Hoe koud is te koud voor een Maine Coon?


Aangezien dit kattenras bekend staat om het overleven in een ruw, besneeuwd klimaat, vraag je je misschien af, hoe koud is te koud voor een Maine Coon?

Dit ras mag dan ontstaan zijn in de frigide staat Maine, maar betekent dat dat ze zowat elke koude temperatuur kunnen verdragen?

Elke temperatuur onder 32 graden Fahrenheit of 0 graden Celsius kan gevaarlijk zijn voor uw kat. Zelfs de koudebestendige Maine Coon mag niet voor langere tijd naar buiten als het zo koud is, of ze kunnen lijden aan bevriezing of onderkoeling.

Maine Coons zijn koudebestendiger dan veel andere kattenrassen, maar de kou kan nog steeds een bedreiging vormen voor uw kat.

Lees verder om erachter te komen hoeveel kou uw kat kan verdragen, en wat u kunt doen om uw kat veilig en gezellig te houden tijdens de winter!

Hoe koud is te koud voor een Maine Coon?

De Maine Coon is een enorm kattenras dat zich op natuurlijke wijze ontwikkelde in de koude Amerikaanse staat Maine.

Aanvankelijk was dit ras wild en niet gedomesticeerd, maar na verloop van tijd vonden ze onderdak bij boeren en zeelieden die hun superieure jachtcapaciteiten waardeerden.

Omdat ze zo lang in de kou konden overleven, vragen veel eigenaren zich af, welke temperatuur kunnen Maine Coons verdragen?

Maine Coon katten hebben verschillende unieke aanpassingen die hen warm houden bij koud weer.

Hier zijn enkele dingen die dit ras warm houden, zelfs bij extreme temperaturen:

1. Dikke, semi-waterafstotende vacht

Maine Coon katten hebben een gemiddelde tot lange vacht, maar deze is nog dikker dan de gemiddelde langharige kat door hun drie afzonderlijke vachtlagen.

Maine Coons hebben twee dikke onderlagen vacht en een derde buitenlaag.

Deze buitenste laag is grover en vettiger, waardoor water direct van hun vacht afglijdt in plaats van in hun vacht te sijpelen en ze koud en doorweekt te maken!

2. Lange plukken bont

Maine Coons hebben extra plukken bont op een paar verschillende plaatsen.

Veel Maine Coons hebben plukjes vacht op de punten van hun oren, evenals een extra lange manenvacht die in de winter het meest opvalt.

Ze hebben ook lange plukken bont aan hun poten en tussen hun tenen die hun poten extra warm houden als het koud is of sneeuwt.

3. Grote poten

Maine Coon katten staan bekend om hun massieve poten.

Deze katten zijn vaker polydactyl dan andere kattenrassen, maar zelfs Maine Coons die niet polydactyl zijn hebben grote, brede poten.

Bredere poten en extra tenen maken het makkelijker om prooien te vangen en vast te pakken, maar ze houden de Maine Coon ook warm in de winter!

Het grotere oppervlak van hun poten betekent dat ze ook als sneeuwschoenen kunnen fungeren, zodat ze op het sneeuwoppervlak kunnen lopen in plaats van eronder weg te zakken.

4. Zomer- en winterjassen

De Maine Coon zomer- vs. wintervacht is een prachtig voorbeeld van hoe goed dit ras zich heeft aangepast aan de kou.

In de zomer is hun vacht dunner, en hun manen zijn minder prominent.

Vlak voor de winter echter, werpen deze katten hun zomervacht af en beginnen een langere, dikkere vacht te groeien voor de winter.

Dus, met al deze aanpassingen, krijgen Maine Coons het überhaupt koud?

Zelfs met hun dikke vacht en brede poten mogen Maine Coons niet voor langere tijd naar buiten als de temperatuur onder de 32 graden Fahrenheit zakt.

Ook al liggen de gemiddelde temperaturen in Maine tussen de 7 en 79 graden, dat betekent niet dat het een goed idee is om uw Maine Coon buiten te laten als het te koud is.

Bovendien, terwijl het oké is om uw Maine Coon even buiten te laten bij temperaturen onder de 45 graden Fahrenheit, kan het gevaarlijk zijn voor katten om langere tijd buiten te blijven bij deze temperatuur.

Ten slotte, terwijl de lichaamstemperatuur van de Maine Coon varieert tussen 100,5 en 102,5 graden Fahrenheit, moeten ze ook niet worden gehouden in temperaturen boven de 90 tot 100 graden Fahrenheit.

De temperaturen die uw kat kan verdragen zijn ook afhankelijk van zijn leeftijd.

Jonge katten en oudere katten kunnen veel minder goed tegen extreme temperaturen.

Als uw kat onderliggende aandoeningen heeft, kan dit ook van invloed zijn op zijn vermogen om warmte of kou te verdragen (bron 1).

Houden Maine Coons van koud weer?

Houden Maine Coons van koud weer, omdat ze op zo’n koude plek zijn ontstaan?

Het is moeilijk om zeker te weten welke temperaturen deze katten verkiezen, maar de lichaamstaal van uw kat kan u helpen om erachter te komen van welke temperatuur Maine Coons houden.

Ook al komen ze oorspronkelijk uit zo’n koud oord, Maine Coon katten zoeken geen koud weer op en geven de voorkeur aan temperaturen tussen 45 en 90 graden Fahrenheit.

Een Maine Coon kat die zich te warm voelt, brengt misschien meer tijd door bij de ramen, ligt op betegelde of houten vloeren, of strekt zich uit zodat zijn buik volledig bloot komt te liggen.

Aan de andere kant zal een Maine Coon die zich koud voelt misschien meer knuffelen, bij dekens of radiatoren zitten, of in een strakke bal slapen met zijn staart bij zijn poten gekruld.

Houden Maine Coons van sneeuw?

De meeste Maine Coons zoeken niet actief koud weer op, maar sommige van deze speelse, waterminnende katten houden toch van sneeuw!

Als uw Maine Coon van sneeuw houdt, kan hij met zijn pootjes peddelen alsof hij zich in het nest begraaft, of hij kan opgewonden rondrennen.

De dikke, semi-waterafstotende vacht van de Maine Coon maakt het veiliger en aangenamer om in de sneeuw te spelen, maar laat uw Maine Coon niet te lang in de sneeuw spelen, of ze kunnen onderkoeling ontwikkelen.

U kunt overwegen een schep sneeuw op te scheppen en die in de badkuip te leggen, zodat uw Maine Coon van de sneeuw kan genieten zonder het te koud te krijgen.

Hoe weet ik of mijn kat het te koud heeft?

Elke kat heeft zijn eigen temperatuurvoorkeuren, dus het is belangrijk om te leren hoe u kunt zien of uw kat het te koud heeft, zodat u hem comfortabel kunt houden in de winter.

Hier zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat uw kat het koud heeft (bron 1,2):

Pluizige vacht

Koude katten zitten soms in een voorovergebogen houding, vergelijkbaar met een brood, met hun vacht opgeschud.

Opgekruld slapen

Katten die zich veilig of warm voelen, slapen graag met hun buik bloot omdat dit de warmte van hun lichaam laat ontsnappen.

Aan de andere kant kan een kat die zich onzeker of koud voelt, opgerold in een bal slapen, met zijn staart over of onder zijn poten gewikkeld.

Dit is niet altijd een teken dat er iets mis is, maar het kan er wel op wijzen dat uw kat het te koud heeft.

Koude extremiteiten

Een gezonde, warme kat moet een warme neus, staart, oren en poten hebben.

Als de ledematen van uw kat koud aanvoelen, dan zijn ze te koud!

Extra Knuffel

Is uw kat u veel meer gaan knuffelen dan normaal?

Hoewel het gewoon een teken van genegenheid kan zijn, houden veel katten ervan om met hun baasjes te knuffelen als een bron van warmte.

In de buurt van warmtebronnen blijven

Als uw kat voortdurend op of bij een warmtebron zit, dan is de rest van uw huis waarschijnlijk te koud.

Te koude katten zullen de voorkeur geven aan tapijt en dekens boven tegels of houten vloeren, of koude, kale oppervlakken.

Kunnen katten onderkoeld raken?

Net als mensen kan een kat onderkoeling krijgen als zijn lichaamstemperatuur te laag wordt.

De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig.

Dit is een gevaarlijke aandoening die met spoed behandeld moet worden.

Hier zijn enkele tekenen van onderkoeling waar je op moet letten:

Koude extremiteiten

Hoewel koude extremiteiten niet altijd betekenen dat uw kat in direct gevaar is, is het belangrijk om te controleren hoe de oren, staart, neus en poten van uw kat aanvoelen.

Als ze merkbaar kouder zijn, dan kan dat een teken van onderkoeling zijn.

Katten met onderkoeling kunnen ook een koude huid hebben.

Bibberend

In de vroegere stadia van onderkoeling zal uw kat beginnen te rillen.

Dit is een poging om het lichaam weer op te warmen, maar rillen kan onderkoeling niet omkeren of behandelen.

lusteloosheid en zwakte

Uw kat zal veel energie verliezen om warm te blijven, en zal waarschijnlijk lusteloos of zwak worden.

Naarmate onderkoeling erger wordt, zal uw kat minder energiek worden tot hij in coma raakt.

Ongevoeligheid

Een kat die lijdt aan onderkoeling kan verward en niet reageren, of langzamer reageren dan normaal.

Vergrote pupillen

Katten met onderkoeling hebben meestal gefixeerde en verwijde pupillen, vooral als het ernstiger is.

Verlaagde hartslag

Uiteindelijk zal de hartslag van uw kat beginnen te vertragen en zwakker worden.

Oppervlakkige ademhaling of moeite met ademen

Een ander teken van onderkoeling is moeite met ademhalen.

Als uw kat langzamer of oppervlakkiger ademt of veel moeite lijkt te moeten doen om te ademen, dan is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen.

Verlies van bewustzijn

Als uw kat het bewustzijn verliest, dan lijdt hij aan ernstige onderkoeling en heeft hij onmiddellijk verzorging nodig.

Als uw kat onderkoeling ontwikkelt, is het krijgen van spoedeisende zorg van een dierenarts essentieel.

Probeer het niet zelf te behandelen, of uw kat kan sterven.

Veel mensen nemen bijvoorbeeld aan dat ze hun kat zo veel mogelijk moeten opwarmen, maar je kat in een heet bad stoppen zal alleen maar een schok geven aan hun systeem en de situatie gevaarlijker maken.

Het beste wat u kunt doen is uw kat warm en droog houden, en hem zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen (bron 1,2).

Hoe kan ik mijn kat warm houden?

Als uw kat tijdens de winter een beetje kil leek, dan zijn hier enkele dingen die u kunt doen om ze het hele seizoen lekker warm te houden:

1. Plaats bed hoog

Omdat warmte stijgt, wilt u misschien het favoriete bed of deken van uw kat hoog leggen, zoals bovenop de kattenboom of op een plank.

Maine Coons houden sowieso van hoogtes, dus dit is meestal een eenvoudige en gemakkelijke oplossing.

2. Koop een verwarmd bed

Je kunt je kat hun eigen verwarmde bed geven als ze het de hele tijd koud lijken te hebben.

Zorg ervoor dat je een verwarmd bed krijgt dat speciaal ontworpen is voor huisdieren; hoewel een verwarmingskussen misschien goedkoper is, kan het ook gevaarlijk zijn en brandwonden veroorzaken.

3. Verhoog de thermostaat

Ook al bent u misschien op een comfortabele temperatuur, als uw kat tekenen van kou vertoont, dan moet u misschien de thermostaat wat hoger zetten.

4. Zorg voor extra voedsel

Als uw kat een gezond gewicht heeft, dan kunt u misschien wat meer voedsel geven dan normaal. Dit zal het lichaam van uw kat meer energie geven, waardoor ze het langer warm zullen houden.

5. Wees voorzichtig buiten

Als je een binnen-buiten kat hebt, overweeg dan om je kat binnen te houden als het koud is.

Op sommige plaatsen kan het weer in een oogwenk omslaan, waardoor uw kat strandt in een ijskoude regen of een sneeuwstorm!

6. Wees bedachtzaam

De temperatuurbehoefte van elke kat varieert op basis van leeftijd, gezondheid en gewicht.

Als uw kat mager, oud of jong is, of lijdt aan gezondheidsproblemen zoals kanker of schildklierproblemen, wees dan extra voorzichtig bij extreem weer.

7. Houd het zonnig

Open op zonnige dagen de gordijnen zodat uw kat in de zon kan liggen en warm blijft!

Als het echter bewolkt of donker is, zorg er dan voor dat de gordijnen gesloten blijven, want dan sijpelt de kou door de ramen naar binnen.

8. Oefening

Spelen en bewegen stimuleert de stofwisseling van uw kat en houdt ze extra warm.

Hoewel kille katten meestal minder actief zijn, probeer je Maine Coon te stimuleren met een nieuw speeltje of wat kattenkruid om ze weer op gang te krijgen.

Kunnen Maine Coons buiten leven?

Maine Coons worden beter gehouden als binnen-buitenkatten of puur als binnenkatten.

Buiten leven brengt veel gevaren met zich mee, waaronder extreme temperaturen.

Maine Coons mogen niet naar buiten als het kouder is dan 32 graden of warmer dan 90 tot 100 graden.

Hoewel het mogelijk is voor een Maine Coon om volledig buiten te leven in een gematigder klimaat, moet u toch zorgen voor beschutting tegen hitte en kou, en voor voldoende vers water.

Conclusie

Als je Maine Coon een beetje koud lijkt, dan vraag je je misschien af, hoe koud is te koud voor een Maine Coon?

Hoewel deze katten ooit in het wild leefden in de ijskoude staat Maine, kan koud weer nog steeds erg gevaarlijk zijn.

U moet uw kat binnen houden als de temperatuur onder de 30 graden Fahrenheit zakt, en laat uw kat niet te lang buiten blijven als het onder de 45 graden is.

Gerelateerde vragen

Verliezen Maine Coons?

Maine Coons hebben een lange, dichte vacht die veel verhaart, vooral tijdens de wisseling van de seizoenen.

Kunnen Maine Coons leven bij warm weer?

Maine Coons kunnen overleven in warmere klimaten, zolang ze toegang hebben tot binnen, airconditioning, veel water en schaduwrijke plekken.

Koud Weer Kattenrassen

Andere kattenrassen die koud weer goed verdragen zijn de Siberische, Noorse Boskat en Blauwe Rus (bron 1).