zoals u kunt zien, zijn er veel factoren te overwegen bij de vraag hoe lang Maine Coon katten leven.

De meeste genoemde punten zijn binnen de controle van de eigenaar, zoals ervoor zorgen dat uw Maine Coon wordt gevoed met het juiste dieet en regelmatig wordt uitgelaten.

Maar helaas kunt u geen invloed uitoefenen op de genetica waarmee uw kat is geboren.

Hoewel regelmatige dierenartscontroles u kunnen helpen mogelijke gezondheidsproblemen eerder te identificeren, en dan kunt u het vastgestelde probleem dienovereenkomstig behandelen.

Plaats een reactie