Hoe groot kan een Maine Coon kat worden?

De Maine Coon is een werkelijk fabelachtig kattenras, met prachtig lang dik haar, en extra grote proporties. Ontstaan in Wiscasset, Maine tijdens de jaren 1800.

Dit winterharde kattenras wordt beschouwd als één van de grootste gedomesticeerde katten ter wereld. Maar hoe groot kan een Maine Coon kat worden? Lees verder om het uit te vinden!

Volgroeide Maine Coon katten wegen tussen de 15-25 pond en bereiken een lengte tot 40 centimeter, en 14-16 centimeter in de hoogte. Maine Coons zijn een traag groeiend kattenras, en bereiken hun volle grootte tussen 3-5 jaar. Mannelijke Maine Coons worden meestal groter dan hun vrouwelijke tegenhangers. Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Deze grote vorstelijke katachtigen worden vaak ‘gentle giants’ genoemd vanwege hun grote gestalte en zachtaardige aard, en zijn zo groot dat ze ‘normale katten’ op kittens doen lijken!

Alleen het Noorse boskattenras komt in de buurt wat betreft het evenaren van hun grote afmetingen. Dus hoe groot kan een Maine Coon kat worden? Lees verder om te ontdekken hoe groot uw Maine Coon kitten kan worden.

Hoe groot is de gemiddelde Maine Coon?

Als een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld, steekt de Maine Coon kat er met kop en schouders bovenuit.

Met een indrukwekkende gestalte die het inzicht van de meeste andere kattenrassen doet verbleken, zou u niet de eerste zijn die gebiologeerd is door de pure afmetingen van deze extra grote kat!

Ik ben letterlijk de tel kwijtgeraakt van het aantal keren dat bezoekers van ons huis gewoon stoppen en staren naar onze kater Maine Coon. Het is niet omdat hij iets verkeerd heeft gedaan, en hij is zeker niet de grootste die dit ras te bieden heeft, toch zijn veel mensen nog steeds verbijsterd door hoe groot onze kat is!

Als je nog nooit een van deze massaal populaire katten hebt bezeten, mis je wat, want het zijn geweldige metgezellen en bieden meer liefde dan welk ander huisdier dat ik ken.

Om een goed begrip te krijgen van hoe groot een Maine Coon kat kan worden, neem een kijkje in onze tabel hieronder waarin de gemiddelde volwassen maten van Maine Coons staan vermeld. Hoewel dit kattenras varieert in grootte, is het duidelijk te zien dat zelfs de kleinste volwassen Maine Coon groter zal zijn dan de gemiddelde grootte kat.

Zoals u in de tabel hieronder kunt zien, weegt de gemiddelde mannelijke Maine Coon aanzienlijk meer dan de vrouwelijke Maine Coon.

Maine Coon
Maat
Mannelijk /
Vrouwelijk
Gewicht (lbs) 15 – 25 / 8-12
Hoogte (inches) 10 – 16 / 8-14
Lengte (inches) 19 – 40 / 19-40
Hoe Groot Worden Maine Coon Katten?

Je moet er op dit punt niet van uitgaan dat de vrouwelijke Maine Coon altijd kleiner zal zijn dan hun mannelijke tegenhanger, aangezien er een duidelijke grootte kruising is als het gaat om de hoogte.

In feite is het volledig mogelijk voor een vrouwelijke Maine Coon kat om groter te zijn dan een mannelijke Maine Coon kat.

Bovendien hebben beide katten het potentieel om tot 40 centimeter lang te worden, wat een serieus lange kat oplevert.

En omdat er altijd uitzonderingen op de regel zijn, zou het verkeerd zijn als ik u niet zou wijzen op ‘Stewie’ de Maine Coon kat die het record voor de langste kat in het Guinness Book World Records heeft gestolen. Het enige wat ik wil zeggen is dat als je denkt dat 40 centimeter lang is, je nog niets gezien hebt!!!

Klik hier om meer te ontdekken over Stewie’s claim to fame.

Mannelijke Vs Vrouwelijke Maine Coon Grootte

Als je graag een grote kat wilt bezitten, dan is de Maine Coon het ras voor jou. Zowel katers als poezen zullen onvermijdelijk uitgroeien tot indrukwekkend grote katten, hoewel in het algemeen de kater van de soort uiteindelijk groter zal zijn dan zijn vrouwelijke tegenhanger.

Toekomstige eigenaars moeten zich er altijd van bewust zijn dat de maten van mannetjes en vrouwtjes Maine Coons niet in steen gebeiteld zijn, aangezien er een brede grootte-oversteek bestaat tussen de geslachten. Als u naar de tabel hierboven kijkt, kunt u zien dat het heel goed mogelijk is dat een vrouwtjes Maine Coon kitten groter wordt dan een mannetje Maine Coon kitten.

Voor degenen onder u die nog steeds twijfelen of u een mannelijke of vrouwelijke Maine Coon wilt, kijk eens naar mijn ‘manlijke vs vrouwelijke Maine Coon‘ karaktertrekken vergelijking. Dit artikel behandelt alles wat u ooit zult moeten weten over de Maine Coon persoonlijkheidskenmerken, of het nu om een man of een vrouw gaat.

Maine Coon Grootte Vergeleken Met Normale Kat

Als je je afvraagt hoe groot een Maine Coon kat kan worden, vergeleken met de standaard kat die je elke dag op straat ziet lopen, kijk dan eens naar deze hippe grafiek die ik voor je in elkaar heb gezet.

Zoals je kunt zien, lijkt de Maine Coon, in vergelijking met een kat van normale grootte, echt op een reusachtig beest!

Ja, er is een kleine mate van kruising in termen van het gewicht van deze katten, maar in het algemeen is de Maine Coon aanzienlijk langer en groter dan de meerderheid van de katten die je ziet rondzwerven.

Deze eenvoudige grafiek laat dus duidelijk zien waarom zoveel mensen verbaasd zijn als ze voor het eerst een Maine Coon kat ontmoeten, omdat ze groter zijn dan sommige van de kleinere hondenrassen!

Waarom zijn Maine Coon katten zo groot in vergelijking met normale katten?

Als een van de oudste natuurlijke kattenrassen in Amerika, zal de geschiedenis van deze populaire kat waarschijnlijk voor altijd gehuld blijven in mysterie en intrige.

Hoewel velen hebben geprobeerd te verklaren waarom de Maine Coon kat genetisch zo veel groter is dan een normale kat, heeft uiteindelijk niemand het antwoord op deze al lang bestaande puzzel, omdat, zonder categorisch bewijs, de Maine Coons afkomst een mysterie blijft.

Folklore mythen beweren het antwoord te hebben op de grootte van een Maine Coons.

Maar hoewel er in de loop der jaren veel verhalen in verband zijn gebracht met dit grote kattenras, hebben slechts drie mythen echt de tand des tijds doorstaan. Zouden deze mythen de sleutel tot dit mysterieuze ras kunnen bevatten?

… U beslist.

De drie belangrijkste folklore mythen hebben betrekking op:

  1. Paring tussen een wasbeer en een halfwilde huiskat
  2. Maine Coons stammen af van Marie Antoinette’s Turkse Angora katten
  3. Vikingen introduceerden langharige katten in Maine, Verenigde Staten

Ik zal kort ingaan op elk van deze mythen, zodat u zelf kunt beoordelen of ze kunnen verklaren waarom de Maine Coon kat zo veel groter is dan ‘normale’ kattenrassen.

1. Wasbeer en halfwilde huiskat

De theorie achter deze mythe is dat een meer tamme wasbeer ooit paarde met een halfwilde huiskat, en zo het Maine Coon kattenras voortbracht dat we vandaag de dag kennen en liefhebben.

Hoe bizar deze folklore-mythe ook moge klinken, sommige mensen geloven nog steeds dat de Maine Coon katten verwant zijn aan de wasbeer.

Dus waarom werd de mythe populair? De onderstaande tabel geeft een overzicht van de factoren die als bewijs werden aangevoerd om de theorie te ondersteunen dat wasberen biologisch verbonden zijn met Maine Coon katten.

Bewijsmateriaal Beschrijving
Bushy
Staart
Beide dieren hebben een
borstelige staart
Zwarte Ring
Op staart
De wasbeer en Maine
Coon hebben elk een zwarte
ring rond het einde van
hun staarten
Visueel
Gelijkaardig
Deze soorten zijn
beschouwd als visueel
vergelijkbaar
Liefde
Water
Beide dieren zijn
gefascineerd door water
Semi-
Prehensile
Paws
De Maine Coon en
wasbeer hebben
half-prepensibele poten
die ze gebruiken om te helpen
voedsel gemakkelijker te grijpen
Maat De wasbeer en Maine
Coon zijn van een vergelijkbare grootte
Great
Klimmers
Deze soorten zijn goed
bekend om hun voortreffelijke
klimcapaciteiten
Maine Coon Vs Raccoon

Wetenschappers hebben deze mythe, ondanks haar wijdverbreide populariteit, ontkracht met de bewering dat zij biologisch onmogelijk is.

2. Afstammelingen van Marie Antoinette’s Turkse Angora Katten

Het liefdesverhaal tussen Marie Antoinette en haar zes Turkse Angora katten is een krachtige folklore mythe, die het Maine Coon kattenras een waarlijk vorstelijke geschiedenis zou geven als het waar was. Maar is het waar?

Volgens deze folklore deed de voormalige koningin van Frankrijk, Marie Antoinette, tijdens de Franse Revolutie een wanhopige poging om Frankrijk te ontvluchten.

Volgens de legende zou zij met kapitein Samuel Clough hebben afgesproken om verstekeling te worden op zijn schip, op weg naar de Verenigde Staten. Zij zou echter zoveel van haar zes Turkse Angorakatten gehouden hebben, dat zij Frankrijk niet zonder hen kon verlaten.

De kapitein stemde er dus mee in, dat de katten ook op zijn schip werden geladen.

Helaas, ondanks haar inspanningen, werd Marie Antoinette gevangen genomen en geëxecuteerd in 1793.

Men denkt dat kapitein Samuel Clough zich aan zijn afspraak heeft gehouden en er voor heeft gezorgd dat de geliefde katten van de voormalige koningin veilig hun eindbestemming in Wiscasset, Maine hebben bereikt.

Eenmaal op het droge, werden deze katten vrijgelaten en men vermoedt dat zij hebben gepaard met de kortharige huiskatten die reeds in Maine woonden, waardoor het Maine Coon kattenras ontstond dat wij vandaag de dag kennen en liefhebben.

3. Vikingen Introduceerden Langharige Katten

De laatste en mogelijk meest waarschijnlijke van de drie legenden heeft betrekking op de Vikingen, die een groot deel van hun tijd op zee doorbrachten.

Er wordt gedacht dat zij Noorse Boskatten op hun schepen hielden, om hun scheepsmuizenpopulatie op afstand te houden.

Volgens deze folklore zou een van deze langharige katten gepaard hebben met een kortharige huiskat die reeds in Maine, Verenigde Staten, verbleef, en zo het Maine Coon kattenras van vandaag voortgebracht hebben.

Deze legende heeft de tand des tijds doorstaan, omdat de Maine Coon en de Noorse Boskat altijd als zeer gelijkend zijn beschouwd.

Kijk eens naar mijn artikel “Maine Coon Vs Noorse Boskat: Belangrijkste Verschillen” artikel, om te zien waarom.

Maine Coon groeispurten

Net als andere katten, zal de Maine Coon een aantal groeispurten doormaken voordat hij zijn uiteindelijke volwassen grootte bereikt.

a) Langzame Groei

Maine Coon katten staan bekend als zeer traag groeiende dieren, die pas op de leeftijd van 3 – 5 jaar hun volledige volwassen grootte bereiken.

Dit is uniek in de kattenwereld, omdat de meerderheid van de ‘normale’ katten op 2 jarige leeftijd volgroeid zijn.

Helaas, omdat dit niet een zeer bekend feit is, beginnen eigenaars vaak met het overvoeren van hun Maine Coon rond de grens van 2 jaar.

Hoewel dit met goede bedoelingen wordt gedaan, omdat eigenaren bezorgd worden dat hun kat niet de verwachte proporties heeft bereikt, leidt dit helaas tot overgewicht bij Maine Coons.

b) Kitten Groeispurts

Onderschat nooit de potentiële grootte van uw Maine Coon kitten, want uw kat zal u onvermijdelijk verrassen met zijn nooit eindigende groei.

Het merendeel van hun groeispurten zal plaatsvinden tijdens het eerste jaar van hun leven, maar het groeiproces stopt daar zeker niet.

Het is niet alleen hun lichaam dat groot wordt, maar ook hun kenmerken, zoals oren, staart en poten. Let op deze kenmerken terwijl uw kat nog een kitten is, omdat deze aspecten ook langzaam zullen groeien, in lijn met de totale lichaamsgrootte van uw Maine Coons.

Uiteindelijk wordt gezegd dat een raszuivere Maine Coon kat volledig in proportie is, waarbij geen enkel deel van hun lichaam overbelicht is.

c) Schatting van de toekomstige grootte

Een snelle (maar niet-wetenschappelijke) manier om de volwassen grootte van uw Maine Coon kitten in te schatten, is door te kijken naar de grootte van hun pootjes. Als het vrij grote pootjes zijn, bedenk dan dat een raszuivere Maine Coon uiteindelijk zal uitgroeien tot een evenredig grote volwassen kat.

Daarom, als de poten er nog steeds groot uitzien als je kat ouder wordt, is er waarschijnlijk nog heel wat groei te verwachten!

d) Maine Coon Groeidiagram Tabel

Voor degenen onder u die zich afvragen hoe groot een Maine Coon kat kan worden, en wanneer u groeispurten kunt verwachten, neem een kijkje in mijn tabel hieronder voor een ruw idee:

Leeftijd Beschrijving
0
Maanden
Kitten is geboren
3 – 7
maanden
Het kitten groeit ruwweg
1-2 pond per maand.
Ze ontwikkelen een stevige laag
van spieren op hun poten
en lendenen. Hun ribben
zullen niet prominent zijn
9 – 12
maanden
Groeispurt eindigt
1 – 5
jaren
De kat groeit langzaam tot
ze hun volledige
volwassen grootte
3 – 5
jaren
De kat bereikt zijn volle
volwassen grootte
7
jaren
De kat verhuist naar de
oudere jaren van hun leven
10 – 15
jaren
Gemiddelde Maine Coon
levensduur
Hoe groot kan een Maine Coon kat worden?

Grootste Maine Coon

Ik dacht eerst dat mijn vriend me in de maling nam toen hij me vertelde over Stewie, de 48,5 cm lange Maine Coon kat. Ik bedoel, kan je je voorstellen hoe massief die kat moet zijn?!

Dus ik controleerde…

1. Stewie

Het verdict is dat dit verhaal waar is! Check het 2010 Guinness World Records boek maar als je me niet gelooft, want Stewie heeft echt de titel van “langste kat van zijn ras” behaald, met een lengte van maar liefst 48,5 inch (dat is 123,19 cm!).

Van zijn staart alleen al werd gedacht dat hij maar liefst 16 centimeter lang was! Deze lange kat verpletterde ook de gemiddelde Maine Coon maat, met een gewicht van maar liefst 15 kg!

Het ligt voor de hand om aan te nemen dat de kat immens groot werd door toedoen van de eigenaar, maar je zou het mis hebben.

In feite verklaart de eigenaar van Stewie duidelijk dat er helemaal geen speciaal dieet werd gevolgd. In plaats daarvan is de realiteit dat hun kat gewoon nooit is gestopt met groeien, zoals zij verwachtten!

2. Ludo

Een andere Maine Coon die probeert de titel van ‘langste kat van zijn ras’ te bemachtigen, is Ludo.

Deze kat is gemeten op 46,58 inch (118,33 cm).

Als Stewie’s lengte metingen correct zijn, kan Ludo de titel niet winnen.

3. Omar

In 2017 werd de titel voor “langste kat van zijn ras” betwist door een Maine Coon kat genaamd ‘Omar’.

Volgens zijn eigenaar meet deze grote Maine Coon maar liefst 120 cm, van zijn neus tot het einde van zijn staart (bron 1), toch is deze kat nog niet zo lang als Stewie!

Omar wordt verondersteld 30.87lb (14kg) te wegen, wat veel meer is dan de gemiddelde Maine Coon kat die gewoonlijk binnen de 8 – 25lb gewichtsschaal zit.

Deze Maine Coon is altijd kieskeurig geweest met zijn voedsel, en kangoeroe is het enige vlees dat hij wil eten. Zou deze Maine Coon’s ongewone dieet van rauw kangoeroevlees de oorzaak kunnen zijn waarom hij zo groot is geworden?

Hoe ziet een grote Maine Coon eruit?

Ik zou kunnen proberen uit te leggen hoe groot de Maine Coon is tot ik er blauw van zie.

Maar soms zegt een beeld meer dan duizend woorden, en in dit geval zijn deze Youtube video’s een geweldige manier voor mijn lezers om zich onmiddellijk de werkelijke afmetingen van een Maine Coon kat voor te stellen.

De video hieronder is van een 4 ft Maine Coon kat bekend als Samson.

Samson is bekroond met het record ‘grootste kat van New York’ en is een werkelijk schitterend gezicht.

Krediet voor Youtube video gaat naar ‘Beastly’

Conclusie

Ik hou meer van het Maine Coon kattenras dan van enig ander kattenras in de wereld, maar hoe groot kan een Maine Coon kat worden?

Nou, uit het onderzoek dat ik heb gedaan, ontdekte ik dat Maine Coon katten zeker niet de kleinste wezens zijn die er zijn! Ze hebben ook grote persoonlijkheden die passen bij hun enorme proporties.

Dus, als je ervan houdt dat je huisdier zijn hele leven intelligent, speels en leuk is, overweeg dan de aanschaf van een Maine Coon kitten. Als het helpt, kijk dan eens naar deze handige kopershandleiding voor details over waar je op moet letten.

Dus hoe groot kan een Maine Coon kat precies worden?

Als een van de grootste tamme katten die er bestaan, is het veilig om te zeggen dat een volgroeide Maine Coon niet snel in je handtas zal passen.

Als je echter blij bent met een kat ter grootte van een hond, met een bijpassende hond-achtige persoonlijkheid, dan is de Maine Coon het ras voor jou.

Met een lichaamslengte tot 40 centimeter en een gewicht van 25 pond, kunt u overwegen om dit verbazingwekkend grote kattenras in uw gezin op te nemen.

Plaats een reactie