Hoe identificeer je een Maine Coon kitten?

Maine Coons zijn de laatste decennia uitgegroeid tot een van de meest populaire kattenrassen om te adopteren, te kopen of te bezitten. Dit is niet verwonderlijk gezien hun prachtige uiterlijk, zacht karakter, en zeer sociale aard. Hun populariteit en dure prijskaartje heeft er echter voor gezorgd dat nietsvermoedende kopers het doelwit zijn geworden van achtertuinfokkers (BYB), die erop uit zijn om snel geld te verdienen. Dus, hoe kunt u voorkomen dat u bedrogen wordt? De beste plaats om te beginnen, is door te leren hoe u een Maine Coon kitten kunt herkennen.

Maine Coon kittens hebben een rechthoekige lichaamsvorm, met een vierkante snuit. Door hun halflange dikke vacht, grote oren en poten, en lynxachtige oorpluimen zijn ze gemakkelijk te herkennen. Ze hebben grote expressieve ogen met een grote persoonlijkheid. Hoewel niet alle Maine Coon kittens groot van stuk zijn, zijn ze altijd zeer aanhankelijk, spraakzaam en sociaal.

Hoe ziet een Maine Coon kitten eruit?

Hoewel het niet voor 100% te bewijzen is, kunnen kopers zich op de hoogte stellen van hoe een Maine Coon kitten er fysiek uitziet, voordat ze een kitten gaan bekijken dat ze online geadverteerd hebben gezien.

Het vooraf leren identificeren van een Maine Coon kitten is een belangrijke fase binnen het aankoopproces, die kopers op eigen risico negeren.

De tabel hieronder geeft aan hoe u een Maine Coon kitten snel kunt identificeren:

Uiterlijke Kenmerken beschrijving
Lichaamsbouw Rechthoekige, lange carrosserie
Maat Groter dan gemiddeld
Oren Lynx-achtige oorpluimen
Poten Grote poten, met pluimpjes
Bont Middellange, dikke vacht. Haartjes rond de nek
Ogen Grote, ronde ogen
Staart Lang en borstelig
Hoe identificeer je een Maine Coon kitten?

Ondanks het gebruik van de bovenstaande tabel, is het nog steeds gemakkelijk voor beginnende kopers (of zelfs ervaren kopers) om voor de gek te worden gehouden door te denken dat ze naar een Maine Coon kitten kijken.

Het trieste feit van de zaak is dat achtertuinfokkers jarenlang kopers hebben misleid om hun kittens te kopen, en dat waarschijnlijk nog vele jaren zullen blijven doen. Zij zijn zich bewust geworden van de verwachte vragen van de koper, en hun verkoopspraatjes zijn nu goed geoefend.

Dus, voor kopers die dit willen vermijden, kijk eens naar onze meer gedetailleerde beoordeling van hoe een Maine Coon kitten te identificeren, hieronder:

1. Lichaamsbouw

Een van de belangrijkste fysieke kenmerken die de Maine Coon kitten onderscheiden, heeft betrekking op hun lichaamsvorm. Zoek naar kittens met rechthoekige, gespierd ogende lichaamsvormen, een lang torso, en een brede borst.

Maine Coon kittens hebben lichamen die volledig in verhouding zijn. Daarom, als een deel van hun lichaam meer benadrukt lijkt te zijn dan een ander, is het mogelijk dat het kitten dat je bekijkt geen raszuivere Maine Coon is.

Kopers moeten ook goed kijken naar de lengte van het kitten, en bepalen of het kitten visueel langer is dan andere kattenrassen. Dit is een belangrijk kenmerk om in overweging te nemen, aangezien zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coons zeer lange lichamen hebben, die overal tot 40 centimeter in lengte kunnen groeien.

2. Grootte

Maine Coon kittens staan bekend als extreem langzame groeiers, die er ongeveer 3-4 jaar over doen om hun volledige fysieke proporties te bereiken. Ter vergelijking, andere kattenrassen hebben de neiging om op 2 jarige leeftijd hun volle omvang te bereiken.

Voor degenen onder u die denken dat dit betekent dat de Maine Coon kitten zal zeer klein en gemakkelijk te herkennen zijn, zou je verkeerd zijn! In plaats daarvan zijn ze juist groter dan andere kittenrassen en groeien uiteindelijk uit tot een van de grootste gedomesticeerde katten ter wereld, alleen geëvenaard door de Noorse Boskat.

Voor meer informatie over deze twee kattenreuzen, kijk eens naar mijn artikel ‘Maine Coon vs Noorse Boskat‘.

3. Oren

Een van de onderscheidende kenmerken van de Maine Coon kitten zijn hun ‘lynx-achtige oren. Ook bekend als ‘lynx tips, kan een koper snel een Maine Coon kitten herkennen, door te beoordelen of ze plukjes oorhaar hebben, die in een punt uitlopen.

De sterke fysieke gelijkenis tussen de lynx, en de Maine Coon kat heeft velen ertoe gebracht zich af te vragen of de twee kattenrassen verwant zijn. Voor meer informatie over waar de Maine Coon kat werkelijk vandaan komt, kijk naar mijn artikel: “Waar komen Maine Coon katten vandaan?“.

Hebben alle Maine Coons lynx tips?

Er zullen altijd uitzonderingen op de regel zijn, dus het is belangrijk om op te merken dat, ondanks dat het een veel voorkomende fysieke eigenschap van de Maine Coon kat is, er kittens zullen zijn die geen lynx tips bezitten.

4. Paws

Een ander ding om te overwegen bij het leren hoe een Maine Coon kitten te identificeren is om te kijken naar de grootte van hun poten. Onnodig te zeggen, als een van de grootste kattenrassen die op deze planeet rondlopen, kun je verwachten dat alle Maine Coon kittens een set grote poten hebben die daarbij passen.

Daarom, als het kitten dat u bekijkt standaardgrootte kittenpootjes lijkt te hebben, is het onwaarschijnlijk dat u naar een raszuiver Maine Coon kitten kijkt of zelfs naar een Maine Coon kitten überhaupt. Als u niet zeker weet of de pootjes groot zijn of niet, controleer dan of er plukjes haar over de pootjes van het kitten zitten, want dit is een duidelijk teken van het ras Maine Coon kat.

Hoe identificeer je een Maine Coon kitten?
Hoe herken je een Maine Coon kitten – Large Paws

5. Bont

Maine Coon katten staan bekend om hun prachtige, weelderige, dikke vacht. Hun indrukwekkende vacht bestaat uit drie lagen, waaronder twee ondervachten, en een buitenste beschermende vacht. Het is deze vacht die het Maine Coon kattenras onderscheidt van andere, en hen de titel “American Longhair” heeft opgeleverd.

Maine Coon kittens hebben halflang dik haar, dat niet van gelijke lengte is over hun hele lichaam. In feite is een van de belangrijkste fysieke kenmerken van een Maine Coon kitten de ruche van lang haar rond hun neklijn. Deze kraag lijkt op de manen van een leeuw, en kan er snel slordig uitzien als hij niet regelmatig door een eigenaar wordt verzorgd.

Sommige kittens hebben een ‘zijdeachtige’ buitenvacht, terwijl andere er meer ‘pluizig’ uit kunnen zien.

6. Ogen

Dit zeer intelligente kattenras heeft grote, expressieve ogen, vol van gedachten, intelligentie, en adoratie voor zijn menselijke eigenaars. Bovendien, hoewel minder gemakkelijk te herkennen voor beginnende kopers, staan Maine Coon kittens ook bekend om het hebben van een licht afgeronde oogvorm.

Hoe identificeer je een Maine Coon kitten?
Maine Coon Kittens hebben grote ronde ogen

7. Staart

Als je je nog steeds afvraagt hoe je een Maine Coon kitten kunt identificeren, kijk dan eens goed naar hun staart. Maine Coon kittens zijn gemakkelijk te herkennen aan hun zeer lange borstelige staart.

Een ander lichamelijk kenmerk om op te letten is een zwartgekleurde ring rond het uiteinde van de staart van het kitten. Hoewel niet aanwezig bij alle Maine Coons, is deze kleur gebruikelijk bij tabby Maine Coons, en heeft ertoe geleid dat veel mensen vermoeden dat de Maine Coon kat eigenlijk deels wasbeer is!

Voor meer informatie over deze interessante theorie, kijk eens naar mijn artikel “Is een Maine Coon deels wasbeer?“.

Maine Coon Kitten Persoonlijkheidskenmerken

Hoewel niet direct voor de hand liggend, zijn er een aantal verschillende Maine Coon kitten persoonlijkheidskenmerken die u zullen helpen bij het leren hoe u een Maine Coon kitten kunt identificeren.

De tabel hieronder toont de belangrijkste Maine Coon kitten persoonlijkheidskenmerken om op te letten:

Persoonlijkheidstrek Beschrijving
Zacht Bekend als zeer zachtaardig
Speels Zeer speels kattenras
Intelligent Zeer intelligent
Vriendelijk Zeer gezellig en vriendelijk
Hou van water Gefascineerd door water
Maine Coon Kitten Persoonlijkheidskenmerken

Het is onwaarschijnlijk dat potentiële kopers genoeg tijd doorbrengen met een kitten, om te bepalen of de persoonlijkheidskenmerken in de tabel hierboven duidelijk zijn. Echter, een goed begrip van de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken van een Maine Coon kitten zal nog steeds nuttig blijken bij het identificeren van een Maine Coon kitten.

1. Zachtaardig

Vaak aangeduid als ‘zachte reuzen’, staat het Maine Coon kattenras bekend om zijn extreem zachte aard. In feite wordt gedacht dat deze specifieke persoonlijkheidseigenschap een van de belangrijkste redenen is waarom het Maine Coon kattenras zo populair is geworden, in de afgelopen decennia.

Gekenmerkt door een extreem relaxte en niet-agressieve aard, is dit specifieke kattenras een ideaal gezinshuisdier, vooral voor mensen met jonge kinderen.

De korte video hieronder toont duidelijk het relaxte temperament van de Maine Coon kat. Kijk hoe onze jonge dochter omgaat met ‘Pippin’, onze 7 jaar oude Maine Coon kat. Zoals u zult zien, blijft hij heel kalm met haar ondanks haar aanmoediging om haar weer te gaan likken!

Maine Coon katten zijn geweldige familie huisdieren

2. Speels

Eén ding dat een Maine Coon kitten gegarandeerd is, is speels. Ze houden ervan om met hun familie te spelen en zullen met plezier zoveel uren doorbrengen als de eigenaar bereid is om te geven, achter een touwtje aan, of achter een catnip visje aan door uw huis!

Je zou verwachten dat hun speelse aard overgaat als ze opgroeien, maar de waarheid kan niet anders zijn. In plaats van rustiger te worden, gaat het speelse gedrag van de Maine Coons als kitten zelfs door tot laat in hun volwassen leven, in tegenstelling tot andere kattenrassen. Het is deze speelse en leuke aard die helpt verklaren waarom dit specifieke kattenras zo populair is geworden.

Kijk eens naar onze Maine Coon spelend met zijn catnip vis …

Abonneer u op Maine Coon Central op Youtube

3. Intelligent

Maine Coons zijn uiterst intelligente katten, die bekend staan om het feit dat ze eenvoudige kunstjes kunnen uitvoeren als ze het leren terwijl ze nog kitten zijn, bijv. apporteren! Hoewel deze persoonlijkheidstrek niet direct duidelijk is bij het zien van een Maine Coon kitten, kijk of het kitten reageert op basiscommando’s zoals ‘nee’, ‘down’, of ‘off’. Als dit het geval is, is het mogelijk dat u naar een raszuiver Maine Coon kitten kijkt.

Kijk hoe deze verbazingwekkende Maine Coon het speeltje achterna gaat, het opraapt en vervolgens terugbrengt naar zijn baasje. Krediet voor de video gaat naar het Youtube kanaal ‘Evelina’ (link hier):

Krediet voor de video gaat naar Youtube kanaal ‘Evelina’ (link hier):

4. Vriendelijk

Een van de meest bekende persoonlijkheidskenmerken van het Maine Coon kattenras is hun overdreven vriendelijke aard. In feite, wees niet verbaasd als een mannelijk kitten je onmiddellijk benadert, dan probeert om je te verzorgen en een knuffel te krijgen! Dit is precies wat onze Maine Coon met ons deed toen we hem kochten van een geregistreerde fokker.

Als u een vrouwelijk Maine Coon kitten bekijkt, is het belangrijk om te weten dat het vrouwtje van de soort net zo vriendelijk kan zijn als het mannetje. Het belangrijkste verschil tussen de geslachten is echter dat de poezen vaak wat gereserveerder zijn en dus niet meteen een vreemde benaderen.

5. Liefde voor water

Het zou niet overdreven zijn om te zeggen dat alle Maine Coon kittens van water houden. In feite is het Maine Coon ras bekend voor zijn absolute fascinatie voor water, en kan vaak worden gevonden kloppend hun water kom met hun poten. Hoe bizar dit ook mag klinken, ze vinden het ook heerlijk om overal water te spetteren.

TIP: Een van de meest praktische tips die ik u kan geven, is om de waterbak van uw Maine Coon kitten altijd in een hoek te zetten, waar u niet van plan bent te gaan lopen. U zult snel leren dit te doen, want op de keren dat u het vergeet, zult u waarschijnlijk per ongeluk natte voeten krijgen!

Houden van water is een van de meer ongebruikelijke herkenningspunten van de Maine Coons, dus als het buiten regent, verwacht dan niet dat uw kat meteen weer naar binnen stormt. Nope! In plaats daarvan maken zij gebruik van hun gedeeltelijk waterafstotende vacht, en zitten zij schijnbaar graag buiten in de stromende regen terwijl hun menselijke familie verwoed naar binnen stormt.

Maine Coon neemt een bad!

Als je ze het concept van baden bijbrengt terwijl ze nog een kitten zijn, zul je ook merken dat ze het leuk vinden om af en toe een bad te nemen. Sommige Maine Coons vinden het zelfs leuk om even te gaan zwemmen!

Toegegeven, ik persoonlijk heb onze nu volwassen Maine Coon kat niet laten kennismaken met baden toen hij nog een kitten was. Wat denk je daarom dat er gebeurde toen ik hem een bad met water liet zien?! Kijk maar eens naar mijn video, als je zin hebt in een snelle giechel:

Maine Coons houden van water!

Waar kan ik een Maine Coon kitten kopen?

De veiligste plaats om een raszuiver Maine Coon kitten te kopen is altijd bij een geregistreerde Maine Coon fokker.

Voor een lijst van deze fokkers in de Verenigde Staten, kunt u contact opnemen met de “Cat Fanciers Association” om een fokker bij u in de buurt te vinden. U kunt ook mijn artikel met feiten lezen “Maine Coon fokkers in de Verenigde Staten, per staat“.

Als u in het Verenigd Koninkrijk woont, kunt u contact opnemen met ‘The Governing Board Of The Cat Fancy’ om een geregistreerde Maine Coon fokkerslijst te verkrijgen. Als alternatief kunt u een kijkje nemen op de TICA fokkerslijst of lees mijn artikel ‘Geregistreerde Maine Coon fokkers die je kunt vertrouwen‘.

Geregistreerde Maine Coon fokkers zullen waarschijnlijk een hoger prijskaartje opleggen, voor een Maine Coon kitten. Veel kopers zullen er daarom voor kiezen om hun raszuivere kitten van een andere bron te betrekken, zoals Facebook, Craigslist, of een dierenwinkel.

Hoewel dit een verstandige en meer kosteneffectieve methode kan lijken, moeten kopers begrijpen dat dit niet de meest aanbevolen route is, omdat ze niet in staat zullen zijn om 100% in te staan voor de echte afkomst van het Maine Coon kitten.

Is mijn kat een Maine Coon mix?

Een vraag die mij vaak gesteld wordt, is “Is mijn kat een Maine Coon mix?” … Ik ben eerlijk gezegd de tel kwijt geraakt van het aantal keren dat mij dit gevraagd werd!

Een andere populaire vraag is ‘hoe identificeer ik een Maine Coon kitten’. Hopelijk heeft mijn informatieve artikel mijn nieuwsgierige lezers geholpen meer te leren over het Maine Coon kattenras, zodat ze kunnen bepalen of ze naar een Maine Coon kitten kijken, of niet.

Het kan vaak moeilijk zijn om te bepalen of een Maine Coon kitten raszuiver is, of van gemengde afstamming, zonder het DNA van het kitten te laten testen. Zelfs als u deze moeite doet, zijn de beschikbare tests vaak slechts 90% nauwkeurig. Niet het soort percentages dat u wilt horen wanneer u aanzienlijke bedragen uitgeeft aan een test!

Aangezien raszuivere en gemengde Maine Coons veel fysieke eigenschappen en persoonlijkheidskenmerken delen, moet een zekere mate van gezond verstand worden toegepast, als de stamboomstatus van de ouders niet volledig bekend is. Daarom, als u meer dan 4 van de fysieke kenmerken die ik heb gespecificeerd kunt identificeren, en de persoonlijkheidskenmerken lijken ook overeen te komen, dan kunt u kijken naar een raszuivere Maine Coon. Echter, als slechts 1-3 van de kenmerken duidelijk zijn, is het waarschijnlijker dat u naar een gemengd Maine Coon kitten kijkt.

Om deze hindernis te overwinnen, koop uw Maine Coon kittens alleen van een geregistreerde Maine Coon fokker die een certificaat van de officiële stamboomstatus van de ouders kan overleggen.

Conclusie

Als het aankomt op het leren identificeren van een Maine Coon kitten, zal het vinden van een raszuiver kitten een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek vereisen. Daarom moeten kopers nooit zomaar het eerste kitten kopen dat ze online zien.

In plaats daarvan is het belangrijk dat kopers de lokale fokkers grondig onderzoeken, en indien mogelijk, de beoordelingen van andere klanten controleren, om zo de echtheid van de fokker vast te stellen.

Idealiter zouden kopers hun kittens alleen van geregistreerde fokkers moeten kopen.

Als je echter verliefd wordt op een Maine Coon kitten dat elders wordt verkocht, is het van vitaal belang dat je nooit zomaar ‘aanneemt’ dat de verkoper betrouwbaar is. Veel minder achtenswaardige verkopers hebben een fortuin verdiend met het verkopen van hun gemengde Maine Coons (of zelfs niet-Maine Coon kittens) aan nietsvermoedende kopers, wanhopig om een van deze prachtige katten te bezitten.

Uiteindelijk, of uw kitten nu raszuiver is, of van gemengde afkomst, de Maine Coon is een uiterst liefdevol en aanhankelijk kattenras. Deze indrukwekkende katten zijn ook zeer loyaal en hond-achtig in hun aard, dus je kunt er maar beter op voorbereid zijn dat ze je nieuwe beste vriend in het leven worden.

Maine Coon eigenaar, van bijna 8 jaar. Maine Coon kattenspecialist, met een passie om anderen het Maine Coon kattenras te laten ontdekken.

Plaats een reactie