Sterilisatie- en castratieoperaties komen vaak voor, maar het zijn nog steeds operaties. U bent hier aan het juiste adres als u zich zorgen maakt over hoe u uw kat kunt ophalen nadat deze is gesteriliseerd (vrouwelijke katten) of gecastreerd (mannelijke katten).
Dus, hoe kun je een kat oppakken na sterilisatie?
Voordat u de kat oppakt, moet u ervoor zorgen dat de kat zich veilig en comfortabel voelt in uw aanwezigheid en haar vervolgens oppakken met behulp van de juiste techniek.
Blijf dit artikel lezen, om te weten hoe je een kat kunt oppakken na sterilisatie.
Inhoudsopgave
Kun je een kat ophalen na sterilisatie?
U moet voorkomen dat u uw kat oppakt nadat u bent gesteriliseerd, tenzij dit absoluut noodzakelijk is, omdat ze agressief kan zijn.
Probeer uw kat niet onmiddellijk na de operatie te aaien of ermee te spelen.
Hoewel dit ervoor kan zorgen dat u zich beter voelt, kan het voorkomen dat uw kat zich veilig en uitgerust voelt.
De anesthesie die na haar operatie in het systeem van uw kat achterblijft, is meestal de oorzaak van agressie bij pas gesteriliseerde katten.
De duur van deze anesthesiebijwerkingen kan variëren van enkele uren tot enkele dagen, afhankelijk van de hoeveelheid en het type gebruikte geneesmiddelen, evenals de gevoeligheid van uw kat.
Beschouw je kat als op een bad trip; ze zou zichzelf kunnen voelen en verdedigen tegen bedreigingen die alleen bestaan in haar gedrogeerde katachtige verbeelding.
Dit zal uiteindelijk slijten. Houd haar ondertussen op een rustige, veilige plek uit de buurt van andere huisdieren en vermijd haar op te halen, tenzij absoluut noodzakelijk.
Als uw kat loops, zwanger of borstvoeding gaf toen ze werd gesteriliseerd, zal haar lichaam gedurende enkele dagen of weken na de procedure hormonen voor mama-katten blijven produceren.
Als ze loops was, zou haar geur nog steeds hofmakend gedrag van mannen en territoriaal gedrag van andere vrouwtjes uitlokken, die beide in een gevecht zouden kunnen resulteren.
Als ze zwanger was, zal ze nog steeds het nestinstinct hebben en haar territorium een tijdje verdedigen tegen je andere huisdieren.
Als ze borstvoeding geeft, zal ze haar baby’s blijven voeden en verdedigen totdat ze volgroeid zijn, en sterilisatie zal geen effect hebben op haar agressie bij het beschermen ervan, waardoor je nog een reden hebt om haar niet op te halen tenzij vereist.
Een andere reden dat pas gesteriliseerde katten agressief kunnen zijn, is chirurgische pijn. Uw kat heeft onlangs een grote buikoperatie en een totale hysterectomie ondergaan.
Ze zal de komende weken veel pijn hebben. Deze pijn kan ervoor zorgen dat ze zich bedreigd voelt door je andere huisdieren en naar hen uithaalt.
Het is een goed idee om de pijnstillers te gebruiken die door uw dierenarts zijn voorgeschreven, maar houd er rekening mee dat deze er ook voor kunnen zorgen dat uw huisdier zich vreemd gedraagt en meer agressie veroorzaakt.
Als dit een probleem is, houd uw pas gesteriliseerde kat dan uit de buurt van andere huisdieren totdat haar genezing is voltooid.
Must Read: Hoe weet ik of mijn kat pijn heeft na sterilisatie?
Moet ik bij mijn kat blijven na sterilisatie?
Ja, het is beter om na het steriliseren bij uw kat te blijven, om op het volgende te letten: –
1. Inspecteer het incisiegebied van uw kat
Door naar de incisie van uw kat te kijken, kunt u begrijpen hoe deze eruit ziet en de voortgang volgen.
Voordat u uw kat mee naar huis neemt, moet u uw dierenarts vragen om u de incisie te laten zien.
Maak op de eerste dag een foto van de site als referentiepunt.
Incisies worden gemaakt op de buiken van vrouwelijke katten en mannelijke katten met niet-ingedaalde testikels. Het scrotum van de meeste mannelijke katten heeft twee kleine incisies (onder de staart).
2. Voorkom dat uw kat last heeft van het incisiegebied
Je kunt een “Elizabethaanse” kraag kopen. Deze halsband kan worden verstrekt door uw dierenarts of worden gekocht bij een dierenwinkel.
Dit type halsband strekt zich uit langs het gezicht van uw kat, zodat het de incisie niet irriteert. Deze kragen zijn ook bekend als “beschermende” “E-kragen” of “kegel” kragen.
Afhankelijk van het gedrag van uw kat kan dit al dan niet nodig zijn. Probeer het met/zonder, maar houd je kat in de gaten. Zet het op als ze overmatig aan de wond beginnen te graven.
Controleer of ze n zijnot het likken van de incisieplaats, omdat dit kan leiden tot infectie.
3. Bied de kat voedsel en water aan
Zodra je thuiskomt van de dierenarts, geef je je kat een kleine hoeveelheid water in een ondiepe schaal (of een ijsblokje).
Uw dierenarts zal u hoogstwaarschijnlijk voedingsinstructies geven, die u moet volgen. Overweeg het volgende als u geen instructies hebt ontvangen:
- Als uw kat alert en responsief lijkt, kunt u hem ongeveer 2-4 uur nadat u thuiskomt van een operatie een kwart van zijn normale maaltijd geven. Dwing de kat echter niet om te eten of te drinken.
- Als uw kat nog steeds eet, voer hem dan nog een kleine maaltijd in 3-6 uur. Rep totdat de kat de hele portie voedsel heeft geconsumeerd en hervat vervolgens het normale voedingsschema van de kat.
- Als uw kat jonger is dan 16 weken, geef hem dan een kleine maaltijd (ongeveer de helft van de normale hoeveelheid) zodra je hem thuiskrijgt en na de operatie is geregeld.
- Als uw kitten weigert te eten na thuiskomst, probeer dan een kleine hoeveelheid ahornsiroop of glucosestroop op een watje of q-tip op het tandvlees van uw kat te wrijven.
- Vermijd na de operatie om uw kat “speciaal” voedsel, traktaties of junkfood te geven. Omdat de maag van uw kat van streek kan zijn, moet u zijn of haar dieet zo consistent mogelijk houden. Geef je kat geen melk; katten kunnen het niet verteren.
Interessant lees: Kat eet niet na sterilisatie: redenen en oplossingen
4. Beperk de beweging van uw kat
Zorg ervoor dat uw kat niet te veel springt, speelt of beweegt in de week na de operatie. Dit kan irritatie of infectie op de operatieplaats veroorzaken.
Verwijder eventuele kattenbomen, zitstokken of andere meubels waar je kat misschien op wil springen.
Wanneer u niet in staat bent om toezicht te houden op uw kat, bewaar hem dan in een kleine kamer, zoals de wasruimte of badkamer, of in een kennel of bench.
Overweeg om je kat de trap op en af te vervoeren. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de kat de incisie of operatieplaats beschadigt door naar boven en beneden te gaan, is dit een voorzichtige voorzorgsmaatregel.
Begrijp dat katten in nood, zoals degenen die onlangs een operatie hebben ondergaan, kunnen proberen te vluchten. Houd uw kat goed in de gaten, vooral in de eerste 24-48 uur na de operatie.
Interessant lees: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie?
Hoe pak je een kat op die net gesteriliseerd is?
Hier zijn een paar stappen waarmee u een kat kunt oppakken die net is gesteriliseerd: –
1. Stel je kat op zijn gemak
A. Benader de kat
Als je een kat wilt oppakken, moet je hem benaderen op een manier die hem op de hoogte stelt van je aanwezigheid.
Dit kan inhouden dat je er zachtjes tegen spreekt, het je laat zien of gewoon je aanwezigheid op de een of andere manier kenbaar maakt.
Als u uw kat van achteren oppakt zonder hem eerst te waarschuwen, wordt hij waarschijnlijk bang, in paniek en onveilig.
Sommige deskundigen adviseren om uw kat vanaf de linker- of rechterkant te benaderen, omdat het van voren op uw kat afkomen een te grote bedreiging kan lijken.
B. Stel jezelf voor
Zelfs katten die je bezit, kunnen enige tijd nodig hebben om je op te warmen. Wanneer de kat zich realiseert dat je nadert, wees dan vriendelijk en liefdevol, zodat hij zich voorbereidt om door jou te worden vastgehouden.
De meeste katten begroeten andere katten door hun gezicht te knuffelen, dus je moet hetzelfde doen, je concentreren op het zachtjes aaien van de wangen, het voorhoofd, achter hun oren of zelfs onder hun kin, als dat comfortabel voor je is.
Zacht aaien kan ervoor zorgen dat uw kat zich veilig, geliefd en klaar voelt om opgehaald te worden.
Als uw kat zich geagiteerd voelt, kan dit ook helpen om hem of haar te kalmeren. Het kan enige tijd duren om uw kat op zijn gemak te stellen.
C. Zorg ervoor dat ze opgehaald wil worden
De meeste katten zullen je een duidelijke indicatie geven dat ze niet opgehaald willen worden.
Hoewel het aaien van de hoofden van huiskatten ze geleidelijk kan kalmeren en hun vertrouwen kan verdienen, moet je niet proberen een kat op te pakken die geïrriteerd is of gewoon niet in de stemming is om te worden opgepakt.
Als de kat probeert te vluchten, je bijt of krabt, of gewoon naar je begint te zwaaien, is het misschien tijd om te proberen de kat later op te pakken.
Het is vooral belangrijk om deze waarschuwingssignalen te leren aan kinderen die een kat willen oppakken.
Je wilt dat ze alleen katten oppakken die kalm en ontspannen zijn en die hen vertrouwen. Je wilt niet dat een kind wordt gekrabd door een kat die niet vastgehouden wil worden.
Interessant lees: Hoe lang moet ik mijn kat opsluiten in een afgesloten ruimte na sterilisatie?
2. Houd uw kat op de juiste manier vast
Als u zeker weet dat de kat bereid is om opgepakt te worden, plaatst u één hand onder zijn lichaam, achter zijn voorpoten.
Beweeg je hand voorzichtig onder het lichaam van de kat, net onder zijn voorpoten, om de ondersteuning te bieden die je nodig hebt bij het oppakken van de kat.
Je moet meebewegen en die secondewijzer snel daarna gebruiken, omdat de kat zich er meteen tegen kan verzetten of er een hekel aan kan hebben.
Het maakt eigenlijk niet uit of je je dominante hand gebruikt om de kat onder zijn voorpoten of onder zijn achterhand te ondersteunen; wat je meer op je gemak stelt, is prima.
Leg je andere hand onder de achterhand van de kat. Plaats je tweede hand onder de achterpoten van de kat en bied voldoende ondersteuning aan zijn poten en bodem.
Dit is vergelijkbaar met het volproppen van de kat met een van je handen. Je kunt beginnen met het oppakken van de kat zodra je handen in positie zijn.
Til de kat voorzichtig op. Nu je beide handen op de kat hebt, til je hem voorzichtig op naar je borst.
Wanneer je het optilt, probeer dan zo snel mogelijk contact te maken met de rest van je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat de kat zich al vroeg in het proces meer op zijn gemak voelt.
Als de kat te zwaar is om van de grond te tillen, kunt u hem mogelijk van een tafel of een verhoogd platform tillen.
Houd de kat tegen je borst. Nadat je de kat met beide handen hebt opgepakt, kun je hem tegen je borst plaatsen, zodat het grootste deel van zijn lichaam het jouwe raakt.
Het hoofd van de kat kan ook op de rug of zijkant tegen je borst rusten.
In plaats van tegen je borst te zakken met zijn hoofd en nek naar beneden gehesen, moet de houding van de kat redelijk recht zijn.
Dit is verontrustend voor de kat en hij kan worstelen en je krabben. Pak altijd een kat op met zijn kop boven het lichaam. Pak nooit een kat achterstevoren op!
Natuurlijk geven sommige katten er de voorkeur aan om op een andere manier vastgehouden te worden, vooral als het je kat is en hij zich meer op zijn gemak voelt om je heen.
Sommigen vinden het leuk om als baby’s gewiegd te worden, terwijl anderen ervan genieten om hun achterpoten op je schouders te laten rusten.
Bekijk ook: Hoe lang moet een kat een kegel dragen nadat hij is gecastreerd?
Veelgestelde vragen
Waarom zou ik mijn kat laten steriliseren?
Sterilisatie wordt aanbevolen voor alle niet-fokkatten. Het steriliseren van uw kat heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Om te beginnen vermindert sterilisatie het risico op eierstok- en baarmoederkanker. Ten tweede is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij niet-betaalde vrouwelijke katten. Als uw kat wordt gesteriliseerd voor haar eerste loopsheidscyclus, heeft ze een kans van 0,5 procent om borstkanker te ontwikkelen. Het risico op het ontwikkelen van borstkanker neemt toe met elke volgende warmtecyclus. Na ongeveer 21/2 jaar biedt ovariohysterectomie geen bescherming tegen borstkanker.
Wanneer moet ik mijn kat laten steriliseren?
Bij het bepalen van de beste tijd om een kitten te steriliseren, moeten veel factoren worden overwogen, waaronder gezondheids-, gedrags- en omgevingsfactoren. Raadpleeg uw dierenarts over de beste tijd om uw huisdier te steriliseren.
Wat houdt een sterilisatieoperatie in?
Algemene anesthesie is vereist voor deze grote chirurgische ingreep. U moet uw kat de avond voor de operatie vasten. De meeste katten kunnen binnen 48 uur na de operatie naar huis terugkeren. Uw dierenarts zal u vertellen hoe lang uw kat zonder voedsel en water moet blijven, evenals alle andere details die specifiek zijn voor uw kat.
Laatste woorden
U moet voorkomen dat u uw kat oppakt nadat hij minstens een paar dagen is gesteriliseerd, tenzij dit absoluut noodzakelijk is.
Als u vragen heeft, kunt u ons stellen in de sectie Opmerkingen.
Interessant lees: Kan ik mijn kat wassen na castratie of sterilisatie?
Must Read: Hoe een kat te voeden met een kegel?