Hoe groot wordt mijn Maine Coon?

De Maine Coon kat is een van de meest geliefde kattenrassen in de Verenigde Staten.

Als u de trotse eigenaar bent van een van deze zachtaardige, maar speelse katachtigen, dan is het heel goed mogelijk dat u zich hebt afgevraagd hoe groot mijn Maine Coon zal worden!

Mannelijke Maine Coons worden groter dan hun vrouwelijke tegenhangers en kunnen een gewicht bereiken van 15-25 pond! Deze schattige beesten kunnen een lengte bereiken van 40 centimeter, hoewel deze mogelijkheid afhankelijk zal zijn van de genetica van uw eigen kat, en dieetplan. Katers worden tussen de 10-16 centimeter hoog, terwijl de poezen met 8-14 centimeter iets kleiner blijven.

De grootte van Maine Coons kan variëren, maar één ding is zeker, uw lieftallige langharige kat zal zeker veel groter worden dan een gemiddelde kat!

Deze zachtaardige reuzen zijn vermoedelijk afkomstig uit de staat Maine, in Noord-Amerika.

Maine Coon Maattabel

Hieronder staat een tabel met de gemiddelde Maine Coon grootte.

Houdt u er rekening mee dat deze cijfers aanzienlijk kunnen variëren, en sterk afhankelijk zijn van de genetica van uw kat, en hun specifieke voedingsplan.

Gemiddelde
Maten
Mannelijk
Maine Coon
Vrouwtje
Maine Coon
Lengte
(inches)
19-40 19-40
Lengte
(cm)
48-101 48-101
Hoogte
(inches)
10-16 8-14
Hoogte
(cm)
25-40 20-35
Gewicht
(pond)
15-25 8-12
Gewicht
(kg)
6.8-11.3 3.6-5.4
Maine Coon Maattabel

Hoe groot wordt mijn Maine kat?

Deze gespierde katten met grote botten worden groter dan de meeste andere rassen, maar worden meestal ongeveer even groot als de Noorse Boskat of de Ragdoll.

Maine Coons blijven nog 4-5 jaar groeien, voordat ze volgroeid zijn. Andere katten hebben in vergelijking de neiging om fysiek volwassen te worden rond de 2 jaar.

Dit kan hun groter dan gemiddelde grootte verklaren.

De tabel hierboven geeft een goede indicatie van de gemiddelde Maine Coon grootte die u kunt verwachten voor zowel katers als poezen.

Hoewel deze gemiddelden een goed referentiepunt geven voor de waarschijnlijke grootte van uw op dit moment kleine Maine Coon kitten, moet er niet volledig op vertrouwd worden als zijnde een feit.

Dit komt omdat de grootte sterk kan variëren, en zoals bij alle dieren, zullen er altijd uitzonderingen op de regel zijn.

Sommige mensen beweren Maine Coon katers te hebben gehad die wel 15,9 kg wogen, wat beduidend zwaarder is dan het gemiddelde van 6,8-11,3 kg van het ras.

Dus wees voorbereid op het onverwachte!!!

Grootste Gedomesticeerde Ras
Grootste gedomesticeerde ras

Grootste Maine Coon Record

Een Maine Coon kat genaamd Stewie maakte het in de 2010 Guinness World Records, het behalen van de titel voor “de langste kat van zijn ras.

Hij mat een ongelooflijke 48,5 inch (123,19 cm), die wordt berekend door te meten van het puntje van de neus van een kat tot het puntje van zijn staart.

Volgens de gegevens, mat zijn staart alleen al een gigantische 16 inches.

Stewie woog ook maar liefst 15 kg!

Volgens zijn eigenaars werd er geen speciaal dieet gevolgd, en werden er geen ongebruikelijke kweekmethoden toegepast om de grootte van zijn groei te beïnvloeden. Hij stopte letterlijk niet met groeien!

Als je hongerig bent naar meer informatie, neem dan zeker een kijkje in mijn artikel over de GROOTSTE Maine Coon kat in de WERELD!

Waarom worden Maine Coons zo groot?

Deze vriendelijke reuzen, vaak aangeduid als de ‘honden van de kattenwereldhebben een geschiedenis gehuld in mysterie.

Ondanks de vele mythen die in de loop der jaren de ronde hebben gedaan, blijft het erfgoed van de Maine Coons onduidelijk.

Dit gebrek aan duidelijkheid maakt het enigszins moeilijk te concluderen waarom dit specifieke ras zo groot wordt.

Men is het er echter over eens dat de genetica van het ras een belangrijke rol speelt in de vraag waarom de Maine Coon de neiging heeft groot te worden.

Sommigen beweren dat het Maine Coon ras in de loop van de tijd is geëvolueerd, om het koudere klimaat in Maine, Verenigde Staten, aan te kunnen. Of dit waar is of niet, weten we niet.

Als je echter naar de poten van dit rashondenras kijkt, zal je onmiddellijk opvallen dat ze massief en pluizig zijn. Hun grote poten zijn ideaal om over de sneeuw in Maine te lopen.

Maine Coon Grootte Mythes

De Maine Coon is een van de oudste natuurlijke rassen in Noord-Amerika, en de officiële staatskat van Maine. De afkomst van deze geliefde kat blijft echter een mysterie.

Sommigen vragen zich af of zijn oorsprong de aanwijzing zou kunnen bevatten waarom dit kattenras zo groot is?

Mythe 1 – Huiskat en wasbeer

Jarenlang hebben mensen beweerd dat de Maine Coon kat is ontstaan uit de paring tussen een wasbeer en een halfwilde huiskat.

Deze mythe is zowel wijdverbreid als populair geweest, maar wordt nu biologisch onmogelijk geacht.

De mythe kreeg oorspronkelijk een impuls door de gelijkenis tussen de Maine Coon en de bruine tabby kleur van de wasbeer.

De borstelige staart van de coon werd ook beschouwd als bewijs van deze ongewone paringsmythe.

Maine Coon’s komen voor in een reeks van meer dan 74 kleuren, hoewel historisch gezien alleen bruine tabbies de titel “Maine Coon Cats” kregen, terwijl de andere kleuringen werden geclassificeerd als “Maine Shags”.

Tot op de dag van vandaag zijn lila en chocolade kleurslagen niet toegestaan om in aanmerking te komen voor de stamboomstatus.

Mythe 2 – Marie Antoinette

De tweede mythe die in de loop der tijd aan populariteit heeft gewonnen, heeft betrekking op Marie Antoinette, de vroegere koningin van Frankrijk.

De geschiedenis vertelt over haar wanhopige poging om Frankrijk te ontvluchten tijdens de Franse Revolutie, op een schip op weg naar de Verenigde Staten onder leiding van kapitein Samuel Clough.

Ondanks de hulp van de kapitein kwam zij niet veilig in de Verenigde Staten aan en werd in 1793 geëxecuteerd.

Voor haar dood zou Marie Antoinette echter zes van haar geliefde Turkse Angorakatten op het schip van kapitein Samuel Clough hebben geladen.

Ondanks het slechte lot van Marie, kwamen haar kostbare katten veilig aan in Wiscasset, Maine.

Men denkt dat deze zes katten zich toen vermengden met de kortharige huiskatten die in Maine woonden, wat resulteerde in het Maine Coon ras dat we vandaag de dag kennen en liefhebben.

Mythe 3 – Scheepskatten

Historisch gezien werden er vaak katten gehouden op schepen, om het aantal muizen onder controle te houden.

De meest waarschijnlijke mythe is daarom, dat deze overzeese langharige scheepskatten paarden met reeds bestaande kortharige huiskatten.

De langharige katten zouden Angora types kunnen zijn, geïntroduceerd door zeelieden uit New England, of langharen, naar Amerika gebracht door de Vikingen.

Worden Mannelijke Maine Coons groter dan Vrouwelijke?

De mannetjes van het Maine Coon ras zijn veel waarschijnlijker groter dan hun vrouwelijke soortgenoten, omdat ze vaak meer wegen, en groter worden.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben echter een gemiddelde maximale lengte van 40 centimeter, dus het is mogelijk dat de vrouwtjes even lang worden als de mannetjes.

Het is belangrijk op te merken dat er een zekere mate van overlapping is tussen de gemiddelde groottecijfers (zie de gemiddelde grootte tabel hierboven) van volgroeide mannelijke en vrouwelijke Maine Coons.

Het bereik in Maine Coon grootte kan dus zien dat een vrouwtje groter wordt dan een mannetje.

Als u zich zorgen maakt over de uiteindelijke grootte van uw harige vriend, is het in het algemeen veilig om aan te nemen dat een mannelijk Maine Coon kitten groter zal worden dan het vrouwtje.

Kun je de grootte van je Maine Coon voorspellen?

Het is niet mogelijk om te voorspellen hoe groot een Maine Coon kitten zal worden.

De genetica van de kat zal uiteraard een grote rol spelen in hun uiteindelijke Maine Coon grootte, echter, de genetica van de kat kan recessieve genen bevatten die ervoor zorgen dat ze veel kleiner (of groter) zijn dan hun ouders zijn.

Wanneer u een Maine Coon kitten aanschaft, is het enige waar u zeker van kunt zijn, dat uw nieuwe gezinslid vrijwel zeker veel groter zal worden dan een standaard kat.

Om dit in perspectief te plaatsen: een gemiddelde normale kat wordt tussen de 9-10 centimeter groot, terwijl het Maine Coon ras eerder 10-16 centimeter wordt!

Hoeveel ruimte hebben Maine Coons nodig?

Elke Maine Coon kat groeit anders en varieert in fysieke verhoudingen.

Bijgevolg is er niet één vaste hoeveelheid ruimte die u in uw huis nodig zult hebben, mocht u een kat van dit ras willen bezitten.

De benodigde ruimte zal uiteindelijk afhangen van de grootte van uw Maine Coons. Hoe groter uw kat, hoe groter de ruimte die nodig is om hem te huisvesten.

Het is verstandig om rekening te houden met de hoeveelheid ruimte die u in uw huis beschikbaar heeft, voordat u de aankoop van een Maine Coon kat.

Deze kittens lijken nu nog piepklein, maar zullen snel groter worden dan de gemiddelde kat die je op straat ziet lopen.

Krabpalen en bomen van standaard formaat zullen op den duur niet meer volstaan.

Uit eigen ervaring hebben we ontdekt dat zelfs de grootste standaard kattenboom de tand des tijds nauwelijks heeft doorstaan. Onze kat ‘Pippin’ was de platforms en hangmatten binnen het eerste jaar al snel ontgroeid!

Uiteindelijk kochten we deze immense kattentoren van Amazon (link hier) omdat de platforms groot genoeg zijn voor onze Maine Coon om zich in op te krullen.

Ik vind het geweldig hoe de pilaren van deze toren zijn ontworpen als krabpalen, zodat katten van grote rassen zich volledig kunnen uitstrekken terwijl ze krabben.

Hier zijn enkele andere grote Maine Coon krabpalen.

Conclusie

Ondanks het feit dat de geschiedenis van de Maine Coon kat zo onbekend is, zijn deze grote katten massaal aanbeden en geliefd door zo velen.

Oorspronkelijk afkomstig uit Maine, Verenigde Staten, worden ze vaak aangeduid als ‘zachte reuzen’ vanwege hun uiterst relaxte temperament, sociale aard, en onvoorwaardelijke liefde die ze je geven.

Door hun grote fysieke aanwezigheid zien ze er majestueus en stoutmoedig uit (sommigen zouden zelfs zeggen eng!). Maar in werkelijkheid is dit grote kattenras een van de zachtste, vriendelijkste rassen die je ooit in je huis zou kunnen uitnodigen.

De Maine Coon is loyaal en extreem sociaal. Ze zijn geweldig in de buurt van jonge kinderen, en in onze eigen persoonlijke ervaring, lijkt onze Coon niet bang te zijn voor het opgewonden gekrijs, en de snelle bewegingen van onze jonge kinderen!

Plaats een reactie