Hoe lang kunnen Maine Coon katten zonder voedsel?


Maine Coon katten zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, met een stevige eetlust die past bij hun grootte. Maar hoe lang kunnen Maine Coon katten zonder voedsel?

Maine Coons zijn harder dan sommige andere katten. Ze hebben echter wel zwakheden, en ze kunnen langdurige uithongering niet overleven. Maine Coons mogen niet 24 uur zonder voedsel zitten. Ze worden idealiter twee keer per dag gevoerd, of om de 12 uur.

Lees voor meer informatie over Maine Coon katten, hun eetgewoonten, en hoe je er een voedt, onze Maine Coon voedingsgids hieronder.

Hoe lang kunnen Maine Coon katten zonder eten?

Het Maine Coon kattenras heeft een kleurrijk erfgoed vol volksverhalen, mysterie en intrige.

Eén legende beweert dat de voorouders van de Maine Coons afkomstig zijn uit de bossen van Noorwegen en Siberië, die kolonisten tientallen jaren geleden in New England introduceerden.

Men denkt dat deze katten door de eeuwen heen werden getemd tot ze de vriendelijke huiskatten werden die we nu kennen.

Hoewel Maine Coons van comfort houden, zijn ze ook goed geschikt om in barre winterse omstandigheden te leven, omdat ze fysiek geëvolueerd zijn om het frigide weer van Maine, VS, te overleven.

Als we de fysieke kenmerken van de Maine Coon vergelijken met die van normale katten, zijn de verschillen duidelijk te zien.

De vacht van de Maine Coon is bijvoorbeeld semi-waterdicht, terwijl de vacht van een normaal kattenras dat niet is. Dit is belangrijk omdat de semi-waterbestendige vacht helpt om de Maine Coon droog te houden.

Bovendien is de vacht van de Maine Coon veel dichter en dikker, waardoor hij ook in de koudste klimaten warm kan blijven.

Hun dikke borstelige staart helpt ook hun gezicht te beschermen tegen wind en sneeuw – een fysieke eigenschap die gewone katten gewoon niet hebben!

Nu je een beter begrip hebt van het Maine Coon ras, laten we eens kijken naar de dieetbehoeften van de Maine Coon, en hoe lang een Maine Coon kat zonder voedsel kan.

Maine Coon eetgewoonten

Zoals alle katachtigen worden Maine Coons beschouwd als obligate carnivoren, wat betekent dat ze geboren zijn om alleen vlees te eten.

Maine Coon katten hebben een dieet met veel vlees nodig omdat hun lichaam voedingsstoffen nodig heeft die alleen in dierlijk weefsel te vinden zijn, zoals:

Maine Coons hebben vanwege hun grotere fysieke omvang een grotere eetlust dan gewone kattenrassen. Dit is logisch; hoe groter de lichaamsmassa, hoe meer voeding nodig is om te overleven!

Deze grote katten kunnen veel voedsel in één keer verorberen, omdat ze jagersgenen hebben, en in het verleden veel “brandstof” nodig hadden om hun jachtactiviteiten in de wildernis vol te houden.

In de wereld van vandaag, als een Maine Coon kat geen grote hoeveelheid te eten heeft, of niet veel voedsel in één maaltijd heeft gekregen, zal hij grazen en kleinere hoeveelheden voedsel eten over de dag, om zijn hoge energiebehoefte in stand te houden.

Hoe lang kan mijn Maine Coon kat zonder eten?

Het ideale schema voor het voeren van Maine Coon katten is twee keer per dag of ongeveer om de 12 uur.

Een Maine Coon 24 uur zonder voedsel laten is niet aanbevolen, en het is van vitaal belang dat Maine Coon eigenaren ervoor zorgen dat ze hun kat de vereiste hoeveelheid maaltijden geven, elke dag.

Maine Coon Voedsel

Maine Coons moeten een hoogwaardige en evenwichtige voeding krijgen in hoeveelheden die passen bij hun activiteitsniveau en grootte.

U kunt ze een mix van droog- en natvoer geven, zodat de kat een verscheidenheid aan voedsel te eten heeft en zich niet gaat vervelen:

 • Natvoer: Natvoer is gunstig voor een Maine Coon kat omdat het zowel eiwit als water levert, wat ze nodig hebben om gehydrateerd te blijven en de gezondheid van hun vacht te behouden.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van het beste natvoer voor uw Maine Coon, lees dan deze natvoer gids.

Het is belangrijk dat u uw Maine Coon niet meer dan 2-3 zakjes natvoer per week geeft, omdat dit kan leiden tot het volgende gebitsproblemen.

Hoe lang kan een kitten overleven zonder voedsel of water?

Hoe lang kan mijn kat zonder eten?

Volgens kattenspecialisten kan een gezonde Maine Coon kat tot 2 weken overleven zonder voedsel, maar is het onwaarschijnlijk dat hij langer dan drie dagen zonder water kan.

Redenen waarom uw kat niet eet

Wat betekent het als een kat niet wil eten?

Hieronder staan verschillende redenen waarom uw Maine Coon misschien niet eet:

 • Gebitsproblemen: Gebitsproblemen zoals kiespijn, rottende tanden of tandvleesaandoeningen kunnen het voor uw kat moeilijk maken om te kauwen en zijn gebruikelijke voedsel te eten.
 • Maagdarmstoornissen: Gezondheidsproblemen, zoals parasieten, inflammatoir darmsyndroom, hyperaciditeit of maagpijn kunnen ertoe leiden dat uw kat stopt met eten om ongemak te voorkomen.
 • Chronische ziekten: Ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker of een nierziekte zullen de eetlust van de Maine Coon beïnvloeden, waardoor ze hun voedselinname verminderen of stoppen met eten.
 • Angst of Stress: Plotselinge veranderingen in de omgeving, bijv. een verhuizing, of de toevoeging van een gezinslid kunnen ertoe leiden dat uw kat zich angstig en gestrest voelt en niet meer eet.
 • Verandering van dieet: Katten kunnen kieskeurig zijn! Als uw Maine Coon het voedsel dat u hem geeft niet lekker vindt, kan hij stoppen met eten. Ga terug naar het vorige voer dat ze aten om te zien of uw kat weer begint te eten.
 • Medicatie: Verlies van eetlust kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen die uw kat gebruikt.

Als u merkt dat uw Maine Coon geen voedsel eet, zorg er dan voor dat u ze onmiddellijk naar de dierenarts brengt voor een gezondheidscontrole.

Je dierenarts zal helpen bepalen of er iets mis is met je Maine Coon, of niet, en zal zo nodig de onderliggende redenen voor het verlies van eetlust kunnen behandelen.

De dierenarts kan ook een gezonde voeding die uw kat lekker vindt, vooruit.

Wat te doen als uw kat niet wil eten?

Als u merkt dat uw Maine Coon niets eet van wat u hem geeft, of het nu droogvoer, natvoer, rauw vlees of traktaties zijn, is het belangrijk dat u uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt.

Om ondervoeding van een Maine Coon te voorkomen, kunt u overwegen het volgende te doen:

1. Raadpleeg uw dierenarts

De dierenarts kan helpen bij het opstellen van het juiste voedingsschema en dieet.

Hij of zij zal rekening houden met een aantal factoren, zoals de kat:

 • Gezondheidstoestand
 • Activiteitsniveau
 • Leeftijd
 • Voorkeuren
 • Gewoonten

2. Hoogwaardige voeding

Geef uw Maine Coon kat een hoogwaardig dieet.

Geef de Maine Coon een voedzaam dieet dat geschikt is voor hun:

In het algemeen is een hoogwaardige voeding een voeding die rijk is aan eiwitten, de aanbevolen hoeveelheid essentiële voedingsstoffen bevat en weinig kunstmatige ingrediënten en vulstoffen bevat.

3. Controleer de voeding

Houd de voedselinname van uw Maine Coon in de gaten.

Houd bij hoeveel en wat voor voedsel uw Maine Coon eet, en houd bij wanneer uw kat iets eet.

Deel deze informatie met de dierenarts, zodat deze u kan helpen de nodige aanpassingen aan het dieet van uw kat te maken.

4. Eetschema’s

Uw kat kan een voorkeur hebben ontwikkeld voor bepaalde Maine Coon eetgewoonten, dus probeer hun eetschema aan te passen om te zien of ze meer voedsel gaan eten.

Sommige Maine Coons geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om vaker kleinere maaltijden te eten, terwijl anderen er baat bij kunnen hebben om minder vaak grotere maaltijden te nuttigen.

5. Verander uw kattenvoer

Experimenteer met het geven van andere soorten voedsel aan uw Maine Coon, of met het overstappen op andere merken kattenvoer.

Overweeg om je Maine Coons favoriete voer te mengen met andere om te zien of hij ervoor kiest om weer te eten.

6. Pak de oorzaken van het verlies van eetlust aan

Probeer te achterhalen waarom uw Maine Coon niet eet zoals het hoort.

Als de kat lichamelijk ziek is, roep dan de hulp in van een dierenarts.

Mocht uw Maine Coon kat last hebben van angst of andere gedragsproblemen, dan kan een dierengedragstherapeut uitkomst bieden.

7. Geef uw kat meer water

Een uitgedroogde Maine Coon kat kan moeite hebben met eten. Vergeet niet uw kat verse bakjes water te geven op gemakkelijk bereikbare plaatsen.

Laat de waterbak van de kat nooit lang leeg blijven, want een Maine Coon moet tien tot twaalf keer per dag drinken, of minstens om de twee uur.

Het beste is de aanschaf van een kattenwaterfontein, zoals deze van Amazonwant Maine Coons drinken graag vers bewegend water.

Wat gebeurt er als een kat niet eet?

Een ondervoede Maine Coon kat krijgt niet de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om zijn goede gezondheid te behouden.

Dit kan tal van problemen veroorzaken, zoals:

 • Lethargie
 • Vertraagde ontwikkeling
 • Achterblijvende groei
 • Ongezonde huid en vacht
 • Verzwakt vermogen om ziektes te bestrijden
 • Gewichtsverlies

Maine Coons zijn gevoelig voor de volgende gezondheidsproblemen van kattenrassen, die waarschijnlijk verergerd worden door te weinig eten:

 • Hartproblemen: Maine Coon katten kunnen bepaalde hartziekten ontwikkelen, zoals de verdikking van de spieren van het hart of hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Lees meer hierover, hier.
 • Polycysteuze Nierziekte (PKD): De genetica van een Maine Coon verhoogt de kans op niercysten. Ondervoeding verslechtert de gezondheid van een Maine Coon met PKD. Leer meer over PKD in dit artikel dat ik schreef.
 • Heupdysplasie: Maine Coons zijn gevoelig voor het ontwikkelen van heupdysplasie, vanwege hun grote omvang. Deze aandoening is een heupgewrichtsziekte die kan leiden tot artritis, gewrichtspijnen en kreupelheid. Het niet krijgen van voedingsstoffen kan de gevolgen van deze aandoening verergeren. Lees meer.
 • Jicht: Maine Coon katten hebben de neiging jicht te ontwikkelen door ophoping van urinezuur in hun gewrichten. Verhongering kan deze jicht verergeren, omdat het vermogen van het lichaam om urinezuren te verwijderen wordt verzwakt.
 • Spinale Musculaire Atrofie (SMA): SMA is een ziekte van het ruggenmerg, die verlamming veroorzaakt. Het niet krijgen van de voedingsstoffen die nodig zijn voor de gezondheid van het ruggenmerg kan deze aandoening veroorzaken. Lees over SMA, hier.
 • Obesitas: Maine Coons zijn gevoelig voor zwaarlijvigheid. Als uw kat zwaarlijvig is, mag u hem nooit uithongeren, want snel gewichtsverlies kan gevaarlijk zijn voor een kat, omdat het kan leiden tot spierafbraak.

Hoe weet u of uw kat ondervoed is?

Het kan moeilijk zijn om vast te stellen of uw kat de juiste hoeveelheid voedsel per dag eet, voor zijn specifieke grootte.

Als u zich onzeker voelt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw vertrouwde dierenarts voor advies.

Hoewel het volgende tekenen kunnen zijn van een ondervoede Maine Coon kat, kunnen het ook tekenen zijn dat uw Maine Coon een gezondheidsprobleem heeft dat behandeld moet worden.

Uw dierenarts moet uw kat beoordelen als de kat een van de volgende tekenen vertoont:

 • Dun uiterlijk, vooral in de ruggengraat en ribben
 • Zwakte en vermoeidheid
 • Desinteresse in activiteiten
 • Trage groei
 • Slechte gezondheid van huid en vacht
 • Gewichtsverlies
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Frequente ziekten en infecties

Hoe weet ik of mijn kat te veel eet?

De meeste Maine Coons houden van eten, dus u zult hun eetgewoonten in de gaten moeten houden en voorkomen dat u ze te veel voedsel geeft.

Een automatische kattenvoerautomaat is een geweldige manier om het eten van uw Maine Coons te plannen en bij te houden hoeveel ze gedurende de dag eten.

Een gemakkelijke manier om te zien of een Maine Coon zwaarlijvig is, is zijn buik te controleren. Als die lager hangt dan zijn ribbenkast, kan hij aan obesitas lijden. Vraag uw dierenarts om dit te controleren.

Een zwaarlijvige kat wordt geclassificeerd als 20% zwaarder dan wat wordt aanbevolen voor zijn leeftijd en grootte. Uw dierenarts zal u vertellen of uw Maine Coon zwaarlijvig is of slechts een beetje te zwaar.

Hoe voer je een kat als je weg bent?

Uw Maine Coon zou in orde moeten zijn als u maar een paar uur weg bent.

Echter, als u van plan bent langer dan 24 uur weg te zijn, overweeg dan het volgende:

1. Huur een dierenoppas in

Een professionele kattenoppas blijft bij u thuis om uw Maine Coon(s) te voeden en te verzorgen terwijl u er niet bent, of komt langs om de katten te zien terwijl u weg bent.

U kunt het beste een beroep doen op een gerenommeerde dienst en de referenties van de oppas controleren.

2. Praat met uw familie

Vraag hulp aan een vertrouwd familielid of vriend.

Als alternatief kunt u iemand die u vertrouwt vragen om naar uw huis te gaan en de katten namens u te voeren.

3. Koop een automatisch voer voor huisdieren

Als u alleen voor de nacht weg bent, overweeg dan de aanschaf van een automatische kattenvoerdispenser om ervoor te zorgen dat uw Maine Coons gevoed worden terwijl u weg bent.

Er zijn veel verschillende droogvoerautomaten op de markt, sommige van de beste hebben de volgende eigenschappen:

 • Timer instellingen
 • Wijzig het aantal porties dat overdag/’s nachts wordt afgegeven
 • Varieer de hoeveelheid afgegeven voedsel
 • Stemeenheid waar u een boodschap voor uw katten kunt inspreken!
 • Pieptoon wanneer het voer bijna op is in de dispenser

4. Laat eten achter in hun kommen

Als u alleen voor de nacht weg bent, overweeg dan om meer voer in hun bakjes achter te laten, zodat uw katten geen honger lijden terwijl u weg bent.

Deze methode werkt alleen als uw Maine Coon niet geneigd is tot overeten.

Het is het beste om alleen droogvoer te laten staan, in plaats van natvoer. Droogvoer is namelijk langer houdbaar dan natvoer.

5. Gebruik een kattenpension

Dierenpensions verzorgen en voeden uw Maine Coon terwijl u weg bent.

Ze kunnen ook zorgen voor verzorging en gezelschap.

Conclusie

Maine Coon katten zijn vraatzuchtige wezens die veel moeten eten!

Hoewel ze misschien veerkrachtige voorouders hadden, moeten ze voldoende eten zodat ze niet bepaalde gezondheidsaandoeningen ontwikkelen waarvan bekend is dat het ras die ontwikkelt.

Hoe lang kunnen katten overleven zonder voedsel of water?

Het korte antwoord is dat je moet vermijden je kat langer dan 24 uur uit te hongeren. Als u van plan bent weg te gaan, zorg er dan voor dat u iemand vraagt om uw kat eten te geven. U kunt ook gebruik maken van voerautomaten.

Als je alles hebt geprobeerd om je kat te laten eten, maar hij blijft weigeren, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Gerelateerde vragen aan

Kan een kat 48 uur zonder eten?

Een gezonde Maine Coon kat kan 48 uur of langer zonder voedsel, maar niet zonder nadelige gevolgen. Zorg ervoor dat u uw kat om de 12 uur eten geeft.