Hoe is het om een Maine Coon te bezitten

Maine Coons zijn een van de meest populaire kattenrassen in de Verenigde Staten. Ze zijn geliefd bij miljoenen mensen vanwege hun geweldige uiterlijk en hond-achtige persoonlijkheden.

Maar voordat u zich overhaast om er een te kopen, kunt u het beste de volgende dingen weten over hoe het is om een Maine Coon kat te bezitten.

De Maine Coon kat zou een perfecte aanvulling zijn op elk gezin. Dit ras staat bekend als aanhankelijk, trouw, speels, goed met jonge kinderen, intelligent en trainbaar. Maine Coons zijn ‘zachte reuzen’, bekend als de ‘hond van de kattenwereld’.
Hoe is het om een Maine Coon te bezitten

Maine Coon Versus Normale Kat

Alle katten zijn verschillend, met unieke en variërende persoonlijkheden, maar de tabel hieronder laat de meest voorkomende verschillen zien tussen hoe het is om voor een raskat te zorgen, versus andere kattenrassen.

Hoe is het om een Maine Coon kat te bezitten?

Hoe zijn Maine Coons als huisdier?

Miljoenen katteneigenaren over de hele wereld zullen u met plezier vertellen dat katten geweldige huisdieren zijn. Het zijn onafhankelijke wezentjes, die graag jagen en dagelijks hun territorium verkennen.

Over het algemeen zijn katten echter vrij luie wezens die het grootste deel van hun dagen doorbrengen met slapen, of eten!

Het Maine Coon kattenras is niet anders, maar ze hebben zeker een paar unieke eigenschappen die hen onderscheiden van de massa.

Zo staan ze bekend om hun hoge mate van intelligentie, loyaliteit, zachtaardige manier van doen, ongewone stem, en hond-achtig gedrag. Door hun unieke uiterlijk en liefdevolle persoonlijkheid genieten ze wereldwijd veel genegenheid, vooral in de Verenigde Staten en Japan, waar ze een van de populairste kattenrassen zijn om te bezitten.

Weet wat u kunt verwachten als u voor een Maine Coon kat gaat zorgen. Hier zijn de belangrijkste verschillen die u waarschijnlijk zult ervaren:

  • De verzorging van een Maine Coon
  • Hondachtig gedrag
  • Aanhankelijk
  • Lichamelijke vorm
  • Loyaliteit
  • Hoge intelligentie
  • Stem
  • Dieet

1. De verzorging van een Maine Coon

Maine Coons hebben niet veel extra verzorging nodig in vergelijking met de eisen die een normale kat stelt.

Dit kattenras staat bekend om zijn prachtige, dikke, lange haren. Hij heeft twee lagen haar, het langere dekhaar en de dikkere, dichte korte vacht eronder. Dit dichte haar is gevoelig voor klitten, dus eigenaars moeten tijd in hun wekelijkse routine vrijmaken voor het verzorgen van hun Maine Coons (idealiter niet minder dan eenmaal per week).

Regelmatige vachtverzorging bouwt een sterke band en een gevoel van vertrouwen op tussen de eigenaar en zijn Maine Coon. Coons houden van menselijke aandacht, omdat het hun gevoel van welzijn versterkt.

Als het haar van uw kat is gaan klitten of knopen, dan is deze huisdier grooming tool van Amazon bijzonder geschikt voor de Maine Coon, omdat de ondervacht hark onder het buitenste haar komt, zachtjes het haar verwijdert dat is uitgevallen, maar verstrikt is geraakt in de dikke dichte vacht van de kat.

De Maine Coon is een tamelijk winterhard, gezond ras. Om hun levensduur te maximaliseren, moeten eigenaars zich ervan bewust zijn dat Maine Coons vatbaar zijn voor heupdysplasie, hypertrofische cardiomyopathie en spinale musculaire atrofie. Regelmatige dierenartscontroles helpen om mogelijke gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te identificeren, zodat eigenaren eerder kunnen beginnen met een geschikte medische behandeling.

2. Hondachtig gedrag

De Maine Coon is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen die er bestaan, en doet veel kleinere hondenrassen in de schaduw staan!

Deze ‘zachtaardige reuzen’ hebben de harten van miljoenen mensen over de hele wereld veroverd, en staan nu liefkozend bekend als de ‘hond van de kattenwereld’ vanwege hun hond-achtige gedrag.

Als je jezelf altijd meer als een ‘hondenmens’ hebt beschouwd, dan als een ‘kattenmens’, maar simpelweg geen tijd hebt voor een hond, dan is een Maine Coon misschien wel iets voor jou!

Dit extra grote kattenras vertoont veel hond-achtige neigingen, zoals het aanbidden van menselijk gezelschap, apporteren, houden van water, etc. Ze vereisen niet veel onderhoud.

3. Affectionate

Als u denkt dat uw ‘normale’ kat aanhankelijk is, dan hebt u nog niets gezien!

De Maine Coon is een van de meest liefdevolle kattenrassen die u ooit zult kopen. Ze brengen graag tijd door met hun menselijke familie, zelfs als dit alleen maar betekent dat ze aan uw voeten liggen terwijl u werkt, of tv kijkt.

Ze staan niet bekend als schootkatten, maar elke kat is uniek, en veel Maine Coons zijn dol op knuffelen!

Het is moeilijk om niet gewonnen te worden door het hoge niveau van genegenheid dat Maine Coon katten u onvoorwaardelijk geven.

4. Lichamelijke vorm

Als je nog nooit een Maine Coon in het echt hebt gezien, bereid je dan maar voor op een schok! Dit is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen die er bestaan (afgezien van de Noorse Boskat).

Hoewel hun immense lichaamsbouw op het eerste gezicht misschien intimiderend lijkt, hoeft u niet bang te zijn, want hun liefdevolle persoonlijkheid en genegenheid passen bij hun grootte.

Als kitten geven hun enorme poten al een indicatie van hoe groot uw massieve pluisbal kan worden. Hun poten zullen echter altijd groot blijven, en ze gebruiken ze graag om het water in hun waterbak of speeltjes over de vloer te vegen.

Als ze bijzonder aanhankelijk van aard zijn, staan ze er ook om bekend hun mensenhoofd met hun poten vast te grijpen en je dan naar zich toe te trekken, zodat ze je haar kunnen likken en je kunnen verzorgen!

Met een gemiddeld gewicht van 6,8 – 11,3 kg (15 – 25 lbs), kun je verwachten dat je Maine Coon groot wordt.

Voor meer details over het gewicht en de grootte van de Maine Coon, neem een kijkje in mijn artikel ‘Hoe groot wordt mijn Maine Coon?’ waar je een gedetailleerd overzicht vindt van het gemiddelde gewicht en de grootte van dit ras.

5. Loyaliteit

Maine Coons zijn zeer loyale huisdieren. Ze brengen graag tijd door met hun mensen en zijn in tegenstelling tot ‘normale’ katten in die zin dat ze de neiging hebben te komen als ze geroepen worden (zolang ze binnen gehoorsafstand zijn).

Het is niet ongebruikelijk dat uw Maine Coon u komt begroeten als u uw oprit oprijdt! Ze lijken de dagelijkse routines van hun baasje te leren, en dan te wachten tot hun baasje terugkomt van het werk, enz.

Als je echter een paar dagen weggaat, verwacht dan dat je Maine Coon de eerste paar keer lichtelijk ‘af’ zal zijn bij je.

In mijn ervaring leek onze Maine Coon ‘Pippin’ oprecht geïrriteerd omdat ik hem verliet, ondanks het feit dat hij zijn eigen kattenoppas had, water op verzoek, kattensnoepjes, en een automatische kattenvoerautomaat die hem van ruim voldoende voedsel voorzag!

6. Hoge intelligentie

Maine Coons zijn veel intelligenter dan ‘normale’ katten. Velen kunnen kleine kunstjes, zoals het apporteren van een bal, het kussen van je wangen, of zelfs het aanzetten van de kraan! Andere katten in vergelijking zijn veel minder geneigd om te doen wat hun baasje vraagt, vanwege hun koppige luie aard.

Het kan tijd kosten om uw Maine Coon een bepaald kunstje te leren, maar als ze het eenmaal geleerd hebben, zal de tijd die het kost om dit te bereiken de moeite waard zijn.

Als u uw kat graag kunstjes wilt leren, kunt u het beste met deze lessen beginnen als ze nog kittens zijn. Dit is niet noodzakelijk, maar het kan wel betekenen dat uw kat gevoeliger is voor het aanleren van nieuwe vaardigheden. Gebruik ook traktaties om uw kat aan te moedigen om te leren, net zoals u dat zou doen wanneer u een hond een kunstje leert.

7. Stem

Als u verwacht dat uw Maine Coon naar u miauwt, zult u teleurgesteld zijn!

Dit kattenras verschilt erg van de meer gangbare rassen, omdat het niet miauwt. In plaats daarvan kunt u chirps en trills verwachten.

De Maine Coon is een zeer luidruchtige kat. Ze zullen je door het hele huis volgen, terwijl ze naar je tsjirpen en trillen alsof ze in een echt gesprek verwikkeld zijn!

Dit ras is werkelijk fascinerend om naar te kijken. Mijn persoonlijke ervaring is dat als je ‘hallo’ zegt tegen een Maine Coon, ze vaak opkijken en reageren met een tsjirp, alsof ze ‘hallo’ terugzeggen naar jou! Onze kat tsjirpt zelfs, alsof hij ‘dank je wel’ zegt als ik de achterdeur naar de tuin voor hem opendoe. Gek, nietwaar?!

Maine Coons staan niet bekend als agressieve katten, dus je zult ze niet horen sissen, tenzij ze het gevoel hebben dat ze worden aangevallen. Ze zullen echter wel hun afkeer duidelijk maken, via korte scherpe tsjirpen, als ze iets niet leuk vinden wat je doet, zoals het verplaatsen van de deur als ze lekker in de deuropening liggen te slapen!

8. Dieet

Het dieet dat u uw kat geeft, heeft een directe invloed op de algemene gezondheid en conditie van uw Maine Coon kat. Maine Coons hebben een dieet nodig met veel proteïnen en weinig koolhydraten om gezond en gelukkig te blijven.

Tekorten aan bepaalde vitaminen, voedingsstoffen of mineralen zullen waarschijnlijk tot uiting komen in de algemene gezondheid van uw kat.

Dit ras is vatbaar voor overgewicht, dus het is belangrijk dat eigenaren het gewicht van hun kat in de gaten houden. Als uw Maine Coon te veel lijkt te zijn aangekomen, vraag dan onmiddellijk advies aan een dierenarts, want het kan zijn dat uw kat een speciaal dieet moet gaan volgen om het overgewicht onder controle te krijgen.

Als de kleur van de vacht van uw Maine Coon verandert, kan het zijn dat alles niet is zoals het zou moeten zijn. Neem in dergelijke gevallen zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts voor advies.

Wat kunt u verwachten van een Maine Coon

De aanschaf van een nieuwe kat voor uw huis is een grote stap, vooral als u een Maine Coon aanschaft. Met een gemiddelde prijs van een Maine Coon van rond de $1000 (£808), wilt u zeker geen verkeerde beslissing nemen en spijt krijgen van de aanschaf van dit beroemde raskattenras.

Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen, die mensen vaak stellen als ze overwegen een Maine Coon kat aan te schaffen.

1. Verharen Maine Coons?

Verharen is een normaal natuurlijk proces waarbij uw kat zijn dode haren van zijn lichaam vermaalt. Door uw kat regelmatig te borstelen kunt u het verharen verminderen.

Maine Coons staan bekend om hun lange, prachtige vacht, dus u bent misschien bang dat er bij dit langharige kattenras veel meer haar door uw huis zal rollen dan bij ‘normale katten’ het geval zou zijn. Dat hoeft niet!

Ik kan bevestigen dat Maine Coon katten verharen (net als alle andere katten en huisdieren), maar in mijn ervaring is het verharingsniveau relatief laag. De hoeveelheid verharing is seizoensgebonden en afhankelijk van het haartype van uw kat.

Sommige kattenexperts denken dat Maine Coons met pluizig haar meer verharen dan Coons met een zijdeachtige vacht.

2. Zijn Maine Coons goede huisdieren?

De Maine Coon wordt vaak omschreven als een ‘zachtaardige reus’ en is een geweldig huisdier voor het hele gezin.

Hun liefde voor het leven, speelse aard, intelligentie, geduld, tolerantie voor jonge kinderen die hen porren en prikken, en acceptatie van lawaai en commotie maakt ze perfect geschikt voor het moderne gezinsleven.

3. Zijn Maine Coons goed met andere katten?

De zachtaardige en vriendelijke aard van de Maine Coon kat betekent dat het niet al te moeilijk zou moeten zijn om een Coon in uw huis te introduceren, waar al andere katten wonen. Het is waarschijnlijker dat niet-Maine Coon katten in het begin minder acceptabel zullen zijn.

Het gemak van de overgang zal natuurlijk afhangen van de persoonlijkheid van uw eigen kat, maar de vriendelijke aard van uw Maine Coon betekent dat hij/zij eerder geneigd zal zijn vriendschap te sluiten met andere katten!

4. Kunnen Maine Coon katten overweg met honden?

De Maine Coon kat wordt ook wel de ‘hond van de kattenwereld’ genoemd. Dit ras is zeer goedaardig en gedijt op de liefde en aandacht van hun familie. Ze zijn bijzonder tolerant voor jonge kinderen.

De gevoelige en zachtaardige aard van de Maine Coon maakt hen ook compatibel met andere huisdieren, waaronder honden.

Hoewel de Maine Coon in het begin wat terughoudend kan lijken om dicht bij de hond te zijn, zal zijn vriendelijke aard het al snel overnemen. U zult zien dat uw Coon de hond voorzichtig benadert, in een poging om ‘vrienden’ te worden.

5. Hebben Maine Coons veel ruimte nodig?

Maine Coons hebben regelmatig beweging nodig, dus er moet genoeg ruimte in uw huis, of appartement zijn voor hen om te spelen.

In een ideale wereld, zou u ruimte moeten hebben voor een kattentoren, en een tuin voor uw Maine Coon om in te spelen.

Als u hier echter geen ruimte voor heeft, is het belangrijk dat u voldoende kattenspeelgoed in huis heeft, zodat uw Maine Coon actief kan blijven en fit blijft. Dit geldt vooral als u in een appartement woont, waar de Maine Coon misschien niet veel toegang tot de buitenwereld heeft.

Als u ervoor gekozen heeft om uw Maine Coon binnenshuis te houden, in plaats van hem alleen naar buiten te laten gaan, overweeg dan om met uw kat te gaan wandelen. Om dit te doen, moet u een geschikte kattenriem aanschaffen, en geleidelijk uw Maine Coon trainen om te gaan wandelen, zoals honden dat doen. In dit scenario zal wandelen ervoor zorgen dat uw kat voldoende beweging krijgt.

Conclusie

Hoe is het om een Maine Coon kat te hebben? Zoals u kunt zien, zijn er een aantal verschillen tussen dit specifieke kattenras en de meer ‘normale’ kattenrassen die u waarschijnlijk zult tegenkomen.

Deze zachtaardige reuzen zijn een geweldige aanwinst voor elk gezin, vanwege hun relaxte en aanhankelijke persoonlijkheidskenmerken. Hun liefde moet echter niet als vanzelfsprekend worden beschouwd, omdat ze hunkeren naar menselijk gezelschap en elke Maine Coon eigenaar zal bevestigen dat dit kattenras regelmatige aandacht van hun menselijke familie nodig heeft.

Als u geen tijd heeft om ze te verzorgen of regelmatig te knuffelen, zal uw Maine Coon waarschijnlijk gestresst raken, wat een negatieve invloed kan hebben op hun welzijn.

Dit speelse kattenras is een ideaal huisdier, vooral voor eigenaren die niet gewend zijn om katten te bezitten. Zijn onderhoudsarme eigenschappen en speelse aard zijn innemend. Het bezit van een Maine Coon zal zowel u als uw Coon vele jaren van vreugde en geluk brengen.

Plaats een reactie