Hoe introduceer je je Maine Coon kat bij een nieuwe baby?


Als uw Maine Coon kat of kitten voor uw pasgeboren baby kwam, zult u zich afvragen hoe u uw katten aan een nieuwe baby kunt introduceren.

Er waren dertien nieuwe dingen die ik ontdekte toen ik onderzocht hoe je je Maine Coon kat kunt introduceren aan een nieuwe baby, die ik nu met je deel.

Geef je Maine Coon kitten hun eigen tijd en tempo om gewend te raken aan de aanwezigheid van de baby in hun omgeving. Laat ze vertrouwd raken met de geur van uw baby, via hun reukzin. Als ze er klaar voor zijn en zich op hun gemak voelen, kunt u ze aan de baby laten snuffelen terwijl u de baby rustig in uw armen houdt.

Zoals elk lid van het gezin zullen ook uw Maine Coons moeten wennen aan nieuwe geuren, nieuwe activiteiten en andere veranderingen die gepaard gaan met de komst van een nieuwe baby in het gezin.

Blijf lezen om de gemakkelijkste manier te ontdekken om dit te doen.

Na dit gelezen te hebben, kunt u de saaie onderzoeksfase overslaan en u meteen richten op de voorbereiding van uw kitten.

Hoe Introduceer Je Kat Aan Je Baby

Maine Coons zijn zachtaardige reuzen, bekend om hun ontspannen, gemoedelijke en geduldige manier van doen, vooral met kinderen, andere katten en honden.

U hoeft zich dus niet al te veel zorgen te maken over het hebben van zowel Maine Coons als baby’s samen in uw huishouden.

Maine Coons zijn ook vriendelijk, aanhankelijk, en zelfs schattig goofy, houden ervan om rond mensen te zijn en zich vaak met hen bezig te houden.

Zorgvuldige introducties tussen uw Maine Coon kat en baby zijn echter nog steeds van belang, om te zorgen voor een soepele en gemakkelijke overgang voor zowel uw Maine Coon en baby, als de rest van het huishouden.

Begin het proces door te onthouden dat uw kat eerst in uw huis was, voor de baby.

Als uw kat vóór uw pasgeboren baby niet in de buurt van baby’s en kinderen is geweest, kunnen ze zich bedreigd voelen door een nieuw wezen dat anders ruikt, anders klinkt en zich anders gedraagt, dat in hun huis verschijnt.

Indien niet goed voorbereid, kan de Maine Coon overschakelen in vreemdeling-gevaar modus en zich verstoppen, of aanvallen door het enge kleine nieuwe wezen in hun omgeving te slaan en te krabben.

Een nieuwe baby kan uw kat verdrietig en gestrest maken, en zich op onaanvaardbare manieren gedragen (bron 1).

De introductie van uw baby aan uw Maine Coon kat

Uw binnenkat en pasgeboren baby op elkaar voorbereiden, bespaart iedereen een hoop stress en problemen.

De introductie van je baby aan je Maine Coon kat omvat 4 stappen:

1. Bereid uw kat voor

Maanden voordat je baby thuiskomt, bereid je je kat voor terwijl je de kinderkamer aan het inrichten bent. Je kunt dit doen door ze te laten kijken naar de nieuwe dingen die je in de ruimte brengt. Dit zal uw kat helpen zich niet buitengesloten te voelen.

Het kan zijn dat je Maine Coon naar de Playmobil van de baby zit te battelen of in de wieg ligt te slapen. Laat ze dit doen en maak ze grondig schoon voordat de baby thuiskomt.

Wanneer je geen toezicht kunt houden op je Maine Coon kat in de nieuwe ruimte, doe dan de deur dicht of zet een hekje neer om ze buiten te houden.

Als je je kat wilt ontmoedigen om in de wieg te slapen, leg dan een tapijtbeschermer met de noppenkant naar boven op het matras van de baby.

Om te voorkomen dat je Maine Coon kat van de luiertafel haar hangplek maakt, plaats je karton bedekt met dubbelzijdig tape op het oppervlak, met de klevende kant bloot.

Katten haten stekelige en kleverige dingen!

Maak geleidelijke veranderingen als je kat gewend is aan de nieuwe ruimte en spullen.

Als je kunt, neem dan het geluid op van een huilende baby en speel het af rond je Maine Coon kat terwijl je ze voedt of aait, zodat ze gewend raken aan het geluid en het associëren met plezierige ervaringen met jou.

2. Verander Uw Routines Van Te voren.

Weken voordat de baby thuiskomt, verander je geleidelijk je routines met je kat.

Als u de hoofdverzorger bent, laat uw partner dan geleidelijk helpen bij het voeden, zodat ze wennen aan een andere verzorger.

Introduceer de nieuwe routines die u waarschijnlijk zou hebben als de baby thuis is.

Overlaad je Maine Coon kat met lof wanneer ze iets doen om zich aan te passen aan de nieuwe routine.

3. Introduceer de geur van de pasgeboren baby

Begin een paar weken van tevoren met het dragen van talkpoeder van de baby op uw huid en babylotion op uw handen, vooral wanneer u ze aait, zodat de Maine Coon gewend raakt aan de geuren.

Leen een gebruikte babydeken van een familielid of vriend waar nog een babygeur aan hangt, en laat je kat eraan snuffelen.

Aai je kat met babysokjes, en laat je baby de babysokjes dragen als ze thuiskomen uit het ziekenhuis, zodat je kat de baby zal herkennen als deel van de familie.

4. Betrek je kat erbij terwijl je voor de baby zorgt

Wanneer je baby thuis is, en je Maine Coon kat komt in de buurt, praat dan liefdevol tegen je kat terwijl ze aan je baby snuffelt.

Wees niet schrikachtig of nerveus!

Uw gedrag en algemene energie rond uw Maine Coon’s die dicht bij de baby komen zal zijn wat zij met de baby associëren, dus het moet een goede ervaring voor hen zijn.

Weten Katten Wat Baby’s Zijn?

Ja!

Katten, net als andere zoogdieren, herkennen bij babyzoogdieren specifieke kenmerken die bekend staan als “juveniele trekken” en waarop zij instinctief reageren (bron 1).

De introductie van een kitten aan een baby

Het introduceren van nieuwe Maine Coon kittens bij baby’s is vergelijkbaar met het introduceren van volwassen katten bij baby’s, behalve dat je het gevoeliger en voorzichtiger moet aanpakken.

Je introduceert twee baby’s aan elkaar, dus zorg ervoor dat je tegemoet komt aan de behoefte van elke baby aan zekerheid en comfort als je ze introduceert.

Een specifieke manier hoe je een kitten aan je baby kunt introduceren is om dit te doen in een kamer waar je kitten normaal gesproken niet rondhangt. Het mag geen plaats zijn waar uw kitten normaal eet of slaapt, want dat is “haar territorium”.

Bedreig dus niet haar gevoel van veiligheid door je pasgeboren baby daar aan haar voor te stellen (bron 1).

Hoe Reageren Katten Op Pasgeboren Baby’s?

Maine Coon katten zijn vaak erg beschermend tegenover baby’s en kinderen, waarschijnlijk vanwege hun hond-achtige roedelmentaliteit.

Ze zullen instinctief een huilende baby beschermen door de baby te omringen met hun enorme lichamen.

Als de ouder het toelaat, zullen ze proberen de baby te kalmeren en te verzorgen door hem te likken terwijl hij spint, of door zich tegen de baby aan te wrijven (bron 1).

De 7 stadia van kat binding met pasgeboren baby

Er zijn 7 stadia van kat binding met een pasgeboren baby waar je bewust van moet zijn en je op moet voorbereiden.

Als je dit weet, kun je beter anticiperen en begrijpen in welke fase je Maine Coon kat zich bevindt en ze ondersteunen om de hechting met je baby tot een prettige en positieve ervaring te maken (bron 1):

1. Angst

Uw Maine Coon kat zal dit laten zien door zich te verstoppen als de baby in de buurt is, en dan langzaam naar buiten te gluren om de situatie te beoordelen.

Als je ze roept, zullen ze zich weer verstoppen.

Maar geleidelijk aan, als ze aan de baby gewend raken, zullen ze vaker tevoorschijn komen en zelfs je baby beginnen te benaderen, telkens dichterbij komen, aan hem snuffelen en hem zelfs likken!

2. Leren delen

De Maine Coon kat zal proberen in het wiegje van je baby te komen als de baby er niet in ligt of met hun andere spullen te spelen, en proberen de ruimte met je pasgeboren baby te delen alsof het hun eigen ruimte is.

Schreeuw of straf ze niet voor dit gedrag.

Aai haar en praat liefdevol tegen haar, vooral als je haar uit de wieg moet halen.

3. De kleine mens leren verdragen

Dit is de fase waarin je Maine Coon kat zich op zijn gemak voelt om in de buurt van je pasgeboren baby te zijn en om dezelfde ruimte met hem te delen.

Ze zullen verveeld of “ho-hum” lijken te kijken, maar het is een welkom teken dat ze de baby hebben geaccepteerd als deel van hun thuisomgeving.

4. De verzorging van de kleine mens

In dit stadium tolereren ze niet alleen je baby, maar ze gaan er nu ook voor zorgen, alsof het hun eigen baby’s zijn!

Je Maine Coon zal de baby likken om haar te verzorgen wanneer je je baby aan hen aanbiedt, of zelfs wanneer je niet kijkt!

5. Vertrouwen Napping

Uw Maine Coon kat wordt comfortabel dutten met uw baby zij aan zij.

Als je baby als eerste wakker wordt en begint rond te schoppen, vinden ze het niet erg als ze zachtjes geraakt worden door de bewegingen van je baby.

Ze hebben je baby niet alleen geaccepteerd, maar hebben er ook vertrouwen in ontwikkeld.

6. Scheidingsangst

Dit is de fase waarin uw Maine Coon kat gehecht raakt aan uw baby.

Ze zullen naar hen op zoek gaan als je baby niet in zicht is, en zullen zelfs aan de deur krabben om te proberen dicht bij je baby te komen als de baby aan de andere kant van de deur in een andere kamer is.

7. Liefdevolle band

De fasen 4 tot en met 6 omvatten het creëren van een rustige, zachte en begripvolle band tussen uw Maine Coon kat en uw baby, alsof het broers en zussen zijn, waarbij uw kat de oudere is en altijd op uw baby de jongere let.

Hechtingsproblematiek tussen kat en pasgeboren baby

Een kat die gestrest is door een nieuwe baby moet nooit gedwongen worden om in de buurt van de baby te zijn.

Geef ze in plaats daarvan veel eigen ruimte.

Als ze voldoende gekalmeerd en ontspannen zijn, herintroduceer ze dan weer aan de baby in het eerder besproken 4-stappen proces.

Katten gedijen ook op voorspelbaarheid, dus breng de routines terug die je met hen had voordat de baby kwam.

Oudere katten, vooral katten die nooit in de buurt van baby’s en kinderen zijn geweest, of er negatieve ervaringen mee hebben gehad, zijn extra kwetsbaar.

Soms moet je misschien besluiten de kat weg te geven aan een tehuis of aan een familielid of vriend die ze in huis kan nemen en liefdevol voor ze kan zorgen.

Dit hoeft echter niet te gebeuren, als je haar maanden van tevoren voorbereidt op de baby met de aanbevolen stappen in dit artikel.

Zijn katten een gevaar voor baby’s?

Katten die baby’s doden statistieken zijn moeilijk te vinden, zelfs op het internet.

Een artikel in een tijdschrift van de National Library of Medicine bericht over een voorheen gezonde baby van 5 weken die stikkend werd aangetroffen doordat een kat op haar gezicht lag.

Zij werd onmiddellijk door haar arts-vader weer tot leven gewekt, maar ontwikkelde vele andere complicaties en overleed 8 maanden later.

Het verslag zelf vermeldt echter alleen dat de baby kan door de kat zijn gesmoord. Zij erkent ook dat zij slechts één ander geval van een door een kat gesmoorde baby heeft gevonden in de standaard leerboeken van pediatrie en forensische geneeskunde (bron 1).

De kwestie van katten en het gevaar van pasgeboren baby’s heeft misschien meer te maken met het alleen laten van baby’s met katten zonder toezicht, dan dat katten zelf “moordenaars” zijn.

Katten worden van nature aangetrokken door warmte en het warme lichaam van de baby is een natuurlijke aantrekkingskracht.

Het meest waarschijnlijke gezondheidsrisico is het voorkomen van toxoplasmose, wat veroorzaakt wordt door een parasiet genaamd Toxoplasma gondii.

Het wordt aangetroffen in de darmen van sommige dieren, waaronder varkens en katten, en kan van deze dieren op de mens worden overgedragen.

Om dit te voorkomen, moet u vermijden zwerfkatten in huis te nemen en uw bestaande katten binnenshuis te houden. Ook moet u handschoenen gebruiken bij het opruimen van kattenbakken of het bewerken van tuinen buiten (bron 1).

Is een kat veilig rond een baby?

Is het veilig om katten in de buurt van pasgeborenen te hebben?

Ja, zolang je kat gezond is en jij er bent om alles in de gaten te houden.

Laat katten en baby’s niet alleen.

Hoe houd je je kat uit de wieg?

Hier zijn 10 manieren waarop je je baby kunt beschermen tegen je kat als je niet in de buurt bent (bron 1):

  • Installeer kattenschermen rond de wieg van je baby.
  • Installeer een hordeur in de kinderkamer van je baby
  • Zet een zitstok of bed voor uw kat aan een andere kant van de kamer, weg van uw baby.
  • Maak de wieg minder aantrekkelijk door luidruchtige speeltjes of een platte laag aluminiumfolie op de wieg te leggen maanden en weken voordat de baby komt, zodat je kat de wieg zal associëren met onplezierige ervaringen.
  • Gebruik een vel karton met dubbelzijdig afplaktape dat de wiegmatras en het aankleedkussen bedekt voordat de baby thuiskomt, om de boodschap naar je kat te sturen dat dit geen aangename plek is om in te zijn.
  • Gebruik kat afschrikkende bewegingssensoren, vooral als je niet veel tijd meer hebt om je kat voor te bereiden op de baby.
  • Investeer in een babyfoon, zodat je altijd je baby in de gaten kunt houden, waar je ook bent in huis, en zorg ervoor dat je kat uit de buurt blijft van je baby in de wieg.
  • Doe de deur van je kat dicht.
  • Maak er geen spelletje van voor je kat door telkens de deur open te doen als ze eraan krabben om binnen te komen. Beloon nooit negatief gedrag.
  • Gebruik sinaasappel- en citrusschillen, evenals “lawaai” zoals babymuziek die hard speelt, om ze uit de babykamer af te schrikken.

Proberen Katten Baby’s Echt Te Verstikken?

Nee!

Ze worden aangetrokken door baby’s vanwege hun lichaamswarmte.

Het is niet hun bedoeling om baby’s te verstikken. Ze willen gewoon warm blijven door zo dicht mogelijk bij de baby te komen, vooral als de baby slaapt en met open mond ademt.

Conclusie

Hoe u uw katten voorstelt aan uw nieuwe baby vergt tijd, zorgvuldige en opzettelijke planning, en toegewijde en liefdevolle inspanning.

Je moet de behoeften van je Maine Coon kat respecteren en overwegen, net als die van je baby.

Vooral als je Maine Coon er eerst bij je was voordat je baby thuiskwam, moet je haar verzekeren dat ze nog steeds even geliefd en verzorgd is, zelfs met de nieuwe toevoeging aan het gezin.

Gerelateerde vragen

Introduceren Maine Coon aan hond

Neem ze samen mee voor wandelingen met hun eigen tuigjes en riemen. Als ze thuis zijn, laat ze elkaar dan van een afstandje observeren, door ze te scheiden met een babyhekje, totdat ze beter aan elkaar gewend zijn en ze dichter bij elkaar mogen komen.

Het introduceren van een baby kitten bij een oudere kat

Maak ze eerst vertrouwd met elkaars geur door voor elke kat een theedoek te gebruiken. Aai elke kat met hun theedoek, vooral op hun gezicht en wangen. Als ze hier eenmaal aan gewend zijn, wissel dan theedoeken uit door de theedoek van het kitten aan uw oudere kat aan te bieden, en de theedoek van de oudere kat aan uw kitten.

Plaats een reactie